Правна помош и совети

R

Rockstar90

Гостин
Имав дечко со кој се гледав долго време ( околу 3 години ). Пред 5 месеци прекинавме, бидејќи не сакав веќе да се гледаме и си фатив нов дечко. Постојано ме напиња да се видиме и го одбивам. Ме има снимано додека имавме орален еднаш, и пред 2 дена преку нет почна да ми се заканува дека ќе му го прател видеото на мојот сегашен дечко, дека можел да направи да треба да се селам надвор од Мк, дека можел да ми го загорчи животот ако сакал, и што уште не. И покрај тоа што мислам дека ова го кажа во афект и дека е очаен за да се видиме, ме интересира дали ако го пријавам за закани со зачувани разговори може да добие казна? Многу ми е страв!!!! Сакам да се видам со него и да направам муабет, и да му објаснам дека ако го направи тоа може да сноси последици и он, само не сум доволно информирана! Ве молам за помош ! Што да направам???.......:sick:

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Имав дечко со кој се гледав долго време ( околу 3 години ). Пред 5 месеци прекинавме, бидејќи не сакав веќе да се гледаме и си фатив нов дечко. Постојано ме напиња да се видиме и го одбивам. Ме има снимано додека имавме орален еднаш, и пред 2 дена преку нет почна да ми се заканува дека ќе му го прател видеото на мојот сегашен дечко, дека можел да направи да треба да се селам надвор од Мк, дека можел да ми го загорчи животот ако сакал, и што уште не. И покрај тоа што мислам дека ова го кажа во афект и дека е очаен за да се видиме, ме интересира дали ако го пријавам за закани со зачувани разговори може да добие казна? Многу ми е страв!!!! Сакам да се видам со него и да направам муабет, и да му објаснам дека ако го направи тоа може да сноси последици и он, само не сум доволно информирана! Ве молам за помош ! Што да направам???.......:sick:
Испуши му го уште еднаш!

Член од
5 април 2011
Мислења
75
Поени од реакции
17
Незнам дали е за овде прашањево, но се надевам ќе биде одговорено. Сакам да земам возачка дозвола, но исто така планирам и да живеам во Германија од следната година. Дали возачката дозвола издадена во Македонија се важи и во Германија или ќе мора да полагам и таму?
Во Германија требит поново да полагаш, со Македонска возачка можиш една година да ја користиш и во исто време да полагаш за Германска. Ако имаш Македонска возачка помалце часови ќе платиш инструкторот ке одлучит колку 3,5,10.часа. Пред 20 год. можеше да се земит Германска,да е препишет нашата, сега не.

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
здраво правници, имам едно прашање иако мислам дека го знам одговорот

еден мој близок другар пријавен е во фирма каде зема плата, но не оди на работа (ова заради тоа што на фирмата им требаше по закон таков профил за да се отвори фирма) додуша фирмата не е уште разработена ако може така да кажам, но плата редовно му доаѓа. Е сега се пријавил во друга државна за волонтер и случајно или немора да е случајно му се јавија и сеа волонтира во неа следните 5 месеци. јас како што знам и он знае треба да си невработен за да волонтираш. Можеби правните служби не увиделе но тој бара ум, дали да се откаже од работата каде шо само му доаѓа плата и да си чека шанса онаму каде волонтира или да се прави наудрен, како шо планира да се прави, сакам да му помогнам ама он изгледа сам несака да си помогни:confused:

A

Advokatisce

Гостин
Во Германија требит поново да полагаш, со Македонска возачка можиш една година да ја користиш и во исто време да полагаш за Германска. Ако имаш Македонска возачка помалце часови ќе платиш инструкторот ке одлучит колку 3,5,10.часа. Пред 20 год. можеше да се земит Германска,да е препишет нашата, сега не.
може да вози со меѓународна возачка дозвола ама треба да ја обновува на секои 3 години

Член од
6 март 2009
Мислења
979
Поени од реакции
853
Наслушнав некои муабети дека денеска го усвоиле законот за полагање за кола на лица со навршени 15-16 години ... да не има некој веродостојна информација ?

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Наслушнав некои муабети дека денеска го усвоиле законот за полагање за кола на лица со навршени 15-16 години ... да не има некој веродостојна информација ?
Пу.. Пу... скраја да е :unsure:...

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Еве го дневниот ред на 40. Седница на Собранието
па сам погледни што е донесено
http://www.sobranie.mk/ext/sessiondetails1.aspx?id=28adf593-733f-4c22-961e-b723cc6996dd
--- надополнето: 18 септември 2012 во 22:04 ---

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.361
Поени од реакции
4.170
Здраво на сите, вака , сестра ми има проблем со работното место, односно со бившото работно место.работеше во една приватна фирма во која беше пријавена и се беше ок.тоа беше минатата година и самата напушти од фирмата поради х причини и оваа година во март повторно ја викнаа на работа и работеше до средина на јуни до кога доби инфаркт.проблемот е во тоа што овие четири месеци работеше непријавена зашто газдата ја лажеше денес утре, и и ја исплати платата за овие месеци три на рака и една преку трансакциска,она што е проблем е дека сега не сака газдата да ја врати на работа и дека не сака ништо да и плати за оштета.од кои пари сега сестра ми ќе купува лекови?
дали може да се тужи газдата и колку е веројатноста да добие сестра ми.ВЕ МОЛАМ ЗА ПОМОШ
Може да го тужи за тоа што не била осигурана и да бара да и се платат придонесите а следствено на тоа има право и на надомест на штетата која ја имала со тоа што не била осигурана и немала зелени картони (ако немала од заводот) па морала приватно да ги плаќа трошоците...... ке и требаат само сведоци од некои од колегите кои ке потврдат дека тој период била вработена. А најубаво е да му прати и еден абер на ,,газдата,, дека ке го пријави во трудовата инспекција за тоа што работела неосигурана па ке го казнат да и плати убава сума (од прилика 100.000) и да плати казна на државата едно 10-15 000 евра, тоа е нешто што убаво ке го здрма....

Член од
5 април 2011
Мислења
75
Поени од реакции
17
може да вози со меѓународна возачка дозвола ама треба да ја обновува на секои 3 години
Дечкото кажа дека планират да живејт во Германија, како турист ДА можит да возит со интернационална. За да живејт во Германиј требит да добиет офентал,ако добиет офентал требит да бидит пријавен на некоја адреса,тогаш за да возит требит поново да полагат во Германија или пред време да земит Бугарски документи а овде да ги сменит за Германски - возачка дозвола.

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Потребен ми е судски преведувач на документи од мк на англиски , каде може да најдам во Скопје имате ли некаква препорака вие ?
Поздрав:)

Kajgana Shop

На врв Bottom