Прашања за Исламот III

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ах, мудроста исламска, која попрво ? Дали онаа дека Алах ја преполовил месечината на половина, па потоа ја залепил со Неостик, семето излегува од кичмата, ѕвездите се поблиску од Месечината ?

Јас мислев нихилистите гледаат со голем презир на вакви варварски „божји“ интерпретации, само во тебе се крие латентен муслиман кој се пали на сечење глави и полевања со киселини . Само напред мајсторе !
Nietzsche rekol Bog e mrtov toj koj napisal kniga so naslov ANTIHRIST i toj napisal ,, kaj zena li odis? ne zaboravaj go kamsikot!,, a toj Nietzshe e na vrvot vo klasicite na obavezna literatura vo satanizmot taka da ete ja vrskata ama slabo nesto logika i asocijacii ocigledno!

W

Werther

Гостин
Nietzsche rekol Bog e mrtov toj koj napisal kniga so naslov ANTIHRIST i toj napisal ,, kaj zena li odis? ne zaboravaj go kamsikot!,, a toj Nietzshe e na vrvot vo klasicite na obavezna literatura vo satanizmot taka da ete ja vrskata ama slabo nesto logika i asocijacii ocigledno!
И како е тоа аргумент на темава ? Значи тоа што Ниче ја напишал Антихристот и плукал по Рисјанството, аналогно Исламот ја прави најдобрата религија ?

Глупостите како ѕвездите се поблиску од Месечината, семето излегува од кичмата, преполовувањето на Месечината со сабја кога Алах бил нервозен, па се смирил и ја залепил, нема везе, само затоа што Ниче го плукал Рисјанството. Ти си знаеш.

Член од
5 февруари 2011
Мислења
137
Поени од реакции
47
метта друже твоите усери до две недели тараат
дај бар отвори еден и гледај да го задржиш без да јадеш бан ;)
вака ептен не “збунуваш“ и неможеме да те познаеме
Krajno si Tapa. Za Matta (Jasin)vikate deka e Soul za infected (soul)deka e Matta.... Pa greota e da si tolku tapa.
Vo temata za Sufizmot na Infected (mene-soul),koj go poddrzuvam sufizmot mi citirate citati na Matta (koj go negira),demek Islamot go negira sufizmot. Tuka pisuvas deka Infected e Matta.... E pa stvarno... Ocigledno Muslimanite tuka kosmar vi stanale.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Krajno si Tapa. Za Matta (Jasin)vikate deka e Soul za infected (soul)deka e Matta.... Pa greota e da si tolku tapa.
Vo temata za Sufizmot na Infected (mene-soul),koj go poddrzuvam sufizmot mi citirate citati na Matta (koj go negira),demek Islamot go negira sufizmot. Tuka pisuvas deka Infected e Matta.... E pa stvarno... Ocigledno Muslimanite tuka kosmar vi stanale.
се израдува човекот за грев
не сте ни кошмар, туку комедија

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
ne be ti si omer el fauk
--- надополнето: 4 јули 2013 во 18:24 ---
Stvarno imate prefrleno 30 godini ?
ne veruvam deka ima 30 god ;)

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
што значи да се зема абдест?
пс не сум за карање денес ама утре ...
--- надополнето: 4 јули 2013 во 18:41 ---
kajgana1

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
--- надополнето: 4 јули 2013 во 18:41 ---
kajgana1
Јас сум само со женско расположен за карање и то “секаТ“, ама по српски :D

Член од
16 јуни 2013
Мислења
436
Поени од реакции
65

абдест е верско миење/чистење пред молитва,се мијат рацете,лицето,коса,нозе и се стапува на молитва.
Абдестот е услов за извршување на молитвата.

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Абдестот е: ритуелното миење(абдест)

За начинот на правилно земање на Абдест Аллах ни го објаснува во Куранот:

,,О верници, кога сакате намазот да го извршите, измијте ги вашите лица и вашите раце до над лактовите, а главите ваши потрете ги со влажна рака и нозете ваши до зглобовите…“(Ел-Маиде: 6)

Кога МУСЛИМАНСКИТЕ ВЕРНИЦИ сакаат да обаат молитва, тие треба да земаат абдест, т.е. тие треба да се очистат. Бидејќи;
Пратеникот с.а.в.с рекол: “Клучот за Рајот е молитвата, а клучот за молитвата е чистотата
Ибн Омер р.а пренесува дека Пратеникот а.с рекол: “Не се прима намазот(молитвата) без ритуелното миење(абдест) пред молитвата
Ибн Аббас р.а пренесува дека Пратеникот а.с рекол: “Наредено ми е да се мијам пред обавување на намаз(молитва)

Исто така абдестот има уште многу користи, кои им користат на луѓето а еве неколку од нив:
Абдестот се зема со вода, а водата е единствена која може да ги острани нечистотиите. Така човекот секојдневно многу пати низ неговите раце минуваат разновидни предмети кои се изложени со нечистотиа, а со миење на рацете таа нечистотија се остранува, исто така и лицето може да биде изложено на нечистотија, косата, устата, носот, ушите, и нозете.

Покрај претходните коментари и овој коментар мислам дека е јасно одговорено на твоето прашање, нема потреба од разјаснување, а доколку има секако повели доколку знаеме ќе ти кажеме.

П.С/ Кога не си за карање денес, така нека биде и утре, и се надевам и сите останати денови поминати на Кајгана и надвор од Кајгана ;). Треба да се најде споразум помеѓу нас, да не доаѓаме до непотребни и невредни расправии, едноставно мирно и со аргументи да разговараме едни со друго.

Поздрав и се најубаво.

Kajgana Shop

На врв Bottom