Правна помош и совети

Член од
24 јули 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
Dali e validen testament sostaven sam doma bez svedoci samo so potpis,sega e pronajden a pred toa po smrta na tatkomi jas majkami bratmi i sestrami bevme kaj notar i kucata ja podelivme na 4 dela i toa resenie stana pravosilno.Dali sega toj testament sto go najdovme e validen

Член од
4 јуни 2011
Мислења
5
Поени од реакции
0
zdravo ako moze nekoj da mi predlozi advokat za privatno da tuzam za osteta za telesna povreda imam lekarsko uverenie izvadeno ama mi treba advokat sto bi rabotel na procent bidejki sum nevraboten

Член од
26 јули 2011
Мислења
13
Поени од реакции
1
Јас сум релативно - нов правник и од пред некое време работам во приватна фирма како правник. Би сакала да прашам нешто - Има фирми кои и долзат на нашата фирма пари по неплатени фактури. Дали е подобро да ги тужиме на суд со тужба (трговски спорови) или да поднесеме предлог за платен налог до нотар?? Фала однапред!

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.092
Јас сум релативно - нов правник и од пред некое време работам во приватна фирма како правник. Би сакала да прашам нешто - Има фирми кои и долзат на нашата фирма пари по неплатени фактури. Дали е подобро да ги тужиме на суд со тужба (трговски спорови) или да поднесеме предлог за платен налог до нотар?? Фала однапред!
Штом имате веродостојна исправа, во случајов фактури, нема што да се замарате на суд, си поднесувате предлог за платен налог до нотар и завршена работа.

Член од
26 јули 2011
Мислења
13
Поени од реакции
1
Штом имате веродостојна исправа, во случајов фактури, нема што да се замарате на суд, си поднесувате предлог за платен налог до нотар и завршена работа.
фала многу!! само незнам дали предлогот е со иста содржина како и предлогот за издавање платен налог за во суд? да не имас некој терк можеби??

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.092
фала многу!! само незнам дали предлогот е со иста содржина како и предлогот за издавање платен налог за во суд? да не имас некој терк можеби??
Нема битни промени, само место суд, нотар :D
А и јави се до било кој нотар, ќе ти каже доколку има некои дополнителни ствари ;)

Член од
25 јули 2009
Мислења
229
Поени од реакции
170
vo slucaj nekoe lice fizicki me napajga mene jas vozvrajcam i napajgacot zavrsuva so polesni povredi plus ima i svedoci.
prasajneto mi e dali napajdzacot mozi da go tuzi napadnatiot i da bara od nego nekakva osteta ?

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
vo slucaj nekoe lice fizicki me napajga mene jas vozvrajcam i napajgacot zavrsuva so polesni povredi plus ima i svedoci.
prasajneto mi e dali napajdzacot mozi da go tuzi napadnatiot i da bara od nego nekakva osteta ?
Можи секој секого да тужи...(со приватна кривична тужба....)
Законот го дозволува ова право....
Судот одлучува кој ја предизвикал тепачката..и дали ќе додели оштета.....
Доколку имате сведоци за настанот,нема шо да берите гајле...

Член од
5 април 2011
Мислења
75
Поени од реакции
17
Moe mislejne e najdobro da se dogovorisch so protivnikot, odejne na sud ako nemasch svedoci,lekarsko uverenie,priateli vo sudot i t.n. ke trebit da platisch poveke. Sudot ke trajt od 3 do 5 godini a mozit i poveke do presuda potoa zalba pa ponovo sud advokat da platisch,nervozi. Moj priatel imasche vakov slucaj
imasche i lekarsko uverenie a negoviot protivnik izvadil lekarsko uverenie posle 10 dena od nastanot no imal priateli vo sudot, posle 6 godini mojot priatel go izgubi sporot .

sveto4aki2

РОДИТЕЛ
Член од
17 јануари 2009
Мислења
268
Поени од реакции
37
Дали при наследување на куќа се плаќаат поголеми давачки ако таа ми е поклон од татко или ако имам договор со татко ми на доживотна издршка.Поздрав и дали со склучување на договорот на доживотна куќата во катастар ке се води на мое име за да можам да подигнам хипотекарен кредит.Фала за одговорот однапред

Член од
30 ноември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
66
Дали при наследување на куќа се плаќаат поголеми давачки ако таа ми е поклон од татко или ако имам договор со татко ми на доживотна издршка.Поздрав и дали со склучување на договорот на доживотна куќата во катастар ке се води на мое име за да можам да подигнам хипотекарен кредит.Фала за одговорот однапред
So dogovorot sa dozivotna izdrska ne mozes da ja prenesesh kukata na tvoe ime, dodeka so dogovorot za podarok da. Inace vo tvojot slucaj mozes na tvoe ime da podignes kredit od banka ama tatko ti da se soglasi da bide hipotekaren dolznik t.e . da se stavi hipoteka na kukata.

I

Intex

Гостин
Некој да има терк од тестамент да ми прати? Е фала.

sveto4aki2

РОДИТЕЛ
Член од
17 јануари 2009
Мислења
268
Поени од реакции
37
So dogovorot sa dozivotna izdrska ne mozes da ja prenesesh kukata na tvoe ime, dodeka so dogovorot za podarok da. Inace vo tvojot slucaj mozes na tvoe ime da podignes kredit od banka ama tatko ti da se soglasi da bide hipotekaren dolznik t.e . da se stavi hipoteka na kukata.
Fala za vtoroto prasanje a za prvoto?

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Дечки ај ќе Ве молам да ми кажете дали во договорот за закуп може да се откажете од правото на првенство и дали може да се пренесе тоа право врз друго лице( претходниот закупец) ?
Итно е! Ве молам !

Kajgana Shop

На врв Bottom