Прашања до Атеистите II

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ти се прогласи атеист за сите можни богови дефинирани и не, а јас што се декларирав како гностик по точно одредена дефиниција сум бил лажго...демек сам сум се лажел.:confused:
Читај бре мајсторе, не вади од контекст.
За тие недефинираните не сум рекол ништо. Читај малку момак. Далеку си ти од некакво знаење.

bmrhgj

Neumoren
Член од
1 мај 2009
Мислења
198
Поени од реакции
35
Budizmot - e sekojdnevno proslavuvanje na nastanite koe se vrsi desetici pati preku den od strana na vernicite koi pocituvaat 3. milioni i 600. iljadi bogovi. Od tie pricini Budha (vo prevod bidna)...
Mojsie ne e istoriska licnost, tuku biblijska - prenesena od sumersko-akadskite zapisi... Mojsaievoto petoknizie ne se sostoi od pet knigi... (sestata e sabraneta za objavuvanje) za da se spreci procenkata na prvite pet knigi... Knigata Septuaginta toajasno go posocuva i istata ne mozete taka lesno da ja najdete...
Jas sum ateista ne poradi astrobioloskoto ubeduvanje deka se zapocnalo, bilo zacnato na nasata planeta pod dejstvo na paspermija, tuku poradi mnogu astrogeoloski pronajdoci na pocvata od Zemjata. Opsirno za toa pisuva Zacharia Setchin vo negovite osum knigi-kako najdobar poznavac na sumerski poraki.

Spored statusot i delovnikot na Evropskata Unija i NATO po urnekot na masonite sekoja clenka mora da gi prifati sodrzinite na David, Ezekij i Otkrovenie (ne vo negativna konotacija)...

bmrhgj

Neumoren
Член од
1 мај 2009
Мислења
198
Поени од реакции
35
Sekoj so svoeto ubeduvanje...
Ne slucajno Makedonija e proglasena kako cetvrta zemja spored religioznata opredelba...

Religijata vplotuva i pokraj toa sto e totalna zabluda.
Pricina?

Najteskata rabota na svetot e da mislis-razmisluvas.

Член од
11 август 2011
Мислења
83
Поени од реакции
34
Драги атеисти ме интересира дали на големите христијански празници Божиќ, Велигден и сл. ги поздравувате роднините со добропознатите поздрави Христос се роди итн., имајќи предвид што и покрај тоа што сте атеисти, семејствата 80% сепак ни се христијани, па дали си го земате правото да бидете црна овца во семејството или сепак се соживувате со стадото ради реда?
ПС. И јас сум атеист.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.890
Поени од реакции
12.425
Драги атеисти ме интересира дали на големите христијански празници Божиќ, Велигден и сл. ги поздравувате роднините со добропознатите поздрави Христос се роди итн., имајќи предвид што и покрај тоа што сте атеисти, семејствата 80% сепак ни се христијани, па дали си го земате правото да бидете црна овца во семејството или сепак се соживувате со стадото ради реда?
ПС. И јас сум атеист.
Ти како ги поздравуваш верниците за нивни празник?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
со стие салтанати. со тоа покажувам почит кон личноста, и не морам да тријам од нос на секој во секоја можна прилика. со тооа би го покажал мојот простотилак. сепак, тоа е убав ден во глобала и не треба да му се уништува на славеникот

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Најчесто велам среќен празник, ама не и Христос воскресе или слично.
Marija001.

во последниве години, американската власт го забранува користењето на верските изрази, особено „Божик„ и „Великден„ па така на пример, кога е „Кристмас„ во прашање, а кој е временски близок со световната Нова година, америте се‘ почесто ја користат фразата „среќни празници„; каде топтан се слават и Божик и Нова година, натрпани и ставени на исто ниво‘ на славење. Штосот е едноставен: луѓето да го заборават денот на раѓањето Господово, преку редовно користење на наведената фраза, која е наметната и медумски и преку нивниот образовен систем.

За да биде шитот поголем, фразата „среќни празници„ ја среќаваме се‘ почесто и на нашите телевизии, кога доаѓаат Божик со Нова година или Великден со 1-ви мај, а шитот е уште поголем оти моите колеги и колешки на работа, веќе ја користат таа фраза реално, мешајќи духовни и световни нешта, а заборавајќи на Бога.

Член од
11 август 2011
Мислења
83
Поени од реакции
34
А што ќе ти се случи ако кажеш Христос Воскресе:eek:?
Ќе ми се случи одбивност, никој не може да ме натера да кажам нешто што не сакам, а тебе проблем ли би ти било ако ти кажам само среќен празник, а не христос воскресе?
--- надополнето: 18 септември 2013 во 09:59 ---
Marija001.

во последниве години, американската власт го забранува користењето на верските изрази, особено „Божик„ и „Великден„ па така на пример, кога е „Кристмас„ во прашање, а кој е временски близок со световната Нова година, америте се‘ почесто ја користат фразата „среќни празници„; каде топтан се слават и Божик и Нова година, натрпани и ставени на исто ниво‘ на славење. Штосот е едноставен: луѓето да го заборават денот на раѓањето Господово, преку редовно користење на наведената фраза, која е наметната и медумски и преку нивниот образовен систем.

За да биде шитот поголем, фразата „среќни празници„ ја среќаваме се‘ почесто и на нашите телевизии, кога доаѓаат Божик со Нова година или Великден со 1-ви мај, а шитот е уште поголем оти моите колеги и колешки на работа, веќе ја користат таа фраза реално, мешајќи духовни и световни нешта, а заборавајќи на Бога.
Имам другар католик и на божиќ ме натера да одам со него во црква пред да станам атеист, и пошто е католичка после откако ќе заврши службата си честитаат на српски или хрватски не знам што кажаа ама не беше македонски, и јас се осеќав како марсовец од проста причина што не знаев што да кажам, па кажав само среќен празник, така да биди СРЕЌЕН што и тоа го кажувам.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ќе ми се случи одбивност, никој не може да ме натера да кажам нешто што не сакам, а тебе проблем ли би ти било ако ти кажам само среќен празник, а не христос воскресе?

Мене лично не ми е проблем ни едното, ни другото.

Но, сосема коректно е, ако за некого знаеш дека е верник, и му значи таквиот поздрав, да го искористиш истиот.

Инаку, каква одбивност ќе ти се случи од тие два збора?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Мене лично не ми е проблем ни едното, ни другото.

Но, сосема коректно е, ако за некого знаеш дека е верник, и му значи таквиот поздрав, да го искористиш истиот.

Инаку, каква одбивност ќе ти се случи од тие два збора?
дони, се работи за егоист, некој кој своето ќе го турка под нос во секоја прилика, без да го респектира другиот дали му значи тој поздрав нешто или не.
еве друг пример,...... ако имаш другар од исламска вероисповест, и тој слави бајрам. нема да сакаш да му го честиташ празникот како што треба или само онака од ракав ќе истресеш нешто колку да се каже без да има тежина кажаното?
така да, јасно е како ден дека нема потреба да ги поставуваш тие подпрашања.

Kajgana Shop

На врв Bottom