Правна помош и совети

Член од
6 декември 2010
Мислења
238
Поени од реакции
158
@EKSPERT

" Доколку се поднесе тужба, таа во никој случај за побарувањата нема да се однесува на управителот, бидејќи управителот по категорила е променливо лице, ЕВЕНТУАЛНА ТУЖБА за побарување на долг секогаш би била спрема ПРАВНОТО ЛИЦЕ - ОДНОСНО ФИРМАТА" - малку ме збуни со ова, ама мислам дека од првиот одговор што го пиша добро те разбрав, зошто евентуална тужба сепак мора ,покрај на фирмата, да гласи и на име на некое физичко лице кое ја застапува и одговара за се што е превземано. Мислам дека добро те разбрав, дека само со смена во Централен Регистар престануваат обврските за стариот управител, а не со давањето на полномошно.
Фала уште еднаш за помошта:helou:

Член од
6 април 2006
Мислења
38
Поени од реакции
12
Прокуриста

и како што нормално може да некоја личност се постави за прокуриста ..така би требало да може таа личност да може да се откаже од прокурата која му е дадена од тсрана на основачите...значи ме интересира дали некој има искуство со откажување на прокурата пошто во централен регистар незнаат како се прави тоа и покрај што му се обратив со изјава заверена кај нотар дека нескам да бидам веќе прокурист пошто основачите на фирмата кои се странци ги нема никаде неможам да ги контактирам а фирмата како што е основана така е и останата односно нема ни вработени ни проток на пари.може за совет некој?Благодарам

Член од
10 март 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
fizicki napad

mi treba sovet...
pred otprilika nedela dena bevme so drustvo izlezeni vo eden bilijard klub.
kakao sto si igravme bilijard dojde sefot na objektot koj istovremeno e i direktor na firmata(ne sopstvenik),i imavme kratke verbalna raspravija po sto toj me udri samar od koj za malku sto ne padnav na zemja...osven moeto drustvo imase i drugi svedoci na slucajot a seto toa bilo snimeno i na bezbednosnite kameri na objektot.sega sakam da podnesam tuzba i me interesira kako da go storam toa i
1.Dali imam realni sansi da dobijam ako baram odsteta?
2.za sto mozam da podnesam tuzba?
3.kolkava odsteta mozam da dobijam?

Член од
10 март 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
neinformiranost

ve molam da mi objasnite
pred nekoj den bev priveden vo policiska stanica poradi nenosenje na licna karta-zaradi utvrduvanje na identitet kako sto mi kazqaa podocnavo zapisnikot
ve molam da mi objasnite koi se moite prava i sto smee a sto ne smee da pravi sluzbenoto lice
prvo iako bese vo uniforma ne mi se pretstavi koga pobara lcna karta a mislam deka e dolzen toa da go stori..
potoa vo policiskata stanica ne mi kazaa konkretno za sto sum priveden ...
liceto koe me ispituvase ne mi se pretstavi i ne mi kazaa deka imam pravo na advokat se dodeka ne trebase da se potpisam na zapisnikot..
na kraj edniot policaec me slikase so privaten telefon a mislam deka ne smee toa da go pravi...
i mi se zakanuvaa fizicki
dali imaat pravo na fizicka sila ako koristam vulgarizmi i verbalni zakanikon policajcite???

Г

Господ

Гостин
Колку што знам освен ако не ги нападнеш не смеат.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Вака, смеат да те приведат за не носење на лична карта.
Треба да се престават, ама не мора. Затоа имаш право да прашаш и да побараш да ти покажат легитимација.
Со телефон не смее да те слика. За заканите смееш да ги тужиш - ама прашање е дали ќе има исход тоа.
А за физичка сила ако користиш вулгаризми и закани не смеат да употребат, али смеат да те приведат ради не почитување на законско лице (терминов не знам колку е точен xD)

F

Frankie Yale

Гостин
1. Да, ако сведоците се согласат да сведочат.
2. Физички напад а можеш и да додадеш емоцинален стрес зошто тој те понижил пред толпа луѓе. (твоето друштво и сведоците)
3. Е за ова не знам точно ама сигурен сум дека ќе го офуштиш добро, неколку илјади евра можеби. Консултирај се со адвокат за ова.

Срам да му е женско мава, а за што сте се расправале ако може да знам?

F

Frankie Yale

Гостин
Аххх машко бил, значи помалце пари ќе извади :/

Член од
10 март 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
ne se povrzani ovoj za neinformiranost voopsto i ne mi se sluci mene tuku na moj poznanik, a mene me interisira zatoa sto sakam da znam koi se moite prava i sto smeam da baram..

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.126
Поени од реакции
3.988
Треба да се престават, ама не мора. Затоа имаш право да прашаш и да побараш да ти покажат легитимација.
Со телефон не смее да те слика. За заканите смееш да ги тужиш - ама прашање е дали ќе има исход тоа.
А за физичка сила ако користиш вулгаризми и закани не смеат да употребат, али смеат да те приведат ради не почитување на законско лице (терминов не знам колку е точен xD)
Се согласувам со постов... Значи единствен прекршок им е тоа што те сликале со приватен телефон... Исто нормално и заканите, ама нив неможеш да ги докажеш така да џабе ќе ти биде тужење.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
За се си во право.
П.С: Службено лице..:)

Член од
10 март 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
porano rabotev tamu pa imavme nekoi nedorazbiranja okolu rabotata:)

--- надополнето ---

ne se povrzani ovoj za neinformiranost voopsto i ne mi se sluci mene tuku na moj poznanik, a mene me interisira zatoa sto sakam da znam koi se moite prava i sto smeam da baram..

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.515
porano rabotev tamu pa imavme nekoi nedorazbiranja okolu rabotata:)

--- надополнето ---

Права? Подобро да си ги земеш правата во свои раце (орудие или тупаници) додека си во "правнава" држава...

Член од
21 јуни 2009
Мислења
65
Поени од реакции
1
сакам да ми помогне некој доколку има познавања од денационализација. врз основа на законот за денационализација вратено ни е земјиште-лозје, лозјето моментално го користи фирма која од државата го има земено под закуп. по сила на закон сега тоа земјиште-лозје преминува во наша сопственост. Колку што сум запознаен сега ние треба да им дадеме писмена понуда на фирмата која го има земено под закуп т.е. тие имаат право на првенствено купување.Дали некој може да ми каже како би изгледала таа понуда и дали треба да биде заверена на нотар и кој би бил рокот во кој фирмата би требало да ни одговори на понудата.

Kajgana Shop

На врв Bottom