Прашања за Исламот III

M

Muranyi

Гостин
Ti izgleda ne si informiran ili premnogu si mlad ta ne znaes deka pred Ataturk Turcite vladeea so cel islamski svet 500 god.A vladeea ne zatoa sto bea sekularni tuku zaradi toa sto imase serijatska vlast. Od sekularizmot Islamskiot svet propadna.Ti si izgleda vcerasen (mislam premlad) pa ne znaes da napravis sporedba na napredokot togas i sega. Zalosno e sto vie napredokot i modata ja gledate vo gej paradite ili vo upotrebata na alkohol ili kratko,vo ona sto mu steti na covestvoto.
Ama,sto velat "Jos malo pa nestalo"
Дај уозбили се и почни да размислуваш со своја глава,а не слепо да го голташ сервираното.
Зошто пред Ататурк Отоманската империја била нарекувана болниот човек на Европа?Зошто до Босна каде биле северните граници на Империјата луѓето живеат во беда и сиромаштија и после толку долго време?Дали во Иран се живееше подобро пред или после револуцијата?Афганистан треба ли да го спомнам,КСА?Одговори си сам на овие прашања и медитирај во врска со одговорите,можеби ќе се просветлиш.
Шеријатот е против човечката природа,лично мене некои работи ми се допаѓаат од шеријатот но тој не може да биде носител на развиток и напредок на едно општество.Тоа е факт,помири се со тоа.И помири се дека Турција нема никогаш да застрани од патот на секуларизмот и придобивките кои ги нуди истиот.Тоа што Ататурк е исламист е само популистичка политика,а и неговото време ќе пројде,башка има механизми кои ја гарантираат секуларноста на државата.
Турција се издигна економски и воено благодарение на Ататурк и секуларизмот,еве хипотетички и да се обидат да воведат шеријат(што нема никакви шанси) Турција само ќе се закопа самата себеси.
Ако,вака треба,нека си верува секој во што сака,негова работа.Религијата не смее да се меша со државата,историјата не учи дека тоа се најцрните денови на човештвото кога религијата и државата се држеле под рака.

Член од
24 февруари 2013
Мислења
17
Поени од реакции
1
Дај уозбили се и почни да размислуваш со своја глава,а не слепо да го голташ сервираното.
Зошто пред Ататурк Отоманската империја била нарекувана болниот човек на Европа?Зошто до Босна каде биле северните граници на Империјата луѓето живеат во беда и сиромаштија и после толку долго време?Дали во Иран се живееше подобро пред или после револуцијата?Афганистан треба ли да го спомнам,КСА?Одговори си сам на овие прашања и медитирај во врска со одговорите,можеби ќе се просветлиш.
Шеријатот е против човечката природа,лично мене некои работи ми се допаѓаат од шеријатот но тој не може да биде носител на развиток и напредок на едно општество.Тоа е факт,помири се со тоа.И помири се дека Турција нема никогаш да застрани од патот на секуларизмот и придобивките кои ги нуди истиот.Тоа што Ататурк е исламист е само популистичка политика,а и неговото време ќе пројде,башка има механизми кои ја гарантираат секуларноста на државата.
Турција се издигна економски и воено благодарение на Ататурк и секуларизмот,еве хипотетички и да се обидат да воведат шеријат(што нема никакви шанси) Турција само ќе се закопа самата себеси.
Ако,вака треба,нека си верува секој во што сака,негова работа.Религијата не смее да се меша со државата,историјата не учи дека тоа се најцрните денови на човештвото кога религијата и државата се држеле под рака.
Bas me interesira ,ti so koja glava razmisluvas sto pisuvas vakvi gluposti ,se gleda deka si izmanipuliran od falsifikatorite na istoriata .Koj go narekuval taka osmanskata imperija pred ataturk ? papata ili nekoj drug sto beleduval od nekakvi bolni umovi i srca,do tamu kade sto bilo granicata na imperiata 200 godini imalo javni hamami,i javno osvetluvanje pred london i viena ,isto imal i kanalizacia dodeka evropejcite boleduvale od razni bolesti sto bea predizvikani od necistotia ,vo togasno vrme evropa ne znaela sto e personalna higiene a dodeka imperiata se cistila 5 pati dnevno.Za nekogo koj misli samo na losi raboti normalno deka seriatot e protiv negovata priroda ama ne i protiv pozitivnite raboti za opstestvoto ,familiata a posebno za drzavata toa se dokazalo i so osmanliskata imperia i arapite pred niv ,samo gledaj ja islamska andaluzia ,ili pak ne ti se bendisuva toj del od istoriata.
DA ne bese ataturk da si siguren deka turcia deneska ke bese svetska silla ,no toj kopile ili naj kulturno receno masonistot ja rasparca negovata drzava i instalira naj losi raboti ,pa i normalno e deka turskiot narod sekoja godina zive se po dobro i podobro pa i zatoa sekogas ubedlivo pebeduva na site izbori.Tipicno ,covekot koj e vernik i ja vodi drzavata so religiski zakona mora da ima napreduvanje ,vo seriatot e dovolno da vikas deke e haram i zavrsena rabota ne treba da se trosat miljonski sumi za reklamiranja na losi naviki ,a od tie pari profitirat e ajducite ,i za dzabe ne mu rekol Erdogan na novinarkata koja ja prasa KAKO USPEAVTE DA PLAKATE DOLGOVI I DA IMATE BUZDET OD MILJONI EVRA toj kratko mu odgovoril PA NE KRADEVME OD DRZAVNIOT BUDZET , e sega napravi edna komparacia na sekularnata drzava na ataturk i ova na erdogan.
A mene samo nesto me plasi ,da ne go likvidirat tajnite nepriatelski sluzbi

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Uste pobolno od ova sto go imas napisano jas nemam nisto videno.
Samo,te razbiram,za vas vakov islam i vaka vi odgovara muslimanite i nivniot svet da go gledate. Ne me ni cudi zosto denes islamskiot svet go gledate podobar od nekogas,ako se zeme vo obzir islamofobijata koja ja poseduvate.
Sakate da kazete deka denes vo Iran ili Irak podobro e od nekogas ? Za vas da,bidejki vie vakvoto vreme i vakvata sostojba ja posakuvate na Muslimanite no za mene ne. Za mene togasnata sostojba na Irak i Iran bese podobra koga za razlika od "bogata" crkva koja poseduvala 5 knigi vo tie gradovi imalo celi ulici so biblioteki.
Denes vaka krvav znam deka vam vi se gleda podobar islamskiot svet,samo,kako rece eden JOS MALO PA NESTALO.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.028
Поени од реакции
83.460
Uste pobolno od ova sto go imas napisano jas nemam nisto videno.
Samo,te razbiram,za vas vakov islam i vaka vi odgovara muslimanite i nivniot svet da go gledate. Ne me ni cudi zosto denes islamskiot svet go gledate podobar od nekogas,ako se zeme vo obzir islamofobijata koja ja poseduvate.
Sakate da kazete deka denes vo Iran ili Irak podobro e od nekogas ? Za vas da,bidejki vie vakvoto vreme i vakvata sostojba ja posakuvate na Muslimanite no za mene ne. Za mene togasnata sostojba na Irak i Iran bese podobra koga za razlika od "bogata" crkva koja poseduvala 5 knigi vo tie gradovi imalo celi ulici so biblioteki.
Denes vaka krvav znam deka vam vi se gleda podobar islamskiot svet,samo,kako rece eden JOS MALO PA NESTALO.
Муслиманите се најдобрите ширачи на исламофобијата.
Прекинете со напади врз се што ехристијанско и ќе ја снема исламофобијата.
Но на вас вака ви одговара, вие убивате, палите, силувате, а другиве исламофобија. Пуна капа, праиш шо кур сакаш, а наместо казна добиваш намрштено лице од жртвата.

D

Daedalus

Гостин
Odi ti vo "Verski vesti" Kopi pastiraj si i onaka ne znaes sto da napises.
Прашање до исламот. За кои гревови постои смртна казна во шеријатот?
Доколку е веќе поставено прашањево, навистина прости ми и линкувај ми го одговорот.:X3:

D

Daedalus

Гостин
vie koga bi mozele i bi imale sila,bez nikakov zakon bi go ispoubivale sekoj musliman sto ke go sretnete.
Јас лично никогаш не би убил муслиман. Муслиманите не се криви за тоа во што го веруваат. Крива е околината во која се растени и голем број на историско културолошки фактори. Крива е човечката тенденција да оформува мислења како резултат на влијание од авторитет, желба да припаѓа некаде, желба да биде заштитен, потреба од ред кој ќе го направи сигурен во себе и светот во кој живее. Светот е многу побезбеден кога знаеш дека постои морален код поставен од некој што е над тебе. Колку пострашен станува светот во кој живееш толку повеќе безбедност и сила ти дава вербата во Алах. Доколку јас би имал сила, све што би напраил е во областа на едуцирање на муслиманите. Сепак вашата генерација тешко дека ќе биде едуцирана. Но идните генерации (вашите деца и внуци) може да ја добијат потребната едукација и дозвола за избор. Нека прочита теорија на еволуција и други ствари, нека прочита и Куран. Без влијание од никој, нека си процени сам во што ќе верува. Се што сакам е да не убивате рандом луѓе :(

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Јас лично никогаш не би убил муслиман. Муслиманите не се криви за тоа во што го веруваат. Крива е околината во која се растени и голем број на историско културолошки фактори. Крива е човечката тенденција да оформува мислења како резултат на влијание од авторитет, желба да припаѓа некаде, желба да биде заштитен, потреба од ред кој ќе го направи сигурен во себе и светот во кој живее. Светот е многу побезбеден кога знаеш дека постои морален код поставен од некој што е над тебе. Колку пострашен станува светот во кој живееш толку повеќе безбедност и сила ти дава вербата во Алах. Доколку јас би имал сила, све што би напраил е во областа на едуцирање на муслиманите. Сепак вашата генерација тешко дека ќе биде едуцирана. Но идните генерации (вашите деца и внуци) може да ја добијат потребната едукација и дозвола за избор. Нека прочита теорија на еволуција и други ствари, нека прочита и Куран. Без влијание од никој, нека си процени сам во што ќе верува.
Nema da ti izostavam nitu eden post,mislam deka moze da pozboruvame za se sto te interesira.

Kade e ovoj uste malku da si ja pobruka i verata i nacijata so negovoto karakteristicno vreganje.... neka se ispuka,neka go izvadi loshoto za da mozeme na raat.

W

Werther

Гостин
Nema da ti izostavam nitu eden post,mislam deka moze da pozboruvame za se sto te interesira.

Kade e ovoj uste malku da si ja pobruka i verata i nacijata so negovoto karakteristicno vreganje.... neka se ispuka,neka go izvadi loshoto za da mozeme na raat.
Извини само да те исправам, немам јас вера. Ништоверник сум.

Атеист.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Извини само да те исправам, немам јас вера. Ништоверник сум.

Атеист.
Gospod site ateisti takvi kako tebe da gi napravi,ta svetot da vidi sto covek od ateizam moze da nauci. Ako si hristijanin,site takvi kako tebe da gi napravi "pametni i kulturni i vospitani"
Samo ti pisuvaj si,vregjaj si,si ja otvori i ti dusickata.... prodolzi.

D

Daedalus

Гостин
Gospod site ateisti takvi kako tebe da gi napravi,ta svetot da vidi sto covek od ateizam moze da nauci. Ako si hristijanin,site takvi kako tebe da gi napravi "pametni i kulturni i vospitani"
Samo ti pisuvaj si,vregjaj si,si ja otvori i ti dusickata.... prodolzi.
Посакуваш Алах сите атеисти да ги напраи? Не е ли тоа контра неговата полиса? Патем да бидат сите атеисти, тоа е најдоброто нешто што можеш да ни го посакаш.:X3: Фала.
Човек може многу работи од атеизам да научи. Една од основните е логика. Не мора да бидеш религиозен за да си морален.
Разликата помеѓу мене и тебе е тоа што јас сум морален затоа што знам дека тоа е правилно и дека правењето зло е лошо.
Ти си морален пошто Алах рекол така. Ако Алах рекол да идеш гол по улица и да убиваш мали кучиња во Куранот, ти тоа ќе го праеше.
Патем, сеуште чекам одговор за прашањето. Не дека те форсирам да одговориш, само сакам да сум он топик.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Чекај сега, нели тоа што мнозинството муслимани во моментов давале лоша за слика за исламот, незначи дека исламот бил таков, тогаш од каде испадна сега ако сите христијани или атеисти навредувале, дека христијанството или атеизмот биле како нив?

