[/
[/COLOR]
[COLOR=Black]Значи другар не изникнавте од земја туку некој ве пресели. Доколку не си ја знаеш историјата еве ти нешто за почеток
-Албанската нација е составена од 2 етнички групи Тоските и Гегите...
- Тоските се всушност Шкоти кои по својата физичка моќ биле поголеми од тамошните околни народи. Тоските долго време биле барани како обезбедување на царските европски дворови.Со тоа тие почнале да се преселуваат низ Европа, а пред да дојдат во Матија(Албанија денешна), тие се задржуваат во областа Тоскана - Италија, Од тука тие и го добиваат ова име. Овој народ по своите особини бил физички добро изграден, чесен и културен.
-Гегите ги носат Турците од Кавказ за да си ја заштитат западната граница, бидејки биле муслимани, со што ќе се оневозможи комуникацијата со христијанските народи. Тоа се случува кога Тоските се иселуваат од Италија и доагаат во Матија. Во тој момент овие два тотално различни етникума не се поднесувале. Гегите по своите карактеристики биле(извини за изразот, но во сите извори се претставени како такви) див народ кој сеел страв, ограбувал и вршел терор. Тој дел од албанската нација е оној кој го преплави Косово и Македонија, и ги асимилира и прогони македонските мијаци од Матија(Албанија).
се надевам не те навредив:wink:
[/COLOR][/quote]
E aman be eden Petar popovski ve napravi budali. No ne me cudi toa, me cudi kako si dozvoluvate sebesi da padnete pod takvo tragi-komicno vlijanie na eden mentalen historicar, koj uspea da izmisli lagi ko nikoj do sega, i saka so cel svet da se sprotivstavuva. Ubeden sum deka ste mnogu popametni, ama ipak nikako ne mozam ve sfatam. Dali toa se dolzi na ogromnata omraza i alcnosta kon albancite ili pak nesto drugo e vo prasanje, seuste ne mozam da doznaam. Mozebi naskoro, koj znae. I samo uste edno prasanje. Cim tie toskite dosle od Skotska i ja pominale cela Evropa dur da stignat do denesna Albanija, kako ne ostanal nekoj od niv po Evropa pa i denes da ima tamu negde nekoj sto go govori nivniot jazik. A pa za da bide uste pointeresno, od drugata strana na Evropa doagaat gegite i slucajno se naogaat so toskite vo Albanija, a vprocem i go zboruvaat istiot jazik. A da e pa uste pokomicno denes nikoj drug na svetot kamoli na balkan ne go zboruva jazikot sto go zboruvaat gegite i toskite, osven albancive. Taka da od start celava teorija e samo smesna neizdrzliva , nelogicna izmislica na eden bolen um. Ne si dozvoluvajte sebesi da bidete izmanipulirani.