- Член од
- 9 април 2013
- Мислења
- 319
- Поени од реакции
- 224
sigurno nema da ti smeta dokolku nekoj bi gi gledal po tvoite najbliski a oni taka razgoleni .Зошто да ми смета? Што има лошо во тоа па да ми смета?
sigurno nema da ti smeta dokolku nekoj bi gi gledal po tvoite najbliski a oni taka razgoleni .Зошто да ми смета? Што има лошо во тоа па да ми смета?
Што да не разберам? Те прашувам зошто тврдиш дека исламот имал толеранција, кога најстрого казнува и забранува начин на живот кој се разликува од исламскиот?ima mnogu da se zboruva na taa tema no ti navistina ne ke mozes da gi razberes.
nemam namera da sedam i da se dzvaram na kom,, po celi den , taka da i jas si imam svoi obvrski , ubavo da si pominite, pa i da te prosvetlan nema da razberes ,Prosvetli ne ....Edvaj cekame!!!
Кој не разбира овде што го прашуваат е повеќе од очигледно.nemam namera da sedam i da se dzvaram na kom,, po celi den , taka da i jas si imam svoi obvrski , ubavo da si pominite, pa i da te prosvetlan nema da razberes ,
Ама зошто ти се замараш со тоа кој кого и како ќе гледал? Моите најблиски не се моја сопственост, тие се индивидуи со свој интегритет, никој нема право да им наметнува како да живеат. Да сакаш некого, значи да го прифатиш каков што е, не да го тераш да биде онака како што ти сакаш да биде.sigurno nema da ti smeta dokolku nekoj bi gi gledal po tvoite najbliski a oni taka razgoleni .
Muabetov ti e detska gradinka....nemam namera da sedam i da se dzvaram na kom,, po celi den , taka da i jas si imam svoi obvrski , ubavo da si pominite, pa i da te prosvetlan nema da razberes ,
болдов е многу битен за понатаму. сам си го кажа, така да сега јас како поставувач на прашања без многу цепидлачење ќе го прифатам тоа и че анализираме повеќе работи во тој контекст.zatoa sto ne e bozestvena objava tuku covecka koja e sprotivna od coveckite instinkti i dokolku taa pojava e seopfatna togas prestavuva navistina opasnost za taa ostestvena zaednica,
1. прво, те прашав како тоа монаштвото Е штетно, а идењето на аџилак НЕ е? ти ми даде делумен одговор. каде е одговорот со делот за аџилак? и цитатот исто така.sekoj si ima svoe pravo, na veruvanje, i vo toa nema sto da diskutirame. no nie samo razgovarame i bi trebalo da go vklucis mozokot , i razmisli vo sto jas zboruvam , zatoa sto ne e bozestvena objava tuku covecka koja e sprotivna od coveckite instinkti i dokolku taa pojava e seopfatna togas prestavuva navistina opasnost za taa ostestvena zaednica,dokolku site spored taa doktrina ja podrzuvaat ova pojava sto bi ostanalo od coveckiot rod?od tuka jas zaklucuvam deka voopsto ne e bozja objava.kade sto veli i vo kuran;
قُلُوبِ الَّذِينَ اتَّبَعُوهُ رَأْفَةً وَرَحْمَةً وَرَهْبَانِيَّةً ابْتَدَعُوهَا مَا كَتَبْنَاهَا عَلَيْهِمْ إِلَّا ابْتِغَاءَ رِضْوَانِ اللَّهِ فَمَا رَعَوْهَا حَقَّ رِعَايَتِهَا ۖ فَآتَيْنَا الَّذِينَ آمَنُوا مِنْهُمْ أَجْرَهُمْ ۖ وَكَثِيرٌ مِنْهُمْ فَاسِقُونَ
![]()
Потоа Ние по трагите нивни испраќавме пејгамбери Наши; го испративме и Иса, синот на Мерјем, и му дадовме Инџил, а во срцата на оние кои го следеа, внесовме и доблест и милост а монаштвото самите го создадоа. И се што Ние им пропишавме е само желба за задоволството Аллахово. Но, тие за него не водат грижа вистинска. А на оние кои веруваа ќе им ја дадеме наградата нивна, а мнозинството беа расипани[DOUBLEPOST=1400258834][/DOUBLEPOST]
islamskiot seriat jasno gi razgranicil dozvolenite i nedozvolenite nesta , spored nego se zabranuvaat site nesta koi mozat da nanesat steta na covekot, dodeka gi dozvoluva site nesta koi se vo negova polza.
морам да те цитирам, ........ и ова се легитимни прашања па ........... бујрум, нека се “оправда“Човечките инстинкти? На пример месец дена да не јадеш и да не пиеш преку ден на 40 степени? Инстинкти со кој треба да го покираш телото? Инстинкти поради кои треба 5 пати на ден да се клањаш? Инстинкти да се обрезуваш? Инстинкти да ги камшикуваш оние кои имале секс на "погрешен начин"? Се ова се човечки инстинкти, нели?
1. Monastvoto e stettno zatoa sto e sprotivna od coveckite instinkti i dokolku taa pojava e seopfatna togas prestavuva navistina opasnost za taa ostestvena zaednica,dokolku site spored taa doktrina ja podrzuvaat ova pojava sto bi ostanalo od coveckiot rod?ako site koi ja sledat taa ideologija site vernici hristijani i monasi i kalugerki i siote drugi togas idninata na hristijanstvoto e zapecatena , ako go prifati covekiot rod takvata ideologija , ke iscezne za brzo vreme, razbiras li vo sto ti govoram..Sto ima sega vrska adzilokot so monastvoto?болдов е многу битен за понатаму. сам си го кажа, така да сега јас како поставувач на прашања без многу цепидлачење ќе го прифатам тоа и че анализираме повеќе работи во тој контекст.
еве уште еднаш кај си спомнал дека човечките инстикти се многу важни
1. прво, те прашав како тоа монаштвото Е штетно, а идењето на аџилак НЕ е? ти ми даде делумен одговор. каде е одговорот со делот за аџилак? и цитатот исто така.
2. понатаму, од тебе и други беше спомнат хомосексуализмот како штетност, а ..................... не спаѓа тоа под “човечки инстинкти“?
3. ова ми е особено интересен дел околу разголувањето. дали би имале против да се шетаат нашите девојки разголени со миничи, сукњи деколтеа, ......... убави фризури, во купаќи на плажа, ......... додај било што. одговорот гласи НЕ, немам против, дури и ми е убаво!!! сега следува фаца на чудење, нели? е па друже, сите вие кои ќе гледате по неа, ќе се лигавите ко кучуња пред касапница, ќе замислувате и фантазирате како и ги опнувате, можда и ќе “исперете“ рачно во тоалет, ама на тоа и ќе си останете!!! ЈАС ќе бидам тој што ќе ужива во нејзиното тело вечерта.“
пак не ми кажуваш како тоа цело време се задржуваш на “човечките инстинкти, а воедно и ги осудуваш истите. значи, се согласувам дека монаштвото не е човечки инстинкит, али и идењето на аџилак не е исто така (не ми даде одговор и цитат за истото)1. Monastvoto e stettno zatoa sto e sprotivna od coveckite instinkti i dokolku taa pojava e seopfatna togas prestavuva navistina opasnost za taa ostestvena zaednica,dokolku site spored taa doktrina ja podrzuvaat ova pojava sto bi ostanalo od coveckiot rod?ako site koi ja sledat taa ideologija site vernici hristijani i monasi i kalugerki i siote drugi togas idninata na hristijanstvoto e zapecatena , ako go prifati covekiot rod takvata ideologija , ke iscezne za brzo vreme, razbiras li vo sto ti govoram..Sto ima sega vrska adzilokot so monastvoto?
2.istoto e i so homosexualizmot. lezbejstvoto itn, ako ova pojava ja prifatat na se pogolem broj , prestavuva opasnost za covekot koi go unistuvaat semejniot zivot se pojavuva razni bolesti,a mozat da mu nastetat na poedinecot kako i na celoto opstestvo. sprotivna od temelite na semejniot zivot,i bracnite vodi ,pod poimot brak ne moze da se podrazbere vleguvanje vo brak na istopolni lica,
3,razgoluvanjeto , uzivanjeto tvoe so taa osoba vo koi ne si vo brak, i ligavanjeto so nea. nepristojsni govori, predizvkikuvacko oblekuvanje baknuvanje na sred ulica ,, e samo los pat i rasipanost., pa sekoj so svoe mislenje.
,
Jas neznam sto go sporeduvas adzilokot so monastvoto , ako jas odam na adzilok ne znaci deka jas gi potisnuvam moiote sexsualni covecki instinkti , nitu pak ne smeam da se zenam , dali me razbiras? jas ne zboruvam za ona koi monasite duhovno se ispolnuvaat tuku ti zboruvam vo toa sto oni podrzuvaat celibat , da ne zboruvame poftorno , oni ne smeat da se zenat ne smeat da se mazat so toa oni podrzuvaat celibat a fakticki so taa ideologija coveckiot rod bi isceznal ,dodeka smislata na adzilokot e mnogukratna bideiki islamot preku hadzot saka da ostvari duhovni socijalni, politicki i ekonomski koristi,koj vsusnost e seopst, koj go simbolizira i demonstrira edinstvoto i bratstvoto megu muslimanite bes ogled na nivnite nacionalnosti jazicni i rasni razliki.i treba da se ima predvid deka toa e godisen sobir.пак не ми кажуваш како тоа цело време се задржуваш на “човечките инстинкти, а воедно и ги осудуваш истите. значи, се согласувам дека монаштвото не е човечки инстинкит, али и идењето на аџилак не е исто така (не ми даде одговор и цитат за истото)
а пак ако го преферираме “човечкиот инстинкт, тогаш и хомосексуализмот е човечки инстинкт. како што и кај животните го има истото. така да не ја гледам логиката на тоа “ем човечките инстинкти ќе ги поддржуваме, ем и ќе ги осудуваме“. лицемерно е.
и третото, пак со тие човечки инстинкти. па ако ми дојде да ја бакнам, нели инстинкт, тогаш што е и проблемот да го направам тоа? и еве и овде би сакал цитат да видам каде е тоа кажано и забрането.
и последното, “секој со свое мислење“, ДА, тоа го поддржувам, али проблемот е во тоа што во една шеријатска држава тоа нема да биде така, него или куран, или вратот крц. тоа го има, а и ти го практикуваш само во демократските држави каде што прагот на толеранција е многу поголем, да не кажам огромен и затоа секој има право да има свое мислење.
него, и ти ли ќе го премолчиш делот околу разгоелното облекување, особено околу жените? хехехеххе, знаев дека тоа ќе биде болна точка да ми реплицираш![]()
Voopsto ne rekov deka monastvoto i homosexsualizmot e isto, ne gi vadi moite zborovi od kontekst.Монаштвото исто со хомосексуализмот? Стварно и ова ли го имате у главите?
Толку ти е испран мозокот?
.
Баш фино вака кога гледам како некој ми се заканува он-лајн.Ti izgleda ne razbiras, ako ne izvlekuvas pouki od minatite greski , ke bides osuden da poftoruvas.kontrolirajse malce, toa e za dobroto tvoe.
Voopsto ne ti se zakanuvam tuku te sovetuvam , jas ne se spustam na tvoe nivo , pa da te navreduvam kako sto ti toa najpoveke go posakuvas. kako sto i go pravis. naucise malce da se kontroliras samiot sebe , ako ne si gi kontroliras losite tvoi naviki tie tebe ke te kontrloiraat,sega odam se nadevam ke izvleces pouka. pozdrav.Баш фино вака кога гледам како некој ми се заканува он-лајн.
Болдираното е жива вистина, сепак не разбирам како тоа воопшто може да се споредува сексуална ориентација со аскетски избор? На страна навредливоста (за Христијаните) во споредбава, со која лесно се расфрлаш, апсолутно не водејќи сметка за туѓите светии и истовремено, во други случаи ставајќи ги своите на пиедестал, над моралот, етиката, човечките животи, духовните богатства...Voopsto ne ti se zakanuvam tuku te sovetuvam , jas ne se spustam na tvoe nivo , pa da te navreduvam kako sto ti toa najpoveke go posakuvas. kako sto i go pravis. naucise malce da se kontroliras samiot sebe , ako ne si gi kontroliras losite tvoi naviki tie tebe ke te kontrloiraat,