D

Daedalus

Гостин
Чекај сега, нели тоа што мнозинството муслимани во моментов давале лоша за слика за исламот, незначи дека исламот бил таков, тогаш од каде испадна сега ако сите христијани или атеисти навредувале, дека атеизмот бил како нив?
Секогаш директен и преминуваш на поентата. Ме густа:love:

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Посакуваш Алах сите атеисти да ги напраи? Не е ли тоа контра неговата полиса? Патем да бидат сите атеисти, тоа е најдоброто нешто што можеш да ни го посакаш.:X3: Фала.
Човек може многу работи од атеизам да научи. Една од основните е логика. Не мора да бидеш религиозен за да си морален.
Разликата помеѓу мене и тебе е тоа што јас сум морален затоа што знам дека тоа е правилно и дека правењето зло е лошо.
Ти си морален пошто Алах рекол така. Ако Алах рекол да идеш гол по улица и да убиваш мали кучиња во Куранот, ти тоа ќе го праеше.
Патем, сеуште чекам одговор за прашањето. Не дека те форсирам да одговориш, само сакам да сум он топик.
Posakuvam site Ateisti Allah da gi napravi kako ovoj Ateist koj e tipicen dokaz na naukost pa taka belkim ke im posluzi za primer kolku Ateizmot moze da go pokvari covekot.
Jas nekolku pati tuka cisto Ateisticki sajt imam predlozeno da se cita i jas redovno go citam toj sajt,ama Ateist konj navistina se trudi da razmisluva i Ateisti koi ne znaat da vregjaat i na koi ne im e edinstven talent toa (vregjanjeto) i karakteristicno za niv. Ateisti od koi,kako sto velis,navistina mozes da naucis nesto.
http://www.galaksija.com/

Za prasanjeto,bidejki e prasanje koe ne me opfaka mene ne sum se ni zainteresiral. Se interesiram za raboti koi se potrebni za mene,za okolinata vo koja ziveam vo mestoto vo koe ziveam i raboti koi me opfakaat mene i raboti za koi jas ke odgovaram pred Allah dz.s. Toa e prasanje koe go opfaka na eden pravnik ili sudija vo edna serijatska drzava. Mene me interesira sto veli Kur'anot za malterot :D
A sekako deka ke dobies odgovor i na toa prasanje.
Samo ne zaboravaj deka smrtna kazna nema(lo) samo spored serijatski zakon.
--- надополнето: 1 март 2013 во 22:02 ---
Чекај сега, нели тоа што мнозинството муслимани во моментов давале лоша за слика за исламот, незначи дека исламот бил таков, тогаш од каде испадна сега ако сите христијани или атеисти навредувале, дека христијанството или атеизмот биле како нив?
Mnozinstvoto ? Od kade ova i koj kade i koga go rece toa ? Losa slika za islamot davaat onie muslimani koi po mediumi gi gledate. Vie za 5 mina site muslimani vo makedonija teroristi gi napravivte. Koe e mnozinstvoto ?
A od poenta mesele nisto ne si svatil,Ipssi....
Jas so mojata poraka tokmu kazav deka ima i ubavi Ateisti deka ima i ubavi Hristijani..... ama ako "gospodinot" koj so svojata "vestina" za vregjanje saka da kaze kolku e kulturen i popameten i poznaen,togas site ateisti gospod da gi napravi kako nego,"pametni i kulturni".

D

Daedalus

Гостин
Samo ne zaboravaj deka smrtna kazna nema(lo) samo spored serijatski zakon.
Абе уреду е све тоа. Мене само за Шеријатот ме интересира у моментов. Ваљда worldmetapeace знае. Башка верувам дека ти како муслиман, треба да го знаеш тоа.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Mnozinstvoto ? Od kade ova i koj kade i koga go rece toa ?
Ти, Омер и неколку други тврдевте дека во моментов "вистински" шеријат немало, и дека оние земји кои се сметале за шеријатски, погрешно го практикувале.
Од останатите земји каде има муслимани ама нема шеријат, нели мнозинството не се придржува како што треба до куранот?
Нели тоа што денес се дешавало во арапските земји, не било исламски? Епа ако популацијата на арапскиот полуостров не е исламско мнозинство, која е? На скандинавскиот?

Kajgana Shop

На врв Bottom