Прашања до Атеистите II

Член од
22 јуни 2013
Мислења
169
Поени од реакции
70
Јас си стојам позади мојот став и позади моето мислење.
Но зошто ти постоиш? Која е суштината на твојот живот?[DOUBLEPOST=1397928534][/DOUBLEPOST]Нема да ја коментирам компарацијата помеѓу човекот и стадото говеда.
Како што не би ја коментирал можната компарација помеѓу рој инсекти и стадо овци.
Темата е „прашање до атеисти„, повели одговори.
На друга тема ќе ти дадам одговор за мојата смисла на животот.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Темата е „прашање до атеисти„, повели одговори.
На друга тема ќе ти дадам одговор за мојата смисла на животот.
Да, таа е темата и постави прашање на кое доби одговор.
И ти реков дека не можеш да споредуваш стадо крави, јор инсекти или пак некоја шума (или стаклена градина, пример) со човекот.
Зависиме едни од други, но далеку од тоа дека имаме различна суштина на живот. Сите сакаме да опстоиме и преживееме. Свесно или несвесно ,се бориме за тоа.
Ете тоа е мојата суштина, но каква е на оние кои се решиле да немаат деца? Едноставно си го живеат животот како што можат односно како што сакаат. Смешно е да кажеме дека животот го посветуваме на бога затоа што веруваме во задгробниот живот!
Се може да биде вистина внатре во нашите глави.

Член од
22 јуни 2013
Мислења
169
Поени од реакции
70
Да, таа е темата и постави прашање на кое доби одговор.
И ти реков дека не можеш да споредуваш стадо крави, јор инсекти или пак некоја шума (или стаклена градина, пример) со човекот.
Зависиме едни од други, но далеку од тоа дека имаме различна суштина на живот. Сите сакаме да опстоиме и преживееме. Свесно или несвесно ,се бориме за тоа.
Ете тоа е мојата суштина, но каква е на оние кои се решиле да немаат деца? Едноставно си го живеат животот како што можат односно како што сакаат. Смешно е да кажеме дека животот го посветуваме на бога затоа што веруваме во задгробниот живот!
Се може да биде вистина внатре во нашите глави.
Одговорот е од типот:
Колку е часот?
Одговор:
Утре ќе биде сончево времето.

Добар ти е вториот дел од постот, што праиме со тие што решиле да немаат деца?
Сам себе убијаш, според тебе немаат смисла за животот.

Последниот дел ти е крвав, важи само за атеистите, „Се може да биде вистина во нашите глави“. Уште да ја ставеше и првата вистина на атеистите: „Битно е јас да сум задоволен“ :facepalm:

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Одговорот е од типот:
Колку е часот?
Одговор:
Утре ќе биде сончево времето.

Добар ти е вториот дел од постот, што праиме со тие што решиле да немаат деца?
Сам себе убијаш, според тебе немаат смисла за животот.

Последниот дел ти е крвав, важи само за атеистите, „Се може да биде вистина во нашите глави“. Уште да ја ставеше и првата вистина на атеистите: „Битно е јас да сум задоволен“ :facepalm:
Не се убивам туку ти објаснувам дека немаат сите иста смисла на живот. Суштината твоја е таа инаку зошто го постави прашањето на оваа тема?
Само сакаш работите да ги гледаш како што сакаш, а не какви што се. Тоа е многу полесно.
И конкретно последниот дел се однесуваше општо. Постои Бог во твојата глава, но во главите на атеистите не постои.

• Ми се допаѓа
Reactions: ION
Член од
22 јуни 2013
Мислења
169
Поени од реакции
70
Не се убивам туку ти објаснувам дека немаат сите иста смисла на живот. Суштината твоја е таа инаку зошто го постави прашањето на оваа тема?
Само сакаш работите да ги гледаш како што сакаш, а не какви што се. Тоа е многу полесно.
И конкретно последниот дел се однесуваше општо. Постои Бог во твојата глава, но во главите на атеистите не постои.
Ок, ако ти си задоволен од твојот одговор, тоа си е твој проблем.
Се надевам дека кога ќе пораснеш ќе си го поставиш моето прашање и ќе знаеш да си дадеш посериозен одговор.
До тогаш, Бог нека те чува.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Ок, ако ти си задоволен од твојот одговор, тоа си е твој проблем.
Се надевам дека кога ќе пораснеш ќе си го поставиш моето прашање и ќе знаеш да си дадеш посериозен одговор.
До тогаш, Бог нека те чува.
Што се однесува до твоето прашање (ќе го упростам). Значи нема никаква идеологија туку се само ставови. Атеистите немаат книга со строго дефинирани правила на однесување, како вие верниците, туку секој си има свое мислење во врска со непостоењето на било кој Бог. Секој поединечно си има свој аргументи и мислења со кои си го формира својот став.
Од тебе прв пат слушнав дека атеистите имаат идеологија!
Ако мислиш дека грешам, тогаш одговори ти на прашањето, поправи ме.[DOUBLEPOST=1397938291][/DOUBLEPOST]И искрено, не сум кавгаџија и ретко кога вртам на кавга. А ако сакаш кавга, тогаш одбери си друг член на форумов.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
сидарта, ти бре ко да не си учел биологија. па животни сме!!!
различни од другите (заради разумот), но сепак спаѓаме во групата животни. и тие имаат очи, нос, уста, раце(не сите), мозок, ..... да набројувам понатаму? и сега, затоа што го имаме разумот си мислиме дека сме го откриле универзумот (читај господ)? и самите вие верници велите дека за да веруваш во бог не ти е потребен разум, него само верба. со тоа вие самите признавате дека сме животни, но сега пошто нема да ви одговара ќе се свртите со тоа дека бог ни го дал разумот за да можеме да го препознаеме и сл срања.
за тоа зошто читаме секакви книжлиња, ................. па ваљда за да знаеме што сакал да ни каже писателот. љубопитни сме
си ја читал ана каренина? или хамлет? или црвениот коњ? или тотем и табу? е зошто си ги читал?
а тоа зошто живееме, ама ич К не ми чуе. ме боли колку за ланскиот снег. само за едно нешто можам да бидам доволно сигурен, а тоа е дека сум сега тука, во ова време егзистирам. и во ова време сакам да ги осетам сите можни удопствија на располагање
тоа рајот и пеколот ги оставам на стадата на кои им е потребен некој да ги тера. некои кои се осамени, несигурни, некои на кои им е потребно чуството на припадност, па макар била тоа и некоја си прикаска која не е ништо поразлична од снежана и 7те џуџиња.
убави прашања, следни?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
И твојата смисла на живот е само размножувањето или имаш и некоја повисока цел?
Кажи ја повисоката цел од формирањето на семејството!? Ако мислиш вербата во Бог, грешиш.
Сите се молите, но дали тој ви помага? Жими мајка ви помага. Но ако побараш помош од семејството веројатно ќе добиеш.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Кажи ја повисоката цел од формирањето на семејството!? Ако мислиш вербата во Бог, грешиш.
Сите се молите, но дали тој ви помага? Жими мајка ви помага. Но ако побараш помош од семејството веројатно ќе добиеш.
Бог му помага на оние кои поверувале во него:
12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги вршам Јас и тој ќе ги врши, и поголеми од нив ќе врши; оти Ја си одам при Својот Отец;
13 и што и да посакате од Отецот во Мое име, ќе ви го направам, за да се прослави Отецот преку Синот.
14 Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам.
Јован 14
Тоа значи дека се што правел Исус - ќе прави и оној кој поверувал во него, и вода во вино ќе претвара, и ќе лекува со допир и ќе истерува зли духови, и ќе воскреснува.... Верник кој навиостина поверувал било што да побара - ќе му се оствари, ако посака Бог да го искорени ракот како болест - тоа Бог ќе го направи, ако посака на земјата мир вечен да има - Бог ќе ги уништи сите војни, ако посака да нема глад, да нема жед да нема сиромаштија - сето тоа Бог како што ветил - ќе го оствари.
Проблемот не е дали Бог тоа може или сака да го направи, проблем е што нема вистински верник на кого тоа Бог ќе му го услиши. Не може да е верник искрен а бара и се надева на помош од банки, полиција, доктори, адвокати, мајстори... наместо од Бог

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Tvojata smisla na zivotot?
сидарта, ти бре ко да не си учел биологија. па животни сме!!!
различни од другите (заради разумот), но сепак спаѓаме во групата животни. и тие имаат очи, нос, уста, раце(не сите), мозок, ..... да набројувам понатаму? и сега, затоа што го имаме разумот си мислиме дека сме го откриле универзумот (читај господ)? и самите вие верници велите дека за да веруваш во бог не ти е потребен разум, него само верба. со тоа вие самите признавате дека сме животни, но сега пошто нема да ви одговара ќе се свртите со тоа дека бог ни го дал разумот за да можеме да го препознаеме и сл срања.
за тоа зошто читаме секакви книжлиња, ................. па ваљда за да знаеме што сакал да ни каже писателот. љубопитни сме
си ја читал ана каренина? или хамлет? или црвениот коњ? или тотем и табу? е зошто си ги читал?
а тоа зошто живееме, ама ич К не ми чуе. ме боли колку за ланскиот снег. само за едно нешто можам да бидам доволно сигурен, а тоа е дека сум сега тука, во ова време егзистирам. и во ова време сакам да ги осетам сите можни удопствија на располагање
тоа рајот и пеколот ги оставам на стадата на кои им е потребен некој да ги тера. некои кои се осамени, несигурни, некои на кои им е потребно чуството на припадност, па макар била тоа и некоја си прикаска која не е ништо поразлична од снежана и 7те џуџиња.
убави прашања, следни?
веќе одговорено

Kajgana Shop

На врв Bottom