Прашања за Исламот III

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
а животните имаат вера? дрвото не можеш да го претвориш во религија , земјата не можеш да ја претвориш во религија, компјутерот не можеш да го претвориш во религија иако си муслиман па ако сакате до небо скокајте тоа не можете да го смените и е непобитен факт, само со лугето се управува и се контролираат секако со онаа проста раја која сама не може да си досуди што е добро за неа, ке ги слуша тие над неа кои работат за лични интереси, кажете ми ако свињата во исламот е лоша работа зашто вашиот господ ја створил, ете не смеете ни свињи да чувате и одгледувате, нели се што створил бог е свето , па дури и свињата, и за вепарот важи тоа ?
А иконите? :)
--- надополнето: 3 март 2013 во 03:37 ---
А што е со оние кој не дошле од никаде, туку се родиле таму?
Штом казните за непридржување до исламски правила се такви, зошто не се чека личноста да стане полнолетна, да се запознае со тие правила, па потоа да одлучи дали ќе биде или не муслиман?
Дали ти сам одлучи да бидеш муслиман или уште од раѓање те прогласија за муслиман?
А дали ти одлучи да бидеш роден во македонија?
Дали ти одлучи да се викаш така како што се викаш?
Дали ти одлучи да изгледаш така како што изгледаш?
Дали ти одлучи да ти се родители тие што ти се родители?
Жално нели,за ништо битно во животот сам не си донел одлука :D
--- надополнето: 3 март 2013 во 03:43 ---
Дали предметите во исламот имаат вера?

Дали на пример автобусон на ЈСП, може да се рачуна како каурски?
Дали ако имаат предметите вера, тогаш имаат и живот (според Исламот)?

Овие работи ги прашувам, пошто гледаме на видеово, дека денес беше (по воља Алахова) запален еден автобус (каурски), со извиците "Алаху Акбар" и "Умри!"

Дали може предмет да се убие само со палење или можеле да речеме да му свирнат два три куршуми наместо тоа?

Не ми се познати овие работи (пошто нели не сум верник, туку кафир), па молам вистинските Муслимани нека дадат одговор.
Ден пред ова,беа протести од македонска страна,искршени автомобили,фрлање на камења.
Тешко повредени 2 деца од албанска националност,и 4-5 полесно повредени.
Ниедна македонска телевизија не го кажа ова.
Пресретнато малолетно дете од албанска националност,и маскирани лица го терале да го бакнува крстот,и после му цртале крст на лице..
Дали станува збор за христијански тероризам?

D

Daedalus

Гостин
Дали во Исламот, ако особа А ја нападне особата Б, особата Б може да се одмазди на некоја рандом особа Ц која е од иста национална/религиозна припадност како особата А?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Дали во Исламот, ако особа А ја нападне особата Б, особата Б може да се одмазди на некоја рандом особа Ц која е од иста национална/религиозна припадност како особата А?
Не,тоа секој нормален не го дозволува.
Поготово не на национална основа,на пр. Ако Албанец нападне Македонец,Македонецот да возврати на Турчин/бошњак/ром... само затоа што се муслимани.
Тоа не е ниту религиски ниту човечно.
Но во вакви ситуации како оваа денешната,религијата многу не се прашува.
бидејќи тие деца од албанска националност што биле натепани не се ништо криви,исто како што и нема да бидат криви децата македонци што утре ќе бидат натепани заради овие албански деца.
и така во круг,одамна живееме во ненормална држава.
Религијата нема ништо со ова и покрај извиците Аллаху Екбер,бидејќи вчера беше натепано дете и крстови му се цртани по лице,дали тоа значи дека тоа е христијански тероризам и христијанството го оправдува тоа?
Јас на тие работи не гледам така.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.022
Поени од реакции
83.432
Моето прашање беше во контекст на Исламот.
На сликата се гледа и слуша, како извикуваат Алаху Акбар и му викаат Умри на автобусот.

Па затоа прашав.

Твојата споредба е на место, но не тука. Тука јас зборував за религијскиот аспек на нападот на автобусот. Самите учесници тоа го истакнуваат. Видеото е доказ.

Што има врска со Христијанството ова што ти го покажуваш?
Дали можеби има некој извештај дека хулиганите викале Исус е Голем! или нешто слично?

Мене ме интересираат религијски прашања, кои ги поставив, базирани на доказот!
--- надополнето: 3 март 2013 во 13:37 ---
Религијата нема ништо со ова и покрај извиците Аллаху Екбер,бидејќи вчера беше натепано дете и крстови му се цртани по лице,дали тоа значи дека тоа е христијански тероризам и христијанството го оправдува тоа?
.
Доколку беше вистина дека во ЧАИР имало каурски банди кои цртаат крстови по лицата на муслиманчиња, тогаш да, тоа има религијска нијанса.
Но срамота е некој, при овие услови и сите настани, да се обидува да лаже вака наивно.

M

Muranyi

Гостин
Uste pobolno od ova sto go imas napisano jas nemam nisto videno.
Samo,te razbiram,za vas vakov islam i vaka vi odgovara muslimanite i nivniot svet da go gledate. Ne me ni cudi zosto denes islamskiot svet go gledate podobar od nekogas,ako se zeme vo obzir islamofobijata koja ja poseduvate.
Sakate da kazete deka denes vo Iran ili Irak podobro e od nekogas ? Za vas da,bidejki vie vakvoto vreme i vakvata sostojba ja posakuvate na Muslimanite no za mene ne. Za mene togasnata sostojba na Irak i Iran bese podobra koga za razlika od "bogata" crkva koja poseduvala 5 knigi vo tie gradovi imalo celi ulici so biblioteki.
Denes vaka krvav znam deka vam vi se gleda podobar islamskiot svet,samo,kako rece eden JOS MALO PA NESTALO.
Ако е нешто болно,тоа е твојата желба да го навредуваш соговорникот.
Ме читаш воопшто пред да ми возвратиш?Не знам зошто,ама имам впечаток дека не ми ги читаш постовите.Каде побогу најде исламофобија во мојот пост?Еве јас ќе ти образложам,тоа е само одбранбен психилошки механизам,едноставно така ти е трениран умот,секогаш кога дискутираш со неверник во врска со Исламот,тебе ти се креира одбивност кон истиот и имаш тенденција да го класифицираш како исламофоб.Мислиш ќе ме посрамотиш или направиш да се чувствувам незгодно?Па и да сум исламофоб,тоа е моја работа и не треба да биде предмет на дискусија.
Поентата моја беше дека секуларизмот е една од најголемите придобивки на модерниот човек.Управувањето на државата не треба да има никаква врска со религијата,религијата е за по дома и за лична употреба на верникот,а не за организација и управување на општеството.Мене ми е јасно дека Исламот налага и се меша во управување на државата,преку наметнување шеријат.Јас сум против тоа и имам право да бидам против неприроден правен систем?Како ти мене ќе ме убедиш дека грешам?Со тоа што ќе ме наречеш исламофоб?:tapp:
Во врска со болодот,ниту велам дека подобро се живее денес во Ирак и Иран,баш напротив,а за Муслиманите не ме заболе таквиот,искрено да ти кажам.

D

Daedalus

Гостин
Toa taka glavata tvoja prazna ti ja napolnile. Prazni glavi mozes so sekakvi gluposti da napolnis.
Da ste poseduvale barem nesto vo tie cerepite bi se koselo so toa sto nekoj ke vi go stavi vo glavata. Pametni da bevte ke proverevte dali e tocno koga nekoj so gluposti vi ja polni glavata.
Во мојата религија на пример, жените треба да шетаат голи и слободни од облеката на овој материјален свет. Дали ако владее законот на мојата религија (Антишеријат), смееме да ги соблекуваме муслиманските жени кои се облечени со марами, пошто тоа е грев според нас, да носиш толку облека на себе. Да нагласам, нашата религија е мирољубива и за нас жената е светиња. Ако видиме некоја од вашите нинџи, дали е ок со вас да ги соблечеме голи пошто законот на нашата религија е таков?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Eve kolku si praznoglav. Edni baraat da ja zacuvaat cesta na vasite zeni vo nivniot zakon,sto se buntuvas protiv toj zakon i baras zakon koj zenati i majkati i sesrati ke ti ja soblekuva ? Granica ima vo sekoj zakon.
Do vcera i zenata moja i site na pasosi se slikaa bez marami oti zakonot taka barase a spored religijata nasa toa ne e dozvoleno pa sepak taka terase oti bevme vo takva drzava.

D

Daedalus

Гостин
Eve kolku si praznoglav. Edni baraat da ja zacuvaat cesta na vasite zeni vo nivniot zakon,sto se buntuvas protiv toj zakon i baras zakon koj zenati i majkati i sesrati ke ti ja soblekuva ? Granica ima vo sekoj zakon.
Do vcera i zenata moja i site na pasosi se slikaa bez marami oti zakonot taka barase a spored religijata nasa toa ne e dozvoleno pa sepak taka terase oti bevme vo takva drzava.
А зошто да не биде зачувана честа на мажите со тоа што ќе се забулат? Носи шамија бе, имај чест. Носи ја на 50 степена у лето, за да си ја зачуваш честа. Зарем не е тоа правилно во Шеријатот?

ION

Член од
27 јули 2011
Мислења
460
Поени од реакции
836
И јас имам слушнато за “72 девици кои ќе ги дочекаат верниците во рајот“, но ова сум го слушнала од други (не-муслимани). Ако може некој од верниците муслимани да ми каже нешто повеќе околу ова.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
до вчера? а сега сменето е тоа или не? инаку кога живееш во една држава свесен си дека мора и нејзините закони да ги почитуваш

Член од
14 октомври 2011
Мислења
58
Поени од реакции
44
Не,тоа секој нормален не го дозволува.
Поготово не на национална основа,на пр. Ако Албанец нападне Македонец,Македонецот да возврати на Турчин/бошњак/ром... само затоа што се муслимани.
Тоа не е ниту религиски ниту човечно.
Но во вакви ситуации како оваа денешната,религијата многу не се прашува.
бидејќи тие деца од албанска националност што биле натепани не се ништо криви,исто како што и нема да бидат криви децата македонци што утре ќе бидат натепани заради овие албански деца.
и така во круг,одамна живееме во ненормална држава.
Јас на тие работи не гледам така.

Whatever nasty stuff people do to you in war, you must do to them. Rape for rape, genocide for genocide, torture for torture. Allah is with those who fight evil with evil. 2:194

Еве тоа како звичи од арапски во англиски но во тотален превод

The forbidden month for the forbidden month, and forbidden things in retaliation. And one who attacketh you, attack him in like manner as he attacked you. Observe your duty to Allah, and know that Allah is with those who ward off (evil).

Со ова сакам само да ти дадам правец каде грешиш или со други зборови да муслиманите можат да нанесат штета кон некој трет човек

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.093
Поени од реакции
9.398
Ti izgleda ne si informiran ili premnogu si mlad ta ne znaes deka pred Ataturk Turcite vladeea so cel islamski svet 500 god.A vladeea ne zatoa sto bea sekularni tuku zaradi toa sto imase serijatska vlast. Od sekularizmot Islamskiot svet propadna.Ti si izgleda vcerasen (mislam premlad) pa ne znaes da napravis sporedba na napredokot togas i sega. Zalosno e sto vie napredokot i modata ja gledate vo gej paradite ili vo upotrebata na alkohol ili kratko,vo ona sto mu steti na covestvoto.
Ama,sto velat "Jos malo pa nestalo"
Пријателе, отвори малку историја, во последните 100-150 години (ако не и повеке) царството само назадувало, стагнирало и пропаѓало.

Не владееле затоа што имало шеријат туку затоа што биле понапредни од другите, економски, научно и организациски.

Али чим другите се развиле отишло се у п.м. затоа што царството не сакало да фати ток со модерниот свет.

Ататурк кога дошол на чело на државата тоа царство веке не постоело. Она што останало од Турција е спасено благодарение на секуларизмот.

Исламскиот свет почнува да пропаѓа некаде кон крајот на 16-ти и почетокот на 17-век кога на универзитетите почнува се повеќе да се обрнува внимание на верски текстови и изучување на истите а се помалку на развој и надградување.

Ајде потсети се кога дошол Ататурк на власт, каква ситуација затекнал и кој ја водел државата во пропаѓањето од 150 години (па и повеќе)

Отоманската империја правела Јени Раки, вино, имале прекрасна музика (забранета сега од вахабиите), универзитети, библиотеки....................................................и еден куп работи кои ако исламот отиде накај вахабиите ке ги снема.

Геј парада, алкохол, голотија, сексуални фантазии и слично е личен избор на секој човек. Дур не повредуваш други се е ОК
Вахабистичкиот поглед на светот има смртни казни за мисла. Еј, за мисла можеш да бидеш убиен.

Ако некој каже „нема господ“ отиде главата.
Што лошо направил?
Не украл, ниту убил, ниту тепал или силувал.
Човекот сменил мислење.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А дали ти одлучи да бидеш роден во македонија?
Дали ти одлучи да се викаш така како што се викаш?
Дали ти одлучи да изгледаш така како што изгледаш?
Дали ти одлучи да ти се родители тие што ти се родители?
Жално нели,за ништо битно во животот сам не си донел одлука :D
Дали Македонија е на исто рамниште со Алах?

Kajgana Shop

На врв Bottom