Православието ерес или вистина?

N

Nessa Alcarin

Гостин
Па она е бре пантеист. Не ја глеаш?

Треба нешо од WoW да имаш аватар и ник и готово, пантеист си.
Колку само површно гледаш на работите, тоа е чудо ... :)
Но не ни сакам да ме запознаеш, што всушност сум јас...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Што да ми веруваш? Дека ги (пак ќе го искористам изворниот збор на форумџијката -) љубам луѓето?
Немој да ми веруваш. Нема верување. Има само научни докази и суви факти. Ако тие тебе ти велат дека сум религиозен шовинист и мизантроп - тоа и сум, a овде изглеа лажно се претставувам лажно како некаков хуманист.
Ако моите постови тебе ти делуваат така - тогаш така е. Вербата е измислена работа, нешо електрични празнења у кора од мозок и слични ствари.
За да ги љубиш сите, не ти се потребни факти и докази, доволни ти се делата, ставовите, мислењата.....
Е сега можеби ти твојата љубов кон нас ја искажуваш на чуден и мистериозен начин, затоа што нели, чудни и мистрериозни се патиштата негови.
Но тоа мене не ме засега многу, затоа што јас не ги сакам сите, тоа треба да те засега тебе......доколку нели твоите зборови не се само сув сарказам и презир кон другите.:)

N

Nessa Alcarin

Гостин
кој би рекол....
Па затоа што ограничениот ум ја гледа жената на 27 години како мајка со маж и две деца ... А да и да не заборавам, да биде потчинета на мажот ...

п.с. Само да напоменам со таа изјава ме изгубија Протестантите од нивните редови ...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Море,

а да му остајте на авторо на темава да се доискажит? Ај не земјате му го лебо....

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Хвала, хвала...

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Оваа тема е започната се со цел да видиме што преставува Православието.
Дали оди паралелно со она кое Библијата го вика, и да се види до каде одат нивните нововерства.
--- надополнето: Nov 15, 2011 11:07 AM ---
Прашање
дали може објаснување за крштевање на мали бебинња? Од каде се појавува тоа? бидејќи Библијата е јасна за воденото Крштевање
А на колку години според вас треба да се крштеваат лугето? Која е минималната граница?

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
хахах и ти не си лош/a :)
--- надополнето: Nov 15, 2011 1:59 PM ---

Овој тип на дискусија ми се допаѓа.
вака прво ако пишеш дека нешто пишува во Библијата пиши каде се наоѓа.
второ Зошто Исус се крштеваше?
- Матеј 3:
13

Тогаш Исус дојде од Галилеја до Јордан при Јована, за да се крсти од него.

14 А Јован го одвраќаше, велејќи: „Јас имам потреба да се крстам од Тебе, а Ти доаѓаш при мене?”
15 А Исус му одговори: „Позволи го сега тоа, зашто така ни прилега да ја исполниме сета правда.” Тогаш тој Му позволи.
Кој тип на дискусија ти се допаѓа? Јас кога те прашав каде во Светото Писмо пишува за конвертирањето односно каде пишува за тоа децата да бегаат од „кривата вера“ која налага крстење на бебиња во име на „изворната вера“ која налага чекање на полнолетност, ти не ми посочи ниеден цитат.

Ако тоа не е спомнато во Светото Писмо (а секој протестант се држи само до стиховите запишано во него) тогаш како може да стори двојно крштевање? Па нема таква заповед. Или пак припадниците на тие христијански деноминации следат некое предание од Лутер, Келвин или од некој друг нивен реформатор?
Можеби сум неинформирана за постоење на протестантско предание па затоа нивните членови најпрвин биле крстени во католичка или православна црква за да потоа уште еднаш вистински и изворно се покрстат по втор пат. Некои од нив (првите реформатори) самите себе си се крстиле. Баш како и во Светото Писмo?!

Kajgana Shop

На врв Bottom