Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
F

FallenHypaspist

Гостин
Мозокот е тој што контролира се. Ако он рече стоп тогаш е крај.
После него иде потсвеста хиерархиски гледано.
А на се ова ти си набљудувач :)
Инаку душата има центар наречен Хара. 6-7 см. над пупак. :)
Затоа јапанците го викат хара кири . Боцни се таму и крај.
Мислиш обратно, најплитките димензии на постоењето се физичкото(мозокот де, стави го)>разумот>умот>потсвеста и тд :)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Мислиш обратно, најплитките димензии на постоењето се физичкото(мозокот де, стави го)>разумот>умот>потсвеста и тд :)
За да се префрли информацијата од клетката то ест одквантно ниво(каде се е вонвременски поставено у суперпозиција) треба невронски врски.
Кои преку постабилен начин комуницираат со ткивата и обратно. Пример срцето му дава повеке информации на мозокот
одколку мозокот на срцето . :)
Kaj се генерира свеста зависи од проблематиката за која се работи аналогно на тоа се поставеноста
и функцијата на чакрите.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да ама кога ке се јави некој со докторска титула и вика не е така....
Тогаш нешто смрди и тоа многу јако.
Лично, не знам кое е тековно толкување за сончевата фузија, а и не ми е од јак интерес, само пишав по мое сеќавање, онака како што нуклеарните процеси во Сонцето се изнесени популарно, низ литература и списанија. Начелно, во науките секогаш се јавува некој кој е „по-доктор„ од сите други и вели нешто „поинаку„ од другите.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
...
2. Не знам кое е жариштето на животот. Едни викаат дека тоа е комплексната молекула на DNK, други тврдат дека е кислородот кој клетките го согоруваат. Како и да е, сигурно не е Стариот дедо со бела брада кој не' гледа додека мочкаме.
Велиш, цитирам: „2. Не знам кое е жариштето на животот.“, тука си во право, но не си во право кога од друга страна тврдиш, дека животот не е создаден од некој друг живот. На основа на што е твоето „сигуно“ тврдење дека животот во почетната форма не ние даден од некој кој тоа го може?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Велиш, цитирам: „2. Не знам кое е жариштето на животот.“, тука си во право, но не си во право кога од друга страна тврдиш, дека животот не е создаден од некој друг живот. На основа на што е твоето „сигуно“ тврдење дека животот во почетната форма не ние даден од некој кој тоа го може?
Заради тоа што не постои некој кој тоа го може. Кога би постоел, истиот би морал да биде, исто така, создаден од покурназ некој. Во универзумот не постои надуниверзумска сила! Нема простор каде таа може да се наоѓа (битисува), а уште помалку ексклузивно да се занимава со креирање на живот на едно зрно железо изгубено во вселената. Нема причини зошто да постои такво створење, ниту пак изговор за намерите кои човекот му ги припишува.

Моето сигурно тврдење е поставено врз основа на моите здрав разум и логика, како што се поставени и сите други ставови кои ги имам во животот. За сите природни феномени, здравиот разум и логика безгрешно бркаат работа. Не гледам причина зошто и за овој феномен (природен) да не ги употребам истите механизми.

Тоа е и мојот спор со теистите. Од една страна тие немаат никаков проблем да применуваат здрав разум и логика во секојдневниот живот, и феномените со кои секојдневно се среќаваат, но кога станува збор за нештата кои не ги разбираат (пошто недоучиле), тогаш може све да биде ирационално и во таа ирационалност селективно да применуваат разум и логика.

Муабетот ми е: Ако за нешто во животот користиш рацио и критичко мислење, тогаш ќе го користиш а се'. Не можеш за едно вака, за друго така...

И уште нешто: Човекот никогаш нема да стигне до конечната вистина, затоа што такво нешто не постои. Ќе откриваме и ќе дознаваме се' повеќе и повеќе. Ќе се менуваме, еволуираме и мутираме засекогаш! Дел ова што сега го тврдиме, некаде во иднината ќе биде смешно, исто како што е смешно денес тврдењето дека Господ ја создал жената и на првиот ден и после, откога му го извадил реброто на Адам. Како што е денес смешно тврдењето дека земјата е плоча, така, можеби, некаде во иднината смешни ќе бидат и моите зборови тука. Сепак, критичкиот пристап кон напредокот и објективното поимање на светот ќе останат со нас уште долго, долго време. Религијата, (со стариот дедо-воајер со бела брада) тешко.

--- надополнето ---

И пак си во криво: само Вселената можеме (условно) да ја сметаме за затворен систем.
А Сонцето, од каде добива енергија? Зарем Сонцето бесконечно ќе свети? Па и тоа, кога ќе ја претвори својата водородна маса во хелиум, ќе згасне или ќе колабира/или експлодира (what ever...), што значи дека и Сонцето подлежи на својата термодинамичка смрт!
Црни дупки, Мики... Матки на нови паралелни универзуми. Науката за све си има чаре :P
Не си ја видел сликата на претходната страна, а?

Сонцето нема засекогаш да свети. Ќе го потроши водородот. Непосредно пред тоа ќе потече, ќе ги лапне првите 3 планети, ќе ја спржи земјата и на крајот (за некои 5 милијарди години - знам дека не можеш да замислиш) ќе колабира во мало бело џуџе големо колку денешната планета Земја. Тоа џуџе, доколку го опне некој доволно голем астероид или друго тело, ќе може да прсне во Нова, од која, доколку се формира црна дупка, ќе може да биде мајка на еден нов универзум.

Врзан круг.

И доста со глупите тези за вториот закон на термодинамиката, особено ако не го разбираш.

--- надополнето ---

А ти стручњак си по компаративна религија,историја на религиите и можеш да цитираш од Писмото и во сон...:tv:
Значи ако не си завршил економија треба да прифатиш дека просечна плата во РМ е 20.500 денари...
А ако не си експерт по меѓународно право,дипломатија и слично...треба да си прифатиш дека војната во Ирак е ради “извоз“ на демократија...
Секако ако не си спелеолог нема што да коментираш околу Осама и 19-те разбојници кои се кријат по пештери...

ццц...
Смешни постови. Се обидувам да разберам што ти е целта, ама единствено што читам се лични напади, наместо напади на моите тези. Нема проблем, мене ми е кејф со сите да зборам.

Луѓето кои ја оспоруваат науката, а седат пред монитор по цел ден и ц'цкаат постови се навистина смешни. Порекнуваат очигледни бенефити, а тоа го прават со елаборирање на теории на заговор. Тие луѓе се паднати верници кои Бог (за кого им е веќе очигледно јасно дека не постои) го заменуваат со други измислени „моќни сили“ кои те гледаат, контролираат и ти го раководат животот. Смешно.

Луѓето кои ја оспоруваат науката се оние кои немаат капацитет да размислуваат на апстрактно ниво. 95% од современите откритија се толку апстрактни што доколку не си сериозно упатен во конкретната научна гранка, можеш да ги разбереш единствено по пат на илустрации или аналогии.

Оние кои не можат да се помират со фактот дека немаат капацитет да разберат нешто - оспоруваат и негираат дека тоа воопшто и постои.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Матки на нови паралелни универзуми.
DBack, ај што термодинамичноста ја запоставуваш, ама и астрономскиот принципот на економичност, наречен „Окамов брич„ и тој не стигна до тебе...Читни троа во „Кратка историја на времето„ од славниот Хокинг. Ќе ти текне дека т.н. паралелни светови се чиста шпекулација.

--- надополнето ---

Науката за све си има чаре
Кој оптимаз, еј...А да не најде науката и лек за смртта а јас да не сум дознал досега?

--- надополнето ---

(за некои 5 милијарди години - знам дека не можеш да замислиш)

.

Признавам! Не можам! Дај сега, понуди ми го твојот начин на замислување на тие 5 милј. години! Можеш? Како?

--- надополнето ---

И доста со глупите тези за вториот закон на термодинамиката, особено ако не го разбираш.

.

И истражувачите на термодинамиката, никаде немаат кажано дека целосно го разбираат вториот Закон. Ај Ти вака, као поспособен од нив, објасни го овде, јавно на форумов. Ќе можеш?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Кој оптимаз, еј...А да не најде науката и лек за смртта а јас да не сум дознал досега?
Признавам! Не можам! Дај сега, понуди ми го твојот начин на замислување на тие 5 миј. години! Можеш? Како?
И истражувачите на термодинамиката, никаде немаат кажано дека целосно го разбираат вториот Закон. Ај Ти вака, као поспособен од нив, објасни го овде, јавно на форумов. Ќе можеш?

Човештвото е на работ на бесмртноста. Со сегашниот тренд на развој на технологијата, уште во нашиот животен век, можно е да очекуваме да живееме 150, 200 или повеќе години. Конструирани се (или се во поодмината фаза на развој) речиси сите внатрешни органи - технолошки (киборзи) или генетски. Кога ќе успееме да направиме download на сеќавањата на харддиск (или која и да е нова технологија за запис) менувањето на телото ќе биде фактичка бесмртност.

Човекот веќе креира нови форми на живот. Компјутерските вируси се такво нешто. Ги имаат сите карактеристики на живот. Достигнувањето на личната бесмртност и креирањето на биолошки живот ни се на дофат на рака (прашање на едноцифрени генерации - не стотици години).

Тоа го прави армијата посветени вредни научници во своите лаборатории ширум светот, додека ние тука тепаме време на муабети за лажени измислени богови.

За 5-те милијарди години, Мики, сум ти пишал на сите теми кајшто коленичиш. Не верувам дека уште еден графички приказ ќе ти ги отвори очите. За да нешто разбереш, треба да имаш капацитет. Ти или немаш или се правиш со сила глупав...

Не ми паѓа на памет тука да ти објаснувам тебе за Вториот закон на Термодинамиката. Краткиот осврт погоре требаше да биде доволен за глупата теза која, како што реков, редовно ги заебува верниците при обидот да ја постават во своја корист. Ако стварно сакаш објаснување, ја нема да ти џвакам, кликни си на популарново толкување тука: http://physics.about.com/od/thermodynamics/a/lawthermo_4.htm

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Човештвото е на работ на бесмртноста. Со сегашниот тренд на развој на технологијата, уште во нашиот животен век, можно е да очекуваме да живееме 150, 200 или повеќе години. Конструирани се (или се во поодмината фаза на развој) речиси сите внатрешни органи - технолошки (киборзи) или генетски. Кога ќе успееме да направиме download на сеќавањата на харддиск (или која и да е нова технологија за запис) менувањето на телото ќе биде фактичка бесмртност.

Човекот веќе креира нови форми на живот. Компјутерските вируси се такво нешто. Ги имаат сите карактеристики на живот. Достигнувањето на личната бесмртност и креирањето на биолошки живот ни се на дофат на рака (прашање на едноцифрени генерации - не стотици години).

Тоа го прави армијата посветени вредни научници во своите лаборатории ширум светот, додека ние тука тепаме време на муабети за лажени измислени богови.
DBack, очигледно е дека идеолошките марксистичко-дарвинови предрасуди, не те оставаат раат да мислиш и да дојдеш до заклучоците до кои многумина прет Тебе веќе дошле, па наместо да ми дадеш одговоро, на форумов причаш футуристички утопии, во стилот на утопистот Сен Симон: „..Златниот век е пред нас...„. Ова кое пред малку го напиша, НЕ Е ЛЕК за смртта, туку претворање на живите битија (човекот) во роботи!

--- надополнето ---

За 5-те милијарди години, Мики, сум ти пишал на сите теми кајшто коленичиш. Не верувам дека уште еден графички приказ ќе ти ги отвори очите. За да нешто разбереш, треба да имаш капацитет. Ти или немаш или се правиш со сила глупав...

Но Ти сеуште не ми одговараш: како ти успева да замислиш временски период од 5 милј.години? Заеби Ти тоа графиците...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.436
Поени од реакции
5.129
Смешни постови. Се обидувам да разберам што ти е целта, ама единствено што читам се лични напади, наместо напади на моите тези. Нема проблем, мене ми е кејф со сите да зборам.
И тоа е само почеток.
Уште немаш видено се.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не ми паѓа на памет тука да ти објаснувам тебе за Вториот закон на Термодинамиката.

...што значи, дека и самиот толку добро го разбираш...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
DBack, очигледно е дека идеолошките марксистичко-дарвинови предрасуди, не те оставаат раат да мислиш и да дојдеш до заклучоците до кои многумина прет Тебе веќе дошле, па наместо да ми дадеш одговоро, на форумов причаш футуристички утопии, во стилот на утопистот Сен Симон: „..Златниот век е пред нас...„. Ова кое пред малку го напиша, НЕ Е ЛЕК за смртта, туку претворање на живите битија (човекот) во роботи!
Па добро, бе, Мики, у кој свет живееш ти?!?!

ТЕ МОЛАМ, најди една фраза од мојот пост која е утопистичка и нереална, НО, ако после тоа ти го ископам откритието и дизајнот, ТИ да кажеш гласно овде: „ЈАС СУМ ГОМНОЈАДЕЦ!“ Може ли така? Ќе се нафатиш ли на еден ваков предизвик пред форумскава заедница?!

Околу болдот: Толку ти фаќа црпката! Нели ти не си твоето тело, туку духот твој (или душата - не ти ги разбирам баш небулозните дефиниции). Ако ги замениш сите делови од своето тело со генетски идентични нови, тазе органи, а ја зачуваш својата свест (сеќавања, искуства и сл) КОЈА ЌЕ БИДЕ РАЗЛИКАТА?!?

Оди научи што е робот.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Вториот закон за термодинамика се ми се чини дека е булл-шит

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
...што значи, дека и самиот толку добро го разбираш...
Да можеше да разбереш (или да се залажував дека сакаш да разбереш) ќе го прочитав внимателно линкот и ќе ти го прераскажев истото. Вака, ако сакаш да научиш, ќе мора самиот да го прочиташ.

То ти је. За мрчење - шамар.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па добро, бе, Мики, у кој свет живееш ти?!?!

ТЕ МОЛАМ, најди една фраза од мојот пост која е утопистичка и нереална, НО, ако после тоа ти го ископам откритието и дизајнот, ТИ да кажеш гласно овде: „ЈАС СУМ ГОМНОЈАДЕЦ!“ Може ли така? Ќе се нафатиш ли на еден ваков предизвик пред форумскава заедница?!

Околу болдот: Толку ти фаќа црпката! Нели ти не си твоето тело, туку духот твој (или душата - не ти ги разбирам баш небулозните дефиниции). Ако ги замениш сите делови од своето тело со генетски идентични нови, тазе органи, а ја зачуваш својата свест (сеќавања, искуства и сл) КОЈА ЌЕ БИДЕ РАЗЛИКАТА?!?

Оди научи што е робот.
DBack, мир на тебе!

Еј де, не се нервирај! Вчера ти посочив дека атеистите и верните во Црквата, имаат ДИЈАМЕТРАЛНО различни светогледи! Оваа утопија со наводната бесмртност, е само дел од сценариото за подгвотовка на родот човечки за доаѓањето од антихристот, а не некакво постигнување бесмртност! Па Христос Богочовекот ми/ни ја покажа бесмртноста, и лично, немам потреба од овосветовни рецепти за бесмртност!

А она кое го велиш, демек, јавно ќе ги посочиш начините на кој таа бесмртност ќе се постигне, тоа е финта која во Црквата е поодамна позната! Денешните богослови, почочуваат и на постење софтвер (!!!) со кој до таа мера се навлегува во човековата психа и потсвест, со можност за нивно манипулирање (нормално, сето тоа запакувано под фирмата „напредок„!) што Фројд од завист, се превртува во гробот!

Што се однесува до мене, на форумов можеш да посочиш секакви докази за „напредокот„ во науките, но тие докази се само предмет на толкување: дали ќе ни понудат реална безмртност или ќе ме претворат во робот!

Науките НЕ ПОЗНАВААТ ДУХ И ДУХОВНОСТ, па таа компилација од жива маса и фина механика, физички може да наликува на човек, на пример, може и на мене да лични, но само ТЕЛЕСНО, оти духот не е човечка своина, туку по смртта, духот човеков оди кај својот Творец! Така, тој труп, кој би наликувал на мене, би бил само остатот од некогашното „јас„, оти тој кибернеткси организам, нема можност да го задржи и мојот дух во себе!

Ќе ти текне...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Заради тоа што не постои некој кој тоа го може. Кога би постоел, истиот би морал да биде, исто така, создаден од покурназ некој. Во универзумот не постои надуниверзумска сила! Нема простор каде таа може да се наоѓа (битисува), а уште помалку ексклузивно да се занимава со креирање на живот на едно зрно железо изгубено во вселената. Нема причини зошто да постои такво створење, ниту пак изговор за намерите кои човекот му ги припишува.

Моето сигурно тврдење е поставено врз основа на моите здрав разум и логика, како што се поставени и сите други ставови кои ги имам во животот. За сите природни феномени, здравиот разум и логика безгрешно бркаат работа. Не гледам причина зошто и за овој феномен (природен) да не ги употребам истите механизми.

Тоа е и мојот спор со теистите. Од една страна тие немаат никаков проблем да применуваат здрав разум и логика во секојдневниот живот, и феномените со кои секојдневно се среќаваат, но кога станува збор за нештата кои не ги разбираат (пошто недоучиле), тогаш може све да биде ирационално и во таа ирационалност селективно да применуваат разум и логика.

Муабетот ми е: Ако за нешто во животот користиш рацио и критичко мислење, тогаш ќе го користиш а се'. Не можеш за едно вака, за друго така...

И уште нешто: Човекот никогаш нема да стигне до конечната вистина, затоа што такво нешто не постои. Ќе откриваме и ќе дознаваме се' повеќе и повеќе. Ќе се менуваме, еволуираме и мутираме засекогаш! Дел ова што сега го тврдиме, некаде во иднината ќе биде смешно, исто како што е смешно денес тврдењето дека Господ ја создал жената и на првиот ден и после, откога му го извадил реброто на Адам. Како што е денес смешно тврдењето дека земјата е плоча, така, можеби, некаде во иднината смешни ќе бидат и моите зборови тука. Сепак, критичкиот пристап кон напредокот и објективното поимање на светот ќе останат со нас уште долго, долго време. Религијата, (со стариот дедо-воајер со бела брада) тешко.

--- надополнето ---

Црни дупки, Мики... Матки на нови паралелни универзуми. Науката за све си има чаре :P
Не си ја видел сликата на претходната страна, а?

Сонцето нема засекогаш да свети. Ќе го потроши водородот. Непосредно пред тоа ќе потече, ќе ги лапне првите 3 планети, ќе ја спржи земјата и на крајот (за некои 5 милијарди години - знам дека не можеш да замислиш) ќе колабира во мало бело џуџе големо колку денешната планета Земја. Тоа џуџе, доколку го опне некој доволно голем астероид или друго тело, ќе може да прсне во Нова, од која, доколку се формира црна дупка, ќе може да биде мајка на еден нов универзум.

Врзан круг.

--- надополнето ---

Луѓето кои ја оспоруваат науката, а седат пред монитор по цел ден и ц'цкаат постови се навистина смешни. Порекнуваат очигледни бенефити, а тоа го прават со елаборирање на теории на заговор. Тие луѓе се паднати верници кои Бог (за кого им е веќе очигледно јасно дека не постои) го заменуваат со други измислени „моќни сили“ кои те гледаат, контролираат и ти го раководат животот. Смешно.

Луѓето кои ја оспоруваат науката се оние кои немаат капацитет да размислуваат на апстрактно ниво. 95% од современите откритија се толку апстрактни што доколку не си сериозно упатен во конкретната научна гранка, можеш да ги разбереш единствено по пат на илустрации или аналогии.

Оние кои не можат да се помират со фактот дека немаат капацитет да разберат нешто - оспоруваат и негираат дека тоа воопшто и постои.
Ај сега кажи ми кои се бенефитите од војната во Ирак...

Жалам што дојдовме до лимитот на твоите искази на форумот,очекував тоа да е подоцна.
Прашањето беше јасно а се однесуваше на тоа дали атеизмот како концепт се исцрпува со верувањето или не во религиските модели или мора/може/не може да се аплицира и кон световните работи. Нема никаков личен напад иако те мава на емоции фактот што си слеп и фундаменталистички верник кој продава магла исто како Мики1,Чорбаџија и овие од исламски центар само што маглата е секуларна а преку тоа верникот е убеден за исправноста во својата секуларна вера.

Каде виде жити се оспорување на науката (!?)
Членот Атеист убаво напиша во што е работата напретходни страни.

Не знам кој заменува концепти на семоќни,недопираливи,догматски ентитети, но тоа не сум јас.
Синдромот на нојот со главата во песок е очигледен а менталното кондиционирање со поими како “теории на заговор“ се премногу јасно.
И јадно.
Па уште бапнал А со кругче на аватар а слепо верува на корпоративните фабрикации и мејнстрим верзијата на настаните.
Во свет во кој еден потег на просечен јапи на Вол стрит може да има последици како што се губење работа,смрт од глад или рандом ситуација која го ограничува изборот,одлуките,слободата на некое/некои луѓе некаде дааалеку од посочениот извор на проблемот и тие луѓе немаат ама баш никакво влијание на тие фактори, да ти прикажува некој дека немало интересни групации кои по прородата на економскиот систем имаат моќ да решаваат за животот и смртта на милијарди раја е благо речено мизерна.
Или да вергла некој ретардации дека никој не ти влијае на животот во свет во кој половина ако не и повеќе работен век ти минува во работа за државата,системот...е врв на импотенцијата.
Не дека не се сфаќа тој едноставен факт туку на ТВ кажале дека сето тоа ти се “теории на заговор“ па нема потреба да се мисли...

Еве ти предлог за нов аватар...

Choose wisely...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom