Прашања за Исламот III

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Абе уреду е све тоа. Мене само за Шеријатот ме интересира у моментов. Ваљда worldmetapeace знае. Башка верувам дека ти како муслиман, треба да го знаеш тоа.
Smrtna kazna sleduva za nemoral. Toa go znam... samo tuka postojat propisi koga,zosto,kako.... jas ne sum se soocuval so takvi raboti i tie se raboti sto ne mi bile potrebni vo mojata sredina.A i vo edna serijatska drzava ne mora da gi znae sekoj. Dali go poznavas ti celiot ustaven zakon na RM ? Da si Advokat a ne gi poznavas pravilata,togas loso e. Taka ni jas ne sum Islamski pravnik. Ovie raboti nie poveketo gi ucime,ne sto ni se potrebni... ednostavno vie ne' terate da ucime.

D

Daedalus

Гостин
Smrtna kazna sleduva za nemoral. Toa go znam... samo tuka postojat propisi koga,zosto,kako.... jas ne sum se soocuval so takvi raboti i tie se raboti sto ne mi bile potrebni vo mojata sredina.A i vo edna serijatska drzava ne mora da gi znae sekoj. Dali go poznavas ti celiot ustaven zakon na RM ? Da si Advokat a ne gi poznavas pravilata,togas loso e. Taka ni jas ne sum Islamski pravnik. Ovie raboti nie poveketo gi ucime,ne sto ni se potrebni... ednostavno vie ne' terate da ucime.
Не знам, доколку јас би се декларирал како припадник на некоја религиска вероисповест, би ми било мило да знам се за истата.

Кои дела Алах не ги сака, и што тој кажал за истите...тоа треба да те влече да го знаеш. Да знаеш што му е мило на твојот Бог а што не. Кога бев христијанин, ја имав прочитано Библијата и ги знаев сите правила, поглавија и псалми.
Мораш секогаш да бидеш спремен цврсто да ја браниш својата религија со тоа што ќе знаеш се за нејзе и зошто тоа е така. Наша работа е да ја раскопаме истата и да покажеме дека е базирана на лаги. Затоа, мораш да бидеш спремен со знаење.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ти, Омер и неколку други тврдевте дека во моментов "вистински" шеријат немало, и дека оние земји кои се сметале за шеријатски, погрешно го практикувале.
Од останатите земји каде има муслимани ама нема шеријат, нели мнозинството не се придржува како што треба до куранот?
Нели тоа што денес се дешавало во арапските земји, не било исламски? Епа ако популацијата на арапскиот полуостров не е исламско мнозинство, која е? На скандинавскиот?
Ipssi... Neznaci deka ako vo Turcija nema serijat mnozinstvoto ne go praktikuvaat Kur'anot i Sunnetot. Zakonot ne e islamski no ne znaci deka i mnozinstvoto muslimani ne praktikuvaat Islam.
Mnozinstvoto muslimani ne se losa slika za islamot. Losa slika za islamot se eden del koj naj mnogu mediumite gi prestavuvaat kako pravi i vistinski muslimani a so losi dela. Makar 100 toa da se vo celiot islamski svet,sekogas tie sto pravat problemi i mediumite samo nim gi prikazuvaat kako pravat neredi i objavuvaat kakva e sostojbata vo Islamskiot svet.
Dokolku tv A1 bese ziva a pro vladinite mediumi mrtvi,vladava ke padnese dodeka si rekol keks.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Smrtna kazna sleduva za nemoral. Toa go znam... samo tuka postojat propisi koga,zosto,kako....
Секое дете кога се раѓа е табула раза, моралот го учи од околината и родителите, што значи моралот е последица на општествените норми, а не вродена особина.
Општествените норми пак се менлива - релативна а не апсолутна категорија! Тоа значи дека она што е морално во една култура, може да биде неморално во друга. Тоа што е морално во еден период, може да биде неморално во некој иден.

Имајќи го ова во вид, дали исламот преку вакви казни не се стреми да ја уништи културната разновидност на човештвото?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Не знам, доколку јас би се декларирал како припадник на некоја религиска вероисповест, би ми било мило да знам се за истата.

Кои дела Алах не ги сака, и што тој кажал за истите...тоа треба да те влече да го знаеш. Да знаеш што му е мило на твојот Бог а што не. Кога бев христијанин, ја имав прочитано Библијата и ги знаев сите правила, поглавија и псалми.
Мораш секогаш да бидеш спремен цврсто да ја браниш својата религија со тоа што ќе знаеш се за нејзе и зошто тоа е така. Наша работа е да ја раскопаме истата и да покажеме дека е базирана на лаги. Затоа, мораш да бидеш спремен со знаење.
Sekako deka za zabranite i dozvolite znaeme,ama me potseti na eden slucaj so Dr. Jusuf El Kardavi. Bese direktno na Al Jezira i mu postavuvaa prasanja pa se javuva eden od Australija i go prasuva dali za Kamila se plaka zekat. Sejh Kardavi go prasuva dali ima Kamila ? Ovoj vika nemam.
Pa zosto prasuvas za nesto sto ne te vrzuva ? Prasaj be za kengur sto prasuvas za kamila vo australija.Za sekoja rabota vo mojata okolina se interesiram sto smeam sto ne smeam,ama nesto sto ne me vrzuva,duri i grev e da se zanimavam so nesto sto ne me zasega.
--- надополнето: 1 март 2013 во 22:27 ---
Секое дете кога се раѓа е табула раза, моралот го учи од околината и родителите, што значи моралот е последица на општествените норми, а не вродена особина.
Општествените норми пак се менлива - релативна а не апсолутна категорија! Тоа значи дека она што е морално во една култура, може да биде неморално во друга. Тоа што е морално во еден период, може да биде неморално во некој иден.

Имајќи го ова во вид, дали исламот преку вакви казни не се стреми да ја уништи културната разновидност на човештвото?
Ipssi... odi vo temata za slobodna volja. Mi se smaci sekoj Bozji den da ti odgovaram za slobodnata volja,volja za zivot izgubiv. Barem imas cela tema pa odi tamu pisuvaj.
Vo nivnata kultura se znae sto e moralno sto e nemoralno. Tie koi se cuvstvuvaat nemoralni neka si baraat soodvetna drzava.Ti od edna strana zboruvas za slobodata na covekot od druga strana sakas da im kazes i nametnes sto e ustvari sloboda. Kaj niv Moralot e onakov kakov sto sekoj moralen covek go poznava i zosto ti ne go pocituvas nivniot izbor ?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ipssi... odi vo temata za slobodna volja. Mi se smaci sekoj Bozji den da ti odgovaram za slobodnata volja,volja za zivot izgubiv. Barem imas cela tema pa odi tamu pisuvaj.
Vo nivnata kultura se znae sto e moralno eto e nemoralno. Tie koi se cuvstvuvaat nemoralni neka si baraat soodvetna drzava.
Во хиндуизмот кравата е свето животно. Дали ако муслиман биде погубен во хиндуистичка држава затоа што убил и јадел крава, ти ќе речеш дека тоа е ок, бидејќи живеел во таква држава?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Vo nivnata kultura se znae sto e moralno sto e nemoralno. Tie koi se cuvstvuvaat nemoralni neka si baraat soodvetna drzava.Ti od edna strana zboruvas za slobodata na covekot od druga strana sakas da im kazes i nametnes sto e ustvari sloboda. Kaj niv Moralot e onakov kakov sto sekoj moralen covek go poznava i zosto ti ne go pocituvas nivniot izbor ?
А си имал ли некогаш воопшто волја за живот, или се преживувал секој ден молејќи се 5 пати на замислен ентитет во надеж дека ќе ти даде 72 хурии на небото?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Во хиндуизмот кравата е свето животно. Дали ако муслиман биде погубен во хиндуистичка држава затоа што убил и јадел крава, ти ќе речеш дека тоа е ок, бидејќи живеел во таква држава?
Da,ke recam. Ne odi do tamu. Vo makedonija do vcera zenite za pasos i licni karti se slikaa bez marama,iako spored nivnata religia,osven mahrem osoba ne treba nikoj bez samija da ja vidi. Ama vo takva drzava bevme.
Ako ne im pasira,normalno e deka vo nivnata drzava ne mozat da go menuva toj zakonot ako se malcinstvo.
Jas koga se registrirav tuka,znaev deka ke ima nevospitani faci i deka ke treba da trpam i navredi pa sam odluciv da vlezam. Ako ti smeta krekanje na zabi,ne odi da se odmaras kade sto ima bara polna so zabi. Taka i jas i sekoj,ako znam deka vo nekoja drzava ima samo svinji za jadenje ili ke odam da jadam ili voopsto nema da odam.
--- надополнето: 1 март 2013 во 22:37 ---
А си имал ли некогаш воопшто волја за живот, или се преживувал секој ден молејќи се 5 пати на замислен ентитет во надеж дека ќе ти даде 72 хурии на небото?
Covek Musliman,SEKOGAS ZADOVOLEN E.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Da,ke recam. Ne odi do tamu...........Ako ti smeta krekanje na zabi,ne odi da se odmaras kade sto ima bara polna so zabi. Taka i jas i sekoj,ako znam deka vo nekoja drzava ima samo svinji za jadenje ili ke odam da jadam ili voopsto nema da odam.
А што е со оние кој не дошле од никаде, туку се родиле таму?
Штом казните за непридржување до исламски правила се такви, зошто не се чека личноста да стане полнолетна, да се запознае со тие правила, па потоа да одлучи дали ќе биде или не муслиман?
Дали ти сам одлучи да бидеш муслиман или уште од раѓање те прогласија за муслиман?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
А што е со оние кој не дошле од никаде, туку се родиле таму?
Штом казните за непридржување до исламски правила се такви, зошто не се чека личноста да стане полнолетна, да се запознае со тие правила, па потоа да одлучи дали ќе биде или не муслиман?
Дали ти сам одлучи да бидеш муслиман или уште од раѓање те прогласија за муслиман?
Ipssi be... pa nema kraj ova. Zosto togas ova,zosto togas ona,a zosto vaka a zosto onaka.... mislam,te poznavam.

