Потеклото на Албанците

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.861
od kade ti e ovaa laga , ti voopsto ne ja znaes realnosta vo Albanija, pa tropas gluposti tuka, ti treba da znaes deka najgolemiot del na katolicite vo Albanija se vo severot na drzavata, oblasta Mirdita , sekogas bilo katolicko i den deneska e takva, ovaa oblast ne naogja vo severot. Gradot Skadar isto taka e mesavina na dvete veri , islamot i katolicizmot, Kukesi isto taka. Znaci koga covekot ne ja znae realnosta , i ne bil sam da se uveri , moze da padne na vakvi lagi i propagandi.
 
Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
Tогаш зошто сите топоними во Aлбанија ги сменија ???
 
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.861
koi site ? dostavi nesto , pa da diskutirame, jas ne znam deka se smenile site toponimi. Ako imalo nekoe menuvanje, sigurno se vratile taka kako sto bile, zatoa sto 500 godini turska okupacija, sigurno za ovaa vreme turcite postavile svoi iminja, menjale nesto.
Kako sto imame vo MK , Demir Hisar i Demir Kapija , i dvete se cisto tuski iminja. I sto treba da znaci ova ? Deka ova e turska zemja ?
 
Член од
16 август 2007
Мислења
158
Поени од реакции
0
[/ [/COLOR] [COLOR=Black]Значи другар не изникнавте од земја туку некој ве пресели. Доколку не си ја знаеш историјата еве ти нешто за почеток -Албанската нација е составена од 2 етнички групи Тоските и Гегите... - Тоските се всушност Шкоти кои по својата физичка моќ биле поголеми од тамошните околни народи. Тоските долго време биле барани како обезбедување на царските европски дворови.Со тоа тие почнале да се преселуваат низ Европа, а пред да дојдат во Матија(Албанија денешна), тие се задржуваат во областа Тоскана - Италија, Од тука тие и го добиваат ова име. Овој народ по своите особини бил физички добро изграден, чесен и културен. -Гегите ги носат Турците од Кавказ за да си ја заштитат западната граница, бидејки биле муслимани, со што ќе се оневозможи комуникацијата со христијанските народи. Тоа се случува кога Тоските се иселуваат од Италија и доагаат во Матија. Во тој момент овие два тотално различни етникума не се поднесувале. Гегите по своите карактеристики биле(извини за изразот, но во сите извори се претставени како такви) див народ кој сеел страв, ограбувал и вршел терор. Тој дел од албанската нација е оној кој го преплави Косово и Македонија, и ги асимилира и прогони македонските мијаци од Матија(Албанија). се надевам не те навредив:wink: [/COLOR][/quote] E aman be eden Petar popovski ve napravi budali. No ne me cudi toa, me cudi kako si dozvoluvate sebesi da padnete pod takvo tragi-komicno vlijanie na eden mentalen historicar, koj uspea da izmisli lagi ko nikoj do sega, i saka so cel svet da se sprotivstavuva. Ubeden sum deka ste mnogu popametni, ama ipak nikako ne mozam ve sfatam. Dali toa se dolzi na ogromnata omraza i alcnosta kon albancite ili pak nesto drugo e vo prasanje, seuste ne mozam da doznaam. Mozebi naskoro, koj znae. I samo uste edno prasanje. Cim tie toskite dosle od Skotska i ja pominale cela Evropa dur da stignat do denesna Albanija, kako ne ostanal nekoj od niv po Evropa pa i denes da ima tamu negde nekoj sto go govori nivniot jazik. A pa za da bide uste pointeresno, od drugata strana na Evropa doagaat gegite i slucajno se naogaat so toskite vo Albanija, a vprocem i go zboruvaat istiot jazik. A da e pa uste pokomicno denes nikoj drug na svetot kamoli na balkan ne go zboruva jazikot sto go zboruvaat gegite i toskite, osven albancive. Taka da od start celava teorija e samo smesna neizdrzliva , nelogicna izmislica na eden bolen um. Ne si dozvoluvajte sebesi da bidete izmanipulirani.
 
