Ке си викнеш полиција и според записникот и увидот на лице место ке поднесат тужба за нарушување на јавен ред и мир. Тоа оди по службена должност, а тебе како сведок ке те викаат на суд.Jakov напиша:Дали некој знае кој, каде и на каков начин може да поднесе пријава за нарушување на јавен ред и мир. Дали може секој граѓанин да го прави тоа и дали тоа се прави у полиција или каде и на кој начин.
Според мене, во евентуална таква тужба, тужени би требало да бидат солидарно сопствениците на објектот (објектите) кои попречуваат преминот, инспекцијата и градот.Bacillus gagous напиша:ТЦ Лептокарија кафичите си имаат пуштено тенди и дигнато бродски под со што се создава само мал премин за пешаци. Ако некој од последните згради се запали единствен пат по кој треба да пројде пожарна е преку тој мал премин, кој е мал поради тендите на кафичите.
Значи со други зборови поради тоа што сакаат да имаат повеќе маси, им ја загрозуваат безбедноста станарите и можноста за реагирање на противпожарната служба.
Градежна инспекција еднаш се навлече да има ги сруши ама во рок од една година пак се проширија и инспекција (најверојатно дебело потплатена) не реагира на своја рака. верувам дека истиот проблем се јавува делумно и кај зградите по кејот 13 Ноември.
Во случај на жртви при пожар и оштета кој треба да сноси последици?
Прво, ке си напишеш еден приговор во кој ќе наведеш дека струјата ти е слаба, ќе бараш во најбрз можен рок да го нормализираат снабдувањето со струја, и ќе бараш евентуално надомест за штетата доколку ја имаш. Ќе го напишеш во 2 примерока, од кои едниот го предаваш во архивата на ЕСМ, а вториот со печат ПРИМЕНО да ти го вратат (евентуално да ти послужи како доказ пред суд) и ќе бараш писмен одговор на твојот приговор.dungeon master напиша:Sakam da doznaam dali ima nekoe pravilo ili zakonce i sl. so koe ESM se obvrzuva da ja drzi strujata na normalna voltaza, kaj mene strujata osobeno zimno vreme e mnogu slaba, pa dali ima nesto vrz osnova na sto mozam da se zalam ili sve e dzabe. Da ne spominjam deka u prosek po ednas na den u mesecot mi snemuva struja, a inkasatorot koga ce dojde bara pari.
Fala odnapred za pomosta, ako znae nekoj nesto, pozdrav :salut:
OK, otidov :salut:Струмикс напиша:данџн, најди си го законот за енергетика од право.орг.мк и прочитај си го целиот и види чии се трансформаторите, кој ги одржува и најди адвокат да постапи по моето писание од погоре.
Никос, форунот се апгрејдуваше , на жалост немаше асален бекап за базата на податоци од септември минатата година па наваму, така да се што било пишано и сите што биле регистрирани во меѓувреме ги нема.nikos напиша:За Струмикс : Форумот е 5 месеца назад, но види го тоја линк :
http://www.mlrc.org.mk/Sudska%20praksa.htm
П'рвите 3 сбирки не се отварат.