Правна помош и совети

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
Zdravo na site, Sto e poeftino za solemnizacija kaj notarite, Dogovor za kupoprodazba ili Dogovor za poklon?

A

Advokatisce

Гостин
Zdravo na site, Sto e poeftino za solemnizacija kaj notarite, Dogovor za kupoprodazba ili Dogovor za poklon?
не гледај што ти е поефтино туку што и како ти е потребно, во споритвно утре можеш да си ја чукаш главата. Оди си кај адвокат и објасни му што сакаш

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
не гледај што ти е поефтино туку што и како ти е потребно, во споритвно утре можеш да си ја чукаш главата. Оди си кај адвокат и објасни му што сакаш
Majka mi saka da mi prepise nesto, zatoa sakame da znaeme sto ke ispadne poeftino kupoprodazba ili poklon?
--- надополнето: 5 октомври 2012 во 14:26 ---
Те молам одговори ми ако знаеш што е поефтино?

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
Majka mi saka da mi prepise nesto, zatoa sakame da znaeme sto ke ispadne poeftino kupoprodazba ili poklon?
--- надополнето: 5 октомври 2012 во 14:26 ---

Те молам одговори ми ако знаеш што е поефтино?
Поевтино е заверување за поклон...
За купопродажба земаат според вредноста на предметот шо се продава....
--- надополнето: 5 октомври 2012 во 15:51 ---
На комшиите вчера им се закануваа од Водовод дека ќе им ја исклучат водата заради неплатени сметки, но јас мислам дека не смеат да те исклучат вода туку само да те тужат или со извршител да ти земат.
Ова дека не смеат да ги исклучат од водоводната мрежа мислам дека беше гарантирано и со една конвенција. Грешам ли?
И да сакаат не можат да ја исклучат водата(кај нас се стари водоводните мрежи,и не можат да ставаат чепови,па да исклучуваат домаќинства од мрежата)...,едноставно ти пресметуваат заостанат долг,сразмерно на тоа камати....
Здраво правнички и правници .Пред да почнам сакам да кажам дека со правните закони врска немам па доколку е идиотско прашањето се извинувам : ))
Значи еден другар има едно "мало " проблемче а се состои од следново:
Другарот е вселен во студентски дом(1в во таа соба). Собата е планирана за 3 луѓе арно ама нормално лупнати се уште 2ца луѓе плус. Значи во собата има 5 луѓе (со него) а 4ри кревети. Тој како подоцна стигнат цимер нема ништо во собата од она што е задолжено на потврдата(кревет+душек,столица+маса). Е сега оваа потврда е подпишана и од управничка на студентски дом и од другарот. Во издал е потпишана управничката па сега доаѓа прашањето за милион евра ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ИСКОРИСТИ ТАА ПОТВРДА И ДА СЕ ТУЖИ СТУДЕНТСКИОТ ДОМ. Доколку да кои се процедурите и секако дали е паметна и изводлива идеја ?
п.с Ве молам без тролање ако можете да помогнете помогнете. Поздрав
Да се тужи,ама другото прашање шо барате во тужбата?
Да се врати детето во собата?оштета од студентскиот дом?(ако е второто џабе не се замарајте)....:гик:
Мој совет е пробајте со опомена пред тужба,да се среди проблемот,да се врати детето во соба(ако е избркано противправно,или пак да се смести во друга соба).....зошто ако се влчекате по судови...ќе помини и академска година и се...џабе е.....

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
Поевтино е заверување за поклон...
За купопродажба земаат според вредноста на предметот шо се продава....
--- надополнето: 5 октомври 2012 во 15:51 ---

И да сакаат не можат да ја исклучат водата(кај нас се стари водоводните мрежи,и не можат да ставаат чепови,па да исклучуваат домаќинства од мрежата)...,едноставно ти пресметуваат заостанат долг,сразмерно на тоа камати....

Да се тужи,ама другото прашање шо барате во тужбата?
Да се врати детето во собата?оштета од студентскиот дом?(ако е второто џабе не се замарајте)....:гик:
Мој совет е пробајте со опомена пред тужба,да се среди проблемот,да се врати детето во соба(ако е избркано противправно,или пак да се смести во друга соба).....зошто ако се влчекате по судови...ќе помини и академска година и се...џабе е.....

Vo vrska so dogovorite, a za poklon neli ja zimaat pak vrednosta na ona sto se poklonuva?

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Гледам дека одговараат некои членови многу бргу, па да прашам иако незнам дали е местото тука, сигурно некој ќе знае.

Која е процедурата за откажување од некоја личност, која после таа постапка истата личност нема да има можност да бара дел од имот и такви работи?

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
Гледам дека одговараат некои членови многу бргу, па да прашам иако незнам дали е местото тука, сигурно некој ќе знае.

Која е процедурата за откажување од некоја личност, која после таа постапка истата личност нема да има можност да бара дел од имот и такви работи?
Треба да се направи тестамент,каде оставителот ќе ги наведи причините поради кои го лишува од наследство лицето....(причините за лишување треба да бидат издржани)...
Сепак доколку се работи за лице наследник од прв ред,тогаш тоа има право на нужен дел од наследството.....па во друга постапка можи да го бара ова право....и да го побива тестаментот,овде судот дополнително донесува одлука....

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Треба да се направи тестамент,каде оставителот ќе ги наведи причините поради кои го лишува од наследство лицето....(причините за лишување треба да бидат издржани)...
Сепак доколку се работи за лице наследник од прв ред,тогаш тоа има право на нужен дел од наследството.....па во друга постапка можи да го бара ова право....и да го побива тестаментот,овде судот дополнително донесува одлука....
Секако дека лице може да биде лишено и од нужниот наследен дел (и тоа целосно или делумно), но само доколку е исполнет некој од следните услови:
1) потешко се огрешил спрема оставителот со повреда на некоја законска или морална обврска и
2) со смисленост сторил некое потешко злодело спрема него или неговиот брачен другар, дете или родител.

Член од
8 октомври 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0
Почитувани !..Би сакала да ми дадете правен совет во врска со моето следно прашање. Станува збор за физичка делба на објектот(куќа), на две реални целини. Едниот од учесниците во физичката делба има плац к.п.1633/1 поврзан со, парцелата и објектот к.п.1664/2 кои се предмет на делбата . Дали може да му се даде излез преку таа парцела к.п.1663/1 (која е во негова сопственост), односно дали може судот во постапката да донесе таква одлука со цел да се оформат два самостојни влеза на објектот....Ви благодарам !

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Во текот 42 седница одржана на 25. 09. 2012.Собранитето на Република Македонија го донесе Законот за изменување и дополнување на Законот за комуналните такси.
Текстот на овој Закон го имам, го најдов на страницата на Собранието и веќе ми е подготвена иницијатива за негова оцена до Уставниот суд., но незнам во кој број на Службениот весник е објавен
Ако некој прима Службен весник го молам да погледа во содржината на Весниците по 24. 09. 2012 во кој број е објавен овој Закон и да ме извести, за да можам да ја комплетирам иницијативата
Однапред благодарам!

Член од
16 октомври 2012
Мислења
1
Поени од реакции
1
Во текот 42 седница одржана на 25. 09. 2012.Собранитето на Република Македонија го донесе Законот за изменување и дополнување на Законот за комуналните такси.
Текстот на овој Закон го имам, го најдов на страницата на Собранието и веќе ми е подготвена иницијатива за негова оцена до Уставниот суд., но незнам во кој број на Службениот весник е објавен
Ако некој прима Службен весник го молам да погледа во содржината на Весниците по 24. 09. 2012 во кој број е објавен овој Закон и да ме извести, за да можам да ја комплетирам иницијативата
Однапред благодарам!
Однапред благодарам!

Другар имам неплатено сметки за ѓубретарина од 2009-2010 и 2011 дали тие застаруваат и како може да ги спречам да ми ги наплатат ако не се тужени?
Пред некое време прочитав дека со поднесување некое барање во суд постапката се прекинувала то ест ако дојдат за наплата се одбиваат.

Ти благодарам.

Член од
18 октомври 2012
Мислења
12
Поени од реакции
0
имам едно прашање за правнициве вака сеа доколку некој ве снима,прислушкува телефонски разговори и др. ве снима без дозвола од мене и тоа го објавува со што ми го нарушува углед и достоинство кој се моите права во овој случај мислам колку што знам во моето живеалиште никој не смее да снима и прислушкува не

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
Имам проблем на работа. Избран сум за член на синдикатот на една јавна фирма.
Претходниот претседател даде оставка во август 2012. Сегашниот претседател е избран во септември 2012 но поради спојување на главните синдикати на државно ниво не успеаа да го променат потписникот во банка така да сеуште е поранешниот претседател потписник.
Работата е што поранешниот претседател подигнал 4000е овој месец од сметката на синдикатот. Директорот несака да превземе ништо во врска со тоа, наводно да не се “дигала фама“ и да дојде некоја ревизија па да не блокира како фирма и да не сме земеле плата со месеци.
Значи работата е: Бившиот синдикалец здрвил пари од сметка, сегашниот синдикалец го слуша директорот а он не превзема ништо.
Што јас можам да сторам тука ? Каде да пријавам ?

Член од
9 јуни 2006
Мислења
62
Поени од реакции
3
Мала помош, Се работи за законот за слобеден пристап до информациите од јавен карактер,
Согласно член 21 од законот имателот на информацијата е должен најкасно во рок од 30 дена ја достави бараната информација.Поднесов уредно поднесено барање(симнато од нивната страница) заверено во подрачната единица,поминаа два месеци - одговор нема.Согласно членовите 39,40 и 41 од истиот закон одредбите пропишуваат казнени мерки.Прашање е како сега да постапам,како да се активира казнениот механизам и како впрочем да ја добијам информацијата која тие се обврзани да ја достават.Големо благодарам,

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Мала помош, Се работи за законот за слобеден пристап до информациите од јавен карактер,
Согласно член 21 од законот имателот на информацијата е должен најкасно во рок од 30 дена ја достави бараната информација.Поднесов уредно поднесено барање(симнато од нивната страница) заверено во подрачната единица,поминаа два месеци - одговор нема.Согласно членовите 39,40 и 41 од истиот закон одредбите пропишуваат казнени мерки.Прашање е како сега да постапам,како да се активира казнениот механизам и како впрочем да ја добијам информацијата која тие се обврзани да ја достават.Големо благодарам,
Поднеси жалба до Комисијата. Формуларот за жалбата го имаш на истата интернет страница.

Kajgana Shop

На врв Bottom