Прашања до Атеистите II

W

Werther

Гостин
Разликата со буда е дека он тврди дека постојат богови од кои едниот и го видел.
Ако тоа се однесува на глупостите дека ти си Богот, ќе ја прескокнам дискусијата. Но тоа повторно го прави Будизмот нонтеистичка религија.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ако тоа се однесува на глупостите дека ти си Богот, ќе ја прескокнам дискусијата. Но тоа повторно го прави Будизмот нонтеистичка религија.

Пријателе Атеизам и Нонтеизам во суштина е исто.

Нонтеизам се појавува како нова човечка конвенција, за да го симне негативниот багаж што го има атеизмот, во односот со религиите.

Инаку нонтеизам е неверување во ниту еден бог, што е сржта на атеизмот.

Префиксот А и НОН имаат исто значење:)

Што е тоа нон-теистичка религија?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Без Бог, како во Будизмот. Во Будизмот не постои Бог, како оној во Рисјанството или Исламот.

Ок де. Ама ја нарекуваш религија, сепак.

Тоа што ќе и ставиме префикс атеистичка, нонтеистичка, философска, итн... не го менува фактот дека е религија, како што и сам ја нарече.

Зошто според тебе, е религија?

W

Werther

Гостин
Ок де. Ама ја нарекуваш религија, сепак.

Тоа што ќе и ставиме префикс атеистичка, нонтеистичка, философска, итн... не го менува фактот дека е религија, како што и сам ја нарече.

Зошто според тебе, е религија?
Според мене религии се оние кои постулираат Бог како во Исламот и Рисјанството.

Се останато е глупост.

За Будизмот напишав, и јас повеќе би се сложил дека е филозофски правец.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Според мене религии се оние кои постулираат Бог како во Исламот и Рисјанството.

Се останато е глупост.

За Будизмот напишав, и јас повеќе би се сложил дека е филозофски правец.

Ок, значи тоа е твој субјективен заклучок.

Јас сепак би рекол дека Будизмот, спаѓа во религија. Тоа што не ги користи истите методи како Христијанството и Исламот, во својата цел, не го прави помалку религија, туку само различна.

Buddhism is a religion indigenous to the Indian subcontinent that encompasses a variety of traditions, beliefs and practices largely based on teachings attributed to Siddhartha Gautama, who is commonly known as the Buddha, meaning "the awakened one".

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Ок, значи тоа е твој субјективен заклучок.

Јас сепак би рекол дека Будизмот, спаѓа во религија. Тоа што не ги користи истите методи како Христијанството и Исламот, во својата цел, не го прави помалку религија, туку само различна.
Ама таа "мала" разлика, е црвената линија што атеистите не можат да ја поминат. :pipi:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ама таа "мала" разлика, е црвената линија што атеистите не можат да ја поминат. :pipi:

Gurdjieff , Сметам дека овде си дојден да играш играчки, и од тебе не произлегува продуктивна дискусија освен ниски провокации. Следната навреда кон атеистите и нивното (не)верување, ќе биде санкционирана со нешто повеќе од казнени поени. И нема што да ми реплицираш на ова. Твој е изборот.

Која црвена линија не може да ја помине еден атеист?

Подобјасни троа, околу црвената линија, и како ти ја гледаш разликата помеѓу будизмот и другиве две.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ај ќе пробам да ти објаснам како на мало дете, затоа што гледам дека тоа е неопходно.
Имам јас тегла со џамлии, и бројот на џамлиите не е нула.
Тоа значи дека бројот е или парен или непарен.
И јас ти доаѓам на тебе и ти викам - бројот на џамлиите е парен број, дали ми веруваш?
И ти многу разумно ќе ми кажеш не верувам, затоа што немам доволно информации за да дојдам до заклучок. Тоа не значи дека ти веруваш дека бројот на џамлии во теглата е непарен, туку дека немаш доволно докази/информации за да ми поверуваш дека бројот е парен.
Се разбираме ли сега?
Ист пример може да се даде и со правосудството, човек може да биде прогласен невин заради недоволен број на докази за негова вина, тоа не значи дека судијата верува дека е невин, туку дека нема доволни докази.
Aналогијата ти е погрешна....
Ако е така тогаш треба или не треба да му веруваме на Мојсеј.
Али како и да е, не очекувам дека било што и би разбрал од се ова. А и нема да можеш уствари, треба цел шифт да ти седеси...нова парадигма. Тупкаш во место како бугарин за чорба што би рекол дедо ми....како и да е, се во свое време.
Од друга страна гледам дека не ни пробуваш барем нешто да разбереш.....може и да не можеш ни да пробаш, не те окривувам. Арно ама, ти си возрасен, со деца треба да се замараш, и то.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Која црвена линија не може да ја помине еден атеист?

Подобјасни троа, околу црвената линија, и како ти ја гледаш разликата помеѓу будизмот и другиве две.

Па доволно е тоа што кај будизмот не постои интелегентен креатор... и мислам дека тоа е една од најголемите разлики помеѓу атеистите и верниците.
Според мене, најголема. Можам да се сложам за многу работи поврзани со религијата и нејзиното (позитивно) влијание врз опшеството. Но никако не можам да поминам низ фактот дека се наметнува мислењето за Господ како креатор на се околу нас. Премногу е едноставно.. и скептицизмот кулминира.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Ај да не го дрндаме многу за Будизмов овде, бидејќи посветена му е цела тема. Или пак отворете нова - Дали Будизмот е религија.
Ве мрзит? :pipi:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не бе човек, јас знам дека не постојат....тоа ме прави гностик.
Касно е, ќе треба да си легнам....некој друг пат. :)
Ти одлучи се што си, час си игностик, агностик, гностик. Знаел дека не постојат... :pos: Кого лажеш? Себеси?
Со болдираното се сместуваш во гностички атеист или Антитеист.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ти одлучи се што си, час си игностик, агностик, гностик. Знаел дека не постојат... :pos: Кого лажеш? Себеси?
Со болдираното се сместуваш во гностички атеист или Антитеист.
Ej.....се спремам да се одморам малку...испив некое пиво повеќе ама ај.
Ти се прогласи атеист за сите можни богови дефинирани и не, а јас што се декларирав како гностик по точно одредена дефиниција сум бил лажго...демек сам сум се лажел.:confused:
Читај бре мајсторе, не вади од контекст.

Kajgana Shop

На врв Bottom