Правна помош и совети

Член од
6 февруари 2010
Мислења
860
Поени од реакции
903
Лицата 1,2 и 3 имаат земјиште секој по една третина а куќата која е на тоа земјиште е на два спрата, едниот спрат е на 1 а другиот спрат на 2 и 3 по половина.
Сега се продава куќата со земјиштето, како би тревало да се поделат парите на тројцата во проценти?

Sent from my EVA using Tapatalk
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
3.204
Поени од реакции
1.514
Лицата 1,2 и 3 имаат земјиште секој по една третина а куќата која е на тоа земјиште е на два спрата, едниот спрат е на 1 а другиот спрат на 2 и 3 по половина.
Сега се продава куќата со земјиштето, како би тревало да се поделат парите на тројцата во проценти?

Sent from my EVA using Tapatalk
Според % во имотниот лист,
но може како ќе се договорат сопствениците, ако некој сака да земе помалку во корист на другиот тоа си е нивна работа, но ако навистина сите сакаат да земат 1/3, тогаш мора на сите по 1/3, тоа кој каде живеел не е битно.
 
Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.608
Поени од реакции
3.227
Сите по третина, поради тоа што имаат сите по 1/3 идеален дел, претпоставувам нема судска физичка делба.
 
Член од
14 јуни 2015
Мислења
8
Поени од реакции
0
Член 124 од Законот за сопственост и други стварни права вели:
„Совесниот држател на недвижна ствар, на која друг има право на сопственост, стекнува право на сопственост на таа ствар со одржувачка по истекот на време од 20 години.“
За да го добие твоето земјиште, твојот сосед требало 20 години да го држи под владение, и да биде совесен држател (bona fide), без притоа да ти го окупира земјиштето со твое противење. Во твојов случај тој противправно се обидува да присвои туѓо земјиште без правен основ. Тој буквално ти ја повредува сопственоста и владението за што ти треба да реагираш со Тужба за смеќавање на владение.
Ma nisto od toa nema ,niti mi go odrzuval mojot imot niti go vladeel niti pak bilo toa mirno ili sovesno..i eve pred nekoj den ja objavija presudata deka sudot mu go prifaca tuzbenoto baranje i ako ne se zalam vo Apelacija ce si go zapise vo katastar..e sega bidejci jas go izgubiv minatiot spor bidejci barav da mi se vrati zemjisteto no vo Apelacija ja preinacija presudata od osn.sud kicevo i na neznam koj nacin dosudija vo negova korist .pa jas izjaviv revizija vo vrh.sud..e sega toj zede krilja so presudsta od Apelacija i si go dobi pak slucajov so Odrzuvacka..i sigurno pak opalil nekoe Evro po Sudiite..a bez apsolutno nikakov relevanten dokaz za zemjisteto sto mi go odzede..dokaz mu bese samo napraveno vestacenje po zelba ili po ,,Kazuvanje,,na tuzitelot no i toa bez prikaceno Mislenje od strana na Vestakot..no sega za minatiot slucaj pak Revizijata mi kazaa deka mi e usvoena no seuste ne mi e dojdena..Sega kako ponatamo molam
 

VMP

VMP
Член од
8 октомври 2010
Мислења
101
Поени од реакции
14
Преку агенција продавам стан. Претходно ме запознаа со тоа дека треба да потпишам преддоговор за да може купецот да подигне кредит во банка и да ми ги исплати сите пари со потпишувањето на договорот. Меѓутоа, сега, кога го добив текстот на преддоговорот, испаѓа дека всушност јас, како сегашен сопственик на станот, треба да го ставам под хипотека за да му се одобри кредит на купувачот. Се исплашив дека тоа е опасен преддоговор за мене. Ве молам некој да ми каже каков е ризикот и дали тоа е „нормална и стандардна постапка“, како што ме убедува агентот од агенцијата преку која одам. Го наведувам членот од договорот во кој се одредува начинот на исплатата:

Член 5

Договорните страни се договорија и согласни купопродажната цена да се исплати на следниов начин:

· на денот на потпишување на преддоговорот за купопродажба , купувачот да исплати дел од купопродажната цена во износ од ________ од вкупната цена , кои ги обезбедува од свои средства и истите од лична трансакциска сметка ќе ги уплати на трансакциска сметка на продавачот,

· Остатокот од купопродажната цена , купувачот ги обезбедува од станбен кредит од деловна банка за која цел ќе се заложи станот предмет на продажба на што продавачот е сложен да пристапи кон потпишување на заложното право-хипотека и се обврзува и му стои на располагање да ги обезбеди сите потребни документи поврзани со предметната недвижност а заради нејзино заложување.

Краен рок за потпишување на главниот договор-нотарски акт е 30.04.2017 годи
 

Tomasino

Semper etiam ubique superiores
Член од
19 март 2009
Мислења
9.146
Поени од реакции
18.203
Преку агенција продавам стан. Претходно ме запознаа со тоа дека треба да потпишам преддоговор за да може купецот да подигне кредит во банка и да ми ги исплати сите пари со потпишувањето на договорот. Меѓутоа, сега, кога го добив текстот на преддоговорот, испаѓа дека всушност јас, како сегашен сопственик на станот, треба да го ставам под хипотека за да му се одобри кредит на купувачот. Се исплашив дека тоа е опасен преддоговор за мене. Ве молам некој да ми каже каков е ризикот и дали тоа е „нормална и стандардна постапка“, како што ме убедува агентот од агенцијата преку која одам. Го наведувам членот од договорот во кој се одредува начинот на исплатата:

Член 5

Договорните страни се договорија и согласни купопродажната цена да се исплати на следниов начин:

· на денот на потпишување на преддоговорот за купопродажба , купувачот да исплати дел од купопродажната цена во износ од ________ од вкупната цена , кои ги обезбедува од свои средства и истите од лична трансакциска сметка ќе ги уплати на трансакциска сметка на продавачот,

· Остатокот од купопродажната цена , купувачот ги обезбедува од станбен кредит од деловна банка за која цел ќе се заложи станот предмет на продажба на што продавачот е сложен да пристапи кон потпишување на заложното право-хипотека и се обврзува и му стои на располагање да ги обезбеди сите потребни документи поврзани со предметната недвижност а заради нејзино заложување.

Краен рок за потпишување на главниот договор-нотарски акт е 30.04.2017 годи
Би требало да е стандардна процедура,ако е договорено како треба и има волја за исполнување на обврските од договорот,
Ти и само ти како сегашен сопственик на станот можеш да го ставиш станот под хипотека,како основа за издавање на кредит,затоа тебе те бараат за кредитот,банката работи само со носител на имотен лист,не ја интересираат неа желби,намери,ветувања дека некој сака да купи стан и дека редовно ќе си ги плаќа ратите..
Па потоа откако ќе се добие кредитот новиот сопственик на станот ти ги исплаќа тебе парите кои ги бараш за продажба на станот.си ја средувате таа промена на сопственост на нотар и тоа е тоа..
Не би требало да има проблеми,но внимавај во договорот со банката или пак во пред-договорот што агенцијата го направила со можниот купувач.
Зошто ти како носител на кредитот ќе стоиш како должник во банката,мора да се јасно прецизирани одредбите во договорот дека купувачот во твое име ги превзема целосно сите обврски за исплата на ратите за кредитот,ти да немаш повеќе никаква врска со банката,ова ти е тебе најважно,да си ја добиеш сумата која ја бараш,да немаш повеќе врска со кредитот кој во твое име го подигнал сопственикот и потоа секој по својот пат,да не испадни на крај ова да не е регулирано во договорот па потоа ако не плаќа новиот сопственик редовно рати во банка па тебе да ти тропнат на врата,иако по закон нема ти повеќе да имаш никаква врска со станот затоа што е хипотекарен кредит кој би требало да го покрие кредитот,но ако има камати за долг кои би надминале вредност на стан се бива,па да те бараат потоа ,инаку новиот газда без да префрли се во своја соптсвеност нема да може да заврши процедура,ниту кај нотар,ниту во Општина кога ќе го плаќа данокот на промет на имот..
Ако не стои ова во договорот инстистирај на нов договор во кој јасно ќе биде се прецизирано,КОЈ,КАКО,ШТО,сепак во Македонија живееме,да на излези на крај од играчка плачка;)
 
Последно уредено:
Член од
16 декември 2012
Мислења
2.171
Поени од реакции
3.729
ВМП, банките нашле начин како да го спроведат ова. Нотарот без доказ за уплата не може да го даде Договорот за промена во Катастар. Од друга страна, ти не си потписник за кредитот, банката нема да ти го земе станот ако купувачот се откаже. Минатата година јас продадов стан на овој начин
 
Член од
28 февруари 2014
Мислења
84
Поени од реакции
1
Ми се допаѓа како идеја ама незнам дали е навистина изводливо. Тоа што побарувањето немаат право присилно да го наплатат не значи дека и мора да го отпишат. Навистина незнам како е тоа регулирано, но ќе дознаам кај и да е, пошто ме чека префрлање на сопственост за објект за кој знам дека има мал долг.

Ова ти е пред неколку години, ме интересира што направи, бидејќи и јас сум во иста ситуација.Ете да побарам сега да ми го избришат долгот што е застарен, што понатаму ако биде исто како да не сум побарал ништо, т.е. долгот се уште ќе стои а они немаат никаков одговор?
 
Член од
27 февруари 2017
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ma nisto od toa nema ,niti mi go odrzuval mojot imot niti go vladeel niti pak bilo toa mirno ili sovesno..i eve pred nekoj den ja objavija presudata deka sudot mu go prifaca tuzbenoto baranje i ako ne se zalam vo Apelacija ce si go zapise vo katastar..e sega bidejci jas go izgubiv minatiot spor bidejci barav da mi se vrati zemjisteto no vo Apelacija ja preinacija presudata od osn.sud kicevo i na neznam koj nacin dosudija vo negova korist .pa jas izjaviv revizija vo vrh.sud..e sega toj zede krilja so presudsta od Apelacija i si go dobi pak slucajov so Odrzuvacka..i sigurno pak opalil nekoe Evro po Sudiite..a bez apsolutno nikakov relevanten dokaz za zemjisteto sto mi go odzede..dokaz mu bese samo napraveno vestacenje po zelba ili po ,,Kazuvanje,,na tuzitelot no i toa bez prikaceno Mislenje od strana na Vestakot..no sega za minatiot slucaj pak Revizijata mi kazaa deka mi e usvoena no seuste ne mi e dojdena..Sega kako ponatamo molam
Од како имате поднесено ревизија, Судот ќе ја достави до спротивната странка, која има можност во рок од 8 дена да даде одговор на истата (што немора да значи дека ќе го даде). Откако ќе измине рокот, Апелациониот суд ќе ја разгледа ревизијата дали е дозволена, навремена итн. Доколку се е како што треба ја испраќа до Врховен суд, кој одлучува.
 
Член од
11 ноември 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
555
Однапред се извинувам доколку сум ја згрешил темата, иако ми е најприкладна за тука.

Овие олошите од УЈП, до кај одат ингеренциите на државата за оданочувања на нашите пари? Мене ми плаќаат преку Вестерн унион клиенти, имам над 10 уплати од различни земји.

http://meta.mk/bloger-dobi-krivichna-oti-ne-prijavil-33-712-evra-prihod/
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
3.204
Поени од реакции
1.514
Однапред се извинувам доколку сум ја згрешил темата, иако ми е најприкладна за тука.

Овие олошите од УЈП, до кај одат ингеренциите на државата за оданочувања на нашите пари? Мене ми плаќаат преку Вестерн унион клиенти, имам над 10 уплати од различни земји.

http://meta.mk/bloger-dobi-krivichna-oti-ne-prijavil-33-712-evra-prihod/
Колку што знам сите приходи од странство треба да ги пријавиш и да платиш данок, тие 33 илјади евра се голема сума за да не помине забележано.
 
Член од
11 ноември 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
555
Значи и ако родител ти праќа од странство, ама не на сметка туку преку Вестерн унион, ти мора да ги пријавиш? Како тогаш Авганистанците не плаќаа(т) данок?
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
3.204
Поени од реакции
1.514
Значи и ако родител ти праќа од странство, ама не на сметка туку преку Вестерн унион, ти мора да ги пријавиш? Како тогаш Авганистанците не плаќаа(т) данок?
Не сум многу упатен во банкарските трансакции, ама мислам дека кога примаш пари од странство прв пат, треба да дадеш изјава од каде ти се парите.

Разгледај ги овие теми таму имаш доста пишувано за ова, ќе можат многу подобро да ти објаснат
http://forum.kajgana.com/threads/Заработка-на-интернет-официјална-тема.1378/
http://forum.kajgana.com/threads/Интернет-заработка.82785/
 
Член од
2 март 2017
Мислења
4
Поени од реакции
4
на кратко, имав нарачано саат од али експрес според тракинг кодот истиот бил испорачан вчера (но јас го немам добиено).
Денес после работа отидов до пошта и ми покажаа список каде што некој се потпишал со моето презиме но потписот од далеку се разликува од мојот, планирам да го почекам уште утре поштарот и ако не го донесе во сабота да потпишам жалба кај контролерот во пошта (пред да одам на работа шо е сјебана ситуација)

што друго би можел да преземем доколку не ја добијам пратката со оглед дека и потписот ми е фалсификуван.
 
Член од
14 јуни 2015
Мислења
8
Поени од реакции
0
Од како имате поднесено ревизија, Судот ќе ја достави до спротивната странка, која има можност во рок од 8 дена да даде одговор на истата (што немора да значи дека ќе го даде). Откако ќе измине рокот, Апелациониот суд ќе ја разгледа ревизијата дали е дозволена, навремена итн. Доколку се е како што треба ја испраќа до Врховен суд, кој одлучува.
Дојде Ревизијата и ја укина пресудата од Апелација и ја врсти повторно тами во Апелација повторно да одлучува..Дали е можно Апелација повторно да ми го земе предметот и дали пак потоа
може да се жалам на Врховен .оти во Апелација имаат земено пари сигурно за да досудат против мене..поззз
 

Kajgana Shop

На врв Bottom