Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
, toaa sie vas e veruvanjee i prodolzetee si taka da si veruvatee se do doaganjeto na isus, koga zboruvas za trojstvoto,, sto misliss
i nikooj dosega ne mi odgovoriill
zasto pred isuss nikoj ne veruval vo trojstvoo i den denes evritee go negiraatt ne veruvaat vo toaa, zosto vo stariot zavett mojsej voopsto ne go objasnall toa veruvanjee, i sitee drugi bozji verovesnicii .imaa li nekoj verovesnik koje dojden so takvo veruvanjee?i dalie e spomnato trojstvoto vo torata..ako nee togas zasto nee? tooa e bitno veruvanjee..zs ako ne veruvas spored vas nema da bides spasen.

toa drugootoo sto go spomnuvas pogore priatelcee bi sakal da mi odgvooriis
dali na svetiot duh moze da mu se prepise svojstvo deka go zboruva i go kazuvaa onaa sto go slusa ? zarem ne pisuvaa taka vo biblijata.
А кога ќе дојде Тој, Духот на Вистината, ќе ве упати во сета вистина, зашто нема да зборува Сам од Себе, а ќе зборува она што слуша, и ќе ви навести за нештата што ќе дојдат

12 А ако му биде дадена на некој што не знае да чита, велејќи: „Читај го тоа!” - тој ќе одговори: „Не знам да читам.
zarem ne se ovie zborovite na Muhammed a.s koga za prv pat mu se pojavi Angelot Gabriel vo pesterata Hira i mu rece " Citaj ", a Muhammed a.s odgovarase : Ne znam da citam .

--- надополнето ---

kopijaa,ke se pozajmam za da ne pisuvamedno isto.
Muhammed a.s e isto taka go naogame i vo prorostvata na ISAIA 42 Glava

1 „Еве Го Мојот Слуга Кого Го поткрепувам, Мојот Избраник, мил на Мојата душа. Го излеав Својот Дух на Него, за да им донесува право на народите.

Isaija najavuva prorok ...a Hristijanite veruvaat deka Isus e Bog, pa ako e Isus Bog, kako moze da kaze"EVE GO MOJOT SLUGA"kako moze Bog, da stane sluga na samiot sebe...ponatamu "MOJOT IZBRANIK, MIL HA MOJATA DUSA" , ako Isus e Bog, ne mozel da kaze takvo nesto, znaci bog ni zboruva za negov izbranik ( PROROK), nekoj koj mu e milina, sto znaci deka Bog ne se najavil sam sebe tuka (ISUS) .. ponatamu " GO IZLEAV SVOJOT DUH NA NEGO" , ako Isus e Bog , bi trebalo da glasi "GO IZLEAV MOJOT BUH NA SAMIOT MENE", bidejki tuka e zborot za pratenik a ne za Bog ili Sin Bozji , ne preostanuva nikoj drug koj bi odgovaral na ova najavuvanje , osven prorokot MUHAMMED A.S..koj sekogas rekol, deka e samo sluga na Boga, koj sto bil podkrepen so Angelot GABRIEL, koj sto mu ja ima objaveno KUR'ANOT kako mu zapovedel ALLAH s.w.t i na toj nacin go slel negoviot duh na nego so koe se donese pravda na zemjata(SERIJATOT) , Isus ne donel zakon so koja bi mozelo da se postavi pravda na zemjata.

6 „Јас, Господ, те повикав во правда, те зедов цврсто за рака; те вообличив и те поставив за Завет на народот и за светлина на племињата,

Poznato e deka Muhammed a.s, cesto pati odel vo pesterata HIRA, kade i mu se objaveni prvite ajeti: IKRE BISSMIKEL LEDHI HALEKA, sto znaci " CITAJ VO IME NA ONOJ KOJ STO SE SOZDAVA " dodeka Muhammed a.s bil nepismen, i ne znael da cita , bil eden od tie koj sto nisto ne znael za poranesnite objavi... veli" TE ZEDOV CVRSTO ZA RAKA; TE OBLICIV I TE POSTAIV ZA ZSAVET" ovoj e detalen opis deka, PROROKOT ne moze da bide pismen, te pismen covek ne se vodi pod raka... taka da Bog go vodi nego, i go uci za seto ona sto bilo objaveno porano, i mu objavuva kodeks kako treba da se zivee.

Muhamed a.s seto toa go ima sprovedeno dodeka bese megu nas ,

Islamskata Imperija sudela tokmu spored SERIJATOT , i sekogas celta bila Bozjiot zakon da se vospostavi na zemjata , taka bese postaven od KINA do KORZIKA denesna Spanija. So toa im bilo dadeno zavetot na narodot i svetlinata.

7 за да им ги отвориш очите на слепите, за да ги извадиш затворениците од темницата, од темнината оние што живеат во мрак.

Vo ovoj stih jasno e opisan , vo kakov mrak e padnat narodot kaj sto ke bide praten PROROKOT,

Se znae deka, koa pocnal da mu se objavi k*r'ANOT na Muhammed a.s, Arapite vo toa vreme ziveele vo totalen mrak, veruvale vo kipovi, vo objekti koi sami gi pravele, na lik na zivi sustestva, vo totalno neznaenje za toa deka Bog e samo eden , i deka Bog e semoken....pa tek posle objavata na k*r'ANOT i prihvakanjeto na Islamot kao edinstvena nivna vera , tie izlegle od mrak na svetlina, samo po prihvakanjeto na Islamot Arapite gi otvorija ocite i pocnaa da gledat.

8 Јас, Господ Ми е Име, не му ја давам Мојата Слава на друг, ниту Својата чест на киповите.

Isto taka ni naveduva, vo sto veruva narodot kaj koi ke bide ispraten ovoj Prorok, pa tocno ni kazuva za nivnoto veruvanje pred objavata, veli "NE MU JA DAVAMM MOJATA SLAVA NA DRUG, NITU SVOJATA CEST NA KIPOVITE" , Arapite pred objavata na k*r'ANOT veruvale vo kipovi, pa tek po doaganjeto na Muhammed a.s , toj narod gi otvrli kipovite i pocna da veruvaat samo vo eden Bog "ALLAH"

Pa so ovaa im bese odzemeno Slavata na kipovite, i cesta koja sto ja imaa prema kipovite , i mu bese vratena na onoj koj sto ja zasluzuva , eden i edinstveniot semoken Bog "ALLAH", tokmu kako sto e napisano vo gorenavedeniot stih.

Znaete li deka , koa e oslobodeno MEKKA , Muhammed a.s od samata Kabba ima 360 kipovi skrseno....zosto?!!!

Se razbira , za da mu se vrati slavata i cesta na Boga

9 Што прореков порано, ете, се збидна, и нови настани Јас навестувам, и пред да се покажат, ви ги јавувам вам.”

Imeno na Muhammed a.s mu bile najaveni nastani koi sto prethodno se slucile za koe najdobar dokaz ni e k*r’anot i Hadisot no isto taka mu bilo najaveno nastani koi se slucile vo negovo vreme I nastani koi ke se slucaat vo idnina

10 Пејте Му на Господа нова песна и Негова фалба од крајот на земјата, нека Го слави морето со сè што е во него, островите и нивните жители!

Kako sto gledate ,Bog ni najavuva, kakov ke stane toj narod, kaj kogo ke se pojavi ovoj Prorok po negovoto doaganje.

koja e taa nova pesna ako ne e KUR'ANOT, koj sto nasekade se pee i uci, bez razlika na toa dali sme vo molitva ili ne, nie sekogas citirame ajeti od k*r'ANOT.

I tokmu taka i stana , po preminuvanjeto vo Islamot, celiot Arapski Poluostrov go citirase k*r'ANOT , nesto sto nikogas ne bilo videno dotogas, site ziteli citiraa ajeti , bez razlika na starosta, golemi...mali deca... nasekade se citirase k*r'ANOT, tokmu kako i sto e opisano vo stihot gore.

11 Нека кренат глас пустината и нејзините градови, нека извикаат населбите каде што живеат Кидарците! Нека подвикнуваат жителите на Стената, нека воскликнуваат од горските врвови!

Bog veli "NEKA KRENAT GLAS PUSTINATA I NEJZINITE GRADOVI" , pa zarem ne se objavi k*r'ANOT sred pusrina....koj go krenal glasot po pustinskite Gradovi i Sela za obozavuvanje na semokniot Bog "ALLAH",

nikoj drug , tuku Muslimanite "ISLAMOT" , pogledni niz pustinskite gradovi , koj zivee tamu, zarem ne se Muslimanite tie koi se naseleni po pustinskite gradovi...

Bog ponatamu veli "NEKA IZVIKAT NASELBITE KADE STO ZIVEAT KEDARCITE" , jas ve prasuvam, koi se tie kedarci. ?....

Kedarcite se Arapski pleminja koi sto poteknuvaat od vtoriot sin na ISMAIL Sin na ABRAHAM.

БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава 25

12 Еве го родословието на Авраамовиот син Исмаил, кого му го роди на Авраама Сбрината слугинка, Египетката Агара.

13 А ова се Исмаиловите синови, секој според своето име и раѓање: Исмаиловиот првенец - Навајот, Кидар, Адвеил, Мавсам,

14 Масма, Дума, Маса,

15 Адад, Тема, Етур, Нафис и Кедма.

Vtoriot sin na ISMAIL se vikal KEDAR , od kogo i poteknuva plemeto Kurejs, a Muhammed a.s poteknuva od Kurejsite

Muhammed a.s e prorokot koj sto bil najaven vo ISAIJA 42:1-13

12 Нека Му даваат слава на Господа и нека му ја возвестуваат фалбата по островите!

Zarem ne se Muslimanite, tie koi sto minimum 5 pati na den klanjat, i mu ja davat slavata na boga.........se.......

13 Господ излегува како Јунак, како војник ја поттикнува својата жар. Со борбен извик и со воена викотница оди јуначки на Својот непријател.

Opsto poznato e deka Muslimenite se edinstvenite koi izvikuvajki do imeto na Allah s.w.t trgnuvaat vo vojna so tekbiri "Allahu Ekber "

prorostvoto na ISAIJA 42:1-13 se odnesuva potpolno na Prorokot Muhammed a.s......bidejki vo prorostvoto tocno i vo detail e napisano

1. kaj se ocekuva najaveniot prorok

2.se opisuva : kakov e narodot kaj koj sto ke bide ispraten ovoj prorok

3.se opisuva vo sto veruva toj narod pred doaganjeto na prorokot

4. seopisuva deka toj prorok ke im ja zeme slavata na kipovite i ke mu ja vrati na boga

5. Muhammed a.s taa slava im ja odzede na kipovite i mu ja vrati na BOGA

6.se opisuva deka celokupniot narod ke pristapi kon verata sto ke ja propovede ovoj prorok ,

7.se opisuva deka ovoj narod ne e (evropskiot ) tuku e narodot i pleminjata koi ziveat niz pustinskite gradovi i sela,

8. tie narodi i pleminja koi sto ziveat tamu , za tvoja sreka ili nesreka se Muslimani

9.se opisuva deka tokmu tie vernici ke go slavat Boga , a Boga nikoj ne go slavi poveke od Muslimanite

10 . poradi faktot sto tokmu vo tie gradovi i sela niz pustinite Muslimanite go slavat Boga

11. se opisuva deka KEDARSKIOT narod ke go slavi Boga

12. Muhamed a.s poteknuva od KEDARSKIOT narod

13. Poradi faktot sto KEDAR e vtoriot sin na ISMAIL koj sto pak e sin na ABRAHAM

14. i poradi faktot sto ISMAIL E TATKOTO NA ARAPITE

Pa poradi site ovie tocki koi ti navedov , prorostvoto na ISAIJA 42:1-13 se odnesuva na Prorokot Muhammed a.s

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Што значи кружењето околу каменот во Мека од страна на исламските верници за време на аџилакот ? Што симболизира тоа ?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
del od knigata na dr.mustafa mahmud.
Кажа пријателот, триејќи ги рацете од радост, лукаво потсмевнувајќи се додека му светкаа очите со светникавост што може да се забележи на лицето на боксерот во моментот кога се подготвува да го нокаутира противникот:
-Зар не воочуваш заедно со мене дека тие обреди на хаџот кај вас се јасно идолопоклонение... таа камена градба што ја нарекувате Ќаба и околу која се триете и која ја обиколувате, па каменувањето на шејтанот, потоа трчањето помеѓу Сафа и Мерва, потоа љубењето на Хаџерул-есвед (црниот камен), приказната за седумте обиколувања(таваф), седумте каменувања и седумте трчања- се се тоа приказни што се спомнуваат во старите шарлантании, потоа одеждите-ихрами, кои ги облекувате на голите тела..прости ми ако те навредив со оваа своја отвореност, оти во науката нема срам.
И пријателот почна полека да го испушта чадот од својата цигара, следејќи ме од под своите очила.

Му кажав сосема мирно:
-А зар ти не воочуваш заедно со мене дека според законите на материјата, кои си ги проучувал, помалите делови кружат околу поголемите па гледаме дека електронот во атомот кружи околу јадрото, Месечината околу Земјата, таа околу Сонцето, тоа во Галаксијата, Галаксијата околу поголема Галаксија, додека не стасаме до „Апсолутно Најголемото”, а тоа е Аллах џ.ш.. зарем не велиме „Аллаху екбер”-Аллах е најголем. Па така согласно со научниот закон твој, околу Него како најголем, нужно е се останато да се врти. И ти во овој миг кружиш околу Него во склоп на Сончевиот систем и не ти преостанува ништо друго до освен да продолжиш да кружиш. Во целата вселена нема ништо непроменливо освен Аллах џ.ш. кој е како таков Неограничен, Апсолутен, Постојан. Се се врти околу него. Ова е законот на односот помеѓу помалото и поголемото, кој ти е познат и од физиката.
А што се однесува до нас, ние со драга воља кружиме околу Бејтулах (Ќаба), првата зграда која човек ја зел за да во неа Го обожува Бога. Таа како прво Богомолиште во историјата на човештвото стана симбол и Божја куќа. Зар нема во светот случаи да се посетува некој што е умрен и чие посетување се правда со тоа дека дека му користел на човештвото. Покрај тоа тука се голем број на големци чии гробови се непознати, а кои сигурно би ги посетувале да беа познати. Тука се и гробовите на оние што верниците редовно ги посетуваат. Па зошто тогаш нам да ни се преговара што ние ги фрламе каменчињата на симболичниот спомеинк за кој велиме дека го симболизира шејтанот. Зарем не живееш во трка и брзање од раѓање па до смртта, за да по твојата смрт твојот син започне да се трката од почеток. Таа трка, всушност е симболична трка која започнува од Сафа,збор кој значи чистина, празнина, пустелија, што е се симбол на непостоење, па до Мерва, чиј назив означува извор кој е симбол на животот и постоењето. Не е ли тоа, всушност, трчање од непостоење во постоење, потоа од постоење во непостоење е и не е ли ова нужно движење на сите суштества. Зар, по сето ова во обредите на хаџот не гледаш длабоко симболично резиме на сите овие тајни?

А што се однесува до бројот седум (видовме дека некои хаџски обреди се вршат седум пати) кој ти го исмејуваш, дозволи да ти, пред да укажам на неговата тајна, поставам неколку прашања. Можеш ли да ми кажеш во што е тајната па музичките ноти завршуваат со број седум: Сол, ла, си, до, ре, ми, фа? Бројот на степените на светлосниот спектар е исто така седум, како што и електроните кружат околу атомското јадро на седум патеки. До потполното формирање на детето во утробата на мајката доаѓа во седмиот месец и ако тоа се роди пред ова, обично не останува живо. Кај сите народи на светот неделата има седум дена иако немало никаков договор за усогласување на тој број. Зарем сето ова не зборува дека бројот седум сепак има некоја своја тајна? Или сето ова се обични сплетки?

Зарем не се случило да го бакнеш писмото од твојата сакана? Дали само со тоа би станал идолољуб? Зошто не осудуваш нас и не напаѓаш само затоа што го љубиме Хаџе-рул-есвед, кој Мухамед а.с. го носел на својата облека и го бацил. Нема ништо идолатриско во тоа. Ние при вршењето на верските обреди не обрнуваме внимание на каменот, туку трагаме за длабоки значења, симболи и спомени на кои тој потсетува.
Обредите на хаџот, од друга страна представуваат извонредна можност за активирање на мислите, оживување на сетилата и продлабочување на таквалукот во срцето. А што се однесува до наметките кои ги носат хаџиите за време на хаџот, а кои не смеат да бидат шиени, тие всушностт симболизираат одрекнување од сите украси на овој свет и полно ослободуваање на човекот, кој му се покорува само на Аллах џ.ш. Човекот доаѓа на овој свет во обвивка, заминува од овој свет во обвивка и во кабур бидува положен во обвивката. Сето ова се симболи ихрами. Зарем не гледаш како протоколот бара во свеченостите да се биде во свечено одело и ако се постапи поинаку правилото на бонтон би било повредено.
Ние велиме:
Само пред големината на Аллах џ.ш. паѓаат сите украси и се отфрлуваат сите украси на овој свет. Само Аллах џ.ш. заслужува човекот да му биде потполно предаден и понизен. Покрај тоа ихрамите ги носат сите без разлика дали се богати или сиромашни зато што сите луѓе пред Аллах џ.ш. се исти, и тоа укажува на браството на сите луѓе без разлика на положбата и богаството.

Хаџот е наш голем собир, годишен конгрес на муслиманите од целиот свет. Џума-намазот е неделен конгрес.

Во сето кажано има убави поуки и мисли со длабоко значење за секого што размислува и паметно просудува. Ништо во ова нема црти на идолопоклонение.

Кога би стоел со мене на Арафат во моментот кога неколку милиони верници велат:Аллах е најголем и го учат Кур’анот на неколку десетици јазици и извикуваат „Ти се јавувам, о Боже!”, плачат и горат од желба и занес, па и ти би заплакал од восхит и радост што ти се укажала таква можност да се најдеш со таа огромна маса пред Семожнит Аллах џ.ш. кога паѓаат сите големини и убавини на овој свет, пред апсолутниот Господар, кој управува со сите и во чија власт е се.

Д-р Мустафа Махмуд

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
del od knigata na dr.mustafa mahmud.
Кажа пријателот, триејќи ги рацете од радост, лукаво потсмевнувајќи се додека му светкаа очите со светникавост што може да се забележи на лицето на боксерот во моментот кога се подготвува да го нокаутира противникот:
-Зар не воочуваш заедно со мене дека тие обреди на хаџот кај вас се јасно идолопоклонение... таа камена градба што ја нарекувате Ќаба и околу која се триете и која ја обиколувате, па каменувањето на шејтанот, потоа трчањето помеѓу Сафа и Мерва, потоа љубењето на Хаџерул-есвед (црниот камен), приказната за седумте обиколувања(таваф), седумте каменувања и седумте трчања- се се тоа приказни што се спомнуваат во старите шарлантании, потоа одеждите-ихрами, кои ги облекувате на голите тела..прости ми ако те навредив со оваа своја отвореност, оти во науката нема срам.
И пријателот почна полека да го испушта чадот од својата цигара, следејќи ме од под своите очила.

Му кажав сосема мирно:
-А зар ти не воочуваш заедно со мене дека според законите на материјата, кои си ги проучувал, помалите делови кружат околу поголемите па гледаме дека електронот во атомот кружи околу јадрото, Месечината околу Земјата, таа околу Сонцето, тоа во Галаксијата, Галаксијата околу поголема Галаксија, додека не стасаме до „Апсолутно Најголемото”, а тоа е Аллах џ.ш.. зарем не велиме „Аллаху екбер”-Аллах е најголем. Па така согласно со научниот закон твој, околу Него како најголем, нужно е се останато да се врти. И ти во овој миг кружиш околу Него во склоп на Сончевиот систем и не ти преостанува ништо друго до освен да продолжиш да кружиш. Во целата вселена нема ништо непроменливо освен Аллах џ.ш. кој е како таков Неограничен, Апсолутен, Постојан. Се се врти околу него. Ова е законот на односот помеѓу помалото и поголемото, кој ти е познат и од физиката.
А што се однесува до нас, ние со драга воља кружиме околу Бејтулах (Ќаба), првата зграда која човек ја зел за да во неа Го обожува Бога. Таа како прво Богомолиште во историјата на човештвото стана симбол и Божја куќа. Зар нема во светот случаи да се посетува некој што е умрен и чие посетување се правда со тоа дека дека му користел на човештвото. Покрај тоа тука се голем број на големци чии гробови се непознати, а кои сигурно би ги посетувале да беа познати. Тука се и гробовите на оние што верниците редовно ги посетуваат. Па зошто тогаш нам да ни се преговара што ние ги фрламе каменчињата на симболичниот спомеинк за кој велиме дека го симболизира шејтанот. Зарем не живееш во трка и брзање од раѓање па до смртта, за да по твојата смрт твојот син започне да се трката од почеток. Таа трка, всушност е симболична трка која започнува од Сафа,збор кој значи чистина, празнина, пустелија, што е се симбол на непостоење, па до Мерва, чиј назив означува извор кој е симбол на животот и постоењето. Не е ли тоа, всушност, трчање од непостоење во постоење, потоа од постоење во непостоење е и не е ли ова нужно движење на сите суштества. Зар, по сето ова во обредите на хаџот не гледаш длабоко симболично резиме на сите овие тајни?

А што се однесува до бројот седум (видовме дека некои хаџски обреди се вршат седум пати) кој ти го исмејуваш, дозволи да ти, пред да укажам на неговата тајна, поставам неколку прашања. Можеш ли да ми кажеш во што е тајната па музичките ноти завршуваат со број седум: Сол, ла, си, до, ре, ми, фа? Бројот на степените на светлосниот спектар е исто така седум, како што и електроните кружат околу атомското јадро на седум патеки. До потполното формирање на детето во утробата на мајката доаѓа во седмиот месец и ако тоа се роди пред ова, обично не останува живо. Кај сите народи на светот неделата има седум дена иако немало никаков договор за усогласување на тој број. Зарем сето ова не зборува дека бројот седум сепак има некоја своја тајна? Или сето ова се обични сплетки?

Зарем не се случило да го бакнеш писмото од твојата сакана? Дали само со тоа би станал идолољуб? Зошто не осудуваш нас и не напаѓаш само затоа што го љубиме Хаџе-рул-есвед, кој Мухамед а.с. го носел на својата облека и го бацил. Нема ништо идолатриско во тоа. Ние при вршењето на верските обреди не обрнуваме внимание на каменот, туку трагаме за длабоки значења, симболи и спомени на кои тој потсетува.
Обредите на хаџот, од друга страна представуваат извонредна можност за активирање на мислите, оживување на сетилата и продлабочување на таквалукот во срцето. А што се однесува до наметките кои ги носат хаџиите за време на хаџот, а кои не смеат да бидат шиени, тие всушностт симболизираат одрекнување од сите украси на овој свет и полно ослободуваање на човекот, кој му се покорува само на Аллах џ.ш. Човекот доаѓа на овој свет во обвивка, заминува од овој свет во обвивка и во кабур бидува положен во обвивката. Сето ова се симболи ихрами. Зарем не гледаш како протоколот бара во свеченостите да се биде во свечено одело и ако се постапи поинаку правилото на бонтон би било повредено.
Ние велиме:
Само пред големината на Аллах џ.ш. паѓаат сите украси и се отфрлуваат сите украси на овој свет. Само Аллах џ.ш. заслужува човекот да му биде потполно предаден и понизен. Покрај тоа ихрамите ги носат сите без разлика дали се богати или сиромашни зато што сите луѓе пред Аллах џ.ш. се исти, и тоа укажува на браството на сите луѓе без разлика на положбата и богаството.

Хаџот е наш голем собир, годишен конгрес на муслиманите од целиот свет. Џума-намазот е неделен конгрес.

Во сето кажано има убави поуки и мисли со длабоко значење за секого што размислува и паметно просудува. Ништо во ова нема црти на идолопоклонение.

Кога би стоел со мене на Арафат во моментот кога неколку милиони верници велат:Аллах е најголем и го учат Кур’анот на неколку десетици јазици и извикуваат „Ти се јавувам, о Боже!”, плачат и горат од желба и занес, па и ти би заплакал од восхит и радост што ти се укажала таква можност да се најдеш со таа огромна маса пред Семожнит Аллах џ.ш. кога паѓаат сите големини и убавини на овој свет, пред апсолутниот Господар, кој управува со сите и во чија власт е се.

Д-р Мустафа Махмуд
Може ли кратко и јасно: што претставува тој камен и зошто околу него се кружи, чинам 7 пати ?
Или поедноставно: дали тој камен е гроб на Мухамед и зошто околу него се кружи ?

Ако сакаш дај некој краток и јасен одговор, јас сум прост човек.:salut:

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Може ли кратко и јасно: што претставува тој камен и зошто околу него се кружи, чинам 7 пати ?
Или поедноставно: дали тој камен е гроб на Мухамед и зошто околу него се кружи ?

Ако сакаш дај некој краток и јасен одговор, јас сум прост човек.:salut:
Crniot kamen, prorokot Muhammed rekol deka poteknuva od vremeto na Adam. Koga Bog gi isteral Adam i Eva od Rajot, tie gi sputil vo Zemjata, i direktno vo denesna Meka, vo Kaba, centarot na Zemjata. Taka da se misli deka CRNIOT KAMEN poteknuva od Rajot (meteorit). Potoa Abraham koga stignal vo mestoto kade denes e Meka zaedno so sinot Ismail, koga pocnale da go gradat Kabeto, go stavile i CRNIOT KAMEN.

Niz istorijata Kabeto bilo mnogu pati sruseno, i posle pak izgradeno, taka da od site kamenja, samo CRNIOT KAMEN ne e smenet do den denes.

Omer, vtoriot Halif, pridruznikot na Prorokot Muhammed rekol:

Znam deka si samo KAMEN i ne mozes da mu nastetis ni da mu koristis na nekogo, i da znaes deka te baknuvam samo zatoa sto sum go videl Prorokot Muhammed a.s. kako te baknuva.

Ovde jasno se kazuva deka ova nema vrska so idolopoklonstvo, koe e strogo zabraneto vo Islam. So ovoj gest na baknuvanje muslimanite mu oddeluvaat pocit na kamenot kako doverba i pocit Muhammed a.s. a ne vo svojstvo deka tie veruvaat vo toj Kamen.

Se misli deka grobot na Adam se naoga nekolku metri blisku do Kabeto, i bidejki e zabraneto da se pravi tavaf i molitva okolu grob(posto toa e idolopoklonstvo), toj del, znaci grobot na Adam e zaobikolen so Zid. Eve vi i slika. Moze da se primeti deka adziite ne pravaat tavaf, ne pominuvaat po grobot na Adam.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Прашање -
Зошто Каба се смета како центарот на светот? Кои се доказите, објаснувањето?
Земете било кој предмет во вид на топка и ќе видите дека било која точка може да се земе како центар (ако се мисли на површински центар).
Ако не се мисли на површински центар, тогаш нашата планета има еден центар, а тоа е длабоко внатре во планетата, во нејзиното јадро.
Како е возможно Каба да биде центар кога било која точка може да се земе како центар во зависност од каде ја гледаме планетата?

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Ова дека бакнувањето камен не е идолопоклонство, а бакнување икони е, слабо ти држи вода.:toe:
Каде е тука поткрепата од Куранот ?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Значи Кааба е оддалечена према Северниот и Јужниот пол со одраз од 1.618.
Ајде, и да кажеме дека бројките наведени во видеото се точни, има цела линија (меридијан) со кој се совпаѓа тој одраз, таа бројка не важи само за Кааба, туку и за сите точки и градови на планетава кои лежат на истиот меридијан со Кааба.
И како го прави тоа центар на светот? Центарот (средишна линија поточно) е линијата на екваторот, а Каба не лежи на таа линија.
И јас можам да измерам одраз на Скопје према Северниот и Јужниот пол, да измерам некои случајни вредности во природата па да го добијам истиот тој број, па да тврдам дека Скопје е центар на светот.
Видеово не докажува ништо.

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Ова дека бакнувањето камен не е идолопоклонство, а бакнување икони е, слабо ти држи вода.:toe:
Каде е тука поткрепата од Куранот ?
Каменот не се бакнува со надеш дека каменот ќе се заземе за нас пред бога или каменот ќе ни прости некој греф како што тоа го прават Православните со бацување на Икони. Него Бакнувањето на каменот е само сунет, а сунет преставува одење по стапките на Мухамед а.с е Мухамед а.с го бакнал и ние го Бакнуваме тоа е Сунет...

Во Исламот постои Фарз и Сунет .

Фарз е она што секој муслиман мора да го прави и му е нареденоо стриктно од Алах џ.ш а пак сунет е одење по стапките на Мухамед а.с со претопставка дека само така нема да напрвиме греф посшто Мухамед а.с бил пратеник . печат на бојото пратеништво, рецитатор на Куранот, и зборувач на вистината ако го практикуваме сунетот веруваме дека ќе се доближиме до идеалите на Мухамед а.с но и немораме ако сметаме дека нашиот иман е доволно силен и дека ние вистински можеме да ги сватиме зборовите на Алах џ.ш без ничија помош со механичко читање на Куранот.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Druze, jas ti dadov fakti i objasnuvanje. Sega tebe ako ne ti se dopaga, mene ne me interesira. Fakt e deka koj pravi idolopoklonstvoto vo Islam, avtomatski izleguva od vera.

A ova ne spaga vo idolopoklonstvo, bidejki prorokot Muhammed istoto go storil, i toa od pocit deka kamenot e od Rajot, a ne kako nesto sto moze da mu donese nekoe dobro na covekot, bidejki sve doaga od Boga. A baranjeto pomos od nekoj drug osven od Boga e nevera.

Pak ke ti napisam sto rekol najbliskiot drugar na prorokot Muhammed (neka e Bozjiot mir nad nego)

Znam deka si samo KAMEN i ne mozes da mu nastetis ni da mu koristis na nekogo, i da znaes deka te baknuvam samo zatoa sto sum go videl Prorokot Muhammed a.s. kako te baknuva.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Druze, jas ti dadov fakti i objasnuvanje. Sega tebe ako ne ti se dopaga, mene ne me interesira. Fakt e deka koj pravi idolopoklonstvoto vo Islam, avtomatski izleguva od vera.

A ova ne spaga vo idolopoklonstvo, bidejki prorokot Muhammed istoto go storil, i toa od pocit deka kamenot e od Rajot, a ne kako nesto sto moze da mu donese nekoe dobro na covekot, bidejki sve doaga od Boga. A baranjeto pomos od nekoj drug osven od Boga e nevera.

Pak ke ti napisam sto rekol najbliskiot drugar na prorokot Muhammed (neka e Bozjiot mir nad nego)

Е арно де друже, само во која сура и кој ајет го пишува тоа ? Не дека мене не ми се допаѓа. Изборот на верата не ти го правам јас...

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Каменот не се бакнува со надеш дека каменот ќе се заземе за нас пред бога или каменот ќе ни прости некој греф како што тоа го прават Православните со бацување на Икони. Него Бакнувањето на каменот е само сунет, а сунет преставува одење по стапките на Мухамед а.с е Мухамед а.с го бакнал и ние го Бакнуваме тоа е Сунет...

Во Исламот постои Фарз и Сунет .

Фарз е она што секој муслиман мора да го прави и му е нареденоо стриктно од Алах џ.ш а пак сунет е одење по стапките на Мухамед а.с со претопставка дека само така нема да напрвиме греф посшто Мухамед а.с бил пратеник . печат на бојото пратеништво, рецитатор на Куранот, и зборувач на вистината ако го практикуваме сунетот веруваме дека ќе се доближиме до идеалите на Мухамед а.с но и немораме ако сметаме дека нашиот иман е доволно силен и дека ние вистински можеме да ги сватиме зборовите на Алах џ.ш без ничија помош со механичко читање на Куранот.
И ние Православните ве убедуваме дека не ја бацуваме иконата со надеж дека таа ќе се заземе пред Бога за нас,туку како знак за почит на ликот и делото кое се опишува отсликува на иконата, ама вие не ни верувате. Велите покажи ни каде го пишува тоа во Библијата. Затоа и јас сега вас ве прашувам, каде е запишано во Куранот како наредба дека треба да кружите околу камен и да го бакнувате и тоа седум пати ?
Дајте малку по издржани одговори.:toe:

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
prtaelcee kruzenjeto okolu kabaa e potvrduvanje na ednostvoto na vozviseniot ssodateli svattite veke ednas kabata e samo orientacija nasoka kon koja site onie se pokoruvaat i se vrtaat vo tekot na svojata molitva i izvrsuvaat namaz , i svatite veke ednas deka niee ne ja obozavame kaba , tuku obozavame eden i edinstven bog i samo ne mu mu sme pokorni toaa e spomnato vo suraa el bekara144.

"Mi vidimo kako okrećeš lice svoje prema nebu i Mi ćemo ti sigurno dati da se okrećeš prema kibli koju ti želiš; pa, okreni lice svoje prema Časnom hramu! I gdje god bili, lice svoje okrenite prema njemu. Doista oni koji­ma je dana Knjiga znaju da je to istina od Go­spodara njihova. A Allah nije nemaran prema onome što oni rade."/144

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
prtaelcee kruzenjeto okolu kabaa e potvrduvanje na ednostvoto na vozviseniot ssodateli svattite veke ednas kabata e samo orientacija nasoka kon koja site onie se pokoruvaat i se vrtaat vo tekot na svojata molitva i izvrsuvaat namaz , i svatite veke ednas deka niee ne ja obozavame kaba , tuku obozavame eden i edinstven bog i samo ne mu mu sme pokorni toaa e spomnato vo suraa el bekara144.

"Mi vidimo kako okrećeš lice svoje prema nebu i Mi ćemo ti sigurno dati da se okrećeš prema kibli koju ti želiš; pa, okreni lice svoje prema Časnom hramu! I gdje god bili, lice svoje okrenite prema njemu. Doista oni kojima je dana Knjiga znaju da je to istina od Gospodara njihova. A Allah nije nemaran prema onome što oni rade."/144
Јок брате, слабо аргументи. Каде е тука каменот ? Каде е бакнувањето на каменот ? Не ли е тоа идолопоклонство ?

--- надополнето ---

Вадењето на нештата од контекс ти е нај јака страна...
Мајката Божја ја повикуваме со молитва, а иконите ги бакнуваме од почит кон ликот и делото. Има голема разлика, но изгледа не и за тебе.

Толку веќе со тебе. Поздрав.

--- надополнето ---

ИВЗ призна бекташка верска група во Македонија.

Повеќе ТУКА.

Дали е во ова во согласност со Куранот и Исламот ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom