Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Барем да го дочитање до крај текстот, кој вели и: “....нека никне спасение, нека, заедно да никне и правдата...„. Кој е тој злобен бог кој ја сака правдата?
А кој е тој "праведен" бог кој воедно е и семоќен и сезнаен (што значи знае се пред да се случи било што, и може да направи буквално се), а сепак создава особини и карактеристики, кој потоа ги забранува, проколнува и се заканува со вечно мачење?!?
Ако некого казнуваш, тогаш признаваш дека постапките кој ги казнуваш биле против твоја воља, а нели ништо не е надвор од вољата на бог?! Тогаш со која цел наградата и казната?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Затоа што не разликуваш „судење„ од „расудување„ Судењето има своја извршна завршница (награда или казна..) а расудувањето е одредување на нештата како „вакви„ или „такви„.

--- надополнето ---

Тоа му доаѓа како ситуацијата во која родителите ги родиле своите деца, ама истите тие родители гледаат дека децата им фаќаат „кривини„: Што мислиш, како им е на тие родители?
И нормално како сите богоугодни христијани си ги убиваат децата.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Тоа му доаѓа како ситуацијата во која родителите ги родиле своите деца, ама истите тие родители гледаат дека децата им фаќаат „кривини„: Што мислиш, како им е на тие родители?

Родителите не се ниту сезнајни ниту семоќни! Родителите не ги знаат однапред особините на своите деца, немаат моќ да променат се, како што наводно богот од библијата имал!

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Многу пати сум кажал:
The Tao that can be spoken is not the eternal Tao
Ама еве пак да пробам да го објаснам тоа што не се објаснува.
Eдно реторичко прашање :
Дали може да ги набљудуваш мислите?
Одговорот е секако да, нели?
Малку проширено би гласело:
Се што можеш да набљудуваш не си Ти.
Ама без да го имаш искусено ова што го пишувам се е џабе.
Ова треба да е доволно, и се понатака е млатење празна слама.
Егото е идентификација со мислите.
Медитацијата е состојба на владеење над умот.
Не постојат лоши работи, или постои само една лоша работа а тоа е идентификација со умот.

Мислите и мозокот се секако поврзани, ама не произлегуваат од него.
Мислите имаат една особина на дисконтинуитет(нема линеарен ток), тоа е доказ(индиректен) дека се генерираат
надвор од време-просторот. Единствен адекватен пример е со електроните(само кај нив има дисконтинуитет) кога преминуваат од едно енергетско ниво во друго тоа го прават без да поминат никаков "пат" или моментално може да речеме.
А за свеста сега.......нема емпириски докази, ниту показатели дека свеста постои или со други зборови денеска тоа е
http://en.wikipedia.org/wiki/Hard_problem_of_consciousness
Не гледам причина додека науката не докаже дека свеста потекнува од "негде" да веруваш во тоа :toe:
Ако ти веруваш во тоа тогаш ок, не ми смета само не ми го наметнувај, за мене тоа не функционира. Инаку ми се свиѓа таоизмот како учење, имам читано за таоизам и имам читано дела на таоисти но не мора се да се сфати буквално како што е пишано, ако пишува дека „излегуваш со душата“ надвор од телото не значи дека буквално душата ти излегува, исто ко што не треба ни библијата и останатите религиозни книги да се сфатат буквално за да го извадиш позитивното од нив. Ако ти веруваш во ова и ако си функционира супер за тебе тогаш добро, мило ми е, користи го ама не ми ги наметнувај твоите мисли.

Затоа што не разликуваш „судење„ од „расудување„ Судењето има своја извршна завршница (награда или казна..) а расудувањето е одредување на нештата како „вакви„ или „такви„.
Разликата меѓу двата поима е само во моќта, значењето е исто. Среќа (според повеќето твои мислења) што ја немаш до тој степен, зошто лошо им (ни) се пишува на останатите кои не го делиме истото мислење со тебе.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ако ти веруваш во тоа тогаш ок, не ми смета само не ми го наметнувај, за мене тоа не функционира. Инаку ми се свиѓа таоизмот како учење, имам читано за таоизам и имам читано дела на таоисти но не мора се да се сфати буквално како што е пишано, ако пишува дека „излегуваш со душата“ надвор од телото не значи дека буквално душата ти излегува, исто ко што не треба ни библијата и останатите религиозни книги да се сфатат буквално за да го извадиш позитивното од нив. Ако ти веруваш во ова и ако си функционира супер за тебе тогаш добро, мило ми е, користи го ама не ми ги наметнувај твоите мисли.
The Tao that can be spoken is not the eternal Tao :toe:
Не ни очекувам некој да разбере, ама "морам" да си кажам...само не го сваќај ова како индоктринација.
И друга работа бај д веј не верувам во ова што го кажувам, туку ова е проста вистина.

--- надополнето ---

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Неверните навистина се морално неисправни, оти како нивни опозит постојат верните, кои се свесни за својата огревовеност и за потребата од морално-духовно-етички самопоправање, согласно волјата Божја и црковните одредби. За неверните, примат има нивната (неверничката) своеглавост.
Проценките кои ги чинат неверните, не се докрај „чисти„: за неверните, секогаш постои „сиво„ а за верните или е „бело„ или е „црно„: нема средна/сива состојба на нештата.

Немам напишано дека неверните „немаат чувства„, но повеќе пати имам напишано дека неверните не можат да ја надминат својата телеснот/материјалност и душевност/рационалност. Не без Божја помош...

Да беа неверните морално исправни, не ќе постоеја верните, како нивен опозит и коректив.
Каков куп дебилштини и глупости во само триипол параграфи. Треба човек да е мајстор за во толку малку простор да вметне толку стереотипи, предрасуди и крива логика.

Ја гласам за медаља да му се даде!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Ова не е одговор, туку заклучок. На поставено прашање, се дава одговор.

Toa e oдговор. Со самото тоа што имаш неприатели правиш зло. А после дал ги сакаш или не не е веќе ни битно пошто злото е веќе направено.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Прашања до атеистите ?
Хех !

Прашајте се себе си (како верници); зошто религијата постепено изумира ?
Тука мислам дека ќе ги најдете сите одговори.

Religion as we know is dead, so we fellow atheists must arrange a proper funeral for this cultural or belief system.
(многу сум заебан кога куцам на енглески)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мало потсетување до атеистите: насловот од подтемава сеуште стои како „...прашање до атеистите...„, така да повелете, одговарајте на прашањата кои се псотавени до Вас атеистите, а не да давате Ваши коментари на верничките религиозни убедувања. Разбира се, ако имате да кажете „..нешто повеќе..„ од обичен нихилизам, кој го изразувате на другите теми од „Религија„ на „Кајгана„.

Ајде да Ве читам...Прашањата се веќе псотавени а до денес, не видов ниту еден саглам одговор, освен нихилизам, препишување нечии сциентистички истражувања кои се далеку од Вашата лична практична верификација на истите, коментари на веќе даден одгвовор, како и слични небулози...

Вашите коментари и навреди кон мене лично, не ги есапам ни 3%...освен ако сметате дека навредата е одговор кон некое од поставените прашања.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Треба да го погодиме точниот одговор?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Мало потсетување до атеистите: насловот од подтемава сеуште стои како „...прашање до атеистите...„, така да повелете, одговарајте на прашањата кои се псотавени до Вас атеистите, а не да давате Ваши коментари на верничките религиозни убедувања. Разбира се, ако имате да кажете „..нешто повеќе..„ од обичен нихилизам, кој го изразувате на другите теми од „Религија„ на „Кајгана„.

Ајде да Ве читам...Прашањата се веќе псотавени а до денес, не видов ниту еден саглам одговор, освен нихилизам, препишување нечии сциентистички истражувања кои се далеку од Вашата лична практична верификација на истите, коментари на веќе даден одгвовор, како и слични небулози...

Вашите коментари и навреди кон мене лично, не ги есапам ни 3%...освен ако сметате дека навредата е одговор кон некое од поставените прашања.
Гледам ја дека ти не есапиш. Гледам дека освен што не знаеш да направиш есап, не можеш ни да разбереш пишан говор. После 189 страни пенавење и објаснување на атеистичкиот светоглед ти имаш муда да кажеш дека ништо не е одговорено.

Господ негде дал, негде зел. Некој спиел додека трофазниов делел ум.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Неверните навистина се морално неисправни, оти како нивни опозит постојат верните, кои се свесни за својата огревовеност и за потребата од морално-духовно-етички самопоправање, согласно волјата Божја и црковните одредби. За неверните, примат има нивната (неверничката) своеглавост.
Проценките кои ги чинат неверните, не се докрај „чисти„: за неверните, секогаш постои „сиво„ а за верните или е „бело„ или е „црно„: нема средна/сива состојба на нештата.

Немам напишано дека неверните „немаат чувства„, но повеќе пати имам напишано дека неверните не можат да ја надминат својата телеснот/материјалност и душевност/рационалност. Не без Божја помош...

Да беа неверните морално исправни, не ќе постоеја верните, како нивен опозит и коректив.
И мусллиманите се верни(ци)
и католиците и протестантите и хиндуси и будисти и пагани....

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Прашања до атеистите ?
Хех !

Прашајте се себе си (како верници); зошто религијата постепено изумира ?
Тука мислам дека ќе ги најдете сите одговори.

Religion as we know is dead, so we fellow atheists must arrange a proper funeral for this cultural or belief system.
(многу сум заебан кога куцам на енглески)
A kaj изумирала религијата?
Ако станува збор за кај нас тогаш не е точно.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom