Почетнички водич

The One

Оној шо ќутит а све знајт
Член од
16 март 2008
Мислења
189
Поени од реакции
39
истото прашање,прилично добро го знам паскал,само што јас сакам да почнам да учам Java,ако може некој совет од кај да почнам и некоја еbook на англиски и во што да програмирам?
Би ти ја препорачал Head First Java second edition јас од оваа книга добив подлога за да почнам да се занимавам со некои посложени работи со Јава,а одкако ке ја прочиташ оваа како следна ти ја препорачувам Thinking in Java Fourth Edition by Bruce Eckel
 

Opsessive fangirl

Безнадежен интелектуалец.
Член од
14 декември 2009
Мислења
291
Поени од реакции
136
Треба да го симнам Еклипс, ама знам дека пред да се симне треба да имаш инсталирано и некои Јава апликации.. може подетално да ми објасните како можам да го направам сето тоа?
 

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Java апликациите се извршуваат на Java виртуелна машина и првин нејзе ќе треба да ја инсталираш (можеш да ја симнеш од тука) и после тоа симни го Eclipse (тоа нема инсталација, само ќе го отпакуваш и ќе го стартуваш и можеш да работиш).
Значи JVM ти е основно што треба да го имаш инсталирано за да ти работат Java апликациите, а ако ти треба за нешто понапредно тогаш во зависност од потребите инсталираш тоа што треба.
 
Член од
11 декември 2011
Мислења
51
Поени од реакции
19
Да се напише класа за работа со низи од целобројни елементи. Класата ја има во себе
низата која е динамички алоцирана и должината на низата. Треба да се обезбедат
. Default конструктор кој ќе алоцира поле од еден елемент и ќе го постави на 0
. Конструктор кој како аргументи добива должина на низата и вредност со кпја ќе ја
исполни низата. Докплку не се наведе вредност, да се исполни со нули.
. Copy конструктор
. Функција dodadi која како аргументи добива низа од целобројни елементи и
должина на низата. Функцијата треба да ја прилепи низата која ја добива како
аргумент на крајот од низата од класата.


ве молам доколку некој може да ми помогне за задачава... не знам на кој начин би ја почнала и на кој начин би требало да размислувам...
--- надополнето: 22 март 2012 во 19:23 ---
#include <iostream>
#include<string.h>

using namespace std;

class niza{
private:
private:
int*niza
int broj;
public:
niza (){
niza= new int;
niza='0';
br=0; }

niza(int*niz,int br){
niza=new int [strlen(niz)+1]
broj=br;
}
niza(cont niza &n)
{ niza= new int [strlen(n.niza)+1]
strcpy(niza,n.niza);
broj=n.broj;
}
const int*getniza(){return niza;}
int getbroj(){return broj;}
}
void setniza(int*niz){
delete [] niza;
niza= new int[strlen(niz)+1];
strcpy(niza,niz);}

void setbroj(int br){
broj=br; } };

void dodadi(){
niza->temp;
delete []niza;
niza= new int[strlen(temp)+strlen(niz)+1];
char*p=temp;
int i=0;
while(*p){
niza[niz]=*p;
p++;
i++;}
p=i;
niza[niz]='0';
delete []temp;
void pecati(){
...
} го напишав ова не знам колку е точно... :(
 
M

Mr.InF3ction

Гостин
Па мисли чекор по чекор за се што треба да се случи за да работи програмата. Default конструктор ти е најлесно во овој случај и ќе изгледа вака:
Код:
imenalkasa(){
 
n=1;//broj na elementi
p=new int;//pokazuvac koj vo klasata e deklariran kako int *p=NULL;
 
*p=0;//prviot element postavi na 0
 
}
а другиот конструктор:
Код:
imenaklasa(int n, int broj=0;){
p=new int[n];
for(int i=0;i<n;i++)
p[i]=broj;
// Ili so ovaa funkcija:
//fill_n(p,n,broj)
//p-pokazuvac za toa od koja pozicija sakas da pocne da postavuva broj.
//n-kolku elementi da postavi na "broj";
//brojot sto sakas da se postavi na nizata
}
Функција додади е малце покомплицирано но ако не се измачиш нема да научиш. Значи функцијата треба да прима како вредност: низа што сакаш да додадеш, број на елемнти што сакаш да додадеш(m) и број на елементи на веќе постоечката низа n (n).
Бидејќи работиш со динамичка меморија не можеш туку така додадеш нешто. Прво ќе направиш една нова динамичка низа со број на елементи..нешто како int *s=new int[m+n];
После ќе копираш од старата низа на новата првите n елементи со for циклус. После со уште еден циклуш ќе почнеш од n до m да ја полниш низата со елементите што сакаше да ги додадеш со функцијата. бришеш старата низа и правиш да покажува на новата низа и готова си :)

едит:
упс ..каснам..но прво нешто што видов не можеш за низа од цели броеви да користиш strlen..туку ќе имаш променливи за бројот на елементи..другото читни горе :)
 
Член од
11 декември 2011
Мислења
51
Поени од реакции
19
Па мисли чекор по чекор за се што треба да се случи за да работи програмата. Default конструктор ти е најлесно во овој случај и ќе изгледа вака:
Код:
imenalkasa(){

n=1;//broj na elementi
p=new int;//pokazuvac koj vo klasata e deklariran kako int *p=NULL;

*p=0;//prviot element postavi na 0

}
а другиот конструктор:
Код:
imenaklasa(int n, int broj=0;){
p=new int[n];
for(int i=0;i<n;i++)
p[i]=broj;
// Ili so ovaa funkcija:
//fill_n(p,n,broj)
//p-pokazuvac za toa od koja pozicija sakas da pocne da postavuva broj.
//n-kolku elementi da postavi na "broj";
//brojot sto sakas da se postavi na nizata
}
Функција додади е малце покомплицирано но ако не се измачиш нема да научиш. Значи функцијата треба да прима како вредност: низа што сакаш да додадеш, број на елемнти што сакаш да додадеш(m) и број на елементи на веќе постоечката низа n (n).
Бидејќи работиш со динамичка меморија не можеш туку така додадеш нешто. Прво ќе направиш една нова динамичка низа со број на елементи..нешто како int *s=new int[m+n];
После ќе копираш од старата низа на новата првите n елементи со for циклус. После со уште еден циклуш ќе почнеш од n до m да ја полниш низата со елементите што сакаше да ги додадеш со функцијата. бришеш старата низа и правиш да покажува на новата низа и готова си :)

едит:
упс ..каснам..но прво нешто што видов не можеш за низа од цели броеви да користиш strlen..туку ќе имаш променливи за бројот на елементи..другото читни горе :)
со малце поголемо закаснување.. фала ти многу за помошта :)
--- надополнето: 21 мај 2012 во 17:04 ---
каде се применуваат виртуелните функции? и како да забележам во конкретна задача кога треба да ги употребам?
 
Член од
10 март 2014
Мислења
815
Поени од реакции
730
Дечки 2016 а наскоро 2017 што би препорачале за почетник како менe.Имам една година завршено факултет компјутерски науки и инжењерство кој поради одредени причини морав да го прекинам.
 

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.071
Поени од реакции
938
Дечки 2016 а наскоро 2017 што би препорачале за почетник како менe.Имам една година завршено факултет компјутерски науки и инжењерство кој поради одредени причини морав да го прекинам.
Почетник е многу широк поим во светот на програмирањето. Треба да кажеш што те интересира, односно што би сакал да правиш/работиш, па од таму да почнеме да ти даваме совети.
 
Член од
10 март 2014
Мислења
815
Поени од реакции
730
Почетник е многу широк поим во светот на програмирањето. Треба да кажеш што те интересира, односно што би сакал да правиш/работиш, па од таму да почнеме да ти даваме совети.
Па знам многу малце а сакам да научам да програмирам.
 

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.071
Поени од реакции
938
Па знам многу малце а сакам да научам да програмирам.
Па за почеток можеш да ги поминеш материјалите од финки за структурно програмирање. Можеш да ги најдеш тука
 

Boce1234

Adrian Chase
Член од
4 ноември 2016
Мислења
1.764
Поени од реакции
1.018
Vaka me interesira programiranjeto ama znam samo nekolku funkcii vo SQL za kreiranje na tablici ili MySQL ne se sekjavam i sakam da znam skoro se za sho sluzhi oti nemom da se snajdam na net
 

Емкаа

крофни од драго.
Член од
14 мај 2008
Мислења
3.861
Поени од реакции
7.809
Vaka me interesira programiranjeto ama znam samo nekolku funkcii vo SQL za kreiranje na tablici ili MySQL ne se sekjavam i sakam da znam skoro se za sho sluzhi oti nemom da se snajdam na net
Ако не можеш да се снајдеш на нет, а сакаш да станеш програмер...си ја утнал професијата.
 

Boce1234

Adrian Chase
Член од
4 ноември 2016
Мислења
1.764
Поени од реакции
1.018
Ако не можеш да се снајдеш на нет, а сакаш да станеш програмер...си ја утнал професијата.
Ne e to problem imam edna kniga 743 strani pishi se tamu ama neznajsh kolku mnogu ne uchat na skolija skoro ich a sum zapishan na avtomatika ushte uchime pascal gospo da chuva ni kompjuteri imame salam nisto katastrofa.
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
31.320
Поени од реакции
44.538
Ја не сум нешто у тек со ова денес компјутери работење и програмирање, али порано имав ATARI XL/XE и знаев Logo и Basic. Ако аплицирам за тоа АјТи или како и да го викате, одма ќе ме примат или прво книшка треба? Пошто глеам сите тоа работат и шуто и рогато.
 
Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
216
Ја не сум нешто у тек со ова денес компјутери работење и програмирање, али порано имав ATARI XL/XE и знаев Logo и Basic. Ако аплицирам за тоа АјТи или како и да го викате, одма ќе ме примат или прво книшка треба? Пошто глеам сите тоа работат и шуто и рогато.
Вака ко што те гледам дека си неписмен кога станува збор за компјутерски науки, веројатно ќе ти треба книшка.

Доколку си квалитетен, нормално, не. :)
 
На врв Bottom