Член од
31 декември 2007
Мислења
212
Поени од реакции
8
Јазикот кој го зборувате е наметнат од Гегите. Тие во суштина ги асимилираат тосканците. Па се до создавањето на Албанија постоеше огромен проблем помеѓу овие јазици. Дури и денес кај албанските интелектуалци постои подвоеност во однос на сето тоа.Инаку Петар Поповски на таа тема не е единствениот кој се занимавал со Матија. Постојат огромен број на Македонци кои се занимаваат со тоа. Инаку приложените податоци, извори се напишани во книгата на Поповски и ако сте толку заинтересирани можете да ги проверите низ европските библиотеки и архиви. Огромен дел од Мијаците се асимилирани и претопени во Албанците, затоа и албанската народна музика (изворна) е тотално под влијание на културното влијание од Мијаците. Дури и денес ако се пушти на МТВ2 ке се приметат огромен број на преработени македонски мелодии со додадени гегски мелоси. Историјата не говори за присутност на несловенски народ на тие простори. Таа говори за присуство на чист словенски супстрат. А реално гледано треба малку повеќе да ви функционира свеста и да почнете малку со самокртичен однос како нација. Со целото тоа игнорирање на фактите и слепо ширење на една идеја од времето на Првата Светска Војна, вие во суштина тотално си ги негувате гегските корени. Не е цел на ова што го пишувам да навредам некој, но верувајте вие во ниту еден домен на македонското општество не бевте обезправени, а сепак успеавте да ги претставите Македонците како народ кој ве угнетува. Тоа е тотално безобразно и без почит кон народот македонски во чија земја живеете. Македонија и пред рамковниот договор беше на врвот во светот по демократичност во однос на малцинствата. Вашиот начин на постапување тотално влече корени од Гегите. Треба малку и себеси да се анализирате, а не слепо да рушите се што ви дојде пред нос.
Петар Поповски по потекло е Мијак, тој најпрвин има изтражувано за својот ген и народ, а потоа за оние кои му наштетиле. Инаку тој е голем истражувач на албанското потекло. Тој човек колку киснел по европските библиотеки и истражувал, толку произнел. Така да Петар Поповски мене не може да ме излаже, затоа што и јас самиот истражувам за мојата земја Македонија и народот на кој му припаѓам. Инаку еден мој ген влече исто така мијачка врска.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Потомци на Илирите се Херцеговците, Далматинците, Црногорците, Месапите(денешна Италија), Умбријанците(денешна Италија) и пола дел од Арбрешите(кои се Албанци)...Зошто толку гегите се маваат во гради дека се потомци на Илирите, навистина е непотребно...

http://www.lib.utexas.edu/maps/historical/eastern_roman_empire.jpg
 
Член од
16 август 2007
Мислења
158
Поени од реакции
0
Kako prvo ne istrazuval samo Petar Popovski tuku i stotina drugi historicari. A kako vtoro samo toj ima takvi ideii, a nikoj drug vo svetot. Vo svetot albanskata historija e veke prifatena kako i albanskiot identitet, sto ne e slucaj so makedonskiot. A zosto ne mi odgovori na prasanjata. Kako majku mu stara tie gegi sto dosle od kavkaz i asimilirale se sto nasle na balkanov, pa i go nametnale svojot jazik, gi nema sea na kavkaz, nema takvi sto zborat na niven jazik. Toa nikako ne mozam da go sfatam. Vo historijata ne se znae za nitu eden slucaj kade sto ima totalna masivna preselba na cel narod. Prosto e nevozmozno. Albanskiot jazik koj sto go zboruvaat albancive na balkanov, e apsolutno unikaten i nikoj drug na svetot ne zboruva ni blisku slicen jazik. I dosta so ubeduvanje deka jazikot na toskite i gegite se razlikuva mnogu, nemojte na zdrav razum nenormalen da me pravite, barem toa so 100% sigurnost go znam, bidejki go znam jazikot, a vie sto ni dva zbora ne znaete od niedniot dialekt mi solite pamet deka se razlikuvaat. E znaci alal da vi , sampioni ste. Gospod neka vi e na pomos vo vasiot obid da go ubedite svetot deka vie ste prethodnici i na Adam i Eva. Znam malku tesko ke vi bide, protiv cel svet ke treba da se borite, ama jebiga, vredi da se proba, zar ne.
 
Член од
16 август 2007
Мислења
158
Поени од реакции
0
Јазикот кој го зборувате е наметнат од Гегите. Тие во суштина ги асимилираат тосканците.
Kolku za informacija denesniot standarden albanski jazik e sostaven od mnozina zborovi od toskiot dijalekt, znaci jazikot koj se zboruva vlece poveke na toski dijalekt otkolku na toj geg. E stvarno ne mi e jasno kako ke mozese da bide taka ako toskite bea asimilirani od gegite. Absoluten absord, totalna kontradiktornost. No ipak daj prelistaj po knigata na Petar mozebi ke najdes nekoe banalno objasnuvanje i za ova, pa da se nasmeam uste poveke.
 

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Kako majku mu stara tie gegi sto dosle od kavkaz i asimilirale se sto nasle na balkanov, pa i go nametnale svojot jazik, gi nema sea na kavkaz
Топло ти порачувам да отидеш во областа АЛБАНИЈА во денешен Азербеџан мислам дека беше...па ке збориме после


Vo svetot albanskata historija e veke prifatena kako i albanskiot identitet, sto ne e slucaj so makedonskiot
пак грешка...македонците се прифатени од светот само не од соседите...на кој вие со прикаските со илирите сте на добар пат да им се приклучите

Albanskiot jazik koj sto go zboruvaat albancive na balkanov, e apsolutno unikaten
ееееее
 
Член од
16 август 2007
Мислења
158
Поени од реакции
0
Топло ти порачувам да отидеш во областа АЛБАНИЈА во денешен Азербеџан мислам дека беше...па ке збориме после
пак грешка...македонците се прифатени од светот само не од соседите...на кој вие со прикаските со илирите сте на добар пат да им се приклучите

ееееее
Ajdeeeee , vo Azerbedjan, demek od kade poteknuvaat gegite, se zboruva samo vo edna oblast, a na Balkanov kaj sto se doselile, okolu 7-8 milioni go zboruvaat toj jazik. Koja ebena logika! Pa ako bea tolku vesti vo asimiliranje sigurno ke go nametnea svojot jazik i vo nivnoto rodno mesto t.e. Azerbedjan, ama kako sto se gleda ne e taka.
Da de , potpolno se slozuvam deka makedoncite se prifateni od svetot, ama kako sloveni.
 
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Da de , potpolno se slozuvam deka makedoncite se prifateni od svetot, ama kako sloveni.
Епа ако Македонците не ги прифаќаш како Антички туку како словени, која е шансата и јас да те прифатам тебе како илир? :toe:
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Tie dve raboti ne se analogni odnosno povrzani. Plus, ne se raboti za pazar, tuku za istoriski fakti. Za toj pogore nema eden dokaz deka poteknuva od Ilirite, podprochitaj ja temava da se uverish. Dodeka za nas i toa kako ima podatoci deka poteknuvame od antichkite Makedonci. Dale e toa "prifateno" od nekogo e sosema druga rabota. Bitno e deka ima istoriski podatoci deka e taka.
 

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Ajdeeeee , vo Azerbedjan, demek od kade poteknuvaat gegite, se zboruva samo vo edna oblast, a na Balkanov kaj sto se doselile, okolu 7-8 milioni go zboruvaat toj jazik. Koja ebena logika! Pa ako bea tolku vesti vo asimiliranje sigurno ke go nametnea svojot jazik i vo nivnoto rodno mesto t.e. Azerbedjan, ama kako sto se gleda ne e taka.
Така е кога ке тргнете по паметот на Бугарите и Грците...не чепкај го лавот додека спие...
од ваша страна излегоа два тројца кавази ПОЛИТИЧАРИ и гракнаа илири со надеж дека ке ги оправдаат територјалните претензии на балканот..иако не држи види ја картата на илирите, и види колку далеку се зборот илири и Албанци...од друга страна прочепкај малку за кавкаска Албанија па ке збориме...

тогаш ке ти се разјасни и зошто имате орел на знамето....толку многу го веете а еден да прашаш не знае што занаЧи
 
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Tie dve raboti ne se analogni odnosno povrzani. Plus, ne se raboti za pazar, tuku za istoriski fakti. Za toj pogore nema eden dokaz deka poteknuva od Ilirite, podprochitaj ja temava da se uverish. Dodeka za nas i toa kako ima podatoci deka poteknuvame od antichkite Makedonci. Dale e toa "prifateno" od nekogo e sosema druga rabota. Bitno e deka ima istoriski podatoci deka e taka.
Па токму тоа. Ако тој мене според факти не ме признава... како очекува јас на жими мајка да го прифатам тоа што тој сака да биде.

Иако темата е околу историја, по националност секој може да биде што сака. Ако сака да се нарекува Илир, не му бранам...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom