Прашања за Исламот III

Член од
14 август 2006
Мислења
45.338
Поени од реакции
84.538
ептен гњавиш бре брат,.
Брат?
Коа на некој ќе му текне да ги израмни сметките и на Бајрам да убие Муслиманчиња, тогаш ќе ме чуеш мене, како ваш и твој одек: - не се криви, не се знае, сами сте ги убиле..
Ќе не видиш на насилини протести кај што ќе тепаме баби Муслиманки по автобуските и кај што викаме Смрт за сечени, носејќи црковни знамиња.

Е после тој призор во огледало, дојди и кажи ми - брат.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Брат?
Коа на некој ќе му текне да ги израмни сметките и на Бајрам да убие Муслиманчиња, тогаш ќе ме чуеш мене, како ваш и твој одек: - не се криви, не се знае, сами сте ги убиле..
Ќе не видиш на насилини протести кај што ќе тепаме баби Муслиманки по автобуските и кај што викаме Смрт за сечени, носејќи црковни знамиња.

Е после тој призор во огледало, дојди и кажи ми - брат.
Ок.
Поздрав.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Soul-of-Space кажи ми исто за имињата на новороденчињата, како ги добиваат ?
Ednostavno. Ima imenik te. kniga so Muslimanski iminja. Koga ke se rodi novorodenceto se izbira ime koe ke ti bide po kejf. Imeto moze da mu go dade bilo koj ili od familijata ili komsijata ako ima nekoj predlog ili ime koe mu se dopagja pa ako sakas da mu napravis ater ke go stavis imeto koe toj go izbral ili strikoto....

Член од
14 август 2006
Мислења
45.338
Поени од реакции
84.538
Ок.
Поздрав.
Ќе напињам до задутре ако сакам.
Вие сите без рунка срам застанавте зад протестите на кои се викаше Смрт за каури и се бараше слобода за убијците, притоа се тепаа баби и новинари.
Тоа е факт.
Мизерно и цинично делува кога такви лица пишуваат за славата на Бога, или добротворието во Исламот....
Така да, не се возбудувам воопшто заради тоа што прекинувам било каква дискусија. затоа што зад маските на некаква интелектуалност се кријат животни, кои подржуваат ѕверови, само затоа што имаат иста вера.

Нели делува глупаво со некој таков да зборуваме за правила за пристојност или форумски фер плеј.
Не ме пече ниту трунка совест што и да напишам.

Правилата на форум религија, во прашања за..., нема само ја да ги почитувам, а вие и атеистите да си роварите кај што не ви е место (зборев, зборев, али уво ги боли изглеа модовите).

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Ќе напињам до задутре ако сакам.
Вие сите без рунка срам застанавте зад протестите на кои се викаше Смрт за каури и се бараше слобода за убијците, притоа се тепаа баби и новинари.
.
drugo nemas sto da kazis osven toa pa toa , go otru forumov so toj nastan sto se sluci.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
и за ова
поопширно кога ке се роди бебе
Кога ќе се роди бебе,се коле курбан и се дели на најблиските или на сиромасите,или мислам дека може и за дома да се остави.
А може пак и цел курбан да му го дадеш на некој што е сиромав.
Се коле зависи од можностите на фамилијата,најчесто јагне или овца.
Ако се роди машко се колат 2 курбани,а се роди женско 1 курбан.

Еден од прописите кој кај нас се практикува,е да му се учи Езан(повик за молитвана џамија) и Икамет(слично на езанот,се додаваат уште неколку зборови,и се учи внатре во џамијата како знак дека е време да се почне со молитвата која ја предводи оџата.)
Значи езан и икамет му се учи на десното и левото уво.
Колку е исламски веродостојно и поткрепено со докази,не знам.. но кај нас,на овие простори се практикува.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.338
Поени од реакции
84.538
drugo nemas sto da kazis osven toa pa toa , go otru forumov so toj nastan sto se sluci.
Не зборувам за настанот, туку за форумџиите кои застанавте на страна на убијците. Тоа не остава простор за разумна комуникација. Нема никаква логика да се дискутира (да речеме) за милоста божја, со некој кој има таков став. Што тој знае за Бог? Зарем стварно мислите дека Бог ги смета за маченици овие, само затоа што убија кафирчиња на најголем кафирски празник, па сеа треба да ги браните?
Тоа е баш сатанизам.
Да престанам да зборам за тоа?
Дали така кај Муслиманите, магично ќе се активира делот од мозокот за човечко сочуство?
Ако е така, прекинувам одма.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Кога ќе се роди бебе,се коле курбан и се дели на најблиските или на сиромасите,или мислам дека може и за дома да се остави.
А може пак и цел курбан да му го дадеш на некој што е сиромав.
Се коле зависи од можностите на фамилијата,најчесто јагне или овца.
Ако се роди машко се колат 2 курбани,а се роди женско 1 курбан.

Еден од прописите кој кај нас се практикува,е да му се учи Езан(повик за молитвана џамија) и Икамет(слично на езанот,се додаваат уште неколку зборови,и се учи внатре во џамијата како знак дека е време да се почне со молитвата која ја предводи оџата.)
Значи езан и икамет му се учи на десното и левото уво.
Колку е исламски веродостојно и поткрепено со докази,не знам.. но кај нас,на овие простори се практикува.
ок
е сега соул кажа за името може кој било да му го даде
дали тој што ке му го даде името се сврзува на некој начин со новороденчето на пр кај нас има кум и тој му е како втор татко на детето

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
ок
е сега соул кажа за името може кој било да му го даде
дали тој што ке му го даде името се сврзува на некој начин со новороденчето на пр кај нас има кум и тој му е како втор татко на детето
Nema. Kaj nas nema ni imendeni nitu kumovi....
Kako potradicija ili pocesto kaj nas se stava imeto od dedoto na novorodenoto,znaci se podnovuva imeto na dedoto ili cesto i samite roditeli mu davaat ime ili im se pravi ikram ili cest na nekoj drug da mu podari ime no nisto ne go vrzuva.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Не зборувам за настанот, туку за форумџиите кои застанавте на страна на убијците.
pa ti objasnavme , sto sega uste ja tupis rabotata, uste li ke zboruvame za toa , koga i da procitam tvoj post se toa isto go zboruvas, , , navistina preteruvas, , ako mislis deka taka treba prodolzisi ,

Kajgana Shop

На врв Bottom