Потеклото на Албанците

Член од
25 март 2012
Мислења
8.628
Поени од реакции
5.273
Имам едно прашање кое од порано не ми одоговореном во темава.
Зашто Албанците се навредиваат ако ние (или било кои не-албанци од балканов) ги наречеме Албанци?
Албанците сами се нарекуваат така (Shqipëria), пред да бидам пријавен за навреда на национално ниво и да кркам бан.
Би ми било мило кога @puno , @Ralph_the_Gun или некој друг од таа националност на форумов ми го разјасни истото.

Елез Хан 15ХХ-1914 - Турција
Ѓенерал Јанковиќ 1914-1999 Србија/Југославија
Хани Елезит 1999- (Српска Административна Покраина Косово и Метохија)

Зашто турското и модерното косовско-албанско име се слични Пуно?
:facepalm: Маму му еб... колку пати ова го објаснив(барем мислам дека е така)
Но нејсе, словенските народи секогаш албанците ги викаа арбанаси или рабанаси, но тоа за србите се смени после балканските војни, почна дури и институционално албанците да ги викаат Албанци, тоа не не го стореа затоа што сакаа да се зближат со албанците, туку да ги навредуваат, дури тоа беше стратегија да ги поделат овдешните албанци со тие од Албанија, да креираат две нации, колку што знам албанците од Албанија ги викаа албанци, а другите Албанци.
Мене лично не ми пречи кога ќе ме викаш албанец, но ме нервира тоа дека намерата ти е да ме навредуваш.

Турското именување е со векови старо, населениото е научено со тоа име, а српското е ставено после балканските војни кои се свежи, и знаеме што се има случувано тогаш.[DOUBLEPOST=1397668522][/DOUBLEPOST]
Турското никако да го извадите , генетика. :)
Не е смешно воопшто.

Шар планина,
ова е Sharrë, може јасно да се поврзува со шар планина заради височините кои ги има.
Не е самото ова објаснување, кај албанскиот јазик, или поточно кај гегскиот диалект, кога некој паѓа од некаде, вика sharrova, rash, што значи паднав од горе.

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.490
Поени од реакции
84.971
Имам едно прашање кое од порано не ми одоговореном во темава.
Зашто Албанците се навредиваат ако ние (или било кои не-албанци од балканов) ги наречеме Албанци?
Албанците сами се нарекуваат така (Shqipëria), пред да бидам пријавен за навреда на национално ниво и да кркам бан.
село гори - баба се чешла

Член од
12 април 2010
Мислења
10.061
Поени од реакции
15.032
:facepalm: Маму му еб... колку пати ова го објаснив(барем мислам дека е така)
Но нејсе, словенските народи секогаш албанците ги викаа арбанаси или рабанаси, но тоа за србите се смени после балканските војни, почна дури и институционално албанците да ги викаат Албанци, тоа не не го стореа затоа што сакаа да се зближат со албанците, туку да ги навредуваат, дури тоа беше стратегија да ги поделат овдешните албанци со тие од Албанија, да креираат две нации, колку што знам албанците од Албанија ги викаа албанци, а другите Албанци.
Мене лично не ми пречи кога ќе ме викаш албанец, но ме нервира тоа дека намерата ти е да ме навредуваш.

Турското именување е со векови старо, населениото е научено со тоа име, а српското е ставено после балканските војни кои се свежи, и знаеме што се има случувано тогаш.
Ајде пуно, зашто сега пак ти пречи и албанец да ти речи некој?
Јас не се лутам кога на работа ми викаат Влав. Нема лошо во тоа.
Чекај зашто е навредливо србите да ве викаат ш(ќ)иптари, кога вие така се нарекувате меѓу себе? Ајде, србите убивале албанци, и албанците срби.
Што ви пречи кога македонец ве нарекува така? Колку што знам македонците не ве убивале во историјата.

Sent from my ST21i using Tapatalk

Член од
25 март 2012
Мислења
8.628
Поени од реакции
5.273
Ајде пуно, зашто сега пак ти пречи и албанец да ти речи некој?
Јас не се лутам кога на работа ми викаат Влав. Нема лошо во тоа.
Чекај зашто е навредливо србите да ве викаат ш(ќ)иптари, кога вие така се нарекувате меѓу себе? Ајде, србите убивале албанци, и албанците срби.
Што ви пречи кога македонец ве нарекува така? Колку што знам македонците не ве убивале во историјата.

Ако не можеш тоа објаснение да го разбираш, џабе, немам друго нешто.
Ни јас не се лутам кога некој колега ми вика така, ова не е лично, ова е колективно. Инаку не може паралела да се влече со власите.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.061
Поени од реакции
15.032
Ни јас не се лутам кога некој колега ми вика така, ова не е лично, ова е колективно. Инаку не може паралела да се влече со власите.
Значи именување по нација може ако сте од истата нација.

R

Rigel Kent

Гостин
Шар планина,
ова е Sharrë, може јасно да се поврзува со шар планина заради височините кои ги има.
Не е самото ова објаснување, кај албанскиот јазик, или поточно кај гегскиот диалект, кога некој паѓа од некаде, вика sharrova, rash, што значи паднав од горе.
Sharp - остар . ;)

Член од
25 март 2012
Мислења
8.628
Поени од реакции
5.273
Значи именување по нација може ако сте од истата нација.

Како што кажав, контекстот изигрува голема улога, да бевме во скандинавски полуостров не верувам дека ќе ни пречеше.[DOUBLEPOST=1397669587][/DOUBLEPOST]
Sharp - остар . ;)
Сепак станува збор за ИЕ јазици, но се гледа јасно дека албанското е поблиску.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.061
Поени од реакции
15.032
Како што кажав, контекстот изигрува голема улога, да бевме во скандинавски полуостров не верувам дека ќе ни пречеше.
Пуно, јас и тука сум горд на своето, и во Шведска. Мене ми е гордост кога ќе ми речат Македонец, па и Влав. Ти ми личи ко да се срамиш да те наречат Албанец, или со другите имиња. Турците на пример Албанија ја викаат Арнаутлук. Значи тие ве нарекуваат Арнаути, вие не се лутите. Кога Македонците ве нарекуваат така, како што се нарекувате, тогаш е омраза.
Поточно латински.
Па да, Албанија не е албанско име.
Како е латински?
Albania. Не е Шќиприја.

Последно уредено:
Член од
1 март 2014
Мислења
283
Поени од реакции
73
Batali go nego ziti sve toj aber nema od angliski a ti pak ocekuvas da razbira Albanski. :) Mislam imas tolkava intelegencija za da znaes so kogo vlagas vo debata.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.267
Шар планина.
ШАР значи ЦАР. Просто и едноставно. Истиот збор во разни јазици постои со мали измени, но основата му е иста, а и значењето му е “владетел“. Постои најчесто како Сар (семитските јазици) - Цар (славјанските јазици, венетските) - Цезар (латинска верзија) - Шар (Вавилон)...
Во женски род тие се Сараја - Царица - Цесарица - Шарату...
Шар планина значи е “Цар планина“ - и навистина, таа е цар планина...

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.557
Поени од реакции
29.129
Тоа е твое мислење, интересно е, но тоа не е вистината.

Каде реков дека од албански преминаа на словенски?
По блиску е албанското именување на Скопје отколку македонското, денешниот град Скопје името го земало од рмскиот град Скупи, а со времето С кај албанскиот јазик премнина на Ш, примери колку сакаш.
Што смениле албанците кај Тетова, Струга, Гостивар, или па албанските градови? Сакаш примери на градови чии имиња ги смениле словените?
Еве каде :rolleyes:
Чичко Кариес, не ги модифицираме, туку ги прилагодуваме на наш јазик, и тие прилагодувања не се од вчера, туку многу од наназад. Зошто вие Athina ja виката Атина, Шкодра - Скадар, Thesaloniki - Солун?
Thesaloniki е на грчки,Солун е на македонски исто како сто Станболи е на албански,Истанбул на турски..

Член од
25 март 2012
Мислења
8.628
Поени од реакции
5.273
Шар планина.
ШАР значи ЦАР. Просто и едноставно. Истиот збор во разни јазици постои со мали измени, но основата му е иста, а и значењето му е “владетел“. Постои најчесто како Сар (семитските јазици) - Цар (славјанските јазици, венетските) - Цезар (латинска верзија) - Шар (Вавилон)...
Во женски род тие се Сараја - Царица - Цесарица - Шарату...
Шар планина значи е “Цар планина“ - и навистина, таа е цар планина...
Значи македонците се персијци?[DOUBLEPOST=1397684294][/DOUBLEPOST]
Thesaloniki е на грчки,Солун е на македонски исто како сто Станболи е на албански,Истанбул на турски..
Ова објасни им го на кариес и ливиу

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.557
Поени од реакции
29.129
Значи македонците се персијци?[DOUBLEPOST=1397684294][/DOUBLEPOST]
Ова објасни им го на кариес и ливиу
Ама во вашиот случај сменет е топонимот со сосема различен. Со Солун и Истанбул се преведени само имињата (Солун - Селаник на турски ;))
Ти кажи ми кој топоними словените им ги смениле на албанците...

Kajgana Shop

На врв Bottom