Имаше ваква тема ja споив
Ко ќе напраи некој форумџија пиво нека организира собиранка да пробаме
никогаш ама никогаш пиво не се прави само од една житарка, за добро и вкусно пиво ти требаат најмалку три вида на слада, јачмен мора да доминира,пченицата за да нагорчува и ржот или овесот за шмек.Имам едно другарче правше пиво светло и црно. Црното финтата било што јачменот се пече во рерна. А сега направи пиво од пченица и доста е интересно бело-жолто е и матно и има малку киселкаст вкус.
Хммм, ова блодираново е практично можно само за слад-додатоците кои се однесуваат на вкусот/бојата/шмекот на пивото.Имам едно другарче правше пиво светло и црно. Црното финтата било што јачменот се пече во рерна. А сега направи пиво од пченица и доста е интересно бело-жолто е и матно и има малку киселкаст вкус.
Убаво елаборирано, ме интересира само дали имаш и свое практично искуство?Доколку има заентересирани и се развие дискусија ќе продолжиме со темава доколку не,нека иде у заборав и мајчинаи
Секоја година во септември и октомври ставам, вино и пивоХммм, ова блодираново е практично можно само за слад-додатоците кои се однесуваат на вкусот/бојата/шмекот на пивото.
Главната количина на слад, од кој се добива најголемиот дел од ферментот (пивото) бара строга контрола и ова е причината зошто правењето пиво е многу потешко од правењето вино на пример.
Слад од рерна е метод што дава премногу неконсзистентни резултати од многу причини, кои се голема тема сама за себе. На кратко, нема можност за фино подесување на температури и контрола на истите.
Можеш ли да го прашаш другар ти дали сам го прави целиот слад, ако не тогаш од каде набавува слад... а ако може лично да се вклучи во дискусијава ви било одлично!
Јас за оваа намена (правење слад) правам сушара од стар фрижидер. Идејата е изолирана и температурно контролирана средина, за што фрижидер некако е најлесна опција. За стандарден светол слад треба континуирана температура од 37ст. целзиусови и добра вентилација.
Идејата ја добив од ова видео:
Убаво елаборирано, ме интересира само дали имаш и свое практично искуство?
Теоријата е интересна и неопходна ама би било убаво да чуеме практични искуства.
НЕМОЈ!!!- Е ова ќе мора да се нарачува изгледа, но бидејки не ми се чека најпрво ќе пробам со пивски кваседц купен од аптека и од виталија, ќе ги измешам и ќе чекаме да се случи маѓија.
- 1 паќетче пивски квасец
Ова не ти е правење на пиво . Ова ти е нешто набрзина составено.Се вклучувам во дискусијава , ај сега да праиме пиво, Сериозно.
Еве еден интересен линк каде убаво се објаснети чекорите и сега да видиме до каде сме со намирници.
http://www.instructables.com/id/Make-Beer/
Правење на 10 литра домашно пиво
1.5 кг. Јачменов слад
250 гр. Јачмен (кристален јачмен)
28 gr. Хмељ
1 пакетче пивски квасец
200 гр. шеќер за флаширање.
Е сега вака стојат работите
- Кој има против нека каже зошто и дали пробал со Малтекс. Доколку никој не пробал еве првата проба ќе биде од мене.
- 1,5 кг. Јачменов слад планирам да користам Малтекс од Виталија.
- не знам кој е тој кристален јачмен но јас ќе одам со некој селски покрупен јачмен, ако имате предлог пишете
- 250 гр. Јачмен,
- Ќе прошетам по билниве аптеки да побарам такво нешто, доколку најдам пишувам тука, ако некој има информација и ме поштеди од непотребно лутање би бил благодарен.
- 28 гр. Хмељ
- Е ова ќе мора да се нарачува изгледа, но бидејки не ми се чека најпрво ќе пробам со пивски кваседц купен од аптека и од виталија, ќе ги измешам и ќе чекаме да се случи маѓија.
- 1 паќетче пивски квасец
Кој знае нешто од ови продукти кај да ги набавам нека каже, добива чаша домашно Пиво, од кога ќе биде готово или две чаши веќе готово домашно вино Мерлотче
И сега ќе праиме пиво или само ќе пишуваме
Види, мора од негде да се почне за да се научи.Ова не ти е правење на пиво . Ова ти е нешто набрзина составено.
Кој ти се температурите на варење, која ти е конверзацијата на простите шеќери,во колку етапи ќе ти се одвива варењето, каква вода ќе користиш ?
Овие прашања ти се само врв на санта мраз, се разбира доколку сакаш да направиш вино од јачмен или боза рецептов ти е супер
Па јас прашав на неколку места за пивскиот квасец од кои некои ми рекоа дека е мртов други ми рекоа неможе да биде мртов тоа е квасец и што ти знам што. Ама од сите имам оној несигурен одговор.НЕМОЈ!!!
Toј „квасец„ не е активен, ма не е ни квасец или поточно не се живи организми квасец туку исушени (мртви) остатоци од квасец кои служат чисто како суплемент во исхраната.
Ја купив од билна аптека ама немам никаков начин да знам колку мерни единици јачина е горчлив, не сум читал многу за ова. Сите рецепти (или компјтерски генерирани рецепти за состојки со кои располагаш) бараат точни количини хмељ со точно определена јачина.28 гр. Хмељ
- Ќе прошетам по билниве аптеки да побарам такво нешто, доколку најдам пишувам тука, ако некој има информација и ме поштеди од непотребно лутање би бил благодарен.
Јас од еден селанец од Петровец го купив мојот јачмен. Во јуни веднаш по таа жетва и ми ветија дека не е прскан. Иначе го има во продавници за сточна храна ама наводно го прскале со пестициди за да не се расипува и наводно тоа „не и штетело„ на стоката. Не знам, можеби навистина не е штетно и можеби со долгото киснење (припрема за р'тење) се одмиваат пестицидите. Чисто се се сомневам дека со ова се замараат комерцијалните пивници... одлучи си ти за себе.- не знам кој е тој кристален јачмен но јас ќе одам со некој селски покрупен јачмен, ако имате предлог пишете
- 250 гр. Јачмен,
Јачменот дали е прскан или не нема врска, битно е да нема други семиња во него.Ја купив од билна аптека ама немам никаков начин да знам колку мерни единици јачина е горчлив, не сум читал многу за ова. Сите рецепти (или компјтерски генерирани рецепти за состојки со кои располагаш) бараат точни количини хмељ со точно определена јачина.
Викаат дека е лесно е да го садиш, расне како бршлен во саксии.
Јас од еден селанец од Петровец го купив мојот јачмен. Во јуни веднаш по таа жетва и ми ветија дека не е прскан. Иначе го има во продавници за сточна храна ама наводно го прскале со пестициди за да не се расипува и наводно тоа „не и штетело„ на стоката. Не знам, можеби навистина не е штетно и можеби со долгото киснење (припрема за р'тење) се одмиваат пестицидите. Чисто се се сомневам дека со ова се замараат комерцијалните пивници... одлучи си ти за себе.