Прашања за Исламот III

mister blue

Infinity, Eternity, Immortality, Everything...
Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
Prasanje do muslimanite

Kako prvo citiram

Прво и основно,Аллах во Куранот вели: Во верата нема присила,правиот пат јасно се разликува од заблудата.

Alah ne ja nametnuva svojata vera so prisila i toa e negova zapoved koj treba da ja sledat site muslimani.

Zosto vo drzavite so seriatski zakon ne ja sledat negovata zapoved i prisilno gi odrzuvaat muslimanite vo islamskata religija?
t.e. dokolku nekoj saka da ja napusti i da trgne po drug pat bez razlika dali e toj praviot ili nepraviot pat vo ocite na muslimanite seriatskite zakoni ne im davat da ja napustat, dokolku se obidat tie ke bidat lincuvani vo imeto na alah?

(едитирано од модератор)
(на оваа тематика веќе повеќе пати е дискутирано. прошетај малку низ темите пред да прашаш)

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Ајде малку и јас да ги глумам одговорачите на прашања за атеизмот.
Одговор: Не,пак ќе биде осуден на смрт.
Следно прашање
:cool:
кажи ми ти дали пиеш алкохол, и дали во куранот алкохолот е забранет во иста мера како што свинското месо е забрането или не? или пак во куранот не е забранет алкохол ама вие поради некои одредени причини го забранувате? ретко кој го почитува тоа да не пие алкохол

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.445
Prasanje do muslimanite

Kako prvo citiram

Прво и основно,Аллах во Куранот вели: Во верата нема присила,правиот пат јасно се разликува од заблудата.

Alah ne ja nametnuva svojata vera so prisila i toa e negova zapoved koj treba da ja sledat site muslimani.

Zosto vo drzavite so seriatski zakon ne ja sledat negovata zapoved i prisilno gi odrzuvaat muslimanite vo islamskata religija?
t.e. dokolku nekoj saka da ja napusti i da trgne po drug pat bez razlika dali e toj praviot ili nepraviot pat vo ocite na muslimanite seriatskite zakoni ne im davat da ja napustat, dokolku se obidat tie ke bidat lincuvani vo imeto na alah?
Ooo Ti lazes kafiru islamomrzecu rasist.
Tie sami si se lincuvale koga videle deka napustale pravata vera.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
кажи ми ти дали пиеш алкохол, и дали во куранот алкохолот е забранет во иста мера како што свинското месо е забрането или не? или пак во куранот не е забранет алкохол ама вие поради некои одредени причини го забранувате? ретко кој го почитува тоа да не пие алкохол
Јас не пијам алкохол,а и знам многу луѓе што не пијат,мило ми е што таа слика се менува.
Алкохолот е забранет во 3 фази во Куранот,и е повеќе спомнуван и забрануван од свинското месо.
Конечната забрана на алкохолот во Куранот е:

90. О, верници, виното, коцката, идолите и стреличките за гатање се одвратни нешта, шејтаново дело; затоа избегнувајте ги, за да постигнете што сакате.
91. Шејтанот сака со помош на виното и коцката меѓу вас да внесе непријателство и омраза, и да ве одврати од сеќавање на Аллах и од извршување на намазот (молитвата). Па, ќе престанете ли?(сура Ел-Маида)

Вино е овде преведен од зборот ХАМР,а ХАМР значи се што опива.
Пратеникот Мухаммед вели: "ХАМР е се што опива,а се што опива е харам(забрането)"
и понатаму во друг хадис вели: "Се што опива во големи количини,забрането е и во најмали количини."

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.445
Све што е во служба на џихадот е дозволено: самоубивање, убивање невини, па и страшни работи како фудбал, алкохол или свинско.
Ако е за да се истребат кафирите, онда е дозволено.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Све што е во служба на џихадот е дозволено: самоубивање, убивање невини, па и страшни работи како фудбал, алкохол или свинско.
Ако е за да се истребат кафирите, онда е дозволено.
Да :)не го слушам ова за прв пат

Јас не пијам алкохол,а и знам многу луѓе што не пијат,мило ми е што таа слика се менува.
Алкохолот е забранет во 3 фази во Куранот,и е повеќе спомнуван и забрануван од свинското месо.
Конечната забрана на алкохолот во Куранот е:

90. О, верници, виното, коцката, идолите и стреличките за гатање се одвратни нешта, шејтаново дело; затоа избегнувајте ги, за да постигнете што сакате.
91. Шејтанот сака со помош на виното и коцката меѓу вас да внесе непријателство и омраза, и да ве одврати од сеќавање на Аллах и од извршување на намазот (молитвата). Па, ќе престанете ли?(сура Ел-Маида)

Вино е овде преведен од зборот ХАМР,а ХАМР значи се што опива.
Пратеникот Мухаммед вели: "ХАМР е се што опива,а се што опива е харам(забрането)"
и понатаму во друг хадис вели: "Се што опива во големи количини,забрането е и во најмали количини."
не знаев за коцката и гатачките , бајачките сеа добро тие и кај христијаните се забранети ама знаеме дека пишува оти гатачките се ѓаволски работи а општопозната работа е дека насекаде има вакви и од страна на муслиманите меѓутоа тие викаат дека работеле за алах и со помош на алах за да им помогнат на луѓето.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.445
не знаев за коцката и гатачките , бајачките сеа добро тие и кај христијаните се забранети ама знаеме дека пишува оти гатачките се ѓаволски работи а општопозната работа е дека насекаде има вакви и од страна на муслиманите меѓутоа тие викаат дека работеле за алах и со помош на алах за да им помогнат на луѓето.
Такви има многу во Македонија (а и на Балканот) и себе си се нарекуваат оџи. Дали се стварно оџи, тоа е друга работа.
Тие работат на големо. Лечат - официјално, али можат и друга работа да ти завршат за одредена сума :sneaky:. Верувај дека колку им идат кај нив за лечење, уште толку идат за овие другиве работи. На некои од нив не им е битно дали доаѓаш за да бараш на некој нешто да му се деси или за да бараш лек за болест. Важно пари да имаш.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Па ако ти каже дека работи за ѓаволот ќе избегаш од неа :)
Тоа што ве убедуваат бидејќи сте наивни,тоа е ваш проблем.
Оџите со тоа не се занимаваат,и тоа нема никаква врска со исламот,и Курански ајет ти го кажува тоа.
Тие видовити,и што гледаат во одредени работи се сихирбази,немаат ништо со исламот.
Но нели,кога е човек на мака се ќе проба за да го најде лекот.
И берик,глупо е да ми лепиш вакви слики кога секоја недела на телевизија ги имаш видовити касандри,видовити овај,видовити онај.
Како што рече мона,тоа ни во христијанството не е дозволено,јас дадов доказ дека и во исламот не се дозволени такви работи.
Мене ми е битно да знам дека религиски овие работи не се дозволени,а тоа што луѓето го прават не ме интересира(небитно дали се вика клеопатра,радица,трајан или касандра,шабан или адела.)
Поздрав.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Дали Куранот претрпел измени?

После битката кај Акрабе, Абу Бакр констатира дека изгинале сите оние што го знаеле напамет Куранот, и кој го слушале лично од Мухамед.
Поради тоа, му наложува на својот најверен генерал, подоцна и калиф, Омер бин ал Катаб, да ги собере куранските сури, и да ги стави на хартија.

Дали ова е првата верзија на Куранот, осакатена, и ставено единствено тоа што му одговарало на Абу Бакр и Омер?

п.с. Уште нема одговор како Мухамед не го препознал ангелот на светлината и добрината, десната рака на Бога, Гејбриел, туку напротив избегал и се скрил. Што всушност Мухамед видел? Ангел или нешто друго, многу пострашно?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Дали Куранот претрпел измени?

После битката кај Акрабе, Абу Бакр констатира дека изгинале сите оние што го знаеле напамет Куранот, и кој го слушале лично од Мухамед.
Поради тоа, му наложува на својот најверен генерал, подоцна и калиф, Омер бин ал Катаб, да ги собере куранските сури, и да ги стави на хартија.

Дали ова е првата верзија на Куранот, осакатена, и ставено единствено тоа што му одговарало на Абу Бакр и Омер?

п.с. Уште нема одговор како Мухамед не го препознал ангелот на светлината и добрината, десната рака на Бога, Гејбриел, туку напротив избегал и се скрил. Што всушност Мухамед видел? Ангел или нешто друго, многу пострашно?
Куранот,1400 години не претрпел измени,и нема да претрпи до Судниот ден.

За собирањето на куранот и недоразбирањата меѓу асхабите, не може да ти објасни никој на форум,треба да ти објасни некој кој е исламски образуван.
Секој кој ќе се обиде ќе те збуни уште повеќе.

п.с Нити избегал нити се скрил,туку е нормално за секој човек да изреагира кога се случува нешто така чудно.
Резултат од тоа што всушност видел Мухаммед е Куранот денеска,и повеќе од милијарда следбеници.
Ги видов оние работи што се напишани во тоа што беше на англиски пишувано,горе доле истите работи,познати и дискутирани на форумиве.
Ако ти ги одговарам од христијански аспект, има контрадикторности бидејќи тука пишуваше дека Мухаммед слушал од ангелот Гејбриел,а Исус директно од Бога.
е сега,ако е Исус Бог,ете ти контрадикција,ги споредуваш Мухаммед со Исус и испаѓа дека Бог разговарал со Бог :)
Ако ти одговарам од исламски аспект,Исус(Иса) за муслиманите е Божји пратеник и тука дискусијата завршува.

и тоа дека исус бил безгрешен а мухаммед не.
само ќе ти напишам дека: Сите Божји пратеници од Адем(Адам) до Мухаммед биле безгрешни.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Куранот,1400 години не претрпел измени,и нема да претрпи до Судниот ден.

За собирањето на куранот и недоразбирањата меѓу асхабите, не може да ти објасни никој на форум,треба да ти објасни некој кој е исламски образуван.
Секој кој ќе се обиде ќе те збуни уште повеќе.

п.с Нити избегал нити се скрил,туку е нормално за секој човек да изреагира кога се случува нешто така чудно.
Резултат од тоа што всушност видел Мухаммед е Куранот денеска,и повеќе од милијарда следбеници.
Ги видов оние работи што се напишани во тоа што беше на англиски пишувано,горе доле истите работи,познати и дискутирани на форумиве.
Ако ти ги одговарам од христијански аспект, има контрадикторности бидејќи тука пишуваше дека Мухаммед слушал од ангелот Гејбриел,а Исус директно од Бога.
е сега,ако е Исус Бог,ете ти контрадикција,ги споредуваш Мухаммед со Исус и испаѓа дека Бог разговарал со Бог :)
Ако ти одговарам од исламски аспект,Исус(Иса) за муслиманите е Божји пратеник и тука дискусијата завршува.

и тоа дека исус бил безгрешен а мухаммед не.
само ќе ти напишам дека: Сите Божји пратеници од Адем(Адам) до Мухаммед биле безгрешни.
Хмм, тоа дека не еменуван е само твое мислење. Но, ете уше на почетокот Абу Бакр променил некои работи, заедно со Омер.

Не е нормално да избега од светлина и добрина. И Гејбриел не се појавува во пештера. Многу сомнително е тоа. Зашто не избегала МАрија на пример?

Додека Гејбриел зборувал, слушал само Мухамед.

Зошто 23 години нема сведок дека Мухамед е посетуван од Гејбриел?

Околу споредбата на Исус и Мухамед, прашањето беше едноставно - точно е или не сето тоа? А, не да релативизираш. Тоа се факти.

Дали еден од 10 те големи знаци за судниот ден во Исламот е симнувањето на Иса (Исус) по втор пат од небото на земјата?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Хмм, тоа дека не еменуван е само твое мислење. Но, ете уше на почетокот Абу Бакр променил некои работи, заедно со Омер.

Не е нормално да избега од светлина и добрина. И Гејбриел не се појавува во пештера. Многу сомнително е тоа. Зашто не избегала МАрија на пример?

Додека Гејбриел зборувал, слушал само Мухамед.

Зошто 23 години нема сведок дека Мухамед е посетуван од Гејбриел?

Околу споредбата на Исус и Мухамед, прашањето беше едноставно - точно е или не сето тоа? А, не да релативизираш. Тоа се факти.

Дали еден од 10 те големи знаци за судниот ден во Исламот е симнувањето на Иса (Исус) по втор пат од небото на земјата?
Тоа е мислење на сите муслимани во светот,и нема да најдеш муслиман кој ќе ти каже дека Куранот е менуван.
А поучените луѓе тоа нормално и со докази ќе ти го кажат.
Околу споредбата,ти реков дека од исламски аспект поголемиот дел не е точен.

И да,еден од 10те предзнаци на Судниот ден во Исламот е симнувањето на Иса а.с. :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Тоа е мислење на сите муслимани во светот,и нема да најдеш муслиман кој ќе ти каже дека Куранот е менуван.
А поучените луѓе тоа нормално и со докази ќе ти го кажат.
Околу споредбата,ти реков дека од исламски аспект поголемиот дел не е точен.

И да,еден од 10те предзнаци на Судниот ден во Исламот е симнувањето на Иса а.с. :)
Зошто не на Мухамед? Не ли може тој да се симне? Или тој е мртов, а Исус не?

Зошто веднаш после бракот со Кадиџа (на 25 години ја оженил), која потекнува од богата фамилија која ја прифатила римокатоличката вера, Мухамед почнува да добива наводни визии од Гејбриел?

Сите негови визии ги толкува ВОраква, роднината на КАдија, римокатолички свештеник?

п.с. мене ми е многу логично отприлика што се случувало со Мухамед и чиј пион бил, ама би сакал да слушнам твое мислење.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Зошто не на Мухамед? Не ли може тој да се симне? Или тој е мртов, а Исус не?

Зошто веднаш после бракот со Кадиџа (на 25 години ја оженил), која потекнува од богата фамилија која ја прифатила римокатоличката вера, Мухамед почнува да добива наводни визии од Гејбриел?

Сите негови визии ги толкува ВОраква, роднината на КАдија, римокатолички свештеник?

п.с. мене ми е многу логично отприлика што се случувало со Мухамед и чиј пион бил, ама би сакал да слушнам твое мислење.
Тоа е Аллахова воља,тука јас што и да ти кажам ќе погрешам.
Кадиџа како што велиш или Хатиџа,е првата жена што прифатила Ислам и поверувала во она што му се објавува на Мухаммед.
Како прво,покажи почитување,прво ми велиш ЧИЈ ПИОН БИЛ,после сакаш мое мислење.
Мухаммед е последниот Божји пратеник,печат на сите веровесници. и нема тука што мое мислење да давам.
Ти ако имаш твое логичко мислење различно од моето,Ок,не можеме сите исто да размислуваме.
За религија се размислува со убедување а не логички.
Нинович напиша убаво,ќе го цитирам за да ти биде јасно,за да не полемизираме до утре.
Претпоставувам дека со ова што бараш “докази“ целиш на тоа дека Исус давал некакви “докази“ за семоќноста на Бог, со тоа што воскреснал, водата ја претворил во вино, бил исцелител и слично. Ама тоа не мора да значи дека сите религии нудат такви приказни и теориски поставки.
Муслиманите веруваат во точноста и исправноста на Аллаховата објава, во еден дел затоа што на почетокот политички ги соединила и им донела голем политички успех. Тоа е само еден дел.
Веруваат дека таа е единствено исправна и тоа е тоа. Нема тука барање докази и докажување во нечија семоќност. Нема потреба за тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom