Прашања до Атеистите II

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
problem e sto se mesa poimot religija so ona sto denes go imame sirum svetot a toa institucionalizirana religija vo korist na odredeni strukturi.
Проблемот е што децата денеска ги мешаат поимите, и не прават разлика од инстутуција и религија.
Па на сето тоа и ќе прочитаат некаква глупост...и готово, без да размислат што ќе прифатат како мислење.
Оди ти после објасни и што е што..

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
  • Ми се допаѓа
Reactions: Bog

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Еве го етимолошкото значење на религијата. Прегледај го приврзокот 92852

Читај убаво -- worship of superhuman, especially a personal God or gods.
nemas potreba da se vadis i da baras razno razni definicii koi bi sodrzele konteksrt koj tebe ti odgovara.

ednostavno e.

potekloto e od latinskiot zbor religare. a ako znaes latinski kje znaes deka znacenjeto e tokmu to sto go navedov.
toa e najprifatenoto nesto vo momentov.

imas i protivnici na ova sekako koi zagovaraat razlicen kontekst kako i ti za da se dobie efekt na idolopoklonstvo i obozavanje.

W

Werther

Гостин
nemas potreba da se vadis i da baras razno razni definicii koi bi sodrzele konteksrt koj tebe ti odgovara.

ednostavno e.
Дефинициите што ги постирав се објективна категорија и се општо прифатени и лесно проверливи. Тоа што ти типкаш во моментов се небулози. И во очите на останатите делуваш како Ѓурџи, што не ќе е на арно.

Сега, бидејќи ниту аргументите ниту здравиот разум не се на твоја страна, ќе пробаш да се извадиш со разни вратоломии и тавтологија.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Дефинициите што ги постирав се објективна категорија и се општо прифатени и лесно проверливи. Тоа што ти типкаш во моментов се небулози. И во очите на останатите делуваш како Ѓурџи, што не ќе е на арно.

Сега, бидејќи ниту аргументите ниту здравиот разум не се на твоја страна, ќе пробаш да се извадиш со разни вратоломии и тавтологија.
ziti majka.

ne go prasa cicki gugl za toa sto ti pisav a?

malecok ne e sramota da podnaucis nesto.

argumentite se tokmu na moja strana a zdrav razum posekako.

ako mislis razlicno togas ti treba da se zaprasas sto zboruvas

p.s i vo tvoite objektivni definicii budizmot e religija.

• Ми се допаѓа
Reactions: Bog
W

Werther

Гостин
ziti majka.

ne go prasa cicki gugl za toa sto ti pisav a?

malecok ne e sramota da podnaucis nesto.

argumentite se tokmu na moja strana a zdrav razum posekako.

ako mislis razlicno togas ti treba da se zaprasas sto zboruvas
Неубулози се на твојата страна. И инает.

Ја читав твојата „дискусија“ на форумов за „субјективноста на атеизмот“.

Еве како размислуваш ти:

-Ќе натепам небулози и содржина во постовите, и ќе го истерам инатот на своја страна.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Падна на ниво по форуми да се закануваш. Јас би се срамел.
vidis kolku si plitok so pametot.

toa bese pokana za druzba da gi obrazlozis svoite stavovi vo zivo i mislenja za drugiot. a ti go sfati kako zakana.
treba da porasnes.

da. se sramam od takvi ko tebe.[DOUBLEPOST=1400528492][/DOUBLEPOST]Ова е извадок од еден мој пост на 26 август 2012 та, упатен како договор на провокативно прашање од Гурџи. За да не се повторувам ќе цитирам поголем дел од него.

"Терминот религија етимолошки има неколку значења

1. Од латинскиот, од именката “religio”, која значи верување во еден бог и една заедница и еден владетел, како верување во една религиска вистина

2. Од латинскиот збор “religare“, кој значи воспоставување (втемелување) заклетва, врска или било каква поврзаност со супермоќен ентитет, црквата како храм на тој ентитет и секако луѓето;

3. Трето значење на пимот религија се изведува од глаголот “religere“ , а се однесува на издвојување на нешто од тривијалните и обични работи, а во преносна смисла значи однесување со почит кон некого и нешто, а особено кон Бог како супермоќен ентитет

4. Поимот религија можеш да се доведе во врска и со глаголот “reeligere” кој пак означува повторно издвојување или избирање

5. Можеш да појдеш и од глаголот “relegere”, кој означува разбирање, повторно согледување на односите и врските на човекот со Бог;

6. Глаголот “reliuguere“, значи одвојување нешто на страна, нешто што е наменето на Бог, односно принесување жртва, најчесто.

Не ми текнуваат уште у моментов.

Сите шест се навидум слични, но толку различни, флуидни и непрецизни за да се означи еден поим со голема комплексност - РЕЛИГИЈА.

Понатаму
· религија е запознавање на нашите морални вредности во облик на Божји заповеди;
· религија е свето нешто, обвиено со тајновитост, мистериозност, Божји дух и стравопочитување, но сепак со огромна желба од секој човек да се приближи кон се тоа;
· религијата говори за натприродни битија кои управуваат со животот на луѓето;
· религија е облик на животот на човекот во кој самиот тој знае дека е предодреден да служи на Бога.

Ова се збир од размислувања, сфаќања, поими засновани на база на фантастична интерпретација на општествениот живот и целиот свет, кои се припишуваат на дејство на некои натприродни сили, а не на самиот човек кој во оваа религиска интерпретацијана светот сепак не е прифатен како творец на сопствената историја.

Бидејќи сите си ја сфаќаат религијата различно, кој како знае и умее, а најчесто како му е наследено доаѓаш до следново:

1. Религијата се сфаќа како поглед на целокупното опкружување и живот водени од натприродни сили. И имаш.
- космогонија (кој е творецот и потеклото на земјата и живото на неа);
- сотеорологија (сфаќање за спасението и вечноста);
- есхатологија (сфаќање за судниот ден, апокалипса и царство Божје);
- теодицеја (сфаќање за трпение и маки на овој свет и утеха која доаѓа само од Бог)

2. Религијата е израз на човековата психолошка потреба за сигурност

3. Религијата се сфаќа како суштинска вредносна и морална компонента, како и за извор на доброто, вистинското и убавото;

4. Религијата се сфаќа како култура, и во овој смисол има:
- аксиолошка (вредносна);
- когнитивна (спознајна);
- нормативна (прописна);
- практична, ритуална и емоционална димензија;

"

Ова беше ако добро се сеќавам, прифатено од сите, како гледиште за религијата кое опфаќа доста аспекти за истата.

Како Будизмот се спротивставува на горното, и не спаѓа во религија?

Значи прво ако може објаснување за Будизмот, како е сфатен од секого, во кратки црти и зашто се спротивставува на горното.[DOUBLEPOST=1400528572][/DOUBLEPOST]п.с. Ќе замолам за посериозна дискусија, а не како членот од погоре.

Последно уредено:

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Пошто тврдите дека секое дете кога се роди е атеист, еве едно просто прашање:
Дали детето кога се роди има Его?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Пошто тврдите дека секое дете кога се роди е атеист, еве едно просто прашање:
Дали детето кога се роди има Его?
Не може новороденчето да биде атеист.
Прост спротивен пример. Крштевката, која според мене е погрешно протумачена. Дали бебето кога ќе го крштеваат, ќе стане верник? Или прво треба да научи да се крсти (да си го избере својот пат самиот, како позрела единка), па потоа да се крштева?
Или за резимирам. Треба да стекне знаења пред да изнесе некој став.

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Треба да стекне знаења пред да изнесе некој став.
Најпосле нешто паметно и од тебе.
Никаква лоша намера, не си ти крив што си млад и што се трудиш да стекнеш знаење.знак на интелигенција.
Гледам дека си почнал и паметни прашања да поставуваш на темата за Христијаните, кога прашањата не се цинички сигурно ќе добиваш и одговори како што требе, ако покажеш цинизам....е тогаш ќе јадеш „попара“.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Најпосле нешто паметно и од тебе.
Никаква лоша намера, не си ти крив што си млад и што се трудиш да сетекнеш знаење.знак на интелигенција.
Гледам дека си почнал и паметни прашања да поставуваш на темата за Христијаните, кога прашањата не се цинички сигурно ќе добиваш и одговори како што требе, ако покажеш цинизам....е тогаш ќе јадеш „попара“.
Јас мислев дека ќе ми збориш за ембаргото.:giggle:
Значи, кога сум циничен (а мислам дека со друг член не сум) јадам попара!? Но и ти си циничен, дали тоа значи дека и ти јадеш попара?
Најтешко е самиот да признаеш, нели?

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Јас мислев дека ќе ми збориш за ембаргото.:giggle:
Значи, кога сум циничен (а мислам дека со друг член не сум) јадам попара!? Но и ти си циничен, дали тоа значи дека и ти јадеш попара?
Најтешко е самиот да признаеш, нели?
Уште не се родил таков што ќе ми направи „попара“ на мене.
Погледни во потпис:
„Само Бог може да ме суди“

Kajgana Shop

На врв Bottom