Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.

Дракула

Baby join me in death
Член од
21 април 2010
Мислења
93
Поени од реакции
0
бетер се тие бе :toe:
тие се pure evil!
Ич не се бетер си веруваат во Бога и си уживаат не се тупат ко овие

Namerno gi napisav zapovedite, nema da mi veruvate ama znaev za sto ke se fatite,isto kako vo vremeto na Isus koga ko navestuval Bozjoto carstvo fariseite i drugite verski vodaci gledale samo da go fatat vo nekoj zbor i da go osudat, bez da se potrudat da razberat sto saka da kaze, pa zatoa i propadnale..A nie sakame da kazeme deka ja pocituvame i ja ispolnuvame i 1ta i 2ta zapoved i nie Hristijanite imame samo eden Bog a za Isusovata Bozja priroda zboruvano e mnogu,toa navistina e malku tesko da se svati Bozjata priroda kako mozeme nie so covecki ogranicen um da go objasnime Bog ama ajde sepak probuvame...no nam ni e otkrieno onolku kolku sto mozeme da razbereme, mene iskreno mi trebase 7-8meseci proucuvanje za da go svatam trojstvoto, znaci za ova treba malku pogolema duhovna zrelost za da se razbere.Nie inaku kako sto rekov mu sluzime na eden i edinstven Bog, a doagjame do Bog otecot preku Sinot Negov.Prvo Bog rekol "Ova e Mojot vozljuben Sin vokogo e Mojata valja"(na cinot na Isusovoto krstevaje se slusnalo glas od neboto) A posle Isus rekol "Nikoj ne doagja pri Otecot osven preku Mene,koj go nema Sinot go nema ni Otecot"

Vtorata zapoved e jasna jas nemam nitu ikoni nitu sliki nitu ostojat svetci niti se klanjam na nekoj mrtov predmet....samo se prasuvam odnosno vie zaprasate se dali se klanjate na nekoj mrtov predmet sto nitu zbori nitu ima nikakva mokj)i apostolite ne se svetci nego samo uciteli na Slovoto interesna rabota sto i tie cekaat voskresenie seuste ne se na nebo,no ima zosto e toa taka.

Jas mozam da kazam deka gi ispolnuvam site deset zapovedi i voopsto ne se teski i navistina e milina da ja ispolnuvas sekoja zapoved.
Da ne me svatat 'ogresno moite brakja Hristijani Cocbadzija i Kalipso samo da se nadovrzam na nivniot komentar.Jas mislam deka moze i e lesno da se drzat desette zapovedi eve jas gi ispolnuvam.Onie dve zapovedi sto Isus gi dal so niv se ispolnuva "dodadeniot" ili "obreden" zakon odnosno zakonot za zrtvi , za obrezuvanje obicaite i sto e najbitno so izvrsuvanje na dvete zapovedi sme oslobodeni od prokletstvata sto bile izreceni, pa zatoa vo toa vreme se cinelo deka ne e mozno da se izdrzi zakonot, no Kalipso, Isus i toj zakon mozel da go izdrzi i go ispolnil.
Znaci toj obreden zakon koj sto e uprosten so dvete zapovedi kako sto rekov mozeme da go sretneme vo Biblijata uste kako "dodaden"zakon i bil staven DO a ne vnatre vo kovcegot na VECNIOT zavet i bil napisan od covecka raka i na koza, a moralniot zakon na kameni proci i od Bozja raka sto znaci deka zapovedite se vecni,za toa ima mnoogu tekstovi i ogromna tema, ako sakate mozeme poopsirno da diskutirame i za toa.
Pozdrav

Ти што си христијанин или православен?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
и јас мислам дека е контрадикторно 2та заповед со иконите
гледам и ти си протестант ..
можеш да го објасниш она од Чорбаџија дека православните не биле христијани?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Христијани се оние кои што го следат учењето на Христос. Впрочем од таму им доаѓа и името: Христос - Христијани.

Православните, покрај Библијата, ги следат и учењата на Григориј Палама, Григориј Ниски, Симеон, Василиј Нови итн. Тие врз Христовото изворно учење додале еден куп небиблиски работи од типот: икони, молење кон починати верници, направиле култ од блажената Марија (ја воздигнале рамо до рамо со Бог), вовеле учења за митарства, фетиширање на мошти (посмртни останки), осветување на води, фетиширање на крстот и крсниот знак, подоцна и национализам и етнофилетизам во црквите, побратимување со власта итн. Но ова е веќе друга тема.

Дракула

Baby join me in death
Член од
21 април 2010
Мислења
93
Поени од реакции
0
ХАХАХАХАХАХАХАААХА
Во ред, ќе ти верувам:pos2::pos2::pos2:

Исламот е тероризам, Христијаните не знаат на кој Бог да се молат или на кој светец веќе а Евреите си веруваат во Бога :pipi:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Ич не се бетер си веруваат во Бога и си уживаат не се тупат ко овие
да се повторам .. на неколку теми пишав, почитувам добронамерници, чисти во душа, позитивни луѓе, во секоја вера/религија си има по некоја вистина, но има и додавки придавки како имале потреба некои работи ги мењале .. секаде во секоја вера ...

кога ќе ги видам нашиве верници на форумов (со ретки исклучоци) сите си ги мерат на кој му е поголем ... ама баш ништо од пропагирање на љубов, соживот, разбирање и почитување меѓусебно

ама евреите се Чисти МАТЕРИЈАЛИСТИ ...тие се сите религиозно затоа си го зимам правото да ги генерализирам ... поголеми Егоисти, Материјалисти, Користољубиви од нив нема ... нека си уживаат во материјализмот додека можат додека се на земјава :wink:

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Исламот е тероризам, Христијаните не знаат на кој Бог да се молат или на кој светец веќе а Евреите си веруваат во Бога :pipi:

Разговаравме за ова на темата ИСЛАМ да не се повторуваме секаде.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
и јас мислам дека е контрадикторно 2та заповед со иконите
гледам и ти си протестант ..
можеш да го објасниш она од Чорбаџија дека православните не биле христијани?
Еве ОВДЕ можеш да прочиташ нешто за иконите. Дали ќе прифатиш или не, тоа си е твое.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Еј зошто има инцест во библијата?
Независно дали ќе одбереш да веруваш во еволуционистичката претпоставка или во Библијата, ти не можеш да избегаш од неопходниот инцес на почетокот. Со таа разлика што кај еволуционистичката драма, инцес постоело милиони години, а кај Библијата инцесот е забранет во Мојсеевиот закон.

Да не спамирам, еве ти на долго и широко:
http://forum.kajgana.com/showthread.php?p=843672

Дракула

Baby join me in death
Член од
21 април 2010
Мислења
93
Поени од реакции
0
Независно дали ќе одбереш да веруваш во еволуционистичката претпоставка или во Библијата, ти не можеш да избегаш од неопходниот инцес на почетокот. Со таа разлика што кај еволуционистичката драма, инцес постоело милиони години, а кај Библијата инцесот е забранет во Мојсеевиот закон.

Да не спамирам, еве ти на долго и широко:
http://forum.kajgana.com/showthread.php?p=843672

Да бе тогаш се создавал светот морало да има инцест Адам и Ева заедно, а после овај Лот аман не со едната со двете ќерки не е тоа оправдување тоа е болест:nenene:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Еве ОВДЕ можеш да прочиташ нешто за иконите. Дали ќе прифатиш или не, тоа си е твое.
прочитав ... незнам колку разбрав .. од прва сигурно нема да можам ..

како и да е мене не ми смета .. си го сметам јас тоа како некоја симболика и Ок ..
јас тебе не те гледам како робот кој се води по некои правила .. па ако ги прекршиш нечиниш ..
те гледам како личност, се додека чувствувам дека си добра личност, искрена, позитивна и како шо пишав претходно
почитувам добронамерници, чисти во душа, позитивни луѓе, во секоја вера/религија си има по некоја вистина,
ќе те почитувам ...
не ми е битна вера/религија на која и како припаѓаш ...
залудно и непотребно е да се делиме и делиме и делиме до бескрај се додека не исчезнеме ... :smir:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Да бе тогаш се создавал светот морало да има инцест Адам и Ева заедно, а после овај Лот аман не со едната со двете ќерки не е тоа оправдување тоа е болест:nenene:
Точно така. Имало многу девијантни појави пред Бог да им даде закон на евреите. Во дел од тој закон се регулирал и инцесот. Кај другите народи тоа не бил случај и тие и понатаму си праеле ќеифот на роднинска база. Дури и денес меѓу одредени групи на луѓе сеуште се врши инцес (да не спомнувам примери, да не се навреди некој), а можеш да замислиш како било во тоа време. Сепак евреите имале закон против таа појава. (3 Мојсеева 18:6-18)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom