M
Muranyi
Гостин
Дај уозбили се и почни да размислуваш со своја глава,а не слепо да го голташ сервираното.Ti izgleda ne si informiran ili premnogu si mlad ta ne znaes deka pred Ataturk Turcite vladeea so cel islamski svet 500 god.A vladeea ne zatoa sto bea sekularni tuku zaradi toa sto imase serijatska vlast. Od sekularizmot Islamskiot svet propadna.Ti si izgleda vcerasen (mislam premlad) pa ne znaes da napravis sporedba na napredokot togas i sega. Zalosno e sto vie napredokot i modata ja gledate vo gej paradite ili vo upotrebata na alkohol ili kratko,vo ona sto mu steti na covestvoto.
Ama,sto velat "Jos malo pa nestalo"
Зошто пред Ататурк Отоманската империја била нарекувана болниот човек на Европа?Зошто до Босна каде биле северните граници на Империјата луѓето живеат во беда и сиромаштија и после толку долго време?Дали во Иран се живееше подобро пред или после револуцијата?Афганистан треба ли да го спомнам,КСА?Одговори си сам на овие прашања и медитирај во врска со одговорите,можеби ќе се просветлиш.
Шеријатот е против човечката природа,лично мене некои работи ми се допаѓаат од шеријатот но тој не може да биде носител на развиток и напредок на едно општество.Тоа е факт,помири се со тоа.И помири се дека Турција нема никогаш да застрани од патот на секуларизмот и придобивките кои ги нуди истиот.Тоа што Ататурк е исламист е само популистичка политика,а и неговото време ќе пројде,башка има механизми кои ја гарантираат секуларноста на државата.
Турција се издигна економски и воено благодарение на Ататурк и секуларизмот,еве хипотетички и да се обидат да воведат шеријат(што нема никакви шанси) Турција само ќе се закопа самата себеси.
Ако,вака треба,нека си верува секој во што сака,негова работа.Религијата не смее да се меша со државата,историјата не учи дека тоа се најцрните денови на човештвото кога религијата и државата се држеле под рака.