Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Ги извртуваш сосем наопаку тезите. Ќе те прашам истото.
1. По која логика на здрав разум негираш и стринг теорија и холограмска парадигма и теорија на мултиверзум и терија на бинг-банг па и теоријата на еволуцијата ако сакаш?
2. По која логика наместо нешто што е научно барем како идеја возможно, ти се предаваш на догмата како решение?
Каде е тука твојот здрав разум?
Под бр. 1 Одговорот е: Не негирам. Тоа се теории. Не ги негирам. Тие се твои. Моето не е тоерија. Ќе го користам твојот јазик за да разбереш што е моето: АКСИМА.

Побр. 2 Одговорот е: Не отфрлам ништо научно што е возможно, па дури и како идеја. Се треба да се докаже. А идеи има многу, зарем не?

--- надополнето ---

Ако со оваа наука ми докажуваш дека верата во Исус Христос и се засновува на силата, тогаш ќе ти одговорам дека навистина твојата наука е не глупост, туку бесмисленост. Па биди малку поразборит, и кога сакаш нешто да докажеш, еве ќе ти помогнам, користи ја филозофијата како наука, психологијата, социологијата. Со вакви научни докази и незнам во која научна дисциплина ова може да се вбори, можеби во паинт, најдобриот зклучок би бил дека ова може да помине во забавиште. Биди озбилен, ако сакаш озбилен разговор, но ако ова тие е целокупната озбилност, тогаш сум промашил. Не си достоен соговорник. И да не те бламирам повеќе, ако си разумен ќе прекинеш, а ако не тогаш ќе се испони она што сам си го закачи на себе си. На здравје.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Побр. 2 Одговорот е: Не отфрлам ништо научно што е возможно, па дури и како идеја. Се треба да се докаже. А идеи има многу, зарем не?
Еволуција? Дали го прифаќаш механизмот на еволуцијата?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Ако со оваа наука ми докажуваш дека верата во Исус Христос и се засновува на силата, тогаш ќе ти одговорам дека навистина твојата наука е не глупост, туку бесмисленост. Па биди малку поразборит, и кога сакаш нешто да докажеш, еве ќе ти помогнам, користи ја филозофијата како наука, психологијата, социологијата. Со вакви научни докази и незнам во која научна дисциплина ова може да се вбори, можеби во паинт, најдобриот зклучок би бил дека ова може да помине во забавиште. Биди озбилен, ако сакаш озбилен разговор, но ако ова тие е целокупната озбилност, тогаш сум промашил. Не си достоен соговорник. И да не те бламирам повеќе, ако си разумен ќе прекинеш, а ако не тогаш ќе се испони она што сам си го закачи на себе си. На здравје.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не те разбирам. Која наука? Како тоа ме бламираш? Што е тоа што сум си го закачил на себе?

Како можеш филозофски да докажеш нешто?!?!

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Сум бил, и тоа не еднаш повеќепати ама изгледа или стално на пауза за топол оброк го фаќам или се плаши од мене па се крие во некое ќоше! :toe:
И не го побара Господ Исус Христос? Не се поклони пред Бог?

--- надополнето ---

Не те разбирам. Која наука? Како тоа ме бламираш? Што е тоа што сум си го закачил на себе?

Зарем треба да те учам? Па нели си сезнаен, а ова основното не го знаеш? Па кога јас ти зборувам за работи кои се земни и ти не ги разбираш, како ќе разбереш ако ти зборувам за небесните?
Ако не се родиш поново, не можеш да влезеш во небесата.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33

Зарем треба да те учам? Па нели си сезнаен, а ова основното не го знаеш? Па кога јас ти зборувам за работи кои се земни и ти не ги разбираш, како ќе разбереш ако ти зборувам за небесните?

--- надополнето ---

А Бог само во црква е,а?И тоа стрикно православна,а?
Не, БОГ Е ЦРКВА.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
И не го побара Господ Исус Христос? Не се поклони пред Бог?

Абе небеше тука у моментот, им рекол дека ќе се врати, ама не им кажал кога! Само дека кога ќе се врател требало на некое судење да оди!:toe: А у меѓувреме, го ставил за одговорен Луцита мој!
Инаку кога станува збор за поклонување, кај мене тоа неважи затоа што јас имам нешто кое тебе најверојатно ти е непознато - КИЧМА! Ти текнуе? :helou:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Личните искуства и духовни опити не се доказ, туку субјективно согледување. Доказ е нешто кое секој може да го провери, да испита и да дојде до истиот заклучок, т.е резултат. Како јас или кој било друг ќе провери и ќе дојде до истите духовни сознанија кој ги имаш ти?
Верата не е „..ствар укуса...„ па да биде субјективна категорија. Да, искуствата навистина се субјективни, но, како веќе напишав, иако се субјективни, се совпаѓаат со теоријата од вероучението. А теоријата не е збирка од произволности, туку збир од искуствата кои верните ги имаат во рамките од Црквата. Искуствата се начелно идентични, разликата е само во нивниот интензитет. Така, искуствата кои ги ма Црквата како заедница, се идентични со искуствата кои ги има поединецот во Црквата и оттаму доаѓа личната убеденост и увереност во изборот на верата.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Верата не е „..ствар укуса...„ па да биде субјективна категорија. Да, искуствата навистина се субјективни, но, како веќе напишав, иако се субјективни, се совпаѓаат со теоријата од вероучението. А теоријата не е збирка од произвослности, туку збир од искуствата кои верните ги имаат во рамките од Црквата. Искуствата се начелно идентични, разликата е смао во нивниот интензитет. Така, искуствата кои ги ма Црквата како заедница, се идентични со искуствата кои ги има поединецот во Црквата и оттаму доаѓа личната убеденост и увереност во изборот на верата.
Верата поаѓа од логиката: "имаме тврдења, е сега да ја вложиме сета наша воља, убедување и енергија и да најдеме начини да ги потврдиме тие тврдења!"
Науката пак поаѓа од спротивна логика: "Имаме воља, енергија и начини, е сега да ги искористиме максимално за да видиме до каков заклучок и тврдење ќе не одведат"
Тоа е разликата.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Верата поаѓа од логиката: "имаме тврдења, е сега да ја вложиме сета наша воља, убедување и енергија и да најдеме начини да ги потврдиме тие тврдења!"
Погрешно...
Верата има своја иманентна логика, која е логика на духот а не логика на умот.

--- надополнето ---

Науката пак поаѓа од спротивна логика: "Имаме воља, енергија и начини, е сега да ги искористиме максимално за да видиме до каков заклучок и тврдење ќе не одведат"
Да, и заклучоците се де вакви, де такви...Согласно личните сциентистички и идеолошки предрасуди.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Јас не сум сезнаен. Такво нешто не постои, друже. Како што не постои ни твојот сезнаен Бог што не знае каде му се криеле Адам и Ева у тоа рајските грмушки.

Не те разбирам повторно. Мора да си препаметен за мене.

0. Што е тоа основното што јас не го знам?

1. За која наука зборуваш што не можам да ја разберам?

2. На кој тоа начин ти ме бламираш мене овде?

3. Што е тоа што сум си го закачил на себе? Дали е ова закана, дали е клетва? Што ли е?

Ева, 4 прашања за тебе кои се прилично директни. Би можеле многу концизно да се одговорат. Би го направил ли ти тоа за мене, како еден добар христијанин?

...или едноставно ќе ме испратиш по ѓаволите?

--- надополнето ---

Абе небеше тука у моментот, им рекол дека ќе се врати, ама не им кажал кога! Само дека кога ќе се врател требало на некое судење да оди!:toe: А у меѓувреме, го ставил за одговорен Луцита мој!

--- надополнето ---

Погрешно...
Верата има своја иманентна логика, која е логика на духот а не логика на умот.
Иманентна, no less! :P

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Под бр. 1 Одговорот е: Не негирам. Тоа се теории. Не ги негирам. Тие се твои. Моето не е тоерија. Ќе го користам твојот јазик за да разбереш што е моето: АКСИМА.

1. Не се тоа мои теории туку на научната заедница, која што вложила труд за да покаже и докаже законитости меѓу појавите. Далеку било од Аксиома. Твоето е Догма. Цел свет го вели тоа па и теолозите. Аксиома е нешто сосем друго. Седи не брукај се.

2. Ниту пак прифаќаш ниедно друго, во состојба си не вреќа, туку шлепер сол да изедеш, за да ја оправдаш твојата вера во народни прикаски

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Бидејќи темава сеуште е именувана како „прашања за атеистите„. ја уш едно прашање, кое го пишувам по којзнае кој пат, па кој има ....., нека одговори: како им успева на атеистите да останат во блажена недопреност и резистентост кон сите влијанија од околината, имајќи на ум дека атеистите папагалски (пре)повтороуваат дека на верните им им „опран„ умот а попојте ги лажеле?

--- надополнето ---

Иманентна, no less! :P
Ами како! Јас можам да ја докажам точноста од мојата вера со духовниот опит од истата. Како Ти ќе докажеш дека постојат кварковите?

Ааааааа...Ми текна! Ќе пратиш „..линкови и клипчиња и тија аутоматски све ќе докажат, така?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom