Потеклото на Албанците

Член од
1 март 2014
Мислења
283
Поени од реакции
73
јас не го направив, за скендербег има добра пишана историја сочувани се писма и документи и од неговиот татко што ги пишал, запишани се и документирани и имињата на семејството, погребани се неговите блиски во Хиландар..... сега скоро имаше (и на албански јазик преведена книга) од швајјцарскиот историчар за југоисточна европа Оливер Шмит, професор на виенскиот универзутет каде користејќи пишани извори и документи доаѓа до заклучок дека Скендербег беше србин. Тоа не е ништо ново, тие документи се познати и достапни, во сериозниот научен свет потеклото на Скендербег е јасно. Историјата покажува дека во еден период одеднаш се појавуваат албанци овде но од каде дојдоа - велам многу теории сите си имаат свои аргументи но лично јас не сум сигурен 100% која е точната
Zosto togas kaj osmanliskite zapisi za Skenderbeg tie go tretiraat kako Albanec?

I kazi mi kako se preziva majkata na Skenderbeg

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Zosto togas kaj osmanliskite zapisi za Skenderbeg tie go tretiraat kako Albanec?

I kazi mi kako se preziva majkata na Skenderbeg
Турци имаат друго има - Арнаути не Албанци
Мaјка му се викала Војислава и доаѓа од областа Трибалди

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Koga turcite ni se obrakaat nas albancite so koj zbor ni se obrakaat?
I spored tebe Tribaldi e kakvo prezime?
Tрибалди е племе, во византиски извори (кај Скилица Кекавмен, Гликас) Трибали и Срби ги водат како еден ист народ, пример Гликас вели дека Константин Мономах тргнал против Србите и навлезе во земјата на Трибалите да го задуши востанието на Србите.... Или се вели дека тргнаа да го совладаат Стефан (српскиот крал) и неговите Трибали....
Името на мајката е Војислава - тоа доволно зборува за националната припадност.

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Секако, секако, само вие имате античко право, а сите други дивјаци дошле од којзнае каде. Небески народ 2.0
Gledas deka razmisluvas so k** a ne so mozok, kade citase nesto priblizno so toa da go glorificiram albanskiot narod, poentata mi bese deka ilirite vo toa vreme bilo istoto nesto sto deneska sme nie Albancite, ako za nesto sum gord na mojot narod e toa sto sme najstari tuka (so toa ne velam deka vie nemate pravo na ovie prostorii), za nisto drugo ne sum gord, ne rekov deka sme najpametni, naj, naj, NISTO. Ilirite bile dosta golem narod a nisto vredno ne ostavile. Kako sto rekov, nie Albancite sme mnogu snaodliv narod, ostavi go Albanecot vo Sahara toj tamu ke najde i ke pravi biznis ama koga doaga rabota za organizacija, nie sme nula. Zamisli vo Presevska Dolina kade ima uste malku Albanci, pa i tamu dve partii imaat. Obedinuvanjeto ne e nasa silna strana, samobendisuvanjeto i gordosta e. Aj citaj pa nesto po istorija, po moznost ne propagandi i bez omraza, se gleda deka ti preovladuva omrazata no ovie raboti se gledaat objektivno, ajde, go mozes ti.
A so vas Let me be 3 i so kariesot nema da diskutiraam, mi se pricinuva deka ste 40 godisni nevraboteni od Dracevo ili nekoe turli tava Skopsko selo koi nemaat kade da ja turaat nervozata i aj da lecime frustracii. ne ste na moe nivo. bite me.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Gledas deka razmisluvas so k** a ne so mozok, kade citase nesto priblizno so toa da go glorificiram albanskiot narod, poentata mi bese deka ilirite vo toa vreme bilo istoto nesto sto deneska sme nie Albancite, ako za nesto sum gord na mojot narod e toa sto sme najstari tuka (so toa ne velam deka vie nemate pravo na ovie prostorii), za nisto drugo ne sum gord, ne rekov deka sme najpametni, naj, naj, NISTO. Ilirite bile dosta golem narod a nisto vredno ne ostavile. Kako sto rekov, nie Albancite sme mnogu snaodliv narod, ostavi go Albanecot vo Sahara toj tamu ke najde i ke pravi biznis ama koga doaga rabota za organizacija, nie sme nula. Zamisli vo Presevska Dolina kade ima uste malku Albanci, pa i tamu dve partii imaat. Obedinuvanjeto ne e nasa silna strana, samobendisuvanjeto i gordosta e. Aj citaj pa nesto po istorija, po moznost ne propagandi i bez omraza, se gleda deka ti preovladuva omrazata no ovie raboti se gledaat objektivno, ajde, go mozes ti.
A so vas Let me be 3 i so kariesot nema da diskutiraam, mi se pricinuva deka ste 40 godisni nevraboteni od Dracevo ili nekoe turli tava Skopsko selo koi nemaat kade da ja turaat nervozata i aj da lecime frustracii. ne ste na moe nivo. bite me.
:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:

Член од
7 октомври 2008
Мислења
228
Поени од реакции
203
Zamisli vo