Прашања за Исламот III

mister blue

Infinity, Eternity, Immortality, Everything...
Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
Во Куранот постојат ајети од кои произлегува смртната казна. Затоа што произлегуваат од еден од основните извори на Исламот, имаат целосна Божја легитимност и оправданост. Кога се одзема живот на некој грешник, без разлика што тоа го прави некој џелат (човек), се смета дека Аллах директно го одзема тој живот поради тоа што Аллаховиот закон владее со светот.

Оправдувањето за смртна казна постои во некој од основните Исламски извори. Со самото тоа што постои во исламските извори, потекнува директно од Аллах, а со самото тоа што потекнува од Аллах кој знае најдобро, истото е целосно Божјо, легитимно и за тоа не се расправа.

Мислам дека сум јасен и точен, ако нешто е нејасно, можам да се обидам да разјаснам подетално.
--- надополнето: 7 февруари 2013 во 17:51 ---

Spored tebe i bilo koj drug musliman koj go cite ova i saka da odgovori,
dali e opravdana smrtnata kazna na linkot podolu.
http://www.youtube.com/watch?v=8J_cqtdH26c

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Друже веќе реков и на претходни теми,не работиме со линкови.
Овде се поставуваат ПРАШАЊА ЗА ИСЛАМОТ,а не ВИДЕТЕ ШТО ПРАВАТ МУСЛИМАНИТЕ.
Зафркни дискусија и полемизирање.
Во исламот се јасно определени кои престапи се казнуваат со смрт,блуд,силување,недолжно убивање и тн.
Кој не може тоа да го сфати,негов проблем.
--- надополнето: 7 февруари 2013 во 18:09 ---
дали ако се покајат тогаш може да се земат со верници?
Да :)

mister blue

Infinity, Eternity, Immortality, Everything...
Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
Друже веќе реков и на претходни теми,не работиме со линкови.
Овде се поставуваат ПРАШАЊА ЗА ИСЛАМОТ,а не ВИДЕТЕ ШТО ПРАВАТ МУСЛИМАНИТЕ.
Зафркни дискусија и полемизирање.
Во исламот се јасно определени кои престапи се казнуваат со смрт,блуд,силување,недолжно убивање и тн.
Кој не може тоа да го сфати,негов проблем.
--- надополнето: 7 февруари 2013 во 18:09 ---

Да :)
Nisto cudno, poradi vekvi raboti kako na linkot i poradi luge kako tebe celata svetska populacija - onie koi ne se muslimani go gledat islamot kako religija koja sto go terorizira coveckoto bitie.

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
иако олекував муслиман да ми објасни и тоа со цитати од куранот, ок е.
сепак, тоа е за мене некако контрадикторно, затоа што за мене бог е милостив кон СИТЕ и нема лоша мисла. нормално по учењето на христијанството. дека СИТЕ ќе не прими кај него ако и во последен момент, во моментот додека умираме се покаеме. значи, јас така си го сваачам, можам цел живот курва да бидам, наркоман, или друго лошо, но ако на умирање јас се покајам за направеното, тогаш јас идам кај него. заради ова ми доаѓа дека убвањето лоша мисла. несватливо ми е за која милост се збори ако не се прости.
ај уште еднаш, цитат молам
Со цитат нека ти одговори некој муслиман затоа што јас незнам каде да ги барам по интернетов.

За другиов дел... За да се разберат другите религии, индоктрираните христијански ставови и поимања мора да се тргнат настрана, да се игнорираат колку што е можно појше. Второ, треба да се разбере и тоа дека не постојат само Ислам и Христијанство, па сите поими да се согледуваат низ нивните категории.

Одговор на делот со “милоста“ дадов поназад. Еве линк, прочитај го убаво, мислам дека е јасен.

Прво: Јас не сум муслиман.
Второ: Ако за таа смртна казна која е на линкот постои оправдување во било кој Исламски извор, зборувано во муслимански “категории“, значи за верниците муслимани, ДА оправдана е. Таа потекнува од Аллаховиот закон и заради тоа е оправдана. За нив.

Твоето мислење како немуслиманско мислење во врска со конкретниот случај нема тежина, од проста причина што ти не си поклоник на Аллаховиот закон.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Во Куранот постојат ајети од кои произлегува смртната казна. Затоа што произлегуваат од еден од основните извори на Исламот, имаат целосна Божја легитимност и оправданост. Кога се одзема живот на некој грешник, без разлика што тоа го прави некој џелат (човек), се смета дека Аллах директно го одзема тој живот поради тоа што Аллаховиот закон владее со светот.

Оправдувањето за смртна казна постои во некој од основните Исламски извори. Со самото тоа што постои во исламските извори, потекнува директно од Аллах, а со самото тоа што потекнува од Аллах кој знае најдобро, истото е целосно Божјо, легитимно и за тоа не се расправа.

Мислам дека сум јасен и точен, ако нешто е нејасно, можам да се обидам да разјаснам подетално.
--- надополнето: 7 февруари 2013 во 17:51 ---

Мислиш на “немуслиманите“ дали смеат да се земат во верници? Секако дека смеат, тоа е една од основите на исламот. Негово ширење на сите луѓе. “Немуслиман“ може да стане муслиман и тогаш потпаѓа под законот на Аллах.
Постои процедура по која се станува муслиман и Исламот учи дека сите кои се “немуслимани“ треба да бидат, затоа што тоа е единствената права религија.
не мислев на ова
3. Блудникот не треба да се жени освен со блудница или со политеистка, а блудницата не треба да биде посакувана освен на блудникот или многубожецот,а тоа им е забрането на верниците

значи ако некоја девојка не е во брак а спие со некој маж дали после тоа ако се покае смее да се омажи за верник или ?
добро метта ми одговори

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
1.Дали во исламот постои или се споменува некаде полиандрија?
2. Еве да земеме пример во македонија се празнува 8ми март но не е муслимански празник, но некои муслимани го слават ,дали господ ке ги казни поради тоа?
1. :D Забранета е полиандрија во Исламот.
Замисли ја ситуацијата,жена да има 4 мажи и да роди дете,кој е таткото? :D
2. Не можам да ти кажам дали ќе ги казни,тоа е Господова воља.
постапката е грев и погрешна,но дали Господ ќе ги казни или ќе им се смилува ако се покајат тоа зависи само од Него.
А инаку празникот се слави заради некој кој започнал на иницијатива од жена која се борела за легален абортус. Што е спротивно од исламските учења.
И тоа се однесува за секој празник кој не е муслимански.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Прашање до муслиманите - Како пред само 1500 години Алах не постоел?

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
Скроз погрешно поимање на работите.

Арапите на почетокот биле многубошци. Аллах бил еден од тие многу Богови, а подоцна се издвоил како Врховен и Еден.

Постоел и пред тоа, ама во 7 век ја испратил својата последна и исправна објава на пророкот Мухамед кој имал задача да ја пренесува.

Аллах е вечен, нема почеток и крај на неговото постоење.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Дали првиот човек или универзумот и земјата постојат пред само 1500 ??
Аллах е - нема Бог освен Него,живиот и вечниот.
Створител и Господар на Земјата и Небесата и се што е измеѓу нив. .
а не само пред 1500 год.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
1. :D Забранета е полиандрија во Исламот.
Замисли ја ситуацијата,жена да има 4 мажи и да роди дете,кој е таткото? :D
2. Не можам да ти кажам дали ќе ги казни,тоа е Господова воља.
постапката е грев и погрешна,но дали Господ ќе ги казни или ќе им се смилува ако се покајат тоа зависи само од Него.
А инаку празникот се слави заради некој кој започнал на иницијатива од жена која се борела за легален абортус. Што е спротивно од исламските учења.
И тоа се однесува за секој празник кој не е муслимански.
само жената ке си знае кој е таткото , во тој случај :) ама ок

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Скроз погрешно поимање на работите.

Арапите на почетокот биле многубошци. Аллах бил еден од тие многу Богови, а подоцна се издвоил како Врховен и Еден.

Постоел и пред тоа, ама во 7 век ја испратил својата последна и исправна објава на пророкот Мухамед кој имал задача да ја пренесува.

Аллах е вечен, нема почеток и крај на неговото постоење.
Аааа, имало повеќе богови...јасно ми е.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
хахаха
како ќе си знае?
:D
ако збориме за период пред 100, 200 години тогаш жената била поограничена и во просторот и во све таа ваљда знае со кој била тој период кога останала бремена ке пресмета, бременоста е 9 месеци, но ако збориме за денешно време 21 век има тестови за бременост нели? освен и тие ако не се забранети во исламот. инаку нема љутење најчесто полиандријата е меѓу една жена и 2-3 мажи кои најчесто се браќа меѓу себе се што ке се случи во една кука ке си остане не мора никој да дознае

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
1. Зошто сите Муслимани велат дека Исус го најавил Мухамед, кога тој само рекол пазете се од лажните пророци кои ќе дојдат после мене, а пратени од Сатаната?

Заклучокот што се наметнува од зборовите на Исус, кого вие многу го почитувате, е дека Мухамед е уствари пратен од Сатаната, а не од Бога.

Како излезе ова другово?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
1. Зошто сите Муслимани велат дека Исус го најавил Мухамед, кога тој само рекол пазете се од лажните пророци кои ќе дојдат после мене, а пратени од Сатаната?

Заклучокот што се наметнува од зборовите на Исус, кого вие многу го почитувате, е дека Мухамед е уствари пратен од Сатаната, а не од Бога.

Како излезе ова другово?
ke ti odgovoram i na ova,a i na toa dolgoto prasanje,kaj sto sporedbata,na angliski pisuvano.
nemam vreme da sednam za da ti odgovoram ubavo,se vo let pominuvam niz temive.
no ke se potrudam da ti odgovoram.

Kajgana Shop

На врв Bottom