Правна помош и совети

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.510
Поени од реакции
11.137
Најверојатно сега е доцна, бидејќи таков Договор си потпишала
Ама не ни ми беше даден документ некаков за нов договор, јас отидов со извод од умрени со намера да го сменам името на договорот. И тоа и го пишува во договорот :

"Во случај на смрт на претплатникот, Македонски Телеком АД - Скопје на барање од неговите наследници или членови на семејството, ќе изврши измена на насловот на претплатникот и пренос на претплатничкиот договор. До тогаш лицето што ќе продолжи да ја користи телефонската линија на претплатникот по неговата смрт, ќе се смета за привремен претплатник во смисла на одредбите содржани во Општите услови."

Кога ми беше дадено да потпишам јас мислев дека потпишувам за смена на името,не нов договор бидејќи никаде во дискусијата не беше споменато нов договор. Си заминав од салонот со празни раце, значи не ми ни дадоа некаков документ. Плус не може да склучам нов договор во име на некој друг, договорот не е ни на мое име.
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
2.477
Поени од реакции
5.101
Ама не ни ми беше даден документ некаков за нов договор, јас отидов со извод од умрени со намера да го сменам името на договорот. И тоа и го пишува во договорот :

"Во случај на смрт на претплатникот, Македонски Телеком АД - Скопје на барање од неговите наследници или членови на семејството, ќе изврши измена на насловот на претплатникот и пренос на претплатничкиот договор. До тогаш лицето што ќе продолжи да ја користи телефонската линија на претплатникот по неговата смрт, ќе се смета за привремен претплатник во смисла на одредбите содржани во Општите услови."

Кога ми беше дадено да потпишам јас мислев дека потпишувам за смена на името,не нов договор бидејќи никаде во дискусијата не беше споменато нов договор. Си заминав од салонот со празни раце, значи не ми ни дадоа некаков документ. Плус не може да склучам нов договор во име на некој друг, договорот не е ни на мое име.
Тие, битангите, секогаш се повикуваат дека, со потпишувањето, си се согласила на сите услови. Можеби некој од правниците овде ќе може поконкретно да одговори
 
Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.535
Поени од реакции
1.383
Ама не ни ми беше даден документ некаков за нов договор, јас отидов со извод од умрени со намера да го сменам името на договорот. И тоа и го пишува во договорот :

"Во случај на смрт на претплатникот, Македонски Телеком АД - Скопје на барање од неговите наследници или членови на семејството, ќе изврши измена на насловот на претплатникот и пренос на претплатничкиот договор. До тогаш лицето што ќе продолжи да ја користи телефонската линија на претплатникот по неговата смрт, ќе се смета за привремен претплатник во смисла на одредбите содржани во Општите услови."

Кога ми беше дадено да потпишам јас мислев дека потпишувам за смена на името,не нов договор бидејќи никаде во дискусијата не беше споменато нов договор. Си заминав од салонот со празни раце, значи не ми ни дадоа некаков документ. Плус не може да склучам нов договор во име на некој друг, договорот не е ни на мое име.
Za toa se cita sto se potpisuva. Ako novo skluceniot dogovor e na drugo ime razlicno od tvoeto , togas bi trebalo da ima izlez bidejki ne treba da ti dozvolat da potpises za nekoj drug bez polnomosno. Inace site ke pravea dogovori na treti lica.
Inace ne znam dali pravat smena na ime samo so istiot dogovor ili mora nov dogovor za promena na ime. Verojatnosta da e vtorovo e golema bidejki sum se sretnal so ova prethodno. Najubavo odi im pak nazad i probaj da sredis.
 

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.510
Поени од реакции
11.137
Za toa se cita sto se potpisuva. Ako novo skluceniot dogovor e na drugo ime razlicno od tvoeto , togas bi trebalo da ima izlez bidejki ne treba da ti dozvolat da potpises za nekoj drug bez polnomosno. Inace site ke pravea dogovori na treti lica.
Inace ne znam dali pravat smena na ime samo so istiot dogovor ili mora nov dogovor za promena na ime. Verojatnosta da e vtorovo e golema bidejki sum se sretnal so ova prethodno. Najubavo odi im pak nazad i probaj da sredis.
Не знам како испадна нов договор кога дојдов на пулт со цел да го заменам името на постоечкиот договор. Впрочем во договорот стои вака :

"Во случај на смрт на претплатникот, Македонски Телеком АД - Скопје на барање од неговите наследници или членови на семејството, ќе изврши измена на насловот на претплатникот и пренос на претплатничкиот договор. До тогаш лицето што ќе продолжи да ја користи телефонската линија на претплатникот по неговата смрт, ќе се смета за привремен претплатник во смисла на одредбите содржани во Општите услови."

Значи во цела дискусија додека бев таму не се ни спомна нов договор, затоа и кога потпишав ( а потпишав на таблет, на таблетот беше отворено само за потпис, ништо друго ) не ни знаев што потпишувам, претпоставив дека потпишувам промена на договорот, а не нов договор. Од салонот излегов со празни раце, значи немав никаков документ кој би ми дал до знаење дека потпишав нов договор.

Бев во салон пак и го укинаа новиот договор, го променаа само името на стариот договор, како што впрочем и требаше да биде. Само 4 очи отворени треба, да не приметев вчера ќе си теравме вака.
 

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.510
Поени од реакции
11.137
Дур сум со Телеком актуелна уште едно прашање.
Во дворот имаме од старите бандери од Телеком. Нема никакви кабли од Телеком но тие ја изнајмуваат бандерата на кабелски оператор кој ја користи веќе подолги години. Има неколку приклучоци на неа.
Ме интересира како може Телеком со години да наплаќа за користење на бандерата која е на наш имот? Дали имаме право да побараме да се тргне бандерата?
 
Член од
2 март 2016
Мислења
405
Поени од реакции
353
Дур сум со Телеком актуелна уште едно прашање.
Во дворот имаме од старите бандери од Телеком. Нема никакви кабли од Телеком но тие ја изнајмуваат бандерата на кабелски оператор кој ја користи веќе подолги години. Има неколку приклучоци на неа.
Ме интересира како може Телеком со години да наплаќа за користење на бандерата која е на наш имот? Дали имаме право да побараме да се тргне бандерата?
Може или барајте телеком да ви плаќа закупнина за користење на дел од дворно место, ова во случај ако тој дел од недвижноста не била претходно предмет на експропријација, или да не било претходно востановена некоја стварна службеност, тоа ќе си видите во имотен лист, али ако е се' чисто тогаш останува да барате тоа што пишав погоре.
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
2.477
Поени од реакции
5.101
Дур сум со Телеком актуелна уште едно прашање.
Во дворот имаме од старите бандери од Телеком. Нема никакви кабли од Телеком но тие ја изнајмуваат бандерата на кабелски оператор кој ја користи веќе подолги години. Има неколку приклучоци на неа.
Ме интересира како може Телеком со години да наплаќа за користење на бандерата која е на наш имот? Дали имаме право да побараме да се тргне бандерата?
Тешко дека ќе се разберете. Тоа е стара, честа ситуација и, тешко ќе ја решите ако немате некој да ја побутне работата. Во тој случај, јас би се потрудил бандерата "случајно" да се навали, падне, а потоа не би дозволил влез во мојот двор
 

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.510
Поени од реакции
11.137
Тешко дека ќе се разберете. Тоа е стара, честа ситуација и, тешко ќе ја решите ако немате некој да ја побутне работата. Во тој случај, јас би се потрудил бандерата "случајно" да се навали, падне, а потоа не би дозволил влез во мојот двор
Ај за тргање некако ќе направиме,ама како така со години ја рентаат бандерата, а бандерата на приватен имот? Проверено во имотен лист, цело земјиште е во приватна сопственост.
 
Член од
2 март 2016
Мислења
405
Поени од реакции
353
Ај за тргање некако ќе направиме,ама како така со години ја рентаат бандерата, а бандерата на приватен имот? Проверено во имотен лист, цело земјиште е во приватна сопственост.
Исто проверете во еден историски преглед на земјиштето од Катастар дали претходно било упишано нешто врз земјиштето и обратете се врз кој основ телеком ја поставиле бандерата, треба да постои основ (експропријација на дел од земјиштето, службеност итн.), ако не се утврди постоење на било како основ тогаш слободно срушете ја бандерата, но претходно направете едно вештачење за наназад до 3 години да ви платат надомест на штета, исто може да им кажете да остане бандерата па да ви плаќаат закупнина, дури и ако е врз основ на стварна службеност поставена пак треба да ви платат надомест за користење наназад до 5 години, се после тоа е застарено.
Нејсе, треба убаво да испитате и да си барате заштита на сопственичките права, не може туку така некој да ви узурпира дел од парцела и башка да остварува добивка, реагирајте не ги оставајте телеком да си користат гратис.
 

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.510
Поени од реакции
11.137
Исто проверете во еден историски преглед на земјиштето од Катастар дали претходно било упишано нешто врз земјиштето и обратете се врз кој основ телеком ја поставиле бандерата, треба да постои основ (експропријација на дел од земјиштето, службеност итн.), ако не се утврди постоење на било како основ тогаш слободно срушете ја бандерата, но претходно направете едно вештачење за наназад до 3 години да ви платат надомест на штета, исто може да им кажете да остане бандерата па да ви плаќаат закупнина, дури и ако е врз основ на стварна службеност поставена пак треба да ви платат надомест за користење наназад до 5 години, се после тоа е застарено.
Нејсе, треба убаво да испитате и да си барате заштита на сопственичките права, не може туку така некој да ви узурпира дел од парцела и башка да остварува добивка, реагирајте не ги оставајте телеком да си користат гратис.
Бандерата е поставена пред 40-50 години, и ние немаме никаков документ зошто била поставена. Кога ја прашав баба ми, ми рече дека тогаш не ни прашувале, само поставувале.:D
Телеком ја користеа за нивни цели до пред 10-15 години, од тогаш натака се рента.
Ќе проверам за ова,фала за инфо.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
11.290
Поени од реакции
23.316
Бандерата е поставена пред 40-50 години, и ние немаме никаков документ зошто била поставена. Кога ја прашав баба ми, ми рече дека тогаш не ни прашувале, само поставувале.:D
Телеком ја користеа за нивни цели до пред 10-15 години, од тогаш натака се рента.
Ќе проверам за ова,фала за инфо.
Ти дадоа паметен совет погоре, нека се поднавали малку бандерата, и пријавете дека е опасност за околината (писмено барање, со КП, имотен лист), ќе мора да дојдат да ја променат, и тогаш нема да им дозволите да стават нова, т.е ако сакаат да стават ќе им барате да си платат.
 
Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.535
Поени од реакции
1.383
Исто проверете во еден историски преглед на земјиштето од Катастар дали претходно било упишано нешто врз земјиштето и обратете се врз кој основ телеком ја поставиле бандерата, треба да постои основ (експропријација на дел од земјиштето, службеност итн.), ако не се утврди постоење на било како основ тогаш слободно срушете ја бандерата, но претходно направете едно вештачење за наназад до 3 години да ви платат надомест на штета, исто може да им кажете да остане бандерата па да ви плаќаат закупнина, дури и ако е врз основ на стварна службеност поставена пак треба да ви платат надомест за користење наназад до 5 години, се после тоа е застарено.
Нејсе, треба убаво да испитате и да си барате заштита на сопственичките права, не може туку така некој да ви узурпира дел од парцела и башка да остварува добивка, реагирајте не ги оставајте телеком да си користат гратис.

Kako advokat ne bi trebalo da davas soveti ko boldiranoto. So toa samo ke si nasteti sebesi i ke plati osteta.
Ova e isto ko da mu reces na nekoj "ako ti parkirale u dvor bez dozvola slobodno zapali mu ja kolata".
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
11.290
Поени од реакции
23.316
Има ли некаде официјални темплејти за полномошно?
Ми треба едно со кое полномошникот ќе има право да продава, потпишува во мое име, и се што е потребно околу недвижности.
Ми треба второ со кое ќе може да го возат мојот автомобил, и по потреба да го продадат.

Знам дека нотарите ги куцаат, ама сакам да отидам спремен за да не чекам премногу долго во гужва (поради летање ми треба негативен ПЦР, и внимавам да на го закачам во следните денови, ќе ми изремети буквално се).
 
Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.535
Поени од реакции
1.383
Има ли некаде официјални темплејти за полномошно?
Ми треба едно со кое полномошникот ќе има право да продава, потпишува во мое име, и се што е потребно околу недвижности.
Ми треба второ со кое ќе може да го возат мојот автомобил, и по потреба да го продадат.

Знам дека нотарите ги куцаат, ама сакам да отидам спремен за да не чекам премногу долго во гужва (поради летање ми треба негативен ПЦР, и внимавам да на го закачам во следните денови, ќе ми изремети буквално се).
Druze samo napisi sho konkretno sakas da moze da pravat i koi limiti da gi imaat. Kolku sto se sekavam advokatite gi praat polnomosnata i ti zimaat pari, a notarot samo gi zaveruva. Jas koga barav templejti, najdov mnogu malku ali ne mi odgovaraa na toa sto ja sakav da gi koristam. U princip u MK tesko se naogjaat ovie, bidejki advokatite zimaat po 500-1000den za veke gotov dokument.

Jas pred godina vreme sam go kucav moeto i izglea ko ova podolu:
Jas, dolupotpisaniot..so EMBG....i so adresa na ziveenje...ja/go opolnomostuvam (imeto na polnomosnik)vo moe ime i moja smetka da moze da potpisuva, prodava(nabroj se konretno sho sakas da da moze polnomosnikot da pravi). Najdolu ke se potpises i data ke stavis i moze da odis da ti go zaverat.
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
2.477
Поени од реакции
5.101
Druze samo napisi sho konkretno sakas da moze da pravat i koi limiti da gi imaat. Kolku sto se sekavam advokatite gi praat polnomosnata i ti zimaat pari, a notarot samo gi zaveruva. Jas koga barav templejti, najdov mnogu malku ali ne mi odgovaraa na toa sto ja sakav da gi koristam. U princip u MK tesko se naogjaat ovie, bidejki advokatite zimaat po 500-1000den za veke gotov dokument.

Jas pred godina vreme sam go kucav moeto i izglea ko ova podolu:
Jas, dolupotpisaniot..so EMBG....i so adresa na ziveenje...ja/go opolnomostuvam (imeto na polnomosnik)vo moe ime i moja smetka da moze da potpisuva, prodava(nabroj se konretno sho sakas da da moze polnomosnikot da pravi). Najdolu ke se potpises i data ke stavis i moze da odis da ti go zaverat.
Јас би додал и рок, до кога важи полномошното
 

Kajgana Shop

На врв Bottom