Jas od raganje sum musliman. I ti isto taka Ipsissimus,samo tvoite i sam si odlucil pokasno da bides toa sto si bil,sega za sega Satanist.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ipssi be... pa nema kraj ova. Zosto togas ova,zosto togas ona,a zosto vaka a zosto onaka.... mislam,te poznavam.
Па немора да одговараш, темева се вика прашања за исламот, не за прашања до Soul-of-Space. Ако имаш одговор кажи, ако не немораш.
П.С. Не ме познаваш.
Jas od raganje sum musliman. I ti isto taka Ipsissimus,samo tvoite i sam si odlucil pokasno da bides toa sto si bil,sega za sega Satanist.
Јас бев инициран во О.Т.О на 33 годишна возраст, по моја сопствена одлука, ти велиш дека си од раѓање муслиман.
Како успеа да ги разбереш исламските правила и да се согласиш дека ги прифаќаш, веднаш штом се роди?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.444
Дали предметите во исламот имаат вера?

Дали на пример автобусон на ЈСП, може да се рачуна како каурски?
Дали ако имаат предметите вера, тогаш имаат и живот (според Исламот)?

Овие работи ги прашувам, пошто гледаме на видеово, дека денес беше (по воља Алахова) запален еден автобус (каурски), со извиците "Алаху Акбар" и "Умри!"

Дали може предмет да се убие само со палење или можеле да речеме да му свирнат два три куршуми наместо тоа?

Не ми се познати овие работи (пошто нели не сум верник, туку кафир), па молам вистинските Муслимани нека дадат одговор.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
.Дали ти сам одлучи да бидеш муслиман или уште од раѓање те прогласија за муслиман?
sekoj covek uste pri raganjeto se rodeni kako pokorni na boga , koi se sozdadeni sustestva od boga i site tie se ednakvi vo nivnata sozdadenost i vo nivnata prirodna sposobnost da go spoznaat boga , sekoj covek uste pri raganjeto se obdareni so natprirodno otrkovenie , prirodna sposobnost kako izvor na poznanie na boga, koi se sto se slucuva se slucuva so bozja volja i odredba, islamot e din el fitre, prirodna religija, monoteizmot se naoga vo sekoj covek , koj bog ja vsadil vo sekoj covek preku din el fitre , funkcijata na sekoj bozji verovesnik bese istata poraka veruvanje vo eden bog i da gi potsetat lugeto za toa sto e veke vo niv,;se ima svoj red osnov po koj se sozdava , razviva i zavrsuva, se ima voj zakon i samo vrs osnov na toj zakon se slucuva razviva i isceznuva, nadvor od tie zakoni ne moze nisto da se slucuva , po pat na tie zakoni bog gi postavil , spored negovata volja i odredba ,bog odnapred ima odredeno zakon i red po koj se odviva zivotot na celokupnata priroda , vklucuvajki go tuka i covekot., toj zakon i red se narekuva religio naturalis din el fitre,, prirodna religija, priroden istoriski zakon prirodna sposobnost , so koja sto bog gi obdaril site luge pri raganjeto. site luge se ragaat kako muslimani , pokorni na boga , vo smisla na toa deka se obdareni so religio naturalis dine el fitre , nivnite roditeli , tradicija istorija , kulrura , se onie koi sto ke gi odnesat na sprotiven pravec,

Kajgana Shop

На врв Bottom