Потеклото на Албанците

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Јао сине, луд јебе збуњеног....

Нигде никој низ историјата не споменал некакви Албанци како дел од илири. Ги нема ни во истории ни во записи ни во патеписи ни во географии ни во закони од антика па наваму.
Албанци се појавија во 19 век.
Кога се населиле таму Албанците по 17 век
Значи нема директно Албанци во 4 век... ни во 5ти .... ни во 6ти ни во 7ми ни во 8ми ни во 9и ни во 10 и ни во 11 и ни во 12 ни во 13 ни во 14 ни во 15 ни во 16 ни во 17 ни во 19
Ни еден историчар или писател не споменува во антиката некакви Албанци како Илири.

Тие се појавуват во 19 век
Шќиптар не значи син на орел туку ридски човек, човек од ридиштата.
Потекнуваат од ридовите на кавкас (Кавкаска Албанија) од каде дојдоа во 11 век бегајќи пред наезда на Хазарите.
Ги има, ги нема, па ги има, па ги нема, па ги нема, 17ти век, па 19ти век, па ни во 19ти век, па во 11 век..

Луд јебе збуњеног, и после бара дискусија. Сам себе го убијал техника.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Јао сине, луд јебе збуњеног....

Ги има, ги нема, па ги има, па ги нема, па ги нема, 17ти век, па 19ти век, па ни во 19ти век, па во 11 век..

Луд јебе збуњеног, и после бара дискусија. Сам себе го убијал техника.
А бе не отепавте од имиња... јас само пренесувам како вие кажувате.
Сте биле АРБАНОНИ па АРАВАНТИ кои после се прекрстиле во АРБАНАСИ па станале АРНАУТИ па АЛБАНЦИ па ШЌИПТАРИ

Јеби га сине, збунето до крај.
А да не се враќам во Антика!!
тука веќе вашите обиди да се најдете стануваат опасни како егзебиции на циркуски трапез.

Се имате пробано, па и кутрите ПАРТИ ги претворивте од ПАРТХИНОИ па БАРДХИНОИ па АЛБАНОИ.

Сјебана ви е логиката, зато ваква збунетост.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Ахахаха, напад е најдобра одбрана, сигурно :):)
Кога веќе сам си призна дека си збунет тогаш немаш никакво право да тврдиш дека си во право, дека збунет човек според дефиниција на зборот ЗБУНЕТ не знаш што е што..

Крај краева не сум ја крив што Арбрешите во Сицилија зборуваат ист јазик како мене
Не сум ни ја крив што Арванитите го зборуваат истиот јазик како мене..

А таа финтата со Албанци=Shqiptarë веќе станува досадна, и ви е единствен начин да демек ете докажувате нешто. Можеби ќе ти стане појасно кога македонскиот јазик ќе го усвојат во ООН како македонски но со латинска транскрипција, па ќе видиш колку тоа е нелогично и несфатливо, а јас ќе ти кажам па така се викате себеси бе друже :) Е...тоа ти е ..

Ајт сега, иди здрви некое апче, и немој да ми тврдиш веќе ништо за албанците, дека сам си призна дека си збунет. Кога веќе не можеш да бидеш конструктивен, немој да бидеш деструктивен...

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.025
Поени од реакции
83.450
Уште ли бре со ова се занимавате?
Па нели тие од IGENEA (or somethin') рекоа дека Македонците имаат некој ист ген со античките Македонци. Ако им верувавме за тоа, зошто да не им веруваме кога велат дека и Албанците имаат некој заеднички ген (or somethin') со Илирите?
Додуше кај Хрватите Далматинци тој ген е во поголем процент застапен, али кај Албанците тој е ген со највисок процент (во нивната генетска структура). Значи го имаат повише од другите гени.

Не ми е јасно што се замарате со ова. Ако сакаат да бидат Илири, нека бидат. Мада во крајна не може да се каже дека се Илири (исти со The Илирите), ниту дека сме ние Македонци (исти со The Македонците). Бидејќи генетската слика покажа дека имаме/аат уште многу други примеси од подоцнежно време (меѓу кои и словенските).
Значи не може некој денешен Македонец да каже: "Јас сум потомок на античките Македонци", но доколку некој праша каде денес можеме да ги најдеме остатоците од Античкото Маедонско население, најточно ќе биде доколку покажеме кон модерниот Македонец (според IGENEA). Но ако истото го праша за Илирите најточно ќе биде да покажеме кон Далматинецот, на пример. Што не е во спротивност со фактот, дека Албанците највеќе се Илири (според IGENEA).

Исто многу е небитно што мавтате со кечиња, фустанели, илирски имиња и сл.
За десет-петнесет години сме дел од ЕУ, а таму Муслиманите ќе бидат 20%. Таму другари, ни кече, ни Илир, ни фустанела нема да ви остане. Има сите да зборите Арапски и Англиски, да се облекувате како Али Баба, а жените во бурка, и нема да се викате Илир, а ни Арбен, а ни Теута. Во џамија - Арапски.
Видете ги само Турците какви се во Европа, а какви се во Турција.
Мавтајте додека можете со национални обележја и чепркајте по вашата историја, после нема да смеете.
Мислам дека Албанизмот можеби ќе преживее кај Христијаните Албанци.

...а со Македонците којзнае што ќе се деси во таа калакурница.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Ние си имаме наша цивилизација на која треба да се потпреме.
Се друго е сламка пред давење.

Tоni

ILLYRIAN
Член од
26 февруари 2009
Мислења
13.639
Поени од реакции
10.237
Па нели тие од IGENEA (or somethin') рекоа дека Македонците имаат некој ист ген со античките Македонци. Ако им верувавме за тоа, зошто да не им веруваме кога велат дека и Албанците имаат некој заеднички ген (or somethin') со Илирите?
Додуше кај Хрватите Далматинци тој ген е во поголем процент застапен, али кај Албанците тој е ген со највисок процент (во нивната генетска структура). Значи го имаат повише од другите гени.

Не ми е јасно што се замарате со ова. Ако сакаат да бидат Илири, нека бидат. Мада во крајна не може да се каже дека се Илири (исти со The Илирите), ниту дека сме ние Македонци (исти со The Македонците). Бидејќи генетската слика покажа дека имаме/аат уште многу други примеси од подоцнежно време (меѓу кои и словенските).
Значи не може некој денешен Македонец да каже: "Јас сум потомок на античките Македонци", но доколку некој праша каде денес можеме да ги најдеме остатоците од Античкото Маедонско население, најточно ќе биде доколку покажеме кон модерниот Македонец (според IGENEA). Но ако истото го праша за Илирите најточно ќе биде да покажеме кон Далматинецот, на пример. Што не е во спротивност со фактот, дека Албанците највеќе се Илири (според IGENEA).

За десет-петнесет години сме дел од ЕУ, а таму Муслиманите ќе бидат 20%. Таму другари, ни кече, ни Илир, ни фустанела нема да ви остане. Има сите да зборите Арапски и Англиски, да се облекувате како Али Баба, а жените во бурка, и нема да се викате Илир, а ни Арбен, а ни Теута. Во џамија - Арапски.
Мавтајте додека можете со национални обележја и чепркајте по вашата историја, после нема да смеете.

za boldot....da ti kazam deka ne se soglasuvam so ova...

jas sum Albanec a religija na koja veruvam e ISLAMOT,taka da toa voopsto ne vlijae vrz mojot Albanizam ili patriotizam.Verata si ja cuvam za sebe.

Tie sto se oblekuvaat kako sto velis ti kako Ali Baba tie se druga sekta,zboruvam za ovde vo Makedonija.I tie sto gi primenuvaat obicaite na taa sekta se Vehabiti,pa tie i sega se oblekuvaat taka,a drugi se isto normalni lugje Muslimani.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
како се игнорира за образложување кавказот со 100% идентичен назив

а како тендециозно се пага во техно транс со таблетка по јазик по илири дардани шкипери...по се што нема ниту исто име нит буква со денешнито назив...

јас не знам што ги тинтрате 97 страни....

ИЛИРИ...ОК....ДАРДАНИ...ок....

ај сега образложете го кавказот....да не ја вртиме во круг..ради сикусија и нејзин развој ги прифакаме налудничавите теории..сега објаснете...ако можете:helou:

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
како се игнорира за образложување кавказот со 100% идентичен назив

а како тендециозно се пага во техно транс со таблетка по јазик по илири дардани шкипери...по се што нема ниту исто име нит буква со денешнито назив...

јас не знам што ги тинтрате 97 страни....

ИЛИРИ...ОК....ДАРДАНИ...ок....

ај сега образложете го кавказот....да не ја вртиме во круг..ради сикусија и нејзин развој ги прифакаме налудничавите теории..сега објаснете...ако можете:helou:
Kaко тенденциозно се паѓа во транс со таблетка по јазик по каменот од розета и античките македонци кога ТИ лично немаш ништо заедничко...ниту слово (денешната кирилица ти е словенска култура), ниту јазикот (тогаш за куќа не се користел терминот куќа кај античките македонци), ниту верата која што денеска ти е правоСЛАВНА, ниту името (колку што знам, антички македонски имиња во модернава Македонија НЕМЕТ!)...

Епа, затоа, и на албанците (мене на пример) им се може да тврдат дека се Илири.

F

FilipMacedon

Гостин
Што збориш бе?!!!!

Прво заеднично се гените,второ имаме одлични докази дека кирилицата/глаголицата има основи од старомакедонскиот јазик(имаш натписи милион-Дупјак,Чешмата во Кратовско и др.)

За јазикот имаме Каменот од Розета(со признание од Руските универзитети),имаш и Хунзите кои дојдоа многу слични зборови.
Во верата колку празници се слични,пример ти се мартинките кои ги носат и ден денес,Св Илија и други..
И за имиња дискутиравме,и најзастапено име во модернава Македонија е античкото име Александар.
Така да кога ке погледнеш или скрапаш по форумите онака ради реда или пак си сенилен па забораваш што читаш,што си напишал....

Како и да е од вас имаме многу повеќе :smir:

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
Додуше кај Хрватите Далматинци тој ген е во поголем процент
застапен, али кај Албанците тој е ген со највисок процент (во нивната генетска структура). Значи го имаат повише од другите гени.

Sakav da ti kazam deka toa sto go Pravi iGenea e golema Glupost i ne e prifatena od nikoja Genetska institucija i od nikoj normalen Geneticar.

Zosto??????

Zatoasto iGenea e cist Biznis od samiot fakt deka taa Atribuira Haplogroupi na ANticki PLeminja i CIvilizacii.

Atribuiranje na I1a = VIkinzi e Ludos, I1b = Iliri, J2b = Anticki Grci, E V13 = Phoenicians, R1b = Germanics, R1a = SLavic

GOLEMA AMATERSKA GLLUPOST I CIST BIZNIS>

Haplogroupi ne moze da im se Atribuirat na Anticki Pleminja od samiot fakt deka ANtickite Pleminja Kako VIkinzite, Ilirite, Slovenite, Thracite, Germanskite Pleminja i taka natamu ne bile sostaveni od samo eden edinstven Haplogroup od samiot fakt deka ovje Haplogroupi se najmalku 3000 Godini postari od koja i da bile od ovje gore navedeni civilizacii.

Haplogroupot R1a e Indo Evropskiot Marker koj go oznacuva doaganjeto na Indo Evriopslite Jazici od Centralna Azija vo Istocna evropa pred 3000BC.

Haploggroupot I e mozen Kandidat na Cro-Magnoncite i Hunter Gatherers 15 000 do 25 000 YBP ( years before present ).

Haplogroupot E V13, M78 se Markeri na Mesolotskata i Neolitskata era ili doaganjeto na Neoilitskite Farmeri vo Evropa i krajot na Hunter Gatherers i donesuvanjeto na FARMING TECHNOLOGIES i zapocnuva formiranjeto na po sofisticiran stil na zivot vo Evropa.

Haplogroup J2b e istotaka Neolitski koj spored odredeni analizi se kazuva deka vlegol vo isto vreme vo Evropa so Haplogroupot E V13, M78.

Glluposta na iGenea se gleda vo ovoj segment kade sto taa atribuira samo eden Haplogroup na Ilirite koga nie cisto Znaeme deka Ilirite civeele od 6th Century BC to 5th Century AD. a Haplogorupite I, E V13, R1a, R1b se mnogu mnogu mnogu po stari od toa i ilirite bile od site ovje Izmesani Haplogroupi kako sto e denes Balkanot.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
За Илирите, пред некој ден се вратив од Хрватска и во еден муабет за тоа кој е што е , постара госпоѓа ми објаснуваше како хрватскиот етнос настанал од обединување на неколку илирски племиња.
На 2 август ја поканивме на нашата голема веселба Илинден, па ја и кажав ние од кога илинден и Свети Илија го славиме.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Daj prvo izgradete eden, ama eden i edinstven zaednicki stav vo vrska so vaseto poteklo, pregoverajte megusebe, posto so 40% Bukefalci, 30% Sllavo Makedonci i 30% Bugari sve zvuci neseriozno, da ne kazam smesno.

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.863
Опа, чукш. Полека малку, па и албанците имат илирски гени. Зашто го игнорираш то ј факт?

Кирилицата е преобработка на старогрчкото писмо од страна на Кирил и Методиј. Тие не ја измисиле. Ја преработиле. Факт.

Ако ти сакаш да ми тврдиш дека зборуваш ист јазик со Хунзите, само ќе се навредиш сам себеси. Тврдам дека вистински македонци во душа ќе се оградат од такви тврдења. Каменот од Розета не е сеуште дешифриран. Не летај.

Сакаш да кажеш дека Филип II и Александар верувале во Св. Илија???? Дали си ти тоа сериозен???

Најмногу користено име Александар имаш кај русите. Русите се антички македонци. ТОП!

Е сега, читај се сам себеси (како што ме учиш мене).

Нормално дека ќе имаш многу повеќе од нас, дека јас не сум антички македонец. Јас сум Илир според гените мои. Тенкјукамаген.

Шпон поима немаш,писмо налик на денешната кирилица имаш на неколку локалитети во Македонија мноогу одамне пред Кирил и Методиј да создадат азбука и тоа на места кај што нема ниеден Грк
http://www.unet.com.mk/ancient-macedonians/osincani.htm

Daj prvo izgradete eden, ama eden i edinstven zaednicki stav vo vrska so vaseto poteklo, pregoverajte megusebe, posto so 40% Bukefalci, 30% Sllavo Makedonci i 30% Bugari sve zvuci neseriozno, da ne kazam smesno.
А вие да изградитеисто став што сте Шкипери ,Тоски,Геги,Илири ,Дарданци.Сега најново и Пелзги се праите.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
јеботе Бог и благи римски Папа.....Македонците немаат став , ама тоа не им ни треба да бидат Македонци, тоа не се бидува со имање став...:)
А тие пак " народи "кои ИМААТ СТАВ, всушност само него и го имаат...:) и со него ги малтретираат сите наоколу...крадејќи од нив..

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Dobro be, togas so se tepate po emisii, de sme bile anticki, pa drugiot sme sloveni. Sme dosle od Karpati, ne sme dosle. Drugiot vika jas sum Sloven, starosedelec so 40.000 godini kontinuiranost na Makedonskata Nacija (WTF)

Jas ne rekov deka ne si Makedonec, ali vakvi raboti mozat da bidat fatalni za identitetot. Taka da sepak treba da se ima eden zaednicki stav.:toe:

Не знам дали сте дошле од зад Карпатите, но сигурно сте азијатски доселеници. Во македонската етничка земја Матија, сите стари топоними се чисто македонски и преименувани од турците во 15 век како:
1. Кукуш (до 15 век) - Кукс (турски)
2. Белград (до 15 век) - Берат (турски)
3. Коњух (до 15 век) - Елбасан (турски)
4. Leska (до 20 век) - Леш
5. Кроја (до 20 век) - Крује
6. Грамеш (до 20 век) - Грамш

Но, исто така сите останати топоними во Матија, преименувана во 20 век во нова синтетичка творевина Албанија, се македонски и многу од нив уште ги имаат задржано македонските топоними, како:
- Краста
- Дебор
- Церик
- Поличани (преименувано во Поличане)
- Звезда
- Појан
- Подгорие
- Лесковиќ
- Либохово
- Скрапар
- Мат
- Лиска (Лис)
- Гоше (Госе)
- Гостилово (Гостил)
- Ново Село
- Радомир
- Пескопеја
- Бурел
- Кучово (Кучова)
- Балшиќ (Балш)
- Ќоровода

Ако gegite i toskite биле староседелци во Матија, тогаш зошто уште сите топоними се чисто македонски?

Од топонимите се гледа дека земјата Матија, сега што некои азијатски доселеници ја нарекуваат Шќиприја, била чисто македонска земја. Од вистината нема бегање.

Kajgana Shop

На врв Bottom