Правна помош и совети

Член од
28 јануари 2015
Мислења
415
Поени од реакции
2.868
Дали некој имал искуство со викање вештак дома нешто да утврди да ми каже отприлика колку се плаќа? Не е за мене, така да немам повеќе детали, според законот видов дека се плаќа, ама зависи од предметот и сл., па отприлика некој ако знае како се движат тие работи.
 

Silvio

Strength And Honor
Член од
21 јануари 2009
Мислења
307
Поени од реакции
166
Дали некој имал искуство со викање вештак дома нешто да утврди да ми каже отприлика колку се плаќа? Не е за мене, така да немам повеќе детали, според законот видов дека се плаќа, ама зависи од предметот и сл., па отприлика некој ако знае како се движат тие работи.
Зависи од многу работи, има посебни тарифници за вешти лица во зависност од областа од која се експерти, ама не би можел да ти кажам вака премногу општо ти е прашањето.
Пример ќе ти кажам, не знам дали ќе ти помогне нешто: Во тоалетот во еден локал преку плафонот тече вода од горниот локал, вештак излегува на лице место, врз основ на тоа прави вештачење за настаната штета и за самото доаѓање и изготвување на вештиот наод и мислење наплати 9.000 денари. После во текот на постапката, ако се добие постапката во своја корист, трошоците кои настанале за вештачењето треба да ги надомести спротивната странка.[DOUBLEPOST=1486735979][/DOUBLEPOST]
http://mojagarderoba.mk/
http://e-plakar.mk/

Дали знаете други страни имам затворен бутик, па да продадам нешто на нет? Освен овие две :)
Facebook, поголем пазар и муштерии на едно место мислам дека не наоѓаш :)[DOUBLEPOST=1486736522][/DOUBLEPOST]
Вака ... Како што пишав во друга тема дека без да знам сум дадена на извршител , но моментално не сум во мк , и мајка ми ги проверила картичките на банкомат ( во нив имам нешто минимално парчки) и не ми биле ниту одземени ниту блокирана сметката.... Како оди понатака со процедурата за блокирање на сметката? И дали доколку би сакала да подигнам кредит на свое ( комплицирано е да објаснувам во детали ) би ми правело тоа проблем ? На која листа на должници би ме имало ?
Многу прашања , уште ништо не ми е јасно како функционираа таа да ја наречам држава ...
Зависи дали извршителот почнал со присилна наплата на средствата. Ако почне со наплатата, т.е. ако ти ја блокира сметката значи дека може да ти ги блокира сите сметки кои се на твое име. Ако успее да го наплати долгот од нив, ќе го наплати со се камата и трошоци и сметките и решен проблем. Ако немаш средства на сметките доволно, може да ти бидат блокирани сите сметки на твое име и да ти останат блокирани се додека не се наплати долгот. Што значи дека сите пари што би ти пристигнале на сметките ако ти се блокирани ќе бидат одземени од извршителот, а ти секако во меѓувреме нема да можеш никако да ги користиш сметките. Постои единствен регистар на трансакциски сметки во кој се евидентирани сите сметки кои се отворени на твое име во сите банки во РМ.[DOUBLEPOST=1486736729][/DOUBLEPOST]
Каде можам да пријавам дека на вработениот му се укинати придонесите, односно повеќе не му се исплаќаат, а тој оди на работа сеуште?
Како мислиш да го пријавиш, во која смисла?
 
Последно уредено:
Член од
13 март 2014
Мислења
671
Поени од реакции
137
Зависи од многу работи, има посебни тарифници за вешти лица во зависност од областа од која се експерти, ама не би можел да ти кажам вака премногу општо ти е прашањето.
Пример ќе ти кажам, не знам дали ќе ти помогне нешто: Во тоалетот во еден локал преку плафонот тече вода од горниот локал, вештак излегува на лице место, врз основ на тоа прави вештачење за настаната штета и за самото доаѓање и изготвување на вештиот наод и мислење наплати 9.000 денари. После во текот на постапката, ако се добие постапката во своја корист, трошоците кои настанале за вештачењето треба да ги надомести спротивната странка.[DOUBLEPOST=1486735979][/DOUBLEPOST]
Facebook, поголем пазар и муштерии на едно место мислам дека не наоѓаш :)[DOUBLEPOST=1486736522][/DOUBLEPOST]
Зависи дали извршителот почнал со присилна наплата на средствата. Ако почне со наплатата, т.е. ако ти ја блокира сметката значи дека може да ти ги блокира сите сметки кои се на твое име. Ако успее да го наплати долгот од нив, ќе го наплати со се камата и трошоци и сметките и решен проблем. Ако немаш средства на сметките доволно, може да ти бидат блокирани сите сметки на твое име и да ти останат блокирани се додека не се наплати долгот. Што значи дека сите пари што би ти пристигнале на сметките ако ти се блокирани ќе бидат одземени од извршителот, а ти секако во меѓувреме нема да можеш никако да ги користиш сметките. Постои единствен регистар на трансакциски сметки во кој се евидентирани сите сметки кои се отворени на твое име во сите банки во РМ.[DOUBLEPOST=1486736729][/DOUBLEPOST]
Како мислиш да го пријавиш, во која смисла?
Nema vrska se snajdovme, na trudova inspekcija mislev tamu se prijavuvale tie rab :)
 
Член од
9 февруари 2007
Мислења
441
Поени од реакции
61
Zdravo decki mi treba pomos hitno
Znaci imame neplateni smetki od evn od 1996 godina vo iznos od 190000denari
I sega preku izvrsitel sakaat so kamata da naplatat 1.000.000milion denari
Me interesira dali nekoj e informiran dali tie smetki se zastareni zatoa sto ima 21godina pominato a inace treba denovive da dojde procenitel za da mi go dadat stanot na prodazba
Zatoa ve molam koj znae da mi dade pravna pomos
 
Член од
13 јануари 2013
Мислења
1.406
Поени од реакции
975
Zdravo decki mi treba pomos hitno
Znaci imame neplateni smetki od evn od 1996 godina vo iznos od 190000denari
I sega preku izvrsitel sakaat so kamata da naplatat 1.000.000milion denari
Me interesira dali nekoj e informiran dali tie smetki se zastareni zatoa sto ima 21godina pominato a inace treba denovive da dojde procenitel za da mi go dadat stanot na prodazba
Zatoa ve molam koj znae da mi dade pravna pomos
Ако ЕВН тие сметки ги има утужено со време во период од 1 година (сега е така, али не знам тогаш според прописите како било, нека кажи некој поупатен?) не ти застаруваат, а сигурно ги има утужено, само што 21 година е голем временски период да чека!
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.226
Zdravo decki mi treba pomos hitno
Znaci imame neplateni smetki od evn od 1996 godina vo iznos od 190000denari
I sega preku izvrsitel sakaat so kamata da naplatat 1.000.000milion denari
Me interesira dali nekoj e informiran dali tie smetki se zastareni zatoa sto ima 21godina pominato a inace treba denovive da dojde procenitel za da mi go dadat stanot na prodazba
Zatoa ve molam koj znae da mi dade pravna pomos
A шо добивте од ЕВН?
1996 мислам дека се уште не беше ЕВН туку она наше електродистрибуција а тие не беа баш ажурни со сметки со исклучвања а и со тужби. Така да ако не си бил тужен за тој износ во рок од година дена, мислам дека не ти можат ништо,
Зато види врз основ на шо ти бараат толку пари, дали врз основ на некоја судска пресуда и која пресуда и кога си бил тужен, или тие само ти пратиле нивно решение за наплата.
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
2.168
Поени од реакции
3.704
A шо добивте од ЕВН?
1996 мислам дека се уште не беше ЕВН туку она наше електродистрибуција а тие не беа баш ажурни со сметки со исклучвања а и со тужби. Така да ако не си бил тужен за тој износ во рок од година дена, мислам дека не ти можат ништо,
Зато види врз основ на шо ти бараат толку пари, дали врз основ на некоја судска пресуда и која пресуда и кога си бил тужен, или тие само ти пратиле нивно решение за наплата.
Можно е тоа што го кажуваш. И со Топлификација е слично. Стари сметки, постари од 20 години, демек навреме се утужени. Нормално е да се навреме утужени, кога сами си ги лупаа печатите. Се јавуваат по луѓе и си ги бараат парите, иако има само тужби, нема пресуди. Демек, не морало да ги има, платни налози биле, се подразбирало. Според мене, треба да има тужба во рок од 1 година, па пресуда за да те побара извршител.
 
Член од
9 февруари 2007
Мислења
441
Поени од реакции
61
A шо добивте од ЕВН?
1996 мислам дека се уште не беше ЕВН туку она наше електродистрибуција а тие не беа баш ажурни со сметки со исклучвања а и со тужби. Така да ако не си бил тужен за тој износ во рок од година дена, мислам дека не ти можат ништо,
Зато види врз основ на шо ти бараат толку пари, дали врз основ на некоја судска пресуда и која пресуда и кога си бил тужен, или тие само ти пратиле нивно решение за наплата.Neznaeme majka mi toj period ne bese dobra i neznaeme nisto za smetkite
No procitav ekade deka ako pominat 10 godini i od pravosilna presuda i da e tuzeno pak e zastaren dolgot?
Dali ima nekoj advokat sto moze da mi go kaze ova za da se proveri
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
2.168
Поени од реакции
3.704
Neznaeme majka mi toj period ne bese dobra i neznaeme nisto za smetkite
No procitav ekade deka ako pominat 10 godini i od pravosilna presuda i da e tuzeno pak e zastaren dolgot?
Dali ima nekoj advokat sto moze da mi go kaze ova za da se proveri
Е па не може да не знаете. Одете и проверете. Должни се да ви ја дадат документацијата на увид. Не сфатив, кој ве известил, ЕВН или нотар?
 
Член од
9 февруари 2007
Мислења
441
Поени од реакции
61
Е па не може да не знаете. Одете и проверете. Должни се да ви ја дадат документацијата на увид. Не сфатив, кој ве известил, ЕВН или нотар?


Izvrsitel i sea izvrsitelot prati procenitel i denovive treba da dojde za da go proceni stanot
Dali ima vrska sto se tuzeni smetkite a se pominati 21godina??
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
2.168
Поени од реакции
3.704
Izvrsitel i sea izvrsitelot prati procenitel i denovive treba da dojde za da go proceni stanot
Dali ima vrska sto se tuzeni smetkite a se pominati 21godina??
Би требало да нема. Ама, пред изврѓителот, требало да те побара нотар, да ти ги покаже документите, да можеш да се жалиш. Се појави ли некој од вас пред нотар?
 
Член од
9 февруари 2007
Мислења
441
Поени од реакции
61
Би требало да нема. Ама, пред изврѓителот, требало да те побара нотар, да ти ги покаже документите, да можеш да се жалиш. Се појави ли некој од вас пред нотар?Nikoj ne se pojavil na notar nema ni dogovor na izvrsitel
 
Член од
13 март 2014
Мислења
671
Поени од реакции
137
Zdravo decki mi treba pomos hitno
Znaci imame neplateni smetki od evn od 1996 godina vo iznos od 190000denari
I sega preku izvrsitel sakaat so kamata da naplatat 1.000.000milion denari
Me interesira dali nekoj e informiran dali tie smetki se zastareni zatoa sto ima 21godina pominato a inace treba denovive da dojde procenitel za da mi go dadat stanot na prodazba
Zatoa ve molam koj znae da mi dade pravna pomos
Nie isto imavme stari smetki neplateni pa vo 2006 mislam deka bese godinata, ni bea preckrtani taka da kazam...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom