- Член од
- 22 февруари 2008
- Мислења
- 1.647
- Поени од реакции
- 45
Со Чорбаџија се согласувам во поголемиот дел од мислењето, со исклучок на делот за иконите. Веќе неколку пати е појаснето и не знам дали не ги читате тие делов... Значи кога станува збор за втората Божја заповед која гласи: Не прави идол, ниту каква слика, од она што е горе на небото, и што е долу на земјата и што е во водата под земјата; да не им се клањаш, ниту да им служиш.Јас не навредив тука никого мене ме интересира твојот став околу мислењето на Чорбаџијата се сложуваш со тоа или не и толку да разјасниме јас само се подсмевам со неговиот коментар никако со Христијанството пошто далбоко го почитувам и Христијанството и Иса а.с
Ние имаме икони, но не правиме слика од она што е на небото (ѕвезди, сонце, месечина, громови...) ниту на тоа што е на земјата (телиња, овци, коњи кучиња...), нити на она што е во водата (риба, кит, корали и сл.) ниту на она што е под земјата (кртови, црви, итн) и на ниту едно нешто од тие не им се клањаме и не им служиме. Тоа го прават т.н. идолопоклоници. Иконите се всушност слики од Исус, Богородица и Светители кои не се виртуелни, постоеле и постојат, некој ги видел па ги насликал.
ОК ?