Прашања за Исламот III

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Јас сакам да те прашам нешто, ама немој да ми се смееш. Муабетов што го слушнав е повеќе на ниво на маалски озборувања отколку нешто издржано.

Дали е вистина дека пред да се изгради џамија на одредена парцела се закопува злато кое би служело да се возобнови џамијата доколку биде разрушена?
Не е вистина тоа, маалски муабет.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Е тоа е веќе друго прашање, и убаво прашање.
Обврска на секој кој за себеси тврди дека е муслиман е да ги обавува сите пет дневни молитви.
А во неколку ајети и хадиси се издвоени некои молитви за да се укаже на значењето и слично.
пример:
238. Чувајте го намазот (молитвата), особено средниот намаз, и пред Аллах понизно стојте.(сура ел-Бекара,238)
Овде по најточното мислење, се мисли на икиндија(аср).
И уште едно прашање, и тебе да те прашам. Викате дека Алах ви ја дава вашата душа. Е сега, дали детето ако се роди со некој одреден проблем тоа се смета за „божји гнев“ или за нешто сосема друго? (да не давам примери)
И прашањето што му го поставив на Фарук.:)
Имам дискутирано со многу муслимани и сите тврдеа (и тврдат) дека и Исус (Иса) бил божји пратеник т.е. пратеник од Алах, но тој не си ја довршил задачата како Мухамед! Дали ти се слагаш со нив?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
И уште едно прашање, и тебе да те прашам. Викате дека Алах ви ја дава вашата душа. Е сега, дали детето ако се роди со некој одреден проблем тоа се смета за „божји гнев“ или за нешто сосема друго? (да не давам примери)
И прашањето што му го поставив на Фарук.:)
Фала за убавите прашања :)
1.Аллах е Семоќен и Апсолутен Створител, и Тој се створил со мудрост,па и таквите случаеви.
Целта за муслиманите не е Овој свет,туку Оној свет.. а овој свет е само средство до целта, и вистинското уживање и награда е на Оној свет.
Па така кога има таков случај, човек муслиман треба да биде задоволен со Божјата одредба и да се стрпи на тоа за да биде награден на Судниот ден.
А таквите случаеви се препуштени на мудроста и одредбата на Аллах.

2. Пишував многу за темата за божјите пратеници, сите биле испратени со една цел.. да повикуваат во верување на Еден Бог, и сите освен Мухаммед биле испратени на одреден народ во одредено време, и нивната мисија е доставена и завршена.
А Мухаммед е пратеникот кој е пратен како Аллах го нарекува во Куранот: Печат на сите веровесници(хатемул енбија) и пратен како Последен Божји Пратеник со последната Божја објава, Куранот по која треба да се раководат сите луѓе.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
1.Аллах е Семоќен и Апсолутен Створител, и Тој се створил со мудрост,па и таквите случаеви.
Целта за муслиманите не е Овој свет,туку Оној свет.. а овој свет е само средство до целта, и вистинското уживање и награда е на Оној свет.
Па така кога има таков случај, човек муслиман треба да биде задоволен со Божјата одредба и да се стрпи на тоа за да биде награден на Судниот ден.

2. Пишував многу за темата за божјите пратеници, сите биле испратени со една цел.. да повикуваат во верување на Еден Бог, и сите освен Мухаммед биле испратени на одреден народ во одредено време, и нивната мисија е доставена и завршена.
А Мухаммед е пратеникот кој е пратен како Аллах го нарекува во Куранот: Печат на сите веровесници(хатемул енбија) и пратен како Последен Божји Пратеник со последната Божја објава, Куранот по која треба да се раководат сите луѓе.
Hattab a kakvo e mislenjeto za tie narodi kaj sto nemase upatstva, pratenici, koi bea mnogubozci neznaejki. Sepak do periodot koga Muhammed go rasiril islamot e golem i toa e mn narod. ?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997

Ме интересира. Каква е улогата на мутавините?

И каква е улогата на мујезинот? Дали тој е овој кој ни пее “забавна музика“ на микрофон или се работи за нешто сосема друго?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387

И каква е улогата на мујезинот? Дали тој е овој кој ни пее “забавна музика“ на микрофон или се работи за нешто сосема друго?
Мутавини??
Да,тоа е улогата на мујезинот.. само што во иднина би требало да го почитуваш тој што му ги поставуваш прашањата ако сакаш вака убаво да ти ги одговара.
Ако може да го продолжиме овој коректен однос што го имаме.

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224

Se dodeka si voobrazen, licemeren, ti nikogas ne mozes da bides vistinski covek sto go bara patot do najvisokite soznanija.bideiki ti prasuvas sakas da soznaes nesto poveke a od druga strana si voobrazen i se potsmevas na tie prasanja sto gi postavuvas.se zaprasuvas li ti samiot kakvo prasanje postavi ? a od druga strana se podbivas i se potsmevas na toa prasanje.

Последно уредено:
Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Hattab a kakvo e mislenjeto za tie narodi kaj sto nemase upatstva, pratenici, koi bea mnogubozci neznaejki. Sepak do periodot koga Muhammed go rasiril islamot e golem i toa e mn narod. ?
Тој период се нарекува период на фетра.
Период во кој немало пратеници,а Аллах во Куранот вели: Ние ниеден народ не казнивме додека не им пративме Пратеник... (сура ел-Исра,15)
Па така нивната пресуда останува кај Аллах, учењаците имаат повеќе мислења околу ова,дека ќе бидат испрашани на Судниот ден, ќе им биде представена вистината и заблудата итд итн.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Мутавини??
Да,тоа е улогата на мујезинот.. само што во иднина би требало да го почитуваш тој што му ги поставуваш прашањата ако сакаш вака убаво да ти ги одговара.
Ако може да го продолжиме овој коректен однос што го имаме.
Мутавините се верска полиција во Саудиска Арабија.
Рутина ми е да го слушам декој втор-трет ден и затоа не ми пречи. Но тој пее или? Мене тоа ми наликува на некоја песна или мелодија!
Se dodeka si voobrazen, licemeren, ti nikogas ne mozes da bides vistinski covek sto go bara patot do najvisokite soznanija.bideiki ti prasuvas sakas da soznaes nesto poveke a od druga strana si voobrazen i se potsmevas na tie prasanja sto gi postavuvas.se zaprasuvas li ti samiot kakvo prasanje postavi ? a od druga strana se podbivas i se potsmevas na toa prasanje.
Еднаш ме советуваш да бидам попаметен, сега ме критикуваш негативно (што воопшто не ми пречи).
Ајде да те прашам, а кој е вистински човек? Имало ли таков во историјата?
Но и тука грешиш, не барам јас никакви патишта на постигнување на некоја надпросечна интелигенција или мудрост, туку едноставно ме интересира од општа култура.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Еднаш ме советуваш да бидам попаметен, сега ме критикуваш негативно (што воопшто не ми пречи).
.
Затоа што ти дете се заебаваш.

Викаш за тој шо пее од минаре, дека ни пеел забавна музика. Ни ја неќу така некој да се спрда со пеењето на попот, да речеме.
Тој шо пее од минаре, за мене и тебе е само некој човек, кој се качил горе и пее у никое време, али за нив тоа е повик за молитва, што е свето нешто (исто ко што пеењето на попот е свето за мене).

Сосема друга работа е, тоа што провоцираат со тој акт, преку зголемување на јачината на звучниците, во други случаи го злоупотребуваат во дневно политички цели, па наместо да повикуваат на молитва - повикуваат на протести и сл.

Во самиот акт, нема ништо лошо и кога Муслиманите во Македонија, не би го злоупотребувале, веројатно не би ни се појавил никој вака како тебе да пишува во таков контекст за него.

трета работа е, што атеистите на форумот, се заебаваат со вакви работи, како за добар ден, а ова твоево е ништо во споредба со другите заебанции атеистички на тема Христијанство или Ислам

Последно уредено:
Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
1. Sto e so lugeto sto gataat, baat i sl? Ima li megu niv takvi koi se odobreni vo islamot? Primer na vnuka mi i baele za onie brdavicki odma i se isusija. Kakov stav imate za takvi pojavi?
2. Ima li alternativen nacin za lecenje bolesti vo islamot? Preku molitva, za nekoj drug ili kako sto e egzorcizmot?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Затоа што ти дете се заебаваш.

Викаш за тој шо пее од минаре, дека ни пеел забавна музика. Ни ја неќу така некој да се спрда со пеењето на попот, да речеме.
Тој шо пее од минаре, за мене и тебе е само некој човек, кој се качил горе и пее у никое време, али за нив тоа е повик за молитва, што е свето нешто (исто ко што пеењето на попот е свето за мене).

Сосема друга работа е, тоа што провоцираат со тој акт, преку зголемување на јачината на звучниците, во други случаи го злоупотребуваат во дневно политички цели, па наместо да повикуваат на молитва - повикуваат на протести и сл.

Во самиот акт, нема ништо лошо и кога Муслиманите во Македонија, не би го злоупотребувале, веројатно не би ни се појавил никој вака како тебе да пишува во таков контекст за него.

трета работа е, што атеистите на форумот, се заебаваат со вакви работи, како за добар ден, а ова твоево е ништо во споредба со другите заебанции атеистички на тема Христијанство или Ислам
Едно е попот кои го слушаат само верниците во црквата, а друго е овој кои го слуша и немуслиманското население. Мене тука, во овој крај, не ми пречи, но ми пречеше кога бев во Охрид на одмор. Таму бевме веднаш од џамијата, а тука сме многу далеку, но сепак се слуша.
Вториот и третиот пасус нема да ги коментирам.
Што се однесува до последниот. Точно и тие се заебаваат и јас се заебавам до одреден степен. Во ниту еден коментар не сум навредил ниту еден Бог и ниту еден пророк, да го негирам неговото постоење односно неговото животно дело, тоа да, но навреда не.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387

:D :D
Ете прв пат и јас со берик да се согласам.
значи дамблдор и сите останати,ако сакате да ви се одговорат прашањата ќе ги поставувате со почит кон тие што ги одговараат.
за тебе тоа може да представува какво сакаш пеење,за мене е нешто свето и крај.
ако сакаш така во ред,ако не.. ниедно прашање нема да ти се одговори.(ова од искуство го знаат неколку членови) :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

:D :D
Ете прв пат и јас со берик да се согласам.
значи дамблдор и сите останати,ако сакате да ви се одговорат прашањата ќе ги поставувате со почит кон тие што ги одговараат.
за тебе тоа може да представува какво сакаш пеење,за мене е нешто свето и крај.
ако сакаш така во ред,ако не.. ниедно прашање нема да ти се одговори.(ова од искуство го знаат неколку членови) :)
Убао што потсети со клипот на едни други времиња:)

Времиња кога место на Мухамед или некој друг пророк, луѓето им веруваа на луѓето, кога браќа ги нарекуваа поради човечноста а не поради истата религија.

п.с. Како и да е, јас сепак ќе навивам за Босна и Хрватска на светското.

Kajgana Shop

На врв Bottom