Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Прашање до сите овде на форумот, како шо гледам: научници, атеисти, љубители на научна фантастика, вонземјани, селани, гаѓани, неверници, слепци и тн.:

1. Како се пали Благодатниот Оган секоја година на Православниот Велигден во Ерусалим во црквата Христова ?
2. Како секоја година на денот (по Православниот календар ) на Св. Димитрија Солунски (кој е во црква во Солун) од неговото тело (кое е во целосна состојба) истекува мирот ?
3. Како истиот случај со Св. Петка која е во црква во Романија, истекува мирот од нејзиното тело ?
Ќе одговорам во името на селаните.
Вака, ние в село палиме по еден неверник за секој значаен празник, по еден пратеник адски на земјава завршува на клада, прочистен од гревови. Некои и се покајуваат. А грешници во овие тешки времиња...никогаш немало толку, изборот е голем !
Другите прашања ми делуваат некако лукаво и не одговарам на нив...такви прашања еднаш прашуваше еден што носеше крст наопаку...

S

Stef Bachatero

Гостин
Темава се врти во круг никој нема да докаже ништо со тоа дали Исус постоел или не.Дали постои задгробен живот и ред други работи.Тоа што секој треба да верува е да верува во себе.Има ли поважно од твоето јас и твојата иднина што сам си ја кроиш?Да веруваш во некоја религија е супер,но ние како луѓе ги искористуваме добрите работи од тоа,ги увеличуваме и ги правиме за наша корист.Зашто да се замараш со работи кои не се битни,освен твоето јас и твоите успеси во животот.Ние се раѓаме од продукта на љубовта на тато и мама се борат за нас и ние после созреваме и продолжуваме напред.Секогаш новите идеи го прават човештвото напред,технологијата е таа што човекот го направила да иде напред,на пример откривање на земјоделието и основање на културата на една нација.Ние Македонците не си ги цениме нашите луѓе пример Тоше Проески,кој остави толку многу дела што никој друг нема да го замени наредните 200 години.Штета што нема негови потомци да се горди со него,но тоа е живот,се се случува непланирано.Дали си било што не е важно,не треба да се докажуваме никогаш нема крај.Да си бидеме луѓе да веруваме себе и да си продолжиме со успесите што не чекаат.Тоа религијата не учи да бидеме добри,да не мислиме лошо на никој,да се сакаме себе,се друго е излишно и неважечки.Ако веруваш не значи дека треба да идеш во црква да докажеш во тоа.Црквата е прекрасно место на мирот и тишината,момент за себе што нашите предци го граделе со труд и со пот.Бидете горди на тоа што се и бидете реални со себе.Реалноста е тоа што те очекува,колку е да сурова и тешка утре ќе се бориш за некого да имаат дома леб.Јас и да ги немам тоа наследство од татко ми,ќе работев чистач или келнер некаде пак ќе бев горд со себе.Има пари да си поминам убаво и нема да се замарам со ништо.Ако некој е дел од мојата реалност супер,ако не тие губат не јас.Благодарам за монологот,нема повеќе да пишувам.Водете војна што никогаш нема двете страни да победат.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Кога ке ти бапне некој фундаменталист бомба во автобус или кога ке те запалат на клада, тогаш друга песна ке пееш пријателче.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ама и Коперфилд го има на youtube, а тој далеку поголеми чуда прави. На пример го има на youtube, како прави да ја снема статуата на слободата. Значи треба да го викаме св. Коперфилд?
Или Criss Angel, еве да видиш како и он нема гајле од оган:

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Не сум сигурен дали се илузионисти или магионичари. Прашај некој експерт или оди таму да видиш од прва рака за посигурно...
Се вика Мирот, тоа е течноста со која се помазува крштеникот при крштевање.
Не се вика „мирот“, ами „миро“. Мир (во нечленувана форма) е состојба без војна, а миро (арамејски збор, кај нас дојден преку грчкиот превод) е супстанцијата за која говориш, и која нема никаква семантичка врска со првиот збор. Инаку, иконите за кои зборуваш се мироточиви, а чинот е миропомазание. Еден пријателски совет: пред да влегуваш во дуел со образовани луѓе, размисли добро дали си доволно ербап за таков. Инаку, јас не сум атеист, напротив. Ама секогаш сум на страната на едукацијата и знаењето. Поздрав,

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.628
Поени од реакции
31.489
stavrogin vratkata ti e tipichna za klasichen ateist i toa voopshto nit me chudi nit me zasega ., a drugite madro si kutata.,
vo red jas sum moron i se ona shto go iznapisha za mene ., no pak te prashuvam so istoto prashanje .,
so toa shto ke go svedesh na neobjasnivo ., znachi deka na tebe neti e jasno ama bash nishto., tuku aj i na koravoto pile gospod mu go gradi gnezdoto ., taka i na tebe eden den neshto ke ti se prosvetli ., nikogash ne e docna., ., pozdrav;)

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
Како се пали благодатниот оган?
Како секоја година доаѓаат змии на Теодокос грчкиот остров, во манастирот само за празникот Успение на пресвета Богородица и се вртат околу иконата, и не касаат само на тој ден можеш да ги чепкаш?(Целосно видео има на јутјуб пиши : Snakes of theo
Како тече миро од иконите?
Како тече крв од некои икони?
Зошто благодатниот оган не го гори на никого?
Зошто телата на одредени светители не трулат ден денешен а не се со никаква заштита и убаво мирисаат како е можно?
Како е можно коските на одредени светители исто така да не трулат и да мирисаат премногу уаво?(Св.Јован Бигорски коски од св Јован крстител, Рајчица манастир коски од Св Ѓорѓија.)
Биолошките системи како човекот ако се развиле во физичкиот дел преку теоријата на дарвин од попрости тела, КАКО НАСТАНАЛ РАЗУМОТ КАЈ НИВ И МИСЛАТА ?!?!?!?!?!!?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
Да бе и чудата што ги направил Мухаммед се бујна фантазија. :)
Да. Халуцинациите на некој шизофреник, прифатени од поголема маса на луѓе, се викаат лековерие. Недостаток на знаење. Недостаток на наука. Затоа не ми е чудно што тие тогаш верувале на шизофреничар. Чудно ми е денес што вие верувате.
--- надополнето: Jun 18, 2011 3:02 AM ---
alo najgolemi vernici vo neverbata kaj ste ., napravivte li denes neshto dobro ili i ponataka terate se po svoe., deka demek., se e materija., .,

onaka samo ., edno prashanje ., od shto poprvo bi se otkazhale od mislata ili teloto., onaka retorichki., samo bez da se vadite ., deka nema potreba od otkazhuvanje :coffee:
Секој ден правам многу добри дела, многу повеќе од било кој христијанин. И сепак, не сум никаков верник. Знам дека не знам се. Знам дека идните генерации ќе знаат повеќе од мене. Знам дека предходните генерации знаеа помалку, затоа не им се смеам на лековерноста, од Зевс до Мухамед.
Жими Исус беше до некаде паметен, па малце ги поднаучи како да живеат. Им кажа да не се убиваат, да не крадат, да не шират сифилис. Ама за да му поверуваат, им рече син Божји бил.

И јас сакам да спијам 100 години и принц да ме бакне и да се разбудам.
Ама нема. Зошто тоа е невозможно.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Како секоја година доаѓаат змии на Теодокос грчкиот остров, во манастирот само за празникот Успение на пресвета Богородица и се вртат околу иконата, и не касаат само на тој ден можеш да ги чепкаш?(Целосно видео има на јутјуб пиши : Snakes of theo
Зошто телата на одредени светители не трулат ден денешен а не се со никаква заштита и убаво мирисаат како е можно?
Како е можно коските на одредени светители исто така да не трулат и да мирисаат премногу уаво?(Св.Јован Бигорски коски од св Јован крстител, Рајчица манастир коски од Св Ѓорѓија.)
Биолошките системи како човекот ако се развиле во физичкиот дел преку теоријата на дарвин од попрости тела, КАКО НАСТАНАЛ РАЗУМОТ КАЈ НИВ И МИСЛАТА ?!?!?!?!?!!?
Ево и за тебе ова:

Чоек не си ја троши енергијата тука, ево ти линк:

www.randi.org/research/index.html

Докажи таму, собери си ги паричките и изгради си црква.

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
Гаду види вака, јас сум потполно свесен дека ни еден атеист неможе да ги одговори тие прашања онака ги поставив колку да пишам нешто...

Член од
23 септември 2010
Мислења
645
Поени од реакции
385
Да, и како секој февруари се ебат мачки насекаде и испуштаат звуци кои наликуваат нa детски глас?
Како тече водата нагоре наспроти гравитацијата пред соборна?........

Како г.г Стефан да нема пари да се ишиша и избричи или така треба, и после серете на некој со долга коса дека е наркоман.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Гаду види вака, јас сум потполно свесен дека ни еден атеист неможе да ги одговори тие прашања онака ги поставив колку да пишам нешто...
Абе јас во најдобра намера ти одговорив.Каква црква се гради со милион долари еееееј! Ке си турите таму икони што плачат, пчели што не касаат, оган што не гори, коски од светци, милина една има да ви биде.

F

Frankie Yale

Гостин
јас сум потполно свесен дека ни еден атеист неможе да ги одговори тие прашања онака ги поставив колку да пишам нешто...
Aj odgovori mi kako moze Dejvid Koperfild go secat na pola i ostanuva ziv? Kako???

Kako Kris Ejndzel go pregazil valjak i preziveal? Kako? Mene ova ne mi e jasno... I kako moze toj da odi po voda?

Kako mozes bre vakvi prasanja da postavuvas...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom