Потеклото на Албанците

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.863
Од битушанец треба да учам нешто, па човекот одлепил вели дека Илирите = македонците = словените.......

Јас дефинитвно ќе одам да протестирам во Анкара дека овде во Балканот ги преименуваат топонимите на староседелците турци............

Какви староседелци Турци ,какви бакрачи.Дете Турците за првпат доаѓаат на Балканот дури 14 век. Дај описмени се малку.

Член од
3 август 2011
Мислења
523
Поени од реакции
105
jes da sme malku ponazad so vremeto nie albancite, mozebi ziveeme uste so kanunot, krvnite odmazdi i slicni sranja ama barem ne negirame, go terame nasiot film i znaeme koi sme sto sme i kakvi sme. ama sto k*r ste vie majka mu, ni samite ne znaete, dosega sum sretnal 100 makedonci so koi sum zborel za vakvi temi i sum dobil 100 razlicni mislenja vo vrska so toa sto k*r ste vie. srbi? bugari? mesani srbi so bugari? anticki makedonci :facepalm:? samo edno znam, vie narod uste ne ste, za da bides narod treba da imas svoja tradicija, vie ne se razlikuvate so nisto kako narod, so nesto svoe! a pointeresno e toa sto site go znaete toa, deka nemate v od vrska so aleksandar makedonci, majka mu, zboruvate slovenski jazik a makedonci ste bile, ma ne be, kolku pobrzo da gi ostavite ovie filmovi i kompleksi, tolku podobro ke ziveete.

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Баш ова е преводот? Дете??? :pos:

Според „αιρε“ на крајот, станува збор за некакво „осудување“. Во вториот дел од зборот не ти е „ипсилон“, туку „гама“, „јота“ не ти постои како „Ј“, туку е „И“. Преморена сум денес да се зезам со сликава, АМА сигурно не се работи за „албански“ натпис, башка што според пишувањево на натписов, а и воопшто според симболите, а и столбовите кои се на „пронајдоков“, во околинава, на Балканов, ВАС ве нема во тој период. :coffee:

Ај, дајте нов Пикасо, го изарчивме и со овој ник.

П. С. Мене најсмешна ми е теоријата дека сте исламизирани Власи.
Naj interesno sto mozam da primetuvam kaj tebe e , koga neznes kako i nemas kontra dokaz , togas sleduva SMILE , demek da pokazes na publikata deka samo ti si toj ili taa (iako gleam na avatar stalno masko osoba imas) Tarzanot koj ja spasuva Djejni :icon_mrgr:
A normalno ,sve sto znaes podobro od nas , e toa sto podobro go pisuvas svojot jazik , sve drugo e zal da si gubat kolegite Albanci 2 minuti so tebe i takvite kako tebe ..
Sto se za tebe tie naucnici sto tolku vreme potrosiv da ti odgovoram ? za zal mislejki deka si poinakov ili poinakva ,a ti si bila BETER. ..sega uste tebe ti ostana da negiras nekakov univerzitet kako ovoj i plus tie od proslite stranici malku ti bea :

Cornell University

Ohio State University

Project History

http://zeus10.wordpress.com/2009/01/10/the-falsification-of-the-inscriptions-in-the-“”greek”-corpus-of-epigraphy/
Kakvi bukvi gleas , kakva azbuka :гомце:
Za zal si da znaes .
--- надополнето: 25 август 2012 во 04:32 ---
Имам еден професор кој е влав, и вели јасно и гласно дека во крушево имало е маало на ортодоксни албанци, но тоа никогаш во јавноста не е покажувано, така да не се чуди, кога ортодоксните власи бегале од Али Паша со нив бегале и ортодоксните албанци...
Во алсат-м неодамна имаше еден гостин албанец ортодокс Манојловски мислам се викаше, тој јавно рече дека бил присилно асимилиран, дури посочи и други имиња на албанци кои денеска се појавуваат како македонци во јавноста, само еден ми текнува мислам дека беше академик Матеја Матевски.....но нивна одлука е како се изјаснуваат, јас го почитувам тоа, но вие е безполезно што сакате да го бришете тој факт....којзнае можеби подоцна сите тие албанци ќе се појавуваат пред алсат- м ....
--- надополнето: 24 август 2012 во 21:47 ---

И низ балканот имаше турски топоними кои почнавте да ги преименувате, значи оваа е турска земја.........АХАААА значи турците се староседелци на балканот........
Ima i denes sela vo Krusevo so albansko naselenie , inaku nam ne nise potrebni Vlasite , niti imame nesto protiv nitu pak ne interesiraat Vlasite .

Kolega tesko ke iskocis na kraj so vakvite koi se okolu tebe !
Nema da ti priznavaat nikogas nisto , samo po nivno mora da bide ,taka da djabe se macis brate .
Sve sto ke postiras , ke ti sledi naj idiotski i naj glupi prasanja i posle toa , pak prasnja , i posle toa pak.... i taka :)

H

HITCH

Гостин
Naj interesno sto mozam da primetuvam kaj tebe e , koga neznes kako i nemas kontra dokaz , togas sleduva SMILE , demek da pokazes na publikata deka samo ti si toj ili taa (iako gleam na avatar stalno masko osoba imas) Tarzanot koj ja spasuva Djejni :icon_mrgr:
A normalno ,sve sto znaes podobro od nas , e toa sto podobro go pisuvas svojot jazik , sve drugo e zal da si gubat kolegite Albanci 2 minuti so tebe i takvite kako tebe ..
Sto se za tebe tie naucnici sto tolku vreme potrosiv da ti odgovoram ? za zal mislejki deka si poinakov ili poinakva ,a ti si bila BETER. ..sega uste tebe ti ostana da negiras nekakov univerzitet kako ovoj i plus tie od proslite stranici malku ti bea :

Cornell University

Ohio State University

Project History

http://zeus10.wordpress.com/2009/01/10/the-falsification-of-the-inscriptions-in-the-“”greek”-corpus-of-epigraphy/
Kakvi bukvi gleas , kakva azbuka :гомце:
Za zal si da znaes .
После ова јас немам никаква потреба за да ти приложам какви било контра аргументи, тукушто си се демантира сам!

Ова е датирано во 3. век пред наша ера: Σιμία Λυκίσκου χαῖρε (Имам корекција за χαῖρε - поздрав, сликата претходна ми беше мала, не можев да видам убаво.)

Илирија нема никаква врска со северна Грција. Почетокот на 3. век пред наша ера е времето на Филип III, татко му на Александар, и походите на Александар Македонски кон Исток, оти на Запад немало ништо интересно. Месопотамија, Персија, Египет, Индија... тоа бил развиениот свет во тоа време и свет кој требало да се освои и завладее. На Запад, денешна Албанија, имало само напуштени тврдини, тапа било таму.
Ова е чист доказ за она што ви го кажував за Филип III. Штом дошол на власт меѓу првите битки му било со пиратите, кои дошле од север преку Јадранското море, значи пиратите напаѓале од Запад. Позната е тактиката да ги нападне со крилата, додека тој со мала група чека напред. Кога ги нападнале странично, бидејќи не го познавале доволно теренот, ем десеткувани, тие се вратиле на бродовите и побегнале. Во првата битка убиени се над 4000 пирати - Илири, а во втората битка која ја воделе против Филип V убиени се над 10. 000 Илири, а повредени се околу 5 - 6 илјади. Филип V ја употребил истата тактика за страничен напад.

За какви Илири станува збор во северозападна Грција, кога таму се Епир и Македонија? Ај, објасни како се нашле таму! Илирија е горе, односно во Далмација, Хрватска.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
:):):):):)

Арнаутите не се староседелци, самото име им кажува. АР значи земја (оттаму и земјишната мерка “ар“), а НАУТИ значи движачи, пловци. Па значи, зборот Арнаути, да ти преведам на твој разбирлив јазик, означува скитници, скити, скитачи, чергари. Па сега, барај пуно ти од каде ти се доскитани Арнаутите!
И со Бугарите го имав истото недоразбирање. Никако да разберете дека никако не може од синот да се роди таткото, туку секогаш, без исклучок, од таткото се раѓа синот. А бидејќи на Балканов најстар народ оформен како нација е Македонскиот (со сиот континуитет до сега), сите останати може, или да водат потекло од Македонците, или да се доселеници. Пак ќе повторам : “просто како грав“.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.168
верувам дека во сите народи и племиња има по некој апла забеган без компас, ама ти си имал таква несреќа да ти рече нешто токму таков:pos:
а, ајде да не тресиме овде многу зелени, бујрум на кафе и локум Крушевски па да те прошетам сам да си ги прашаш,а? па од тоа нема бе поверно, што велиш? ќе ти кажат самите,бива ли?;)
тој влав е еденм од најпаметните луѓе во Македонија, ако тој е забеган ние двајцата сме мајмуни....
--- надополнето: 25 август 2012 во 13:04 ---
После ова јас немам никаква потреба за да ти приложам какви било контра аргументи, тукушто си се демантира сам!

Ова е датирано во 3. век пред наша ера: Σιμία Λυκίσκου χαῖρε (Имам корекција за χαῖρε - поздрав, сликата претходна ми беше мала, не можев да видам убаво.)

Илирија нема никаква врска со северна Грција. Почетокот на 3. век пред наша ера е времето на Филип III, татко му на Александар, и походите на Александар Македонски кон Исток, оти на Запад немало ништо интересно. Месопотамија, Персија, Египет, Индија... тоа бил развиениот свет во тоа време и свет кој требало да се освои и завладее. На Запад, денешна Албанија, имало само напуштени тврдини, тапа било таму.
Ова е чист доказ за она што ви го кажував за Филип III. Штом дошол на власт меѓу првите битки му било со пиратите, кои дошле од север преку Јадранското море, значи пиратите напаѓале од Запад. Позната е тактиката да ги нападне со крилата, додека тој со мала група чека напред. Кога ги нападнале странично, бидејќи не го познавале доволно теренот, ем десеткувани, тие се вратиле на бродовите и побегнале. Во првата битка убиени се над 4000 пирати - Илири, а во втората битка која ја воделе против Филип V убиени се над 10. 000 Илири, а повредени се околу 5 - 6 илјади. Филип V ја употребил истата тактика за страничен напад.

За какви Илири станува збор во северозападна Грција, кога таму се Епир и Македонија? Ај, објасни како се нашле таму! Илирија е горе, односно во Далмација, Хрватска.
Буквите се помешани, има и на латиница и од грчки букви,
Што има врска кој бил на власт, јас ти давам артефакт ти ми зборуваш приказни на војни, тактики............
да кажеш дека било празно во 3 век пред наша ера е чисто незнаење или глупирање....
Што има врска дека војувал со илирите, тие биле ист народ, и Атина и Спарта војувале со векови, што им аврска тоа........
И Македонија е во Солун, што бара тогаш макеоднија во Скопје...........???????????
--- надополнето: 25 август 2012 во 13:08 ---
:):):):):)

Арнаутите не се староседелци, самото име им кажува. АР значи земја (оттаму и земјишната мерка “ар“), а НАУТИ значи движачи, пловци. Па значи, зборот Арнаути, да ти преведам на твој разбирлив јазик, означува скитници, скити, скитачи, чергари. Па сега, барај пуно ти од каде ти се доскитани Арнаутите!
И со Бугарите го имав истото недоразбирање. Никако да разберете дека никако не може од синот да се роди таткото, туку секогаш, без исклучок, од таткото се раѓа синот. А бидејќи на Балканов најстар народ оформен како нација е Македонскиот (со сиот континуитет до сега), сите останати може, или да водат потекло од Македонците, или да се доселеници. Пак ќе повторам : “просто како грав“.
Кај го најде овој превод??? кој лингвист го кажа тоа....???//
Мене повеќе ми се допаѓа овој превод :
Arnaut - powerful eagle, германски збор......и се поклопува со името со кој Албанците се ословуваат.

Што се глупираш, сам велиш дека името македониа е од владетелот Македон, какво националност бил тој владетел?????????????????

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Не е Ематија, туку Матија. Остаток од тоа име има во - Далматија :). А “Матија“ си има врска со Мати=Мајка, а следствено со тоа и со Македонија (на Санскрит “Македонја“ значи “мајка на светот“). Во Албанија и денеска си имате град Мат...
А преводот на Арнаути е точен. Ар е земја и за тоа ме мрзи да цитирам примери. А наути денес се користи најчесто за именување на морнарите, морепловците...

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968
puno дали некогаш постоела посебна илирска азбука или илирите се служеле со грчкото писмо?

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
puno дали некогаш постоела посебна илирска азбука или илирите се служеле со грчкото писмо?
Грчко писмо не постои. Постои само Македонско писмо, некогаш викано венетско, а од нив (Грците ги викаат Феничани) го презеле Грците (тоа самите си го признаваат).

Член од
19 мај 2010
Мислења
2.124
Поени од реакции
324
Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.168
Илирска азбука досега не е пронајдена......
Се служеле со грчката азбука, подоцна и со латинската....
Како што македонците немале азбука а се служеле со грчката......
--- надополнето: 25 август 2012 во 13:55 ---
Не е Ематија, туку Матија. Остаток од тоа име има во - Далматија :). А “Матија“ си има врска со Мати=Мајка, а следствено со тоа и со Македонија (на Санскрит “Македонја“ значи “мајка на светот“). Во Албанија и денеска си имате град Мат...
А преводот на Арнаути е точен. Ар е земја и за тоа ме мрзи да цитирам примери. А наути денес се користи најчесто за именување на морнарите, морепловците...
Каков јазик е името арнаут???????
А Арванит??/????
What is the meaning of the word Arnaut? другар пиши го ова на ГУГЛ и прочитај.........
А за името далматија исто така има албанско објаснување
Делме - овца
знаеме дека далматија имало со изобилство овци......
Мат е индоевропси збор, не е македонски............

Брат оваа слика вие ја дадовте

Јасно пишува дека името Македонија е од Македон владетелот..........и јасно пишува дека таму веќе биле епиротците и илирите......

што да верувам јас?
--- надополнето: 25 август 2012 во 13:57 ---
http://www.nytimes.com/interactive/2012/08/24/science/0824-origins.html?smid=fb-share

Eve so fakti koj sme nie. Nashiot jazik se zborese od pred 5.000 godini. I cel sveet znae za toa, osven vas koj ni samite ne znaete sto se. Ides vo Strumica Shtip gi prasas sto si? vikat Bugari ides vo Kumanovo Tetovo sto si? pola vikat srbi pola Makedonci. ides vo skopje site se "anticki Makedonci" .

ova e kompleks
нема врска оваа :pos:...ние пак сме дојденци, ова е монтажа против Македонија.............:pos:

Казаки

Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968
Илирска азбука досега не е пронајдена......
Се служеле со грчката азбука, подоцна и со латинската....
Како што македонците немале азбука а се служеле со грчката......
Тогаш како е можно F да се користи после V век ст.е., а А (во формата како на саркофагот) да се користи пред 4 век н.е.?

Или се работи за фалсификат или се работи за оштетување на текстот низ годините, ако имаме А (во таа форма слична на ранокириличната) тогаш неможе првата буква да биде F...

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.168
Ар: се употребува на албански за нива, обработлива земја.........
Арбериа (средоновековно име на Албаниа) ( Арбениа на диа. гег) значи:
Ар - нива
Бере/бен - да прави, обработи........
--- надополнето: 25 август 2012 во 14:04 ---
Тогаш како е можно F да се користи после V век ст.е., а А (во формата како на саркофагот) да се користи пред 4 век н.е.?

Или се работи за фалсификат или се работи за оштетување на текстот низ годините, ако имаме А (во таа форма слична на ранокириличната) тогаш неможе првата буква да биде F...
Едно е сигурно, албанците не го фалцификуваа пошто овој саркофаг е во Грција, а сигурно грците не би пукале во своја нога...........
Грците имаат целосно поинакво објаснување кое нема врска....еве гледај ја грчата варијанта

Казаки

Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968
Едно е сигурно, албанците не го фалцификуваа пошто овој саркофаг е во Грција, а сигурно грците не би пукале во своја нога...........
Грците имаат целосно поинакво објаснување кое нема врска....еве гледај ја грчата варијанта
Па нели саркофагот е од Аполонија, ако не се лажам тоа е денешна Албанија?!

Ја гледам и грчката верзија но и таа не е точна! Дефинитивно буквата во форма на F, не е F.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.168
Па нели саркофагот е од Аполонија, ако не се лажам тоа е денешна Албанија?!

Ја гледам и грчката верзија но и таа не е точна! Дефинитивно буквата во форма на F, не е F.
Што може да биде еднa буква како F ???????????

Kajgana Shop

На врв Bottom