Правна помош и совети

VMP

VMP
Член од
8 октомври 2010
Мислења
115
Поени од реакции
15
Тоа што го пишав погоре се случило во твојот случај, манипулираат со демек уредна достава, со други зборови, нотарите соработуваат со приватни пошти кои некои од нив работат во корист на нотарот за да им праќа повеќе пратки нели повеќе пари, а за нотарот ,,успешно" завршени предмети без приговор, а сè согласно закон, имено, поштарот ќе пише на доставница: ,,Не сака да прими", ,,Иселен", ,,Не може да се пронајде", ,,Известен да прими лично", итн., еден куп варијации има, чекаат 8 дена, прават уште еден обид пак чекаат 8 дена, па нотарот објавува на огласна табла во Апелација или во Основен Граѓански суд, и после 8 дена се смета уредно доставено, и се става клаузула за правосилност и извршност и доверителот поведува постапка за извршување.
Што се случило навистина со писмото тоа само поштарот знае од таа приватна пошта...

Во твојот случај контактирај го извршителот и види да не должиш уште нешто за трошоци на постапка и слично, уплати и тоа е тоа, не вреди за 4000 ден да се почнува било каква постапка оти сè им е покриено и ќе биде долга правна битка за да се докаже спротивното, а може на крајот правдата да те чини 140 000 денари во смисла да ја истераш правдата, ако ти се тера правда и си подготвен да загубиш пари, но на крај да имаш правда, тогаш пиши ми во порака, али јас те советувам не вреди, али ти си знаеш ти одлучуваш :)
Тоа што го пишав погоре се случило во твојот случај, манипулираат со демек уредна достава, со други зборови, нотарите соработуваат со приватни пошти кои некои од нив работат во корист на нотарот за да им праќа повеќе пратки нели повеќе пари, а за нотарот ,,успешно" завршени предмети без приговор, а сè согласно закон, имено, поштарот ќе пише на доставница: ,,Не сака да прими", ,,Иселен", ,,Не може да се пронајде", ,,Известен да прими лично", итн., еден куп варијации има, чекаат 8 дена, прават уште еден обид пак чекаат 8 дена, па нотарот објавува на огласна табла во Апелација или во Основен Граѓански суд, и после 8 дена се смета уредно доставено, и се става клаузула за правосилност и извршност и доверителот поведува постапка за извршување.
Што се случило навистина со писмото тоа само поштарот знае од таа приватна пошта...

Во твојот случај контактирај го извршителот и види да не должиш уште нешто за трошоци на постапка и слично, уплати и тоа е тоа, не вреди за 4000 ден да се почнува било каква постапка оти сè им е покриено и ќе биде долга правна битка за да се докаже спротивното, а може на крајот правдата да те чини 140 000 денари во смисла да ја истераш правдата, ако ти се тера правда и си подготвен да загубиш пари, но на крај да имаш правда, тогаш пиши ми во порака, али јас те советувам не вреди, али ти си знаеш ти одлучуваш :)
Секако. Ќе разговараме пристојно, но навистина ова е без ред. Може пак да најдат некоја стотка и ма крај за долг од 1000 денари да се чудам. Никако не ми е јасен тој дог. Секпгаш се плаќам. Фала за реакцијата.

12212112

17.04.2024
Член од
25 октомври 2023
Мислења
164
Поени од реакции
141
29.06.2024 - Сабота. Разбуден во 7 и 30 бидејќи мајсторите што, чат пат работат на зградата до мојата, решиле да ја користат најголемата бормашина. Имам ли право да се пожалам негде?

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.101
Поени од реакции
1.211
29.06.2024 - Сабота. Разбуден во 7 и 30 бидејќи мајсторите што, чат пат работат на зградата до мојата, решиле да ја користат најголемата бормашина. Имам ли право да се пожалам негде?
мислам не, види таму по ќуќен ред кога е време на одмор и ќе ти биде јасно, затоа што не може на сите да ни е погодено едни станувааат во 5 други тогаш си легнуваат итн...

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
513
Поени од реакции
217
Здраво, денес (02.07) работодавецот ми се заканува дека ќе ме тужи ако не потпишам отказно решение со дата 28.06, а јас имам решение за користење на годишен одмор од 15.06 заклучно со 01.07 со потпис и печат од фирмата. Сака да ме одјави порано за да не ме следува К15.
1. Дали доколку ме тужи на суд дали се признава решение за одобрено користење на годишен одмор.
2. Хипотетички на суд излезам виновен, пресудат во негова корист и треба да му платам парична оштета, дали после тоа се впишува пресудата во казнената евиденција и нема да пишува дека сум неосудуван.

Било каква помош за да се справам со ситуацијата е добредојдена.

Благодарам однапред

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.689
Поени од реакции
6.016
Здраво, денес (02.07) работодавецот ми се заканува дека ќе ме тужи ако не потпишам отказно решение со дата 28.06, а јас имам решение за користење на годишен одмор од 15.06 заклучно со 01.07 со потпис и печат од фирмата. Сака да ме одјави порано за да не ме следува К15.
1. Дали доколку ме тужи на суд дали се признава решение за одобрено користење на годишен одмор.
2. Хипотетички на суд излезам виновен, пресудат во негова корист и треба да му платам парична оштета, дали после тоа се впишува пресудата во казнената евиденција и нема да пишува дека сум неосудуван.

Благодарам однапред
Ako veke imas takvo resenie za odmor , ne moze da te odjavi na 28.06. (zatoa i ti bara dobrovolno da potpises otkaz)

Okulu tuzbata - ne si jasen za sto saka rabotodavacot da te tuzi?
Site prasanja ti zavisat od toa.
-Dali ke ti se priznae toa resenie na Sud, zavisi..
-Dali ke mozes vo idnina da izvadis potvrda za neosuduvan, isto ti zavisi... Samo ako te tuzi krivicno (primer, za krazba) I hipoteticki bides osuden, togas ke ti stoi vo evidencija deka si osuduvan.

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
513
Поени од реакции
217
Ako veke imas takvo resenie za odmor , ne moze da te odjavi na 28.06. (zatoa i ti bara dobrovolno da potpises otkaz)

Okulu tuzbata - ne si jasen za sto saka rabotodavacot da te tuzi?
Site prasanja ti zavisat od toa.
-Dali ke ti se priznae toa resenie na Sud, zavisi..
-Dali ke mozes vo idnina da izvadis potvrda za neosuduvan, isto ti zavisi... Samo ako te tuzi krivicno (primer, za krazba) I hipoteticki bides osuden, togas ke ti stoi vo evidencija deka si osuduvan.
Мора да дојдеш да се потпишеш на отказното решение оти ќе те тужам за кршење на работен однос, а по кој основ незнам. Не сум имал работа со судови, не ми е познат законот за кривични дела. Се плашам да не ми стои во казнената евиденцијa дека сум осудуван зошто имам повеќе започнати процедури каде се бара таа потврда за неосудуван и затоа незнам како би ме тужел.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.689
Поени од реакции
6.016
... оти ќе те тужам за кршење на работен однос...
Prijatel, ne postoi takvo nesto kako "krsenje raboten odnos"...

Moze da saka da ti dade otkaz poradi x pricini, primer, slabi rezultati ili angazman, kasnenje na rabota, ili sl..
Ama nisto od toa ne e krivicno delo sto moze da ti stoi vo sudska evidencija I da ti pravi problem vo idnina.

Moj sovet, prvo informiraj se NA KOJ OSNOV saka da te tuzi...
Drugo, valjda jasno ti e deka nemas idnina vo taa firma. Vo slucajot se raboti samo dali ke zemes K15 ili ne... Proceni si sam dali vredi za 200 evra da se zaebavas hipoteticki po sudovi

Член од
14 април 2012
Мислења
32.519
Поени од реакции
66.001
Мора да дојдеш да се потпишеш на отказното решение оти ќе те тужам за кршење на работен однос, а по кој основ незнам. Не сум имал работа со судови, не ми е познат законот за кривични дела. Се плашам да не ми стои во казнената евиденцијa дека сум осудуван зошто имам повеќе започнати процедури каде се бара таа потврда за неосудуван и затоа незнам како би ме тужел.
Мешаш кривична и прекршочна постапка. Ова твоето, ако не си украл нешто на работа или си направил злоупотреба на должност, под услов да не си вработен во државна институција, не гледам како некој кривично ке те гони. Прекршочна постапка не влегува во делот за тоа дали си осудуван или не.

