Прашања за Исламот III

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.620
Поени од реакции
37.581
Немора бели чорапи да носиш, немора ни никакви, можеш и без чорапи.
Сите заедно може да се клањаат и не е обавеза жените да седат дома.
... може без чорапи, но претходно треба да бидат измиени нозете пред џамијата и самите стапала во молитвата треба да бидат само со прсти допрени на под а не „легнати“ исто и лактот не смее да биде допрен до подот (за разлика од жената која се моли мора да биде лактот допрен до подот), а од лицето носот и челото треба да бидат притиснати на подот, овие правила многу не ги знаат и при самите молитиви прават грешки!

molitva-dzamija-740x493.jpg356.jpg

...првиот од лево кон десно и петтиот не им се правилни стапалата, не смеат вака легнати стапала, а првиот што се моли не смее лактите на рацете да му се до под залепени,

molitva-dzamija-740x493.jpg

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
856
Поени од реакции
1.287
Зошто Мухамед вршел сексуални дејствиа со 9 годишно девојче (Ајша) ?

Зошто масакрирале народи за да се претворат во Муслимани?

Зошто секоја источна рттка што ќе излезе од истокот, и ќе дојде во Европа, постанува хаос во таа мирна држава ?

brainless activities occult religion

Член од
4 ноември 2013
Мислења
943
Поени од реакции
1.482
Quran :
Surah 19(Marry) Verse 1:
كٓهيعٓصٓ - Kãf-Ha-Ya-’Aĩn- Ṣãd.

Translate :
Jesus is my only God

Член од
25 август 2023
Мислења
1
Поени од реакции
0

Зошто масакрирале народи за да се претворат во Муслимани?

Зошто секоја источна рттка што ќе излезе од истокот, и ќе дојде во Европа, постанува хаос во таа мирна држава ?

brainless activities occult religion
Првите две прашања ти се неточни, тоа не е вистина.

А за третото ако добро те разбрав ќе го поставиш на некоја тема која се занимава со социологија.
Автоматски споено мислење:

Quran :
Surah 19(Marry) Verse 1:
كٓهيعٓصٓ - Kãf-Ha-Ya-’Aĩn- Ṣãd.

Translate :
Jesus is my only God
И твоето толкување е неточно.

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
Zasto ne jadete svinsko?
Бидејќи нема муслимани нешто на форумов, ете површно објаснување поточно извадоци од Куранот по кој се водат муслиманите бидејќи кај нив од овде произлегуваат и правните закони и уредувањето на општеството!

Забрането им е на муслиманите според Куранот. За нив свињата е нечиста. Така е запишан зборот на Аллах преку неговиот пророк Мухамед.

Има цитат во Куранот:

"Он ви забранува, навистина, и мрша, и крв, и свинско месо, и она што е заклано во друго име, а не во името на Аллах. А оној што ќе биде присилен, не со желба и не од навика, тогаш, нема грев. Аллах, навистина, е Простувач и Сомилосен!"
- Куран, Сура 2 Ел-Бекара (Крава)

Затоа имаат како и евреите начин на убивањ и спремање на животното - халал ако сте слушнале.

"Кажи: „Во она што ми се објавува јас ништо не наоѓам забрането за никого освен мртво животно или крв што тече или свинско месо, - ова, навистина, е гнасно или одвратно, - или нешто при чие колење не е споменато името Аллахово. Освен оној кој е присилен, не сакајќи и не поминувајќи преку потребното - та, Господарот твој, навистина, е Простувач и Сомилосен!"
- Куран, Сура 6

Секое друго спремање на храната е харам или незаконско според Куранот и исламските закони.

"Забрането ви е: и мрша, и крв, и свинско месо, и она што е заклано во друго а не во името Аллахово, и она што е задавено и погодено, и она што е урнато, и со рог прободено, или од ѕвер начнато - освен ако го имате заклано пред да е усмртено, и она што е заклано на жртвеници, и да ја претскажувате иднината со фрлање стрели. Тоа ви е се порок.
Денес, неверниците, изгубија надеж во верата ваша; та, не плашете се од нив, туку од Мене плашете се! Денес ви ја надополнив верата ваша и го исполнив благодатот Мој кон вас, и задоволен сум Исламот да ви биде вера. Ако некој се најде во неволја, кога гладот мете, не сакајќи да падне во грев... па, Аллах, навистина, е Простувач и Сомилосен!
- Куран, Сура 5

Член од
22 август 2022
Мислења
647
Поени од реакции
1.980
Ова мене вака ми го објаснија.
На времето возраста на жените ја сметале од пубертет натаму. Односно во просек од 10-тата година. Според тоа, Ајша би требало да има околу 19 години кога ја земале.

Кога ја земале Ајша, она веќе се заветила за друг, ама и двете страни се откажале од веридбата (не веридба де, тоа збор давање), значи тогаш нема шанси да имала само 9 години затоа што не само што имала друг вереник пред тоа, туку и била доволно возрасна одлуките да ѝ се слушаат.

Иако не сум Муслиманка, овој вид литература ме интересира и ако ги гледаме жените на пророците, тие многу повеќе имале и права и сила од она што некои формации коишто го користат Исламот како изговор за своите недела припишуваат на жените. Се занимавале со трговија, дури едната од нив по смртта на маж ѝ станала воин, ученоста на жената била многу важна оти жената го воспитува општеството. Така што идеологиите се злоупотребувале и се злоупотребуваат многу.

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
856
Поени од реакции
1.287
На времето возраста на жените ја сметале од пубертет натаму. Односно во просек од 10-тата година. Според тоа, Ајша би требало да има околу 19 години кога ја земале.

Кога ја земале Ајша, она веќе се заветила за друг, ама и двете страни се откажале од веридбата (не веридба де, тоа збор давање), значи тогаш нема шанси да имала само 9 години затоа што не само што имала друг вереник пред тоа, туку и била доволно возрасна одлуките да ѝ се слушаат.

Иако не сум Муслиманка, овој вид литература ме интересира и ако ги гледаме жените на пророците, тие многу повеќе имале и права и сила од она што некои формации коишто го користат Исламот како изговор за своите недела припишуваат на жените. Се занимавале со трговија, дури едната од нив по смртта на маж ѝ станала воин, ученоста на жената била многу важна оти жената го воспитува општеството. Така што идеологиите се злоупотребувале и се злоупотребуваат многу.
Да, затоа просечната муслиманска жена има апсолутна слобода на нејзината воља да прави што сака и кога сака, нели :pos:

Освен за домашна слугинка и за деца правење, нема друга опција муслиманската жена ако го прифати тој живот, во 90% од муслиманските фамилии е вака, ако не се наклонува кон мажот, тогаш ќотеќ.

Член од
22 август 2022
Мислења
647
Поени од реакции
1.980
Да, затоа просечната муслиманска жена има апсолутна слобода на нејзината воља да прави што сака и кога сака, нели :pos:

Освен за домашна слугинка и за деца правење, нема друга опција муслиманската жена ако го прифати тој живот, во 90% од муслиманските фамилии е вака, ако не се наклонува кон мажот, тогаш ќотеќ.
Јас коментирав за тој податок конкретно и како се во таа литература прикажани тие личности.

• Ми се допаѓа
Reactions: ovs
Член од
19 мај 2012
Мислења
1.550
Поени од реакции
364
Првите две прашања ти се неточни, тоа не е вистина.

А за третото ако добро те разбрав ќе го поставиш на некоја тема која се занимава со социологија.
Автоматски споено мислење:

И твоето толкување е неточно.
Значи Аиша лаже?

Sahih al-Bukhari 5133

Narrated `Aisha:

that the Prophet (ﷺ) married her when she was six years old and he consummated his marriage when she was nine years old, and then she remained with him for nine years (i.e., till his death).

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ يُوسُفَ، حَدَّثَنَا سُفْيَانُ، عَنْ هِشَامٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ عَائِشَةَ ـ رضى الله عنها ـ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم تَزَوَّجَهَا وَهْىَ بِنْتُ سِتِّ سِنِينَ، وَأُدْخِلَتْ عَلَيْهِ وَهْىَ بِنْتُ تِسْعٍ، وَمَكَثَتْ عِنْدَهُ تِسْعًا‏.‏

Reference : Sahih al-Bukhari 5133In-book reference : Book 67, Hadith 69USC-MSA web (English) reference : Vol. 7, Book 62, Hadith 64 (deprecated numbering scheme)

Околу второто прочитајте Pact of Umar.

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Член од
19 мај 2012
Мислења
1.550
Поени од реакции
364
Бидејќи нема муслимани нешто на форумов, ете површно објаснување поточно извадоци од Куранот по кој се водат муслиманите бидејќи кај нив од овде произлегуваат и правните закони и уредувањето на општеството!

Забрането им е на муслиманите според Куранот. За нив свињата е нечиста. Така е запишан зборот на Аллах преку неговиот пророк Мухамед.

Има цитат во Куранот:

"Он ви забранува, навистина, и мрша, и крв, и свинско месо, и она што е заклано во друго име, а не во името на Аллах. А оној што ќе биде присилен, не со желба и не од навика, тогаш, нема грев. Аллах, навистина, е Простувач и Сомилосен!"
- Куран, Сура 2 Ел-Бекара (Крава)

Затоа имаат како и евреите начин на убивањ и спремање на животното - халал ако сте слушнале.

"Кажи: „Во она што ми се објавува јас ништо не наоѓам забрането за никого освен мртво животно или крв што тече или свинско месо, - ова, навистина, е гнасно или одвратно, - или нешто при чие колење не е споменато името Аллахово. Освен оној кој е присилен, не сакајќи и не поминувајќи преку потребното - та, Господарот твој, навистина, е Простувач и Сомилосен!"
- Куран, Сура 6

Секое друго спремање на храната е харам или незаконско според Куранот и исламските закони.

"Забрането ви е: и мрша, и крв, и свинско месо, и она што е заклано во друго а не во името Аллахово, и она што е задавено и погодено, и она што е урнато, и со рог прободено, или од ѕвер начнато - освен ако го имате заклано пред да е усмртено, и она што е заклано на жртвеници, и да ја претскажувате иднината со фрлање стрели. Тоа ви е се порок.
Денес, неверниците, изгубија надеж во верата ваша; та, не плашете се од нив, туку од Мене плашете се! Денес ви ја надополнив верата ваша и го исполнив благодатот Мој кон вас, и задоволен сум Исламот да ви биде вера. Ако некој се најде во неволја, кога гладот мете, не сакајќи да падне во грев... па, Аллах, навистина, е Простувач и Сомилосен!
- Куран, Сура 5
Самиот ајет кој е цитиран вели дека ако нема ништо друго може и свињско да се јаде. На Евреите не им е забрането само свињско има уште на пример камили кои муслиманите ги јадат. Нигде не пишува во Куран зошто е забрането јадење свињско.

Лага по исламски учења можеш и бебе да ожениш.

Тука треба да се додаде дека може да има 4 жени и неограничен број секс робињи.

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Последно уредено од модератор:

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.874
Поени од реакции
21.716
А зошто сечете глави?
Ако мислиш на сунет, кожичка се сече само, не цело глафче.
Pffff шалу се

Зшто су умноболни верски фанатици, абе оној скроз отидени. Обезглавен човек има повише памет од њима. Побрзо верверичку ке припитомиш него муслимана да цивилизираш.

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.536
Поени од реакции
4.329
Бато да ви каже нешто за исламот.. Тој потекнува од пустината во С. Арабија и сите закони напишани во куранот се пола препишани од библијата а пола од тамошните номадски племиња.. Кога живееш у пустина на толкава жештина, нормално е да не пиеш алкохол, нормално е да бидат жените а општо и мажите покриени поради сонцето, нормално е да правиш сунет бидејќи буквално живеат на песок и да биде похигиенски, нормално е да не јадеш свинско пошто е најмрсно месо, општо мрсна храна е лоша да јадеш кога живееш на толкава жештина.. Не можеш ваму на север во скандинавија и русија да им забраниш свинско ниту пак алкохол, инаку како би се стоплиле на -20.. Општо кажано, нема врска исламската вера со прљаво свинско мрсо или алкохолот лош.. едноставно се прифатени логичките обичаи на номадите од пустина..

Kajgana Shop

На врв Bottom