Прашања за Исламот III

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Muki-20 кај си се изгуби
фала за одговорот
се помислив за ова
а ако е на пр во пустина и нема вода? тогаш простено ке биде ако не се измие пред молитва? или?

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Muki-20 кај си се изгуби
фала за одговорот
се помислив за ова
а ако е на пр во пустина и нема вода? тогаш простено ке биде ако не се измие пред молитва? или?
Еве и мене, после долго време заедно повторно покрај вас. ;)

Како што прашавте доколку се наоѓаме во место каде немаме пристап на вода, според доказите кои ни се пристигнати од пратеникот Мухаммед нека е мир и спас на него, е следното. Во недостиг на вода Верникот кога сака да обави молитва тој зема ТЕЈЕМУМ или чистење со ЧИСТА ЗЕМЈА.

Пратеникот алејхи селам кажал дека земјата(почвата) му е направена како место за молитва и исто така како метод на чистење.(тејемум)(Пренесува Муслим)

Овој метод на чистење се одвива така што на чиста површина од земјата ги допираме дланките од рацете и го триеме лицето, рацете и нозете. А Аллах најдобро знае.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
фала муки за одговорот
само уште ова
а што се подразбира под “чиста земја“

Muki-20

Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
фала муки за одговорот
само уште ова
а што се подразбира под “чиста земја“
Под чиста земја, се подразбира земја која не е изложена на некоја нечистотија дали природна или нечистотија која самиот човек може да ја направи. А Аллах најдобро знае.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Muki-20 кога почнува постот и кога завршува ?
Од утре па до 7ми следниот месец.

Постот започнува од Имсак (2 часа пред изгревање на сонцето и се до заоѓање на сонцето)

Односно во првиот ден постот трае од 2:40 - 20:20.

Значи околу 17 часа и 40 минути не се јаде и пие, нема сексуални односи , но и други нефизички ствари треба да се избегнат.

Им го честитам на сите Муслимани месецот Рамазан.

Muki-20

Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Muki-20 кога почнува постот и кога завршува ?
Муслиманите времето го пресметуваат према месечината. Доколку не си толку информиран во врска со тоа, има многу на Интернет погуглај малце и ќе најдеш.

Постот започнува и завршува кога ќе се види млада месечина, т.е. месечината треба да изнесува неколку %.

Доказ за тоа е следниот говор од Мухаммед нека е мир и спас на него:

Ибн Омер, радијаллаху анху, ги пренел следните зборови на Пратеникот, саллаллаху алејхи ве селем: „Не постете додека не ја видете младата месечина и немојте да престанете да постете додека не ја видете младата месечина, а ако биде облачно, употполнете го шабан.“ (Бухари 1906 и Муслим 1080)

Кога ќе се види МЛАДА МЕСЕЧИНА тогаш започнува нов месец во Исламот.
--- надополнето: 9 јули 2013 во 18:41 ---
А доколку ме прашуваш од колку часот се пости до колку, тогаш се извинувам на претходниот одговор.

Се прекинува со Јадење од појавување на првата зора а тоа е некаде одколу 04:00 или малку порано, а се прекинува во 20:20 некаде.

Поздрав и се најубаво

Член од
14 август 2006
Мислења
45.261
Поени од реакции
84.356
А зашто децата на кои им праите сунет ги облекувате како циркуски најавувачи?
Глеам сите баш така ги облекуваат.
Има нешто симболично у таа облека или тоа само кај нас е некаков обичај?

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Немој да се нервираш еј ;)
(y)
--- надополнето: 9 јули 2013 во 19:48 ---
М
А доколку ме прашуваш од колку часот се пости до колку, тогаш се извинувам на претходниот одговор.

Се прекинува со Јадење од појавување на првата зора а тоа е некаде одколу 04:00 или малку порано, а се прекинува во 20:20 некаде.

Поздрав и се најубаво
да на ова мислев, ама дарди ми одговори

ме интересира дали е вистина тоа дека ако на некој си му должен и не си го вратил долгот, дека постот не ти е валиден?

Член од
22 јуни 2013
Мислења
13
Поени од реакции
7
А зашто децата на кои им праите сунет ги облекувате како циркуски најавувачи?
Глеам сите баш така ги облекуваат.
Има нешто симболично у таа облека или тоа само кај нас е некаков обичај?
Cisto radi nacionalisticka omraza kon albancite gi vregas i mrazis site muslimani i pisuvas "bockavi postovi" no ajde ke ti kazam uste 2 nedeli posle sunetot se setaat vo siroka obleka zaradi namaluvanje na bolkite,a posle toa se vo normalna sostojba. Oblekata sto ja vide na slika e tradicija samo.
--- надополнето: 9 јули 2013 во 22:35 ---
(y)

ме интересира дали е вистина тоа дека ако на некој си му должен и не си го вратил долгот, дека постот не ти е валиден?
Spored Islamskite zakoni, treba da se spremame pred postot, a pod toa se razbira ocistuvanje na dolgovi,oprostuvanje,mir i harmonija vo domot kako bi se pripremile za postot. Postot e ODREKNUVANJE OD TELESNITE (ZEMNITE) ZADOVOLSTVA i posvetuvanje vnimanie na duhovnite zadovolstva.
Za toa vreme, teloto nase ne go izmacuvame,tuku go ottrgnuvame od telesnite zadovolstva (se dodeka sonceto se gleda) a dottogas ima vreme teloto isto kako vo nokta da gi rasporedi i iscisti site zaostanati otrovi, ne e zafateno so varenje na hranata tuku so "preureduvanje" na organizmot.
Isto taka postot ne oznacuva samo nejadenje i nepienje tuku da ne se slusa i muzika, cigari itn tuku da se posveti kon duhovnost preku celiot den.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.261
Поени од реакции
84.356
Cisto radi nacionalisticka omraza kon albancite gi vregas i mrazis site muslimani i pisuvas "bockavi postovi" no ajde ke ti kazam uste 2 nedeli posle sunetot se setaat vo siroka obleka zaradi namaluvanje na bolkite,a posle toa se vo normalna sostojba. Oblekata sto ja vide na slika e tradicija samo.
О не, не беше тоа "боцкав" пост.

Инаку не прашував за таа широка облека, ја прашував за ова:

Ok не личи толку на оние у циркус што најавуваат, али личи на оние што маршираат, свират на паради.

Muki-20

Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
(y)

Доколку човекот има долг кон некој друг, а не го има вратено истиот долг, него му е обавеза да го пости месец рамазан, а дали му е валиден само Бог знае.

Досега не сум сретнал дали му е валиден постот на тој кој има долг, ако знае некој слободно нека каже.

А Аллах најдобро знае!

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Не верувам дека не им се признава постењето, никогаш немам слушнато за оваа тема, шѕо значи дека нема никаков проблем. Долгот не е забранет во Ислам, но треба да се врати секој долг.

На пример на Хаџилак не се оди ако имаш долгови, првин треба да ги вратиш долговите, а потоа да идеш на Хаџ.

Можеби ова си го исмешал ,Хаџилакот со Рамазанот.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Не верувам дека не им се признава постењето, никогаш немам слушнато за оваа тема, шѕо значи дека нема никаков проблем. Долгот не е забранет во Ислам, но треба да се врати секој долг.

На пример на Хаџилак не се оди ако имаш долгови, првин треба да ги вратиш долговите, а потоа да идеш на Хаџ.

Можеби ова си го исмешал ,Хаџилакот со Рамазанот.
da da verojatno za ova bese

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
и сеа секој ден идете во џамија, често или?

Kajgana Shop

На врв Bottom