Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Јок брате, слабо аргументи. Каде е тука каменот ? Каде е бакнувањето на каменот ? Не ли е тоа идолопоклонство ?

--- надополнето ---

Вадењето на нештата од контекс ти е нај јака страна...
Мајката Божја ја повикуваме со молитва, а иконите ги бакнуваме од почит кон ликот и делото. Има голема разлика, но изгледа не и за тебе.

Толку веќе со тебе. Поздрав.

--- надополнето ---

ИВЗ призна бекташка верска група во Македонија.

Повеќе ТУКА.

Дали е во ова во согласност со Куранот и Исламот ?
pak se sopkas za kamenot nee idolopoklosntsvo,
koga muhamed .a.s ima 35 god kurejsiite odlucilee da ja izgradat kaba koja sto dotogas bila kup kamenja na edna visocinka, bila izdignata 9 arsini uste od vremeto na ismail.a.s nemala pokriv ,5 god po prtaenistvoto na muhamed,a,s kaba bila poplavena kako posledica od pukanjeto na branata arem, postoela opasnost da se srusi ta kurejsiite odlucile da ja obnovaat gradbata, cuvajki gi nejzinite temeli i pravobitnoto mesto,pocnale i srusile se do temelite koi sto gi postavil ibrahim .a.s tie napravile i plan za izgradba na kaba,site ucestvuvale vo izgradbata na se se odvivalo do planot se dodeka ne bile izgradeno do sidovite do taa visina kade sto tebalo da bide postaven crniot kamen kade mu bil mestoto, sekoe pleme sakale od niv ,da izberat da ja imaa taa privilegija nekoj od niv da go postavi, pocnalo karanici i trelo 4 do 5 dena , i postoela opasnot od krvav sudir , okolu svetiod hram vo svetat zemja, vo setaa taa karanica eden se javil pod ime ebu umeje, koj predlozil pravata licnost sto ke se pojavi na vratata na haremot na kaba neka go resi problemoti neka donese presuda koj da go postavi crniot kamen, taa licnost bil muhamed,.a.s go zdogledale i izvikale el emin iskren i doverliv zadovln sme toj da ja izrece presudata ,
koga se doblizal tie go izvestile za situacijatai pobarale pomos od nego, pobaral parce platno, go spustil na zemjat crniot kamen potoa pobral da pristapat glavatarite na iskaranite pleminja,i site zaedno da go postavat crniot kamen kade sto bilo ,i zaedno go postavile na svoeto mesto. so toj cin muhamed .a,s im poomgnal na ispokaranite pleminja da ne prolevaat krv edni so drugi , donesol mudra postapka koja gi zadovolila site strani.,,
drugo sto da ti se kaze vloraa ti kaza deka toj kamen e samo obicen kamen koj ne moze da koristi nitu steta da napravi.
voopsto nema idolopoklosntvo vo toaa nitu vo kabata koja e samo nasoka i pravec na molitva, koj za sekoj musliman da bide edinstven i edinstveni vo obozuvanjeto na ediniot vistinski bog , pa kade i da se , od niv se braa da se vrtat kon edna tocka kon kaba ako nekoj zivee istocno od kaba obvska mue da se svrti kon zapad i obratno ,
kolku ke rzberees ok ako ne da sme zdravi i zivi.
pozdrav.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
voopsto nema idolopoklosntvo vo toaa nitu vo kabata koja e samo nasoka i pravec na molitva, koj za sekoj musliman da bideedinstven i edinstveni vo obozuvanjeto na ediniot vistinski bog , pa kade i da se , od niv se braa da se vrtat kon edna tocka kon kaba ako nekoj zivee istocno od kaba obvska mue da se svrti kon zapad i obratno , kolku ke rzberees ok ako ne da sme zdravi i zivi. pozdrav.
Ме интересира што во сируација кога муслимански верник нема да биде на земјата! Сведоци сме дека вселенската станица ISS има постојано астронаути кој престојуваат по 6 месеци! Што во таа ситуација ако муслимански астронаут престојува на ISS 6 месеци? Како ќе се сврти на запад кога "запад" во вселената не постои? Како ќе ја пронајде каба? Како ќе знае кога е изгрејсонце а кога зајдисонце?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
neka se upati onamu kade sto misli deka trebi Allh,dz.s. najdobro znae.

--- надополнето ---

--- надополнето ---

Hacer-i Esved(crniot kamen.) toj e metoor i se veruva deka melek dzebrail go donel i mu go dal na ibrahim.a.s da go stavi vo hram koga so negoviot sin ismail go gradea kabeto,Allah dz.s. najdobro znae.

Член од
26 август 2010
Мислења
23
Поени од реакции
1
ja mislim posto hodza se cuje u vaselenata, kosmonautot ce znae koga da klanja jacija

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
ja mislim posto hodza se cuje u vaselenata, kosmonautot ce znae koga da klanja jacija
:pos2::pos2::pos2: Пријател! Звукот не се пренесува преку вакум! А во вселената нема ништо друго освен вакум! Како ќе го чујат оџата во вселената? И од која референтна точка? Кога во европа е ден, во австралија е ноќ, кога на едно место се разденува, на друго се стемнува!
Плус ISS орбитира окулу земјата околу 16 пати во едно деноноќие! Што значи за период од 24 часа, космонаутот ќе има 16 изгревања и заоѓања, како ќе ги распореди 5-те молитви? :helou:

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
neka se upati onamu kade sto misli deka trebi Allh,dz.s. najdobro znae.

Ист таков цртеж можам да направам за било која позиција на планетата.
Разбери дека кога имаш тело во вид на топка или елипсоид, било која точка на површината можеш да ја земеш како централна и да ја споредуваш со други локации во однос на неа.

:pos2::pos2:

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
priatelceee jas ne se bavaam so toaa no znam deka naa taa mapaa na svetot kabata e vo sredinaa , naa taa mapaa sto ja poseduvaamee kabaa e vo sreddinaa ,, allah dz.s najdoboro znaee.
za toaa ne ka se bavaat oniee koi toaa go dokazalee,

Сателитска слика на која може да се види дека Мека и Медина се единствени две осветлени точки на земјата

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549

Ова видео, неколку пати постирано на темава и форумов, е убав пример за пропагандата од некои исламски научници и доказ колку они само лупаат глупости.
1. Човекот на видеово кажа дека Нил АРмстронг забележал зрачење од Кааба, нит кажува какво зрачење нит дава докази. Кажува дека информациите ги постирал на интернет, Армстронг бил на месечината во 1969 година, тогаш немало интернет. Интернетот се појавил 20 и кусур години подоцна.
2. Потоа истиот научник кажува дека кога истиот Армстронг и неговиот екипаж стигнале до Марс виделе дека зрачењето продолжува. Епа, никој до сега не бил на Марс бидејќи патот е предолг. Најдолга дестинација на еден човек во вселената е до Месечината и назад. На Марс биле испраќани само роботи кои ја фотографирале површината, но ниту еден човек досега не бил подалеку од Месечината, уште помалку до Марс.
3. Луѓето близу Кааба живееле подолго и биле поздрави. НЕТОЧНО. Колку што знам, најдолго на светот живеат Јапонците, а не луѓето од Саудиска Арабија, баш ќе побарам информации да видам колку трае просечен живот во Саудиска Арабија. Плус, дури и да е точно дека ѓивеат подолго заради близината со екваторот, тогаш сите луѓе низ цел свет кои живеат на и близу до екваторот би требало да бидат исто толку здрави и прави, а не само тие близу Кааба.

Навистина не разбирам како може некои луѓе така свесно да залажуваат, да мамат во име на својата религија, ако навистина веруваат во Господ, зар немаат страв од казна за ширење на дезинформации?

--- надополнето ---

Сателитска слика на која може да се види дека Мека и Медина се единствени две осветлени точки на земјата

Повторно манипулирање со податоци.
Мека и Медина не се осветлени, туку се направени од бел мермер, па изгледа како да светат.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.415
Поени од реакции
5.084
Каба или Ќаба, која година е изградена? Мислам дали е после појавата на исламот во 622 година или пред тоа?

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Каба или Ќаба, која година е изградена? Мислам дали е после појавата на исламот во 622 година или пред тоа?
Prvobitno Kaba ne vo ovie dimenzii ama nejzinite temeli gi postavil Ibrahim a.s (Avrama ) so negoviot sin Ismail a.s (jishmail) po naredba od Gospod e sega vo koe vreme ziveele tie neznam.... Ama sigurno bilo odoamna

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444

Не е лесно да се биде религиозен...очигледно...:nesum:
Стварно бе...само Мека и Медина се осветлени на планетава,на друго место мрак,темнина и црнила...

Јоханесбург како што гледам е три пати повеќе осветлен од Мека и Медина.
Да не го однел и натаму патот пејгамберот?
Дали Јужна Африка е спомената во куранот?
Исто така на сателитскава снимка се гледа дека и Рио де Жанеиро и Сао Паоло се одлично осветлени.
Дали има некоја референца за Јужна Америка во објавата???

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Ме интересира како го толкувате неодамнешното признавање на бекташката заедница од страна на ИВЗ ?
Дали е тоа во согласност со Коранот ? Што беше разликата помеѓу ИВЗ и Бекташите ?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
postojat mnogu doktrini razlicni religii sekti somnielni grupacii opasni veruvanja i pogledi koi se obiduvat da se vgradat vo sustinata na islamskata vistina koi se obiduvaat da stvoraat eden pravilen stav na islamot kon niv ,
vo islamot postojat mnogu sekti koi postojano se izmesani vistinata so nevistinata dobroto so losoto pravoto so ne pravoto relnoto so izmislicite ,zastitenata bozestvena objava so devijannite svakana na loso namernite.
iskreniot muliman site niv gi otvrla kako nevistini izmisleni od bolniot covecki um i opasni za celoto covestvo, ima mnogu dervisi siitit ahmedii bektesi ismaili , dzaferii,i.t.n.islamot ke se razdeli na 73 sekti kade sto MUHAED. AS REKOL;
EVREITE KE SE RAZDELAT NA 71 FAKCIJA
HRISTIJANITE NA 72 FRAKCII
MUSLIMANITE NA 73 FRAKCII, SITE KE VLEZAT VO DZEHENEM(PEKOL) OSVEN EDNA, A TOA E ONAA NA KOJA INTERESOT KE I BIDE ZAEDNISTVOTO.(EBU MENSUR EL BAGDADI

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom