можи незнам,не се разбирам во овие работи ама овај ке оди до крај па сеа здравје божеНикаде не пишува дека е потпишана под присила. За жал, тоа е завршена работа
можи незнам,не се разбирам во овие работи ама овај ке оди до крај па сеа здравје божеНикаде не пишува дека е потпишана под присила. За жал, тоа е завршена работа
Се што имаш од имот препишувај на туѓи лица..Да нема ништо материјално на твое име..Ве молам за помош во врска со неплатени сметки и извршители
Во телекабел на последната сметка ја гледам оваа ставка
4. Такса за предлог за донесување решение 120ден.(ова го гледам на интернет писмено по пошта сеуште немам добиено)
Датум на издавање е 31.10.2017 а рок за плаќање 20.11.2017
Претпоставувам ме дале на извршител порани неплатени сметки (имам неплатено 10тина сметки)
Што е најдобро да направам? Со нив немам никаков договор.
Овој требало да оди до крај уште пред да потпишува било шо. Чим му е била претходно потпишана фактурата, неговата одговорност за робата престанува со самиот потпис. И тие шо го местеле се тешки аматери, ама и он изгледа ептен наивен бил и дозволив на ваков начин да го лизнат. За жал мислам дека од правен аспект ништо нема во ракав.можи незнам,не се разбирам во овие работи ама овај ке оди до крај па сеа здравје боже
Е после коа ќе се жалите дека плаќате преголеми трошоци за извршител имај си ја оваа твоја мисла на умСе што имаш од имот препишувај на туѓи лица..Да нема ништо материјално на твое име..
(не сум адвокат,ама мислам ова ти е најдобар совет чим несакаш да платиш)
Мене јасно ми е,кај мене секоја сметка е платено,проблемот беше оти го дале на извршител,значи веќе му пресудиле..Има опција да се договори со него т.е со извршителот да му плаќа на рати,или да препише се на мајкаму или близок роднина,да нема автоматски што да му земат..Е после коа ќе се жалите дека плаќате преголеми трошоци за извршител имај си ја оваа твоја мисла на ум
@imagineD другар, зошто не плаќаш сметки ?
Поднеле предлог за извршување врз основа на веродостојна исправа. Предлогот е поднесен до нотар и нотарот после донесува решение. На ваквото решение ти имаш право на жалба во суд и да покренеш судска постапка, ама освен ако не е погрешно пресметан долгот, не знам зошто би поднел жалба.
Кога ваквото решение на нотарот ќе стане правосилно, сигурно ќе го дадат на извршител.
Ако предлогов телекабел го поднесуваат преку адвокат (што мислам дека е доста веројатно) тоа за тебе значи плус трошоци за тоа што адвокатот го пишувал, а и нотарска награда ќе му платиш на нотарот за тоа што го донел решението.
Глеај ако може некако телекабел да го повлечат предлогот па да се договориш со нив на рати да плаќаш или ако идат преку адвокат да направиш спогодба со адвокатската канцеларија да плаќаш на рати, зошто многу пари може да ти се соберат за плаќање (адвокатски трошоци, нотарска награда, трошоци за извршител ако одма те дадат на извршител)...
Нека ме поправат адвокатите на форумов ако грешам
У секој случај, плаќајте си ги сметките...
99% не е даден на извршител зошто извршител не може туку така да постапува без правен основ. Објаснив погоре дека најверојатно е поднесен предлог до нотар па нотаров ќе донесе решение, па тек тогаш извршителот врз основа на решението (правен основ) ќе може да постапува.Мене јасно ми е,кај мене секоја сметка е платено,проблемот беше оти го дале на извршител,значи веќе му пресудиле..Има опција да се договори со него т.е со извршителот да му плаќа на рати,или да препише се на мајкаму или близок роднина,да нема автоматски што да му земат..
Среќа што живееме во МК,па сеуште може да се работи на црно и да не биде пријавен никаде..
Е сега,ако се води како невработен,значи уредно е пријавен во Бирото за невработени,дали ќе има здравствено осигурување,а е полн со долгови?
Треба прво да провериш во судот дали е направен обид за достава на тужба или било каков документ од суд со кој те известуваат дека се повикуваш во судот во својство на ТОЈ И ТОЈ во предметот на ТОЈ И ТОЈ СУД.pred osnoven sud sk2 mi se vodel predmet bez moe znaenje.
kade da se obratam za smena na sudska nadlezhnost?
prefrlanje od skopje vo osnoven sud spored lichna karta zhivealishte. chitav mesna nadlezhnost spored zakon za sudovi.
a) osnoven kade e dosega postapkata (sk2)
b) osnoven sud spored moja lichna karta
v) vrhoven (nadlezhen spored zakon za sudovi)
p.s. se osekjam kako jozef k. spored franc kafka