Потеклото на Албанците

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
Hашиве геги, станаа ко грциве. Cега се илири, а кога ќе прочитаат кој ги крстил илирите и во кој век ќе речат: зар така било , македонците староседелци во албанија, а па тогаш претходното неважи, веќе не сме илири, од сега сме македонци.

Aх, геги !

P.S. еве веќе не ве викам Албанци...
 
Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Jas ubavo si kazav. Тоa shto e pretpostavka, na golema porta se butka, se dere, se vika...OD KAVKAZ BILE ALBANCITE!!!!! ALI PASHE TEPELENA e Turcin...

А Lord Bayron go ignoriraat....ne znam zasho. Ne znaat ni oni...ne slushnale:):):)
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Јас сум го читал Бајрон. И?

Се наслонувате на некој Англичанец кој се борел од Италијанска страна против Австријците па кога му здосадило тоа, отишол да направи вештачка држава, денеска наречена Грција???
 
Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Трн, ама ич не ми е гајле каква држава Бајрон правел :) Бајрон го посочив поради Али Паша Тепелена, личност која Анавено го наведе како турчин, а во реалност типот бил Албански кнез :).

Ако Анавено не можел да најде точни информации за Али Паша, ете му историски запис за неговото потекло, дејствие, и националност. За грците ама ич милојко не ме боли.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Бајрон го посочив поради Али Паша Тепелена, личност која Анавено го наведе како турчин, а во реалност типот бил Албански кнез :).
Друже, по титула може секој да биде се. ама по националност и по потекло, може да биде сосема нешто друго...Ти требаат примери?

Ич не те боли милојко за грчка, ама нивниот прв крал по осамостојувањето е шваба од баварија шо се вика Ото.

Цар Душан...Македонски цар, чие царство се простирало и до србија, па србите си го сметаат за нивна гордост...

Цар Самуил...Македонски цар...чие царство се простирало до дунав па бугарите го признале и за свој цар па го сметаат сега за бугар...се гордеат со Македонец...

Георгија... ај заеби, да не ја тераме на широко :)

Ми ја сфаќаш поентата?
 
A

anaveno

Гостин
Али Паша Тепелена, личност која Анавено го наведе како турчин, а во реалност типот бил Албански кнез :).
Mожеби и бил, исто како што и Гјерг Бушати, прецедникот на САД. Али,за секој случај (факт е) си водел водич да му преведува од Гегски. што чоек ќе беше да не разбира, бре лав.

A гегите имале лавови за симбол???

Дали има етимолошки речници на гегскиот и тоска јазикот???
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Heheh "istoriceska" Shqiperia lol
 
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.861
gledam tuka se pisuvat razni navredi na smetka na albancite, i nikoj ne prezema nisto. No jas sum siguren deka nikoj od ovie nema da moze da mi izleze pred oci i da me narece poinaku od albanec, ako saka nekoj da proba, neka pise na PV, da vidime sto "istoricari" ste bile.
Toa se albancite, ne se sporat od nikoj drug narod vo balkanot, nikoj drug ne vika , nie sme Ilirite,

Mystery enshrouds the exact origins of today's Albanians. Most historians of the Balkans believe the Albanian people are in large part descendants of the ancient Illyrians, who, like other Balkan peoples, were subdivided into tribes and clans. The name Albania is derived from the name of an Illyrian tribe called the Arber, or Arbereshл, and later Albanoi, that lived near Durrлs.
http://ancienthistory.about.com/library/bl/bl_albaniaancient.htm
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Bratot: Без усул. Незнам само кој се пали на оваа карта кога нема еден јебан историски податок за ваква карта на албанија...

Башка, Лерин гледам спаѓа во „црвеното“...:ples: :pos:
 
B

Borg_Drone

Гостин
Брат се знае на почетокот кој се творци на Албанија, и кој воопшто им ја зацрта таа мисла во главата.А тоа се Италија,Британија, и Австро-Унгарија.Тие ќе ја создадат самата држава Албанија и ќе им ја напунат главата на Албанците со идејата за Голема Албанија исто како што им ја напунија русите на бугарите идејата со Сан-Стефанска Бугарија.



Е сега колку што се сеќавам кога учев порано по историја во основно, Албанија ќе биде создадена како држава со цел да и се оневозможи на Србија излез на Јадранско Море.

Сега јас ова го имам учено по историја нека не ми замерат некој луѓе од тука ама донекаде и сметам дека се во право нашите историчари.
 
Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
каква врска имат дарданци со албанци ?
 

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
никој не ве спори како албанци..од кај сакате бидете дојдени..ме заболе

но почнувате да ми забегувате по српскобугарски стапки....по паметот на квази политичари

спомнувањето на илири и дарданци не еништо, освен оправдување на територјални претензии

е сега кога рчкате први нека ви држи газот до крај..вади аргументи и брани се...
 
Член од
31 декември 2007
Мислења
212
Поени од реакции
8
[MEDIA][/
aman be me zacudi niknavme od zemja... hahahaha.... tuku samo kazi mi ti kako ke se imenuvas za godina dve?
Значи другар не изникнавте од земја туку некој ве пресели. Доколку не си ја знаеш историјата еве ти нешто за почеток:

-Албанската нација е составена од 2 етнички групи Тоските и Гегите...

- Тоските се всушност Шкоти кои по својата физичка моќ биле поголеми од тамошните околни народи. Тоските долго време биле барани како обезбедување на царските европски дворови.Со тоа тие почнале да се преселуваат низ Европа, а пред да дојдат во Матија(Албанија денешна), тие се задржуваат во областа Тоскана - Италија, Од тука тие и го добиваат ова име. Овој народ по своите особини бил физички добро изграден, чесен и културен.

-Гегите ги носат Турците од Кавказ за да си ја заштитат западната граница, бидејки биле муслимани, со што ќе се оневозможи комуникацијата со христијанските народи. Тоа се случува кога Тоските се иселуваат од Италија и доагаат во Матија. Во тој момент овие два тотално различни етникума не се поднесувале. Гегите по своите карактеристики биле(извини за изразот, но во сите извори се претставени како такви) див народ кој сеел страв, ограбувал и вршел терор. Тој дел од албанската нација е оној кој го преплави Косово и Македонија, и ги асимилира и прогони македонските мијаци од Матија(Албанија).

Се надевам не те навредив. :wink:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom