Правна помош и совети

Член од
19 септември 2009
Мислења
4.708
Поени од реакции
4.232
Грешно толкување ти е ова, и го нема ниту во ЗН а не верувам ни во пракса.

По оваа логика, под претпоставка наследникот кој починал да нема деца, сопругата ќе земе ист дел како и братот на починатиот, што е невозможно.
Зошто невозможно и зошто грешно?
Имено, додека не се даде негативна наследничка изјава се рачуна дека наследникот се прифаќа за наследство, односно дури и во пракса некој уредно поканет ако не дојде пред нотар во оставинска постапака се рачуна дека се прифаќа за наследник за делот кој му припаѓа според закон...друго незнам по која правна логика или одредба треба да се исклучи сопругата од наследен дел кој би припаднала на наследник кој што умрел после смрта на оставителот?
 
Член од
30 септември 2015
Мислења
277
Поени од реакции
390
Малку имаш измешано тестамент и договор за доживотна издршка, ама ништо страшно не се замарај.
Ќе ја побарам пресудата. Не би било професионално да ја постирам зсради странките.
Автоматски споено мислење:

Здраво , да прашам која е постапката (дали постои воопшто начин) да се направи увид на трансакциска сметка на починато лице во Стопанска Банка , во случајот станува збор за дете на починатото лице , дали постои можност или не - фала ви однапред !
Стави ја во оставинска маса и распредели го правото за располагање со средствата, нема да имаш пречка
Автоматски споено мислење:

TОа беше дилемава. Зошто би се јавила и сопругата?
Не може да се јави сопругата за наследник по право на претставување, не ја следува дел од свекрва и, нон сенс е муабетов
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
4.708
Поени од реакции
4.232
Ти ја разбирам логиката, но сеуште сум во дилема бидејќи не е сосема јасно како сопругата и децата (значи снаата и внуците на оставителката) ќе се јават како наследници од прв наследен ред заедно со другиот син кој законски е наследник од прв наследен ред, ако не по право на претставување. Ваква законска одредба нема во Законот за наследување, па е оставено само на толкување. А за жал не успеав да најдам судска пракса во слични случаи. Постои голема веројатност во пракда, различни нотари различно да ја толкуваат ваквата правна ситуација која е настаната како директна последица на тоа што навремено не е поведена оставинска постапка (додека двајцата синови биле живи).
Ретко нотарите во овакви работи да имаат различна пракса, имено логиата не е по право на претставување, туку како што објаснив на членот погоре, односно починатиот брат кој починал по смртта на оставителот се рачуна дека го наследил негов дел, односно никаде нема негативна наследничка изјава од него, а неможе ни да има ради тоа дека е починат, па со самото тоа му припаѓа наследен дел кој би му припаднал според закон, е на тој наследен дел кој би му припаднал според закон сопругата има право на наследен дел...

Членот кој праша за помош ако е така како што кажува мислам декаа нема опасност... имено доколку сопругата на братот би поднела тужба овој би дал одговор на тужба со договорот за доживотна издршка како доказ и ке си заврши работа, но најубаво да се консултира со адвокат со сите документи што ги има.
Автоматски споено мислење:

Не може да се јави сопругата за наследник по право на претставување, не ја следува дел од свекрва и, нон сенс е муабетов
Цело време го мешаш муабетот со право на претставување, а не е тоа... ти објаснив овде сопругата не наследува дел на свекрвата, туку нааследува дел од имотот на својот покоен сопруг кој се поминал после смртта на оставителот... да нема договор за доживотна издршка сопругата со тужба ке го добие делот кој и припаѓа и тужениот ке биде задолжен за трошоци.
 
Последно уредено:
Член од
20 јули 2014
Мислења
5.231
Поени од реакции
6.740
Зошто невозможно и зошто грешно?
Имено, додека не се даде негативна наследничка изјава се рачуна дека наследникот се прифаќа за наследство, односно дури и во пракса некој уредно поканет ако не дојде пред нотар во оставинска постапака се рачуна дека се прифаќа за наследник за делот кој му припаѓа според закон...друго незнам по која правна логика или одредба треба да се исклучи сопругата од наследен дел кој би припаднала на наследник кој што умрел после смрта на оставителот?
По член 14 од ЗН пикса, делот од оставината што би припаднал на порано умреното дете, го наследуваат негови деца, внуци, правнуци и се така по права линија, а брачен другар не е спомнат.

Тоа е предвидено од законодавецот да се заштити имотот и да остане во рамките на истата линија, во потомството.
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
4.708
Поени од реакции
4.232
По член 14 од ЗН пикса, делот од оставината што би припаднал на порано умреното дете, го наследуваат негови деца, внуци, правнуци и се така по права линија, а брачен другар не е спомнат.

Тоа е предвидено од законодавецот да се заштити имотот и да остане во рамките на истата линија, во потомството.
Само што овде чл.14 од ЗН не се применува, бидејќи овде не станува збор за порано умрене дете, веќ за дете умрено после смртта на оставителот, значи детето умрено после смртта на оставителот е законски наследник на оставителот, а на него законски наследници се неговите потомци и сопругата... како што кажав чл.14 од ЗН не применлив е во овој предмет.
 
Член од
20 јули 2014
Мислења
5.231
Поени од реакции
6.740
Само што овде чл.14 од ЗН не се применува, бидејќи овде не станува збор за порано умрене дете, веќ за дете умрено после смртта на оставителот, значи детето умрено после смртта на оставителот е законски наследник на оставителот, а на него законски наследници се неговите потомци и сопругата... како што кажав чл.14 од ЗН не применлив е во овој предмет.
Наследниот дел што "би му припаднал" на детето-наследник не се смета како оставина на оставител за да се формираат наследни редови како што пишуваш. Прво треба детето-наследник да има стекнато имот-оставина за да се фомира наследен ред во кој ќе биде вклучена и сопругата.

Исто е и кога има исклучување на наследник од наследен дел, потомокот наследува, брачниот другар не е вклучен.
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
4.708
Поени од реакции
4.232
Наследниот дел што "би му припаднал" на детето-наследник не се смета како оставина на оставител за да се формираат наследни редови како што пишуваш. Прво треба детето-наследник да има стекнато имот-оставина за да се фомира наследен ред во кој ќе биде вклучена и сопругата.

Исто е и кога има исклучување на наследник од наследен дел, потомокот наследува, брачниот другар не е вклучен.
Добро јас ти кажувам каако е правно засновано и каако функционирааат рабаотите, распрашај се кај нотарите или судиите кои одлучуваале по тужби ке видиш каква е и пракса, тоа што не била спроведена наследна постапка врз имотот на оставителот додека едден од наследниците бил жив, не значи декаа треба да се применува чл.14 од ЗН, односно нема никаадее негативна нааследничка изјаава од умрениот наследник, така да се рачун дека истиот се прифаќа за наследник, па врз основа на ашто и сопругатаа има право на наследдство, инаку ова не ти го зборувам само врз основа на мое правно резонирање, туку и од искуство во пракса.
 
Член од
4 март 2011
Мислења
670
Поени од реакции
607
Добро јас ти кажувам каако е правно засновано и каако функционирааат рабаотите, распрашај се кај нотарите или судиите кои одлучуваале по тужби ке видиш каква е и пракса, тоа што не била спроведена наследна постапка врз имотот на оставителот додека едден од наследниците бил жив, не значи декаа треба да се применува чл.14 од ЗН, односно нема никаадее негативна нааследничка изјаава од умрениот наследник, така да се рачун дека истиот се прифаќа за наследник, па врз основа на ашто и сопругатаа има право на наследдство, инаку ова не ти го зборувам само врз основа на мое правно резонирање, туку и од искуство во пракса.
Како е правно засновано е определено исклучиво во закон, а ЗН не предвидува ваков конкретен случај. Судска пракса така речи и не може да се најде, иако и јас донекаде го делам твоето мислење, но не во целост. Не може да се примени одредбата за наследување по право на претставување но не може нити како што велиш ти, така едноставно. Мора да се водат две посебни оставински постапки, за кои нема правна пречка да се решат и со едно оставинско решение.
Не разбирам зошто спомнуваш тужби и постапки по тужба кога во конкретниов случај нема да дојде до такво нешто, со оглед дека ако наследниците од починатиот син (сопругата и децата) дадат позитивна наследна изјава, другиот син (наследник) во тој момент ќе го извади договорот за доживотна издршка и сета оставина ќе му припадне само нему и нормално во тој случај ќе се плати данок на промет (што првично беше целта како да се избегне, а тоа може само ако дадат негативни наследни изјави). Законот никаде не го ограничува моментот кога еден наследник може да се повика на постоење на договор за доживотна издршка што практично значи дека во секоја фаза од оставинската постапка, дури и откако ќе сочека да види какви наследнички изјави ќе дадат другите странки. Нема да дојде до поведување на парнична постапка и тужба
 
Член од
2 март 2016
Мислења
354
Поени од реакции
264
Кратко и јасно, снаата не може да се јави како наследник на сверквата по право на претставување на својот сопруг во прв наследен ред заедно со браќата и сестрите и другиот родител на нејзиниот сопруг.
По право на претставување се јавуваат само потомците на оставителот во права линија.
На свекрвата може да се јават како наследници по право на претставување во прв наследен ред само нејзините внуци заедно со нивните чичковци, тетки, и нивниот дедо. Тоа е тоа, се друго е правно филозофирање. :)
 
Член од
4 март 2011
Мислења
670
Поени од реакции
607
Кратко и јасно, снаата не може да се јави како наследник на сверквата по право на претставување на својот сопруг во прв наследен ред заедно со браќата и сестрите и другиот родител на нејзиниот сопруг.
По право на претставување се јавуваат само потомците на оставителот во права линија.
На свекрвата може да се јават како наследници по право на претставување во прв наследен ред само нејзините внуци заедно со нивните чичковци, тетки, и нивниот дедо. Тоа е тоа, се друго е правно филозофирање. :)
Браво бе Форца, ја опрај работата по кратка постапка
Наследување по право на претставување може да се примени кога детето не го надживеало својот родител, односно умрело пред него.
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
4.708
Поени од реакции
4.232
Како е правно засновано е определено исклучиво во закон, а ЗН не предвидува ваков конкретен случај. Судска пракса така речи и не може да се најде, иако и јас донекаде го делам твоето мислење, но не во целост. Не може да се примени одредбата за наследување по право на претставување но не може нити како што велиш ти, така едноставно. Мора да се водат две посебни оставински постапки, за кои нема правна пречка да се решат и со едно оставинско решение.
Не разбирам зошто спомнуваш тужби и постапки по тужба кога во конкретниов случај нема да дојде до такво нешто, со оглед дека ако наследниците од починатиот син (сопругата и децата) дадат позитивна наследна изјава, другиот син (наследник) во тој момент ќе го извади договорот за доживотна издршка и сета оставина ќе му припадне само нему и нормално во тој случај ќе се плати данок на промет (што првично беше целта како да се избегне, а тоа може само ако дадат негативни наследни изјави). Законот никаде не го ограничува моментот кога еден наследник може да се повика на постоење на договор за доживотна издршка што практично значи дека во секоја фаза од оставинската постапка, дури и откако ќе сочека да види какви наследнички изјави ќе дадат другите странки. Нема да дојде до поведување на парнична постапка и тужба
Ако не те мрзи распрашај се кај нотарите ке видиш каква е ситуацијатаа...тужба спомнаав доколку не го пријават другиот син како умрен во наследнатаа постапка, а со тоа и наследниците, но секако и напоменав има договор за доживотна издршка каако свој доказ и пак би тужбата паднала... но во конкретниов случај е така како што е... може да се кааже и дека е одреден вид правна празнина која нотарите ја покриваат со одредбата дека ако не се појави во оставинска постапка се смета дека дал позитивна наследничкаа изјава, што по мене е со право... имав баш пред некој ден сличен предмет и не само јаас што го иамв ова мислење туку се консултирав и со нотари и со судии, истото ми го потврдија, така да најубаво е члеенот кој го постаави овој проблем да ја советува нејзината странка па доколку сопругата не сака да даде негативна наследничка изјава ке си го приложи договорот за доживотна издршка и данок не му бега.
 
Член од
2 март 2016
Мислења
354
Поени од реакции
264
Браво бе Форца, ја опрај работата по кратка постапка
Наследување по право на претставување може да се примени кога детето не го надживеало својот родител, односно умрело пред него.
Точно е, исто така и во случај кога во текот на оставинска постапка почине потомокот од прв наследен ред на оставителот, за наследство по право на претставување доаѓаат неговите деца т.е. внуците на оставителот и тие заедно наследуваат со другите потомци и брачниот другар на оставителот, во тој случај се смета како детето да го надживеало својот родител.
Имотот кој потомците на починатиот потомок на оставителот ќе го добијат по право на претставување не влегува во оставината на починатиот потомок на оставителот, и затоа брачниот другар на починатиот потомок на оставителот не може да бара дел од тој имот, и од причина што се работи за две различни оставински постапки, инаку само доколку потомокот е жив и наследи од оставителот, и после тоа почине тогаш во оставината на починатиот потомок влегува наследството кое го добил од својот родител, и понатаму право на наследство врз таа оставина имаат и потомците и брачниот другар на оставителот (починатиот потомок после спроведената оставинска постапка на неговиот родител), комплицирано е, а колку само грешки се правот во законското наследување од страна на нотарите тоа е за не верување, али тоа што е, самото наследно право ни е такво :)
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
4.708
Поени од реакции
4.232
Точно е, исто така и во случај кога во текот на оставинска постапка почине потомокот од прв наследен ред на оставителот, за наследство по право на претставување доаѓаат неговите деца т.е. внуците на оставителот и тие заедно наследуваат со другите потомци и брачниот другар на оставителот, во тој случај се смета како детето да го надживеало својот родител.
Имотот кој потомците на починатиот потомок на оставителот ќе го добијат по право на претставување не влегува во оставината на починатиот потомок на оставителот, и затоа брачниот другар на починатиот потомок на оставителот не може да бара дел од тој имот, и од причина што се работи за две различни оставински постапки, инаку само доколку потомокот е жив и наследи од оставителот, и после тоа почине тогаш во оставината на починатиот потомок влегува наследството кое го добил од својот родител, и понатаму право на наследство врз таа оставина имаат и потомците и брачниот другар на оставителот (починатиот потомок после спроведената оставинска постапка на неговиот родител), комплицирано е, а колку само грешки се правот во законското наследување од страна на нотарите тоа е за не верување, али тоа што е, самото наследно право ни е такво :)
Грешка си.
 
Член од
2 март 2016
Мислења
354
Поени од реакции
264
Не сум грешка, но не можам да кажам дека нема поинаква пракса и толкување од тоа кое го знам и сум го сретнал, колку нотари толку различни пракси и толкување, колку судови толку различни пракси и толкување, различно е толкувањето и праксата во Скопје земено со било кој друг град во мк, исто и помеѓу секој одделен град, затоа реков се прават многу грешки, но еве логично да поголеднеме еден сегмент од тоа што напишав, што ако почине синот на оставителот во текот на оставинската постапка на оставителот при законско наследување во прв наследен ред?
Кој ќе биде повикан наместо починатиот наследник?
Како што знам и како што го толкувам правото и до сега сум сретнал колеги со кои го делиме истото размислување, а тоа е следново дeка во тој случај се смета како детето да го надживеало својот родител и по право на претставување ќе се повикаат за наследници неговите деца односно внуците на оставителот, во овој случај брачниот другар нема да се повика.
Сега затоа што велиш дека сум грешка, а веројатно сме колеги, ако можеш пиши ми во кој поглед сум во грешка, па можеби ќе увидам и можеби има по правилно мислење од моето, сепак постојано учиме. :)
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
4.708
Поени од реакции
4.232
што ако почине синот на оставителот во текот на оставинската постапка на оставителот при законско наследување во прв наследен ред?
Кој ќе биде повикан наместо починатиот наследник?
Се рачуна како да дал позитивна наследничка изјава, односно исто како и да не се појавил уредно поканет при спроведување на оставинскаа постапка кога би бил жив...законот не регулира однос „ починал во оставинска постапка“ или „ починал по смрта на оставителот“, но регулараа во случај да не се појавиш во оставинска постапка... така да за други места незнам но нотарите во Куманово при овој однос сеекогаш ја повикуваат и сопругатаа на братот кој починал после оставителот... така да чл.14 од ЗН е неспроведлив во оваа ситуација, односно истиот е дециден „детето умрено пред оставителот“... е јасен и концизен.
И не само нотарите, туку и судиите го делат оваа мислење, односно по одлучување по тужби го усвојуваат тужбеното барање кое исто им се потврдува од повисокиот суд.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom