MIKI1
Поставувач на неодговорени прашања.
- Член од
- 10 јануари 2008
- Мислења
- 20.396
- Поени од реакции
- 3.398
Го немам забележано тоа прашање, но имево (Наг Хамади) ми е непознаница.Еднаш те прашав а не ми одговори за Наг Хамади.
Го немам забележано тоа прашање, но имево (Наг Хамади) ми е непознаница.Еднаш те прашав а не ми одговори за Наг Хамади.
А бе види сеа, имаме и фашизам и комунизам и геноцид и етноцид во поновата историја...А све то доаѓа од едно и исто место.Најсигурно е да се спалат и писателите. Да не слиучајно кажат или напишат пак нешто...
Инаку имавме и во поновата историја спалувања на книги од неподобни автори.
http://dc141.4shared.com/download/ADgMsclJ/Gnostika_-_Knjiznica_Nag_Hamma.pdf?tsid=20101123-111046-3f0fa17Го немам забележано тоа прашање, но имево (Наг Хамади) ми е непознаница.
Подметнати од кого се поставува прашање.Вака на прв поглед, се чини дека се работи за некакви апокрифни евангелија „..по овој или оној..„. Пред некој ден, баш читав нешто за проблемите кои ги имала Црквата и со тие подметнати евангелија, како и со гностиците.
Детаљен опис на оваа тема, имаш овде:
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Istorija/IstorijaCrkve/IstorijaCrkve26.htm
и овде:
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Istorija/IstorijaCrkve/IstorijaCrkve17.htm
Можеш ли да наведеш барем ЕДЕН историски доказ дека такво нешто се случувало на првиот вселенски собор во Никеја?Кога на првиот вселенски собор во Никеја се прифаќале, одбивале, поправале, доправале и изменувале дузина евангелија за да се стокмат 4 верзии кој ќе им одговараат, тоа не било подметнување, а кога ќе излезе на површина запис кој не е стандарден со ове 4, тогаш тоа е подметнување?!
Види го светот денеска каков е.Можеш ли да наведеш барем ЕДЕН историски доказ дека такво нешто се случувало на првиот вселенски собор во Никеја?
На линковите кои ги посочив, наведени се и имиња од конкретни личности, кои го вршеле тоа подметнување. А тие, разбира се, не делувале сами од себе, туку под влијание од лукавиот, кој е човекомразец уште од поодамна и кој ја напаѓа Црквата уште од нејзиното зачнување. Не случајно Апостилите укажуваа на појавата од антихристи уште во нивното време, а да не праиме муабет за подоцна или за денес...Подметнати од кого се поставува прашање.
To нешто иди као слепо покорување на една вистина и една идеја, презентирана од еден извор и забрана на истражување и испитувања на таа идеја и вистина од други аспекти под закана на прогон и забрана, Поделба на свои и туѓи каде што туѓите се прогонуваат им се одзема земјата и имотите освен ако не пристапат кон твоите....А бе види сеа, имаме и фашизам и комунизам и геноцид и етноцид во поновата историја...А све то доаѓа од едно и исто место.
Кога на првиот вселенски собор во Никеја се прифаќале, одбивале, поправале, доправале и изменувале дузина евангелија за да се стокмат 4 верзии кој ќе им одговараат, тоа не било подметнување, а кога ќе излезе на површина запис кој не е стандарден со ове 4, тогаш тоа е подметнување?!
Христијанството во својот 1000 годишен уништивачки поход познат како темната ера (dark age), уништило, запалило и замолчило се што не му одговарало! Но сепак тоа што не успеале да го пронајдат и да го уништат полека испливува на поовршина, како на пример свитоците од мртвото море, и неколку нови одкриени евангелија помеѓу кој и она на јуда!Можеш ли да наведеш барем ЕДЕН историски доказ дека такво нешто се случувало на првиот вселенски собор во Никеја?
Јасно, јасно...поентата ми е дека на тие собори се кроело и составало тоа што им одговарало, додека се она што не им било прифатливо не го зеле во обзир и го уништиле!Христијанската библија е оформена на синодот во Хипо одржан во 393 година а потврдена е библијата на соборот во Катарга во 397 година.
На Никејскиот собор (имаше повеќе собори во Никеја) се расправаше за Аеијанизмот, се потврди боженствената природа на исус а на другите се донесоа и други правила во христијанство како на пример да не се клечи при молитва, да не се држат повеќе жени, да не се разговара и приателствува со евреи.....
Можеш и така да речеш и да останеш жив...никој нема да се запали на плоштад.To нешто иди као слепо покорување на една вистина и една идеја, презентирана од еден извор и забрана на истражување и испитувања на таа идеја и вистина од други аспекти под закана на прогон и забрана, Поделба на свои и туѓи каде што туѓите се прогонуваат им се одзема земјата и имотите освен ако не пристапат кон твоите....
Колку познато звучи ова!
Ќе можеш ли тогаш да ми одговориш на следново и "да останеш жив"?Можеш и така да речеш и да останеш жив...никој нема да се запали на плоштад.
Но....Поединците кои се надвор од Црквата и кои ни ден од својто живот не го поминале според катихизисот, редовно го користат изговорот за некакво слепило во верата. Не, верата не е слепа, туку е делотворна. Преки делата, се проверува и точноста од верата. Составувањето на Светото Писмо, т.е. одредбиде за тоа кои книги ќе го сочинуваат Писмото, преставува одлука која е носена и со практични испистување на точноста од евнагелијата или другите книги од Писмото. Ако некој книга од Писмото има мирис на лага или полувиситјна, искуството тоа ќе го потврди....и таа книга нема ни по дух ни по пракса да биде дел од Писмото.
Во принцип, нема потреба да се истражва и докажува она кое Црквата го проверува 2 000 години и на ниво од колектив и на лично ниво.