Прашања за Исламот III

mister blue

Infinity, Eternity, Immortality, Everything...
Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
Јас мислам дека околу смртната казна во исламот расчистивме во оваа тема во претходните коментари.
Ако државата е шеријатска, и ако има шеријатска причина за смртна казна,јас со тоа расчистив 2-3 страници назад.
Ако државата не е шеријатска, или пак ако нема шеријатска причина за смрт,тоа е злодело и го осудувам.
Со линкови реков дека не работам,не можам од еден пример да осудам или да не осудам.
За мене е ова прашање завршено.
поздрав.

Togas nemoj da ja opravduvas brutalnosta na islamot so drugi religii. Vo drugite religii nema brutalnost, ubistva vo vrska so religioznost, a ako ima tie se poedinecni i osuduvani od site drugi clenovi od istata religija.
Vo islamot toa ne e taka, dokolku covek bide ubien ili kaznet poradi samoto neveruvanje vo islamot i so toa ne samo osudenikot tuku i celata negova familija strada, toa e odobruvano od drugite sledbenici na islamot, a isto taka i slaveno kako "pobeda" (bez razlika dali se vo istoto maalo, grad ili drzava) . Od druga strana luge koi se poobrazovani istoto go prekutuvaat, ne diskutiraat za toa (ni loso, ni dobro), a toa ti e isto kako opravduvanje.
Islamot kako religija opravduva ubivanje na luge samo poradi nivnata filozofija na zivot. Ne dozvoluva lugeto da se samoopredelat i tie da izberat koja religija ke ja sledat ili pak da nemat voopsto religija. Nema nikakva etika pravilno odnesuvanje kon drugite religii ili neistomislenici. Dzabe ne e nasekade niz svetot naglasena zakanata od islamot i negovite moralni normi.
Ti dali si rascistil so toa dali e opravdano ubivanje na nedolzni luge ne znaci deka si vo pravo, samo se kries.

• Ми се допаѓа
Reactions: ION
Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
mister blue
Друже,темава е Прашања за Исламот,а не Лекции за Исламот.
Твоите лекции не се потребни овде,само прашања.
За лекции отвори си тема и пишувај колку сакаш.
Кај тебе а и кај поголемиот дел е проблемот што кога поставувате прашања,ги поставувате поради 3 причини.
1. поставувате прашање од кои произлегува дебата.
2. поставувате прашање за да после му наоѓате маани и грешки на Исламот.
3. поставувате прашање за да изнудите одговор кој вие сакате да го слушнете.

биди на пример како тапа фраер или мона или не знам уште кој беше таму.
Поставуваш конкретно прашање,добиваш конкретен одговор,дали ти се свиѓа или не,тоа е твој проблем.
Ти се свиѓа ОК,не ти се свиѓа ПАК ОК.
и тоа е тоа,на оваа тема нема што друго да се разговара,има други теми за дискутирање и полемизирање до утре.
Те молам испочитувај го тоа.
Поздрав.

mister blue

Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
mister blue
Друже,темава е Прашања за Исламот,а не Лекции за Исламот.
Твоите лекции не се потребни овде,само прашања.
За лекции отвори си тема и пишувај колку сакаш.
Кај тебе а и кај поголемиот дел е проблемот што кога поставувате прашања,ги поставувате поради 3 причини.
1. поставувате прашање од кои произлегува дебата.
2. поставувате прашање за да после му наоѓате маани и грешки на Исламот.
3. поставувате прашање за да изнудите одговор кој вие сакате да го слушнете.

биди на пример како тапа фраер или мона или не знам уште кој беше таму.
Поставуваш конкретно прашање,добиваш конкретен одговор,дали ти се свиѓа или не,тоа е твој проблем.
Ти се свиѓа ОК,не ти се свиѓа ПАК ОК.
и тоа е тоа,на оваа тема нема што друго да се разговара,има други теми за дискутирање и полемизирање до утре.
Те молам испочитувај го тоа.
Поздрав.

Zosto koga ke nastane situacija, lekcija ili pak prasanje so koe se dava neodobruvanje na islamot kako religija poradi nasilstvata koi sto gi propoveda ili nosi so sebe (i so toa da se zaprasaat dali e toa vistinskiot nacin), muslimanite sekogas izbegnuvaat da dadat odgovor, ili polemika na toa?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Zosto koga ke nastane situacija, lekcija ili pak prasanje so koe se dava neodobruvanje na islamot kako religija poradi nasilstvata koi sto gi propoveda ili nosi so sebe (i so toa da se zaprasaat dali e toa vistinskiot nacin), muslimanite sekogas izbegnuvaat da dadat odgovor, ili polemika na toa?
А кој си ти да кажеш кој е вистинскиот начин?
Одговор за смртната казна низ темава ти е даден и тебе и на другите најмалку 5 пати,и пак истото го прашуваш.
Овде се одговараат прашања бе друже треба ли да ти нацртам мајку му?
лекциите и неодобрувањата чувај си ги за друга тема,што е проблем оваа тема да ја заобиколиш кога се во прашање лекции и полемика.
Отвори тема во која ќе напишеш за твоите неодобрувања за исламот или како веќе сакаш и таму полемизирај до утре.
Понатаму само за џабе ќе ме цитираш.

Член од
18 јуни 2012
Мислења
477
Поени од реакции
612
Зошто тие што еднаш ќе го прифатат исламот после не можат да излезат од него? ~ вака имам разбрано.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Зошто тие што еднаш ќе го прифатат исламот после не можат да излезат од него? ~ вака имам разбрано.
хмм интересно,во која смисла не можат да излезат?
ја знам луѓе во македонија што прифаќале ислам па напуштале и така.

Член од
18 јуни 2012
Мислења
477
Поени од реакции
612
хмм интересно,во која смисла не можат да излезат?
ја знам луѓе во македонија што прифаќале ислам па напуштале и така.
Во ред. Јас имам разбрано дека ако некој човек еднаш прифати ислам, после тоа ќе мора вечно да биде муслиман и да живее според тие правила. Затоа и напоменав дека сум го разбрал тоа, а не дека познавам лично таков сличај, нели.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Во ред. Јас имам разбрано дека ако некој човек еднаш прифати ислам, после тоа ќе мора вечно да биде муслиман и да живее според тие правила. Затоа и напоменав дека сум го разбрал тоа, а не дека познавам лично таков сличај, нели.
Прво и основно,Аллах во Куранот вели: Во верата нема присила,правиот пат јасно се разликува од заблудата.
Значи кога некој прифаќа ислам,поготово денеска во 21 век апсолутно никој не може да те натера да прифатиш ислам. Исламот се прифаќа поради своја воља.
Е сега,ако го прифатиш исламот во шеријатска држава тогаш се сложуваш дека како муслиман и за тебе важат шеријатските правила.
Исто кога во една држава ќе земеш државјанство за тебе важат истите закони како и за сите граѓани.
Еден од тие закони што важат за муслиманите,тогаш важи и тоа дека ако некој ја промени својата вера следува смртна казна(веќе расправавме за тоа неколку страници назад)
...
А ако живееме во држава како на пример Македонија,ти велам јас знам луѓе кои прифатиле ислам,па не можеле да го носат товарот и се вратиле на стари патеки.

Член од
18 јуни 2012
Мислења
477
Поени од реакции
612
Прво и основно,Аллах во Куранот вели: Во верата нема присила,правиот пат јасно се разликува од заблудата.
Значи кога некој прифаќа ислам,поготово денеска во 21 век апсолутно никој не може да те натера да прифатиш ислам. Исламот се прифаќа поради своја воља.
Е сега,ако го прифатиш исламот во шеријатска држава тогаш се сложуваш дека како муслиман и за тебе важат шеријатските правила.
Исто кога во една држава ќе земеш државјанство за тебе важат истите закони како и за сите граѓани.
Еден од тие закони што важат за муслиманите,тогаш важи и тоа дека ако некој ја промени својата вера следува смртна казна(веќе расправавме за тоа неколку страници назад)
...
А ако живееме во држава како на пример Македонија,ти велам јас знам луѓе кои прифатиле ислам,па не можеле да го носат товарот и се вратиле на стари патеки.
Ти ваљда си муслиман. Па зошто си муслиман, кога според тебе Исламот е товар за еден човек, (како што кажа ти)?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Ти ваљда си муслиман. Па зошто си муслиман, кога според тебе Исламот е товар за еден човек, (како што кажа ти)?
Било што за човекот е товар ако земе да носи повеќе отколку што може да понесе.
За мене како муслиман тоа не е товар,но на пример за христијанин кој сака да прифати ислам,кога ќе прифати ислам неговиот живот и начин на живот се менуваат за 180% степени,на пр. ако пиел алкохол ќе треба да го остави,ако бркал женски до тогаш ќе треба поинаку и ред други работи.
и ако човек влезе туку така,и одеднаш го прекине сето тоа нормално дека ќе му изгледа тешко.
па некои неможејќи да се носат со тоа и со сопствените страсти и потреби потклекнале,некои пак фала му на Господ,и ден денес се муслимани.

mister blue

Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
...

