Правна помош и совети

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Ај да ве прашам сеа нешто... денес ме застана полицаец ( со црн каиш ) барем така мислам. И ајде јас изглеа испаднав и глуп шо и воопшто застанав ама јбг. Застанувам , регистрација ок , осигурување ок, ама да го ебем за веспа од 50 кубика уште немам положено. Вика возачка имаш, кај татко ми е викам, јас немам. Извади тефтер од џеб ( обичен тефтер ) и ги запиша податоците од регистрацијата, името на татко ми , моето и кога сум роден. Мртов ладен вика 400 евра казна , во рок од 8 дена со платен налог можеш и на пола да си ја платиш. Јас аман бе, ова, она , многу пари али трупов ништо , тоа е вика и се врти на друга страна.

Доаѓам дома , татко ми вика абе дете , поарно и да не си застанел или шо не си излажал нешто демек не е твоја веспата , погрешни податоци и т.н. Јбг викам кој да знае , за друг пат ум.

Е сеа колку е тоа паметно , пример шо може да се случи ако само го одминев ( ќе прогледаше или за инат ќе гледаше да ја запише регистрацијата некако ). И ме интересира дали ваквите казни (запишани на обичен лист или тефтер ) обично стигаат или се само колку да заплашат. Тоа дека пред некој ден исто ме застанаа за неносење кацига, исто ме запиша на лист и вика може овие денови ќе ти стигне казна, а сега засега ( поминаа може 10 дена или повеќе ) скраја да е ништо нема.

Накусо , колку е веројатноста да очекувам казна и на кој начин можам да се извадам да не ја платам во таков случај ? :D

Член од
4 септември 2011
Мислења
9
Поени од реакции
0
Dobar den na site,
imam edno prasanje ako moze nekoj da mi odgovori.
Ziveam nadvor od Mk,pred 5 god sum osuden vo otsustvo na 3 meseci zatvorska kazna (poseduvanje na marihuana:facepalm:.
pred 2 god koga bev u MK nikoj nisto ne mi kaza na granica niti pak doma me baral nekoj,posle moe zaminuvanje mi kazaa deka me barale i imalo poternica u policija.
Sega znam deka deloto e zastareno ,dali toa znaci ako odam sega u Mk na granica mozam bez problem da pominam ?
Sto ponatamu da pravam ?

Член од
29 јуни 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
zdr na site posto sumnov tuka ne znam bas kako se rakuva seuste so ovaa tuka ama imam edno prasanje za site vas i bi sakalodgovo ako moze blagodaram unpapred.
Imam eden drugar koj sega momentalno e vo stranstvo vo 2008 e osuden na 4 godini zatvor ama otgoas e vo stranstvo i seuste ne se javil na izdrzuvanje na kaznata stomu e propisana so pravosilna presuda koe e vremeto za zastarenost na presudata ako e osuden na 4 godini zatvor?

Член од
29 јуни 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
Член 367 од Закон за облигациони односи ,,,,Би сакал да знам дали овој закон важи за Кабловска телевизија? Благодарам

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Вака идам пред некој ден во адвокатска комора да си побарам картичка за приправник знаете онаа што ја даваат и ми викаат не си пријавена зашто сум немала одбрането магистерски,,, а јас се пријавив т.е ја комплетирав цела документација уште во ноември месец и тогаш ми рекоа оти се е во ред, а сега што се однесува до кредитите јас сум на ФОН што значи имаме 300 кредити со самото исчистување на испитите од 5та година значи би требало да ми тече стажот од тогаш само со уверение и така и беше(во законот за полагање на правосуден испит донесен 2010 пишува дека со право на полагање се стекнува со 300 кредити), јас завршив со испити уште 2011 септември и тогаш склучив и договор со адвокатот, значи како е можно сега мене да ми бараат документ за одбранет магистерски труд а пред тоа рекоа дека нема потреба од таков документ, зашто имам двајца колеги што полагаа веќе правосуден испит а немаат одбрането магистерски исто се на фон, знам дека тоа важи за државниот факултет, они прво бранат магистерски пошто имаат помалце испити од нас 3 или 4 не знам поточно и со тоа имаат помалце кредити, како може мојот случај да се третира како поединечен. кај можам да поднесам жалба против ова? зашто очигледно е дека е се работи за нивна грешка а ми изгубија веќе 7,8 месеци и сакам да се жалам, некој ако знае нека ми каже...

Член од
6 април 2006
Мислења
38
Поени од реакции
12
Дали Прокуристот е одговорен да поднесува ..годишни пресметки до УЈП/ЦРМ и како може прокуристот да се откаче од фирма која не профункционирала а на која основачите или управителите ( починале,неможе да се контактираат или слично )

Член од
29 март 2012
Мислења
6
Поени од реакции
0
Здраво! Имам едно прашање за кое ми е потребна правна помош! Се повредив на работно место во САД, и би Ве прашал дали може да се тужи фирмата во која работам и исто така како би одела таа постапка?

Ви Благодарам и Поздрав

Член од
1 јули 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Dali nekoj mozi da mi pomogni so seminarska rabota po predmetot Megunarodno javno pravo, na bilo koja tema?

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266
Колкав е временскиот период во кој можеш да поднесеш кривична или приватна тужба за физичка повреда?

N

Nicky Santoro

Гостин
Доколку се собериме друштво во некое отепано паркче и да пиеме алкохол ,дали полицијата има некакво право да не однесе во станица или да не казни поради некои Х причини? Сите да сме 18+ години...

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Zdravo na site. Eve i jas imam potreba od eden praven sovet. Vo dvorot imam edna bandera za struja koja stoi sigurno 30god ,sega taa mnogu mi smeta za vlez i izlez so kolata, a za da ja podmestat EVN i toa pak na moe mesto samo nekolku metri ponastrana mi bara 30-40 iljadi denari. Banderata ja koristat uste 2 domakinstva.Sto da napravam za da ja podmestat bez trosok ili pak ako veke ne ,moze da ja podmestat dali bi me sleduvale nekoi nivni povolnosti vo naplatata. Odnapred vi blagodaram.
Дворот откупен ли тие.Ако ти е откупен тогаш е твој и твоја приватана сопственост.Побарај им со писмено известуваење кирија,а ако не ти дадат кирија слободно бутнија.
--- надополнето: 2 јули 2012 во 03:37 ---
Во договорите што се потпишуваат има една клалзула која вели:
По истекот на договорот 12/24 месеци,доколку не го продолжи сопственикот,договорот автоматски се продолжува за 12 месеци
Дали имаат право и колку е законски да продолжат договор без твоја согласност и потпис.
Во случајов не сум се сложил,договорот еднострано е продолжен,а сметките не сум ги плаќал и ме тужат за неплатени сметки.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.410
Поени од реакции
4.311
Доколку се собериме друштво во некое отепано паркче и да пиеме алкохол ,дали полицијата има некакво право да не однесе во станица или да не казни поради некои Х причини? Сите да сме 18+ години...
Поради алкохолот неможе, ако сте полнолетни можете да пиете колку сакате па и во паркот. Е сега ако уз алкохолот правите некое нарушување на јавниот ред и мир или не носете лични карти со себе.. или нешто друго... тогаш може.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Може да те казни, зависи кој како го толкува членот.

"Кој на јавно место се оддава на пијанство или во пијана состојба го
нарушува јавниот ред и мир ќе му се изрече глоба во износ од 100 до 400
евра во денарска противвредност."

Член од
12 март 2009
Мислења
20.564
Поени од реакции
16.746
Обавезно, јас лично не поднесувам тужба без вештачење. Без вештачење ризикуваш спротивната страна да ти избаци фабрикувано вештачење во нивна полза па после ти ќе се чешаш. МОј совет обавезно направи си вештачење, на крај ако го добиеш спорот секако трошоците за вештачење ке паднат на спротивната страна.
--- надополнето: 24 јуни 2012 во 12:31 ---
2005 (во Охрид) тужевме речиси цела зграда за помала квадратура на становите ... купени станови во градба, во Охрид немаше имотни листови до 2010.. на база на приватно вештачење од овластен судски вештак ... судот одреди други вештаци, така било по законот... скоро на сите им го поништија вештачењето и изгубија во првостепена, ретко кој се жалеше... јас добив, но апелација го врати предметот со неколку дебилни работи, да испитал судот да не треба и надворешните зидови да се рачунаат во квадратура, а натера и да се вештачи Проект ???, демек ако по проект бил замислен поголем стан не е битно што е направен помал ... вештакот не сакаше овие глупости воопшто да ги вештачи, го натераа и ги поби сите.. на крај судот ни ја отфрли тужбата демек спрема облигација треба.о да тужиш во рок од 8 дена ако во Солемнизацијата нема гарантен рок !!! ( а порано кажуваа дека во градежништвото се подразбира 2 години гарантен рок) и наводно имало уште такви случаи кај познатиот битолски суд ..( тој што ја осуди мечката ??) ... така секакво вештачење браќата побиваат со Облигација...
..ако и гарантни рокови на производи и коли би потпаднале во ова наша судска папазјанија , циркус би имале...среќа има пазарна инспекција, весници и пазарна конкуренција кај реномираните фирми, инаку би имало на големо фуцк ин браин на секој корак ...

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Барав по закониве не можев да најдам ништо.

Имено, се работи за прашање од областа на правото на семејна пензија. Дали редовен студент, со пензија од починат родител, НЕКАКО може да заснова легален работен однос, било тоа на определено време, скратено работно време и сл.?
Ако се склучи договор за вработување тој го губи правото на пензија која е во моментов премногу нужна.

Фала.

Kajgana Shop

На врв Bottom