Правна помош и совети

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Нема потреба од посебен образец, во самиот договор еден член ќе ти биде за сите ствари под закуп, нешто во стилот:
Член 2
Под закуп се ставаат следните подвижни предмети:
1. Три дрвени маси;
2. 12 столови;
3. 2 апарати за кафе Lavazza... итн.
Благодарам многу Princess Of Evil ... само ако сакаш уште нешто да ми кажеш ... закупнината треба да се плаќа за 3 месеци однапред , договорот се склучува за 1 година , а месечна закупнина е 500 евра, е сеа не знам како да го формулирам сето тоа во договорот , па мислев ако не ти е тешко да ми кажеш.
Благодарам однапред .

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Благодарам многу Princess Of Evil ... само ако сакаш уште нешто да ми кажеш ... закупнината треба да се плаќа за 3 месеци однапред , договорот се склучува за 1 година , а месечна закупнина е 500 евра, е сеа не знам како да го формулирам сето тоа во договорот , па мислев ако не ти е тешко да ми кажеш.
Благодарам однапред .
Па нешто вака би било:
Член х
Договорот се склучува за период од 1 година, со можност да биде продолжен.
Закупнина за еден месец изнесува 500 евра, во денарска противвредност по средниот курс на НБРМ на денот на плаќањето.
Закупнината за првите три месеци се плаќа веднаш по склучувањето на договорот, за следните најкасно до 10-ти во месецот.

Имај предвид дека нема стрикно определено што и како да се напише, битно е да ги уредиш работите кои се суштински за договорените односи.
Поздрав, и отворени очи пред потпишување ;)

Знае некој како се раскинува преддоговор за купопродажба и дали може со изјава заверена на нотар?
Да не те излажам, ама мислам дека во самиот преддоговор треба да има член во кои ситуации се раскинува истиот. Дали доколку некоја од договорните страни не се придржува до договорот, дали може еднострано или слично, се зависи дали сте го уредиле тоа прашање. Ако не, за најсигурно или прашај го нотарот, или па некој од колегиве тука ако знае конкретно.

Член од
30 ноември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
66
Некој правник стручен за темата облигациони односи еднаш за секогаш да знае да го протолкува законот за застарени отужени сметки (предлози за извршување)?

http://lenka.mk/mk/soopstenija/83-soopstenie-izvrsiteli-zastarenost.html
Veke ima otvoreno tema za ova i tamu mozes da procitas poveke mislenja
http://forum.kajgana.com/threads/Трансфер-на-предметите-од-судовите-кон-нотарите-и-извршителите.52330/
--- надополнето: Jul 13, 2011 5:41 PM ---
Некој правник стручен за темата облигациони односи еднаш за секогаш да знае да го протолкува законот за застарени отужени сметки (предлози за извршување)?

Veke ima otvoreno tema za ova i tamu mozes da procitas poveke mislenja
http://forum.kajgana.com/threads/Трансфер-на-предметите-од-судовите-кон-нотарите-и-извршителите.52330/

Член од
14 јули 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
Mojata situacija e sledna:Mojot soprug od 1995 boleduva od psihoza.Po,mnogubrojnite lekuvanja so terapii,lezenje poveke pati vo psihijatriski bolnici na negovo protivenje seto negovo lecenje se svede na terapija so inekcija i antibiotska terapija.No toj,ja prima inekcijata sekoj mesec(na sila ili so molenje)a antibioticite ne gi prima,pri shto sostojbata mu e samo malku podobrena ,blaga varijanta od ona shto beshe.Imam pominato niz mnogu psihichki i fizichki torturi,i seto toa e svedeno na borba za semejstvoto za decata.Jas nemam raboteno voopshto od koga sum mazena ,a stanot vo koj shto ziveeme sega,go otkupivme pred nekolku godini,no seto toa e na ime na mojot soprug.Poradi toa ,toj sekogas,ucenuva so toa deka se e na negovo ime i deka nema poveke da ni ja dava penzijata,moeto prasanje e sledno:Koe pravo nad penzijata i stanot imam jas sega po 30 godini brak,poradi negovata nemoznost za pravilno rasuduvanje?Se,nadevam deka ke mozete da mi odgovorite...Blagodaram odnapred

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Овде треба да се утврди дали постои деловна неспособност.
Не ми е јасно дали сакате да се разведете, па ве интересира Вашиот дел кој би го добиле, или да останете во брак, но Вам да ви ги даваат парите? Зборувате за станот, за пензијата....Ве молам бидете појасни.

Член од
14 јули 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
Da,zboruvam za ostanuvanje vo brak, penzijata ili stanot dali moze da se prefrli na moeto ime,jas da ja zemam penzijata.A, eve i ako bi krenala brakorazvodna parnica sto bi mi sleduvalo(sepak ovo visi vo vozduh zatoa shto mojot soprug bi ostanal i bez nasiot pritisok da se leci i bi mozel da si nasteti i sebe si ili na naseto semejstvo ili na nekoj drug).Mene mnogu mi treba sovet za da znam sto da pravam i kade da se obratam...Blagodaram

S

Shellshock nam67

Гостин
Da,zboruvam za ostanuvanje vo brak, penzijata ili stanot dali moze da se prefrli na moeto ime,jas da ja zemam penzijata.A, eve i ako bi krenala brakorazvodna parnica sto bi mi sleduvalo(sepak ovo visi vo vozduh zatoa shto mojot soprug bi ostanal i bez nasiot pritisok da se leci i bi mozel da si nasteti i sebe si ili na naseto semejstvo ili na nekoj drug).Mene mnogu mi treba sovet za da znam sto da pravam i kade da se obratam...Blagodaram
секако дека и вие ќе имате еден дел од неговиот имот пошто и вие сте допринесувале во брачната заедница сите тие години значи ве следува дел.
е сега за пензијата како што кажа преска колешката Д-лејди објасна може да му биде одземена деловната способност преку лекари специјалисти кои ќе ја потврдат дека е деловно неспособен само на тој начин може да му се одземе деловната способност
--- надополнето: Jul 14, 2011 3:43 PM ---
Би ве замолил доколку некој има урнек од барање за оставинска постапка .
Поздрав и фала однапред.
за поднесување на оставинска постапка ти треба смртовница( која по службена должност ја издава мвр ) имотен лист( тоа ќе бараш во катастар ) доколку оставителот има недвижен имот куќа нива и сл , сообраќајна доколку има автомобил значи подвижен имот. Оставинската постапка инаку сега по ново се спроведува кај нотарите, доколку пак имаш тестамент или договор за издршка од завештателот ( оставителот ) оставинската постапка се води по тоа ако не даваш наследна изјава со која има 3 опции да се прифатиш за наследник својот имот да го дадеш на друг или да се откажеш од истиот еднаш дадена наследна изјава не може да се отповика и тоа да знаеш.
--- надополнето: Jul 14, 2011 3:45 PM ---

јасно е кажано значи доколку не се покрене тужба пред истекот на рокот од 1 година за споменатите сметки тие застаруваат во спротивно не застаруваат

Член од
20 јули 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
Здраво ми треба правна помош околу една ситуација, ако може да дискутирам со некое правно лице преку ПП. Благодарам..

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Здраво ми треба правна помош околу една ситуација, ако може да дискутирам со некое правно лице преку ПП. Благодарам..
So pravno lice ne mozes da pravis, bidejki ovde sme fizicki lica, a so pravnik mozes vo sekoe vreme ama se naplaka.

С

Сатори

Гостин
Правно лице не е адвокат, правник или секоја друга функција во правосудство која што ви доаѓа на памет. Сериозно. :icon_lol:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Како е регулиран пренос на пари преку граница, (внес во македонија) имено сакам да си затворам сметките во странска банка и да си ги донесам парите во евра овде во мк (банката нема овде свое преставништво) до кој износ можам да имам со себе кога влегувам во МК и што треба да имам од документи за поголем износ ?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Види закон за палтен промет
--- надополнето: Jul 22, 2011 11:19 AM ---
Како е регулиран пренос на пари преку граница, (внес во македонија) имено сакам да си затворам сметките во странска банка и да си ги донесам парите во евра овде во мк (банката нема овде свое преставништво) до кој износ можам да имам со себе кога влегувам во МК и што треба да имам од документи за поголем износ ?
Види закон за палтен промет

Kajgana Shop

На врв Bottom