Прашања до Атеистите II

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Потребата е двојна:
- да станеме Христолики, т.е. да ја подзачистиме иконата Божја во себе, и
- да стекмене вечен живот во Царството Христово.

Има у друга можност, која се именува и како „вечна смрт„: тоа е бесконечното битисување во пеколот и трпењето на пеколните маки.
--- надополнето: 29 октомври 2013 во 16:22 ---

Верувањето во Бога во овој живот има поента: а тоа е исполнувањето на волјата Божја, „...како на небото, така и на земјата....„; како што вели Господовата молитва.
И двајцата знаеме дека потребата во пракса е сосема поразлична од оваа, ама ајде.
Исполнување на волјата Божја викаш.. Е убо де, ај ќе прашам.. што ако ја исполниме таа волја?
Што? Чудо ќе се деси?
Ито пази, по претпоставка дека имало Бог, имало божја волја, имало царство, пекол, рај.... све Мики е претпоставка.
И атеистот длабоко во себе си вика, а бе што ако има Бог?
Ама и верникот си вика што ако џабе везам..
И решението уште позабегано... Треба да умриш за да дознајш. :rolleyes: Ти се молам....

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
1. Како атеистите разликуваат лага од вистина?...
2. Дали са атеистите совесни и како това „изгледа„?...
3. Како атеистите гледаат на своето битисување во Светов (од каде се, што се, кон дакде се движат)?...
1. како сите останати, некогаш ќе се заебеш, некогаш не. зависи од лажгото колку добро лаже
2. совеста е наметната и како таква секогаш подложна на измени. прост пример, некогаш било совесно да убиеш заради бранење на честа на некоја девојка, сега не.
3. од мајка ми, човек сум, се движам кон смртта
--- надополнето: 29 октомври 2013 во 19:30 ---
ОПС заборавив дека вие сте со над просечен. :pos:
ГРЕШКА!!! јас сум просечен, и тоа ептен просечен, но за жал ти си ПОДпросечен (ова од верски аспект)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не ме мешај мене, ова се прашања за атеиститие и начинот на нивното распознавање на лагата од вистината, и обрнуто. Начинот на нивно раздвојување во Црквата е сигурен и проверено точен. Во Црквата не постои „некоја да, некоја не„, туку или е „да„ или е „не„.
Што ме мене гајле црвата што мисли. Ниту ти си црква ниту пак црката знае што е лага а што вистина. Твоето спомнување е во контекст дека секој може да биде излажан па и ти.
Штом е догма, значи дека е проверена вистина, која не може да бидел лага.
Штом е догма најголема е веројатноста да е лага. Црквата си го превзеде световниот поим за догма и му даде обратно толкување.
Ш‘о и‘ напра‘иле несовесните атеисти на својата совест?
Прашај ги нив.

Која „марка„ е штркот?....
Ортопхоне. :D
Кој е патот? Или секој „фаќа„ свој пат, сметајќи дека тој е вистинскиот пат?...
За секој човек патот е инаков па и патот и на комшијата ти Митре кој исто припаѓа на твојата црква.
Замене е само еден
Има ли твојот бог име? Тоа дали е еден, 5, 77 или ниеден тоа ти не го знаеш.
Ако е еден богот зошто не си Христијанин или Јудаист?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
....?...
--- надополнето: 30 октомври 2013 во 08:48 ---
"I don`t want to believe.I want to know"

Carl Sagan.
...рече Саган-и умре.
--- надополнето: 30 октомври 2013 во 08:49 ---
Што ме мене гајле црвата што мисли. Ниту ти си црква ниту пак црката знае што е лага а што вистина.
Поштуем лични ставо‘и, чак и кога се погрешни...
--- надополнето: 30 октомври 2013 во 08:51 ---
За секој човек патот е инаков па и патот и на комшијата ти Митре кој исто припаѓа на твојата црква.
Ако сечиј пат е различен, тогаш секој поединец би стигнувал на ралична цел. Она што е повеќе од очигледно и практично проверливо, тоа е дека на сите родени, смртта им е заедничкиот крај.

Е ми, оти така, кога имало различни патишта?
--- надополнето: 30 октомври 2013 во 08:53 ---
Исполнување на волјата Божја викаш.. Е убо де, ај ќе прашам.. што ако ја исполниме таа волја?
Што? Чудо ќе се деси?
Ќе се деси чудо: Светов и животов би биле поинаку уредени и би течеле на поинаков начин-согласно волјата Божја, а не согласно волјата од модерните технотрони смртни богови.
--- надополнето: 30 октомври 2013 во 08:54 ---
Ито пази, по претпоставка дека имало Бог, имало божја волја, имало царство, пекол, рај.... све Мики е претпоставка.
Светот, жиотот и религиите постојат и пред Твоето раѓање...
--- надополнето: 30 октомври 2013 во 08:55 ---
И атеистот длабоко во себе си вика, а бе што ако има Бог?
.
За почеток, и тоа размислување е доволно добро...
--- надополнето: 30 октомври 2013 во 08:56 ---
Ама и верникот си вика што ако џабе везам..
Тоа значи дека верникот не е утврден во својата вера па го мучат дилеми...
--- надополнето: 30 октомври 2013 во 08:56 ---
И решението уште позабегано... Треба да умриш за да дознајш. :rolleyes: Ти се молам....
Ова ќе да е Твое оригинално решение...:icon_lol:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Поштуем лични ставо‘и, чак и кога се погрешни...
И јас тебе те поштуем (мислам на ставот) иако ти е погрешен.
Ако сечиј пат е различен, тогаш секој поединец би стигнувал на ралична цел. Она што е повеќе од очигледно и практично проверливо, тоа е дека на сите родени, смртта им е заедничкиот крај.
Очигледно тебе духовното ти е непознато. Слаб нешто твојот духовен опит. Побарај си друг. И една цел да е патишта има многу.
Е ми, оти така, кога имало различни патишта?
Ниту сите патишта одат кон една цел, ниту пак една цел има само еден пат. Но изгледа тука потфрла твојот „духовен опит“. Тешко дека тоа може да го сфати.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
1. како сите останати, некогаш ќе се заебеш, некогаш не. зависи од лажгото колку добро лаже
/quote]
Од кај знаш дека лажгото лаже или не лаже?
--- надополнето: 30 октомври 2013 во 09:49 ---
Очигледно тебе духовното ти е непознато..
Зборувај за себе, не за мене. Темава е прашање за атеистите, а не коментари од атеистите до верните.
Побарај си друг. И една цел да е патишта има многу.
Целта е јасна: завршува со смрт. Ш‘о ќе ми се миљон различни путишта, кои гарантирано завршуваат на ист начин?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Зборувај за себе, не за мене. Темава е прашање за атеистите, а не коментари од атеистите до верните.
Кога ќе почнеш да поставуваш прашања а не коментари и пласирање некои стереотипи од 14ти век за атеистите, ке нема коментари и за тебе.

Целта е јасна: завршува со смрт. Ш‘о ќе ми се миљон различни путишта, кои гарантирано завршуваат на ист начин?
Па ако целта тебе ти е смрт, што ќе ти го и тој еден пат. Целта не е смрт.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Од кај знаш дека лажгото лаже или не лаже?
ќе ти удоволам со одговор иако знам на што целиш
за да знаеш дали лажгото лаже или не треба да имаш и додатни информации кои ќе ја поткрепат или нема да ја поткрепат неговата изјава.
прост пример, ми доаѓа некој и ми вика: “вчера летав!“. прво мое прашање е: “со авион?“. ОН: “нееееееее, мафтав со рацете и летав.“ ............................. упс, тука дигам ручна и му викам: “ај покажи ми!“ ако ми покаже ЌЕ му поверувам, ако НЕ ми покаже ќе го наречам лажго, и ќе си се потсетам на црногорскиот виц за “види, види, мртвог сокола, а лети“ :pos:
--- надополнето: 30 октомври 2013 во 12:47 ---
ова ми е интересна изјава од тебе. целта=смрт!!!
да не стануваш атеист случајно? нели целта е да се стигне (според тебе) во царството божјо?
од кај испадна сега оваа твоја изјава?:confused:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Eдно прашање до атеистите. Дали некогаш сте ја користеле опцијата игнорирај?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
ќе ти удоволам со одговор иако знам на што целиш
за да знаеш дали лажгото лаже или не треба да имаш и додатни информации кои ќе ја поткрепат или нема да ја поткрепат неговата изјава.
прост пример, ми доаѓа некој и ми вика: “вчера летав!“. прво мое прашање е: “со авион?“. ОН: “нееееееее, мафтав со рацете и летав.“ ............................. упс, тука дигам ручна и му викам: “ај покажи ми!“ ако ми покаже ЌЕ му поверувам, ако НЕ ми покаже ќе го наречам лажго, и ќе си се потсетам на црногорскиот виц за “види, види, мртвог сокола, а лети“ :pos:
кооператива,

кога велам разликување лаги од вистини, ни случајно не мислам на „лаги„ и „вистини„ во тек од банални муабети, туку мислам на посериозно муабети.

Да бидам појасен...

Денешниов Свет се води по два „компатибилни„ светогледи: дарминизмот и марксизмот. Од кај знаеш дали се лага или вистина и како тоа ќе го сториш?

Kajgana Shop

На врв Bottom