Правна помош и совети

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.372
Ве молам ми треба професионална правна помош.
Сабајле добив повик од инспектор во полициска станица во Автокоманда.
На 22 септември е извршен тежок грабеж на мобилара и се украдени пари, лаптоп и неколку телефони.
Отидов на разговор таму и испадна дека мојот сериски број е тој што е украден. Арно ама јас телефонот го добив на поклон од татко ми пред година и четири месеци. Прво што прашав е дали е грешка во серискиот број и рекоа НЕ. Дојде човекот и рече тој е тој телефон, и просто незнаев што да правам... почнав да се сомневам во самиот себе.
Од кога се свртеа неколку телефони испадна дека татко ми го купил од колега, а тој колега бил другар со газдата на мобиларата и му го дал за поефтини пари без кутија.
Испадна дека дечкото од мобиларата ја помешал мојата кутија со таа украдената и утре ќе отиде да ја повлече и да ја исправи грешката...
Прашањето е : Дали да отиде некој таму со тој човек да се види дали стварно е повлечено за да не испадне после некое време покана на суд, а мене веке ми дадоа потврда за одземен телефон и кривична пријава.
Исто така ме држеа 2 саати и буквално бев малтретиран од инспекторите и кога би покренал тужба против човекот од мобиларата дали би вредело за претрпен страв,стрес и понижување.
Благодарам однапред

Член од
5 април 2011
Мислења
75
Поени од реакции
17
На 22 септември е извршен тежок грабеж на мобилара и се украдени пари, лаптоп и неколку телефони.
Отидов на разговор таму и испадна дека мојот сериски број е тој што е украден. Арно ама јас телефонот го добив на поклон од татко ми пред година и четири месеци. Прво што прашав е дали е грешка во серискиот број и рекоа НЕ. Дојде човекот и рече тој е тој телефон, и просто незнаев што да правам... почнав да се сомневам во самиот себе.
Од кога се свртеа неколку телефони испадна дека татко ми го купил од колега, а тој колега бил другар со газдата на мобиларата и му го дал за поефтини пари без кутија.
Испадна дека дечкото од мобиларата ја помешал мојата кутија со таа украдената и утре ќе отиде да ја повлече и да ја исправи грешката...
Прашањето е : Дали да отиде некој таму со тој човек да се види дали стварно е повлечено за да не испадне после некое време покана на суд, а мене веке ми дадоа потврда за одземен телефон и кривична пријава.
Исто така ме држеа 2 саати и буквално бев малтретиран од инспекторите и кога би покренал тужба против човекот од мобиларата дали би вредело за претрпен страв,стрес и понижување.
Благодарам однапред
Veke nekolku dena gledam nemat odgovor na tvoevo praschajne, ili nemat profesionalci ili za sovet baret da bidet nagradeni !
Jas ne sum pravnik no mislam deka e najubavo tatkoti da zemit pismena izjava od prodavacot deka go kupil telefonot i da ja zaverit na notar,ako vo idnina dojdit neschto za na sud minimum ke imasch dokument deka tatkoti go kupil od toj i toj. Pozdrav

Б

Бат Елохим

Гостин
Втор пат, втор месец по ред, БУМ ТВ ме исклучуваат со платена сметка!
Имам ги имам сочувано е маилите и нормално платените сметки. Значи откако ќе се пожалам они се правдаат, извинуваат и враќаат права за гледање на програмата. Ама сепак ме исклучуваат, без да проверат!
Прашањето е: Дали имам основ за еднострано раскинување на договорот?
--- надополнето: Oct 25, 2011 9:01 AM ---
Стварно е нервозно у 12 навечер да ти исклучат ТВ, а си платил, па уште и ѕвониш на тел, а никој не крева, се изнаслушав песни од Тоше и ми иде да ги задавам тие од салонот Лептокарија каде што плаќам!

A

Advokatisce

Гостин
Втор пат, втор месец по ред, БУМ ТВ ме исклучуваат со платена сметка!
Имам ги имам сочувано е маилите и нормално платените сметки. Значи откако ќе се пожалам они се правдаат, извинуваат и враќаат права за гледање на програмата. Ама сепак ме исклучуваат, без да проверат!
Прашањето е: Дали имам основ за еднострано раскинување на договорот?
--- надополнето: Oct 25, 2011 9:01 AM ---
Стварно е нервозно у 12 навечер да ти исклучат ТВ, а си платил, па уште и ѕвониш на тел, а никој не крева, се изнаслушав песни од Тоше и ми иде да ги задавам тие од салонот Лептокарија каде што плаќам!
Незнам дали можеш да го раскинеш договорот, треба да се види договорот кој си го потпишал, но ако си незадоволен од услугата тогаш треба да се јавиш во Агенција за електронски комуникаци да ги пријавиш и можеш да ги пријавиш во организација за заштита на потрошувачи. Пробај прво да се договориш да ти дадат некој месец гратис бидејќи им се случува два пати

Член од
26 октомври 2011
Мислења
12
Поени од реакции
4
Прашање,
Каков е и дали има закон во Македонија, долку некој објави разголени слики слики во секусален акт со тебе на интернет, што се случува може да тужиш, или нема таков закон, слики направени со твоја дозвола?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Прашање,
Каков е и дали има закон во Македонија, долку некој објави разголени слики слики во секусален акт со тебе на интернет, што се случува може да тужиш, или нема таков закон, слики направени со твоја дозвола?
Зашто толку си запнал да објавуваш глупости?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
зошто глуост ме интересира дали има закон против такво нешто??
Глупост, зашто пред овој пост напиша дека ти сакаш да ги објавиш. Што сакаш да постигнеш со тоа, да уцениш некого, да навредиш, клеветиш...?

*размисли за болдираново

Член од
26 октомври 2011
Мислења
12
Поени од реакции
4
да сакам да му наштетам на некој кој ми го уништил животот ок е тоа мислев дека тука се дава правна помош а не морални совети, сакам да знам само дали ке одговарам пред закон ако направам такво нешто!

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
да сакам да му наштетам на некој кој ми го уништил животот ок е тоа мислев дека тука се дава правна помош а не морални совети, сакам да знам само дали ке одговарам пред закон ако направам такво нешто!
Ти болдираното како сакаш сфати го, ти го посочив намерно, па сега види дали е морал или правна помош.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Доколку работникот има 2 години до пензија и неговото работно место не се укинува дали може работодавецот да го отпушти?

Јас мислам дека не може, но вие што го применувате овој закон во пракса добро би било да споделите некое искуство.:cuc:

Член од
26 октомври 2011
Мислења
12
Поени од реакции
4
Ти болдираното како сакаш сфати го, ти го посочив намерно, па сега види дали е морал или правна помош.
Да разбирам што ми кажуваш многу добро, но не ниту едно од тие туку сакам да знам што ке се случи доколку објавам , јас дали ке одговарам пред закон за лице над 18 години своеволно ми ги дало сликите, и ги направило за мене,значи не сакам да ги користам тие слики за профит, дали со фактот дека нејзиното-неговото лице го има на сликата таа слика е патентирана и има правода ме тужи за неа, незнам каков е законот во Македонија за други држави знам дека доклку слите ги имам јас а личноста претходно не ги патентирала можеш да ги употребиш за какви било непрофитабилни цели, но барам совет од кој било за нашиот закон во ваква ситуација.

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.547
Благодарам однапред
Околу тоа дали да тужиш....
Мој совет,не си го губи џабе времето( и парите)....
Околу состојбата...
Како шо кажуваш телефонот бил купен од другар на газдата....
Е па сеа немаш ти никаква врска со газдата на дуќанот...нема причинска врска....
Ако некого тужиш тоа е другарот на татко ти кој го шитнал телефонот....за измама...
Па тој ќе се вади дека не знаел дека телефонот шо го зел од другар му е краден и така до недоглед....
А еве изгледа настанала грешка....
Џабе ќе фрлаш пари кога викаш дека твојот мобилен не е предмет на кривично дело...штета...значи немаш основа да бараш нешто..кога нема предмет на гонење.....
Ако веќе сакаш да направиш нешто и да си ја олесниш душата..поднеси пријава до МВР,да си ги дисциплинираат своите вработени....
Не дека нив ќе ги заболи увото,туку дека ќе знаеш дека си направил нештп,или барем си се обидел да направиш....

B

Black Guard

Гостин
Ме интересира дали во нашиот Устав кратко и јасно се загарантирани човековите права и слободи и дали Р.Македонија е правно обврзана да ја почитува повелбата на ООН како и женевската конвенција односно дали тие(иако на меѓународно ниво) претставуваат обврска за нашата држава???

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Уставот на Р.М ги гарантира човековите слободи и права
Со оглед на тоа што државата е членка на ООН се обврзува да ги почитува целите и принципите на Повелбата на ООН
Бидејќи државата е потписник,обрска на државата е да ги почитува Женевските конвенции и нејзините протоколи

Kajgana Shop

На врв Bottom