- Член од
- 29 јануари 2014
- Мислења
- 32
- Поени од реакции
- 14
do negde go pominav toj pat... osnoven sk2 me proglasil za uredno kanet i me osudi pa me odbi zaradiТреба прво да провериш во судот дали е направен обид за достава на тужба или било каков документ од суд со кој те известуваат дека се повикуваш во судот во својство на ТОЈ И ТОЈ во предметот на ТОЈ И ТОЈ СУД.
Судот ако не успее преку доставна служба да достави документ до странка и тоа,ако не успее ти праќаат по препорачана поштенска пратка,потоа се обраќаат до СВР за да им дадат точна адреса на живеење на лицето,ако и тој обид е неуспешен те огласуваат на огласна табла на суд и тоа се смета дека ти е доставено писменото,и почнува да тече постапката и без тебе,ако е пропишано(во зависно од видот на спорот) преку ЦСР ти назначуваат старател,а некогаш и адвокат по службена должност.
Значи сеа тебе ти останува ако веќе си проверил во суд дека си тужен и дека се водела постапката ,да провериш дали била запазена процедурата според закон за достава на судски документ до тебе како странка,така би можел најлесно да ги оправдаш причините заради кои не си можел да одиш на судењето-иселен од адресата на живеење,судот или странката што те тужела имале погрешни информации за твоето живеалиште,или воопшто како викаш не си знаел дека против тебе некој повел постапка пред суд.
Само прво ти е поважно да докажеш дека од оправдана причина не си можел да се јавиш на суд,пред се за да ги спречиш последиците од евентуално извршување на некоја судска одлука,зошто ако твојот предмет се најде пред извршител еден куп трошоци ќе излезат непредвидени.
И секако за месната надлежност,ако веќе бараш предметот да се врати во поранешната состојба со истото барање (поднесок) од судот ќе бараш предметот да се води пред оној суд каде живееш.
nemanje prijaveno prestojuvalishte (od drug grad sum po l.k. a rabotam sk, ama ne mi uvazhija chl.135 od zpp).
najdov dokumenti od policijata koi potvrduvat prijava prestoj sk, ama sudot ne mi gi priznava i sega se zhalam na apelacija. a barav i dopolna na odluka po stavka za baranje promena na nadlezhnost na osnoven sud.
i do vrhoven pushtiv zhalba (nadlezhen za sudir na nadlezhnosti) tvrdejki deka ne e mozhno sud da proglasi uredno kaneto stranka koja ima lichna karta von podrachje na nadlezhnost.