Za toa dali nikoj ne moze ili nikoj ne te tera da te natera da prifatis islam vo seriatska drzava ne e tocno. Samoto diskriminiranje, omalozuvanje i ubuvanje na neistomislenici so islamot gi prinuduva na lugeto da go prifakat na islamot.
Vo drzavite kade sto nema sekularnost t.e ima seriatski zakoni so istite zakoni se diskriminirat i omalozuvaat razlicnite ubeduvanja odnosno site onie ubeduvanja koi ne se vo soglasnost so islamot.
Za toa dobar primer e primerot koj sto go posociv koga zenata koja e hristijanka e osudna na smrtna kazna. Vo ovoj primer se gleda maltretiranjeto vo sekojdnevniot zivot , na neistomislenicite so islamot, toa moze da bide bilo kade, vo bilo koja forma, vo ovoj slucaj zenata kade sto rabotela bila navreduvana deka ima izvalkani race - i toa samo zaradi toa sto ne e muslimanka. Od ovde proizleguva kavga megu nea i drugite muslimani i potoa tie ja obvinuvaat deka go navredila na muhamed, i so toa taa e osudena na smrtna kazna. (proverete go linkot http://www.youtube.com/watch?v=8J_cqtdH26c )
Lugeto za da go odbegnat sekojdnevnoto omalozuvanjeto i soocuvanje so smrt se nafakaat na prifakanje na islamot kako svoja religija.

Isto taka velis deka islamot se prifaka svoevolno, toa ne e tocno isto taka, koj gi prasal na malite bebinja dali sakaat da bidat muslimani, ili nekoja druga religija. Nikoj, tie od samoto svoe raganje se prinudeni da ziveat vo islamot i da gi prifatat negovite zakoni, i dokolku ziveat vo seriatska drzava i sakaat da go napustat islamot tie ke bidat ubieni od strana na muslimanskite zakoni i dzamijata.

Koga davas odgovor davaj gi realno, a ne samo da dades odgovor na istite za do go odbranis na islamot.

Член од
18 јуни 2012
Мислења
477
Поени од реакции
612
Било што за човекот е товар ако земе да носи повеќе отколку што може да понесе.
За мене како муслиман тоа не е товар,но на пример за христијанин кој сака да прифати ислам,кога ќе прифати ислам неговиот живот и начин на живот се менуваат за 180% степени,на пр. ако пиел алкохол ќе треба да го остави,ако бркал женски до тогаш ќе треба поинаку и ред други работи.
и ако човек влезе туку така,и одеднаш го прекине сето тоа нормално дека ќе му изгледа тешко.
па некои неможејќи да се носат со тоа и со сопствените страсти и потреби потклекнале,некои пак фала му на Господ,и ден денес се муслимани.
Според ова, значи кај нас и нема муслимани.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Според ова, значи кај нас и нема муслимани.
Според овој коментар има,ама многу малку :)
Алкохолот го земав како пример,знам на што алудираш,за жал има многу муслимани кои пијат алкохол.
Алкохолот е грев кој не ги прави немуслимани,но таквите треба да се запрашаат зошто прават немуслимански работи :)
Јас правам муабет за муслиманите кои решиле да си ја практикуваат својата вера.
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 12:27 ---
mister blue три пати го постираш линкот и ништо не постигнуваш.
Ти реков дека од линк на јутјуб не можам нешто да осудам или одобрам.
И го знаеш мојот став за оваа тема.
Поздрав.

mister blue

Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
Prasanje do muslimanite

Kolku sto razbrav pogore od citatite na kuranot sekoj covek samovolno treba da go prifati islamot.
citiram

Dokolku nekoj covek se rodil vo muslimansko semejstvo i so toa toj po avtomatizam pripaga vo islamot (bez toj da prifati; da bide svoevolno, so svoj um i razmisluvanje da go prifati islamot) i zivee vo drzava so seriatski zakon, dali moze toj da go napusti islamot ili pak poradi negoviot obid na napustanje na islamot pak ke bide osuden na smrt?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Prasanje do muslimanite

Kolku sto razbrav pogore od citatite na kuranot sekoj covek samovolno treba da go prifati islamot.
citiram

Dokolku nekoj covek se rodil vo muslimansko semejstvo i so toa toj po avtomatizam pripaga vo islamot (bez toj da prifati; da bide svoevolno, so svoj um i razmisluvanje da go prifati islamot) i zivee vo drzava so seriatski zakon, dali moze toj da go napusti islamot ili pak poradi negoviot obid na napustanje na islamot pak ke bide osuden na smrt?
Ајде малку и јас да ги глумам одговорачите на прашања за атеизмот.
Одговор: Не,пак ќе биде осуден на смрт.
Следно прашање
:cool:

Kajgana Shop

На врв Bottom