Член од
23 март 2011
Мислења
1.165
Поени од реакции
1.042
Дали некој знае.

Исплатено е плата од страна на книговодство по грешка на лице кое е избркано поради глупост туку
Како да се вратат парите во фирма? На драга волја или може да се покрене постапка некоја?
Шо доколку несака да ги врати?

Направивме налог за да потпише но што друго?

Белки некој знае законот како е

Член од
2 март 2016
Мислења
507
Поени од реакции
508
Дали некој знае.

Исплатено е плата од страна на книговодство по грешка на лице кое е избркано поради глупост туку
Како да се вратат парите во фирма? На драга волја или може да се покрене постапка некоја?
Шо доколку несака да ги врати?

Направивме налог за да потпише но што друго?

Белки некој знае законот како е
Ако не сака доброволно тогаш имате две опции едната побрза со предлог за издавање на нотарски платен налог и втората опција што е побавна но најзаконита е со тужба за неосновано стекнување, во секој случај ќе ви треба вештачење.

Ако те интересира нешто конкретно пиши ми во порака.

Благодарам однапред
Твојот работодавач блефира, не потпишувај ништо и нека ти исплати К-15.

За да тужи може но ќе му падне тужбата освен ако навистина не си му сторил штета во работењето тогаш ќе те тужи во граѓанска постапка.
Во кривична постапка ќе бидеш тужен или гонет само ако си сторил кривично дело при вршење на работата на пример ако си крадел па затоа да ти дава отказ и слично, без да се запознаам детално со фактичката состојба не можам да ти кажам ништо конкретно, ова што го пишав е најчесто заплашување на работниците за да доброволно потпишат отказ за да им бидат скратени права како надоместок за отказен рок и/или надоместок наместо отказен рок, К-15 т.е. регрес за годишен одмор, испратнина, да не дозволи користење на годишен одмор итн., зависи од ситуација до ситуација.
Во казнена евиденција ќе бидеш упишан само ако бидеш правосилно осуден во кривична постапка, а не ако бидеш задолжен да платиш надомест на штета во граѓанска (парнична) постапка.

Ако те интересира нешто дополнително пиши ми во порака.

Член од
18 октомври 2009
Мислења
42
Поени од реакции
7
Здраво, одјавен сум од работа со отказ од работодавачот поради деловни причини. На решението за отказ ми ја пишува причината, но на м1м2 пишува само со отказ од работодавачот. Дали само со решението можам да поднесам за паричен надомест, иако на м1м2 пишува со отказ од работодавачот.

Тишка

Кротитељ
Член од
1 јуни 2011
Мислења
6.951
Поени од реакции
9.581
Дали ако еве речеме денес 04.07 дадам отказ на работно место каде сум исполнил услов за К15 со тоа што работам последните 6 месеци(ако се уште истите) работодавачот може да не ми го исплати истиот по некој закон или слично.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.689
Поени од реакции
6.016
Дали ако еве речеме денес 04.07 дадам отказ на работно место каде сум исполнил услов за К15 со тоа што работам последните 6 месеци(ако се уште истите) работодавачот може да не ми го исплати истиот по некој закон или слично.
Moze

Член од
12 мај 2014
Мислења
1.136
Поени од реакции
2.659
Мора да ти исплати ако си бил пријавен од 01.01 до 31.06.

ruller

Expert
Член од
5 септември 2011
Мислења
523
Поени од реакции
349
Кога се врши исплата на плата во период на боледување? Дали знае некој државата кога исплаќа пример за месец јуни врз основа на боледување поднесено од комисија. Знам дека слабо ни функционира системот ама дали знае некој попрецизно по закон или искуство

Kajgana Shop

На врв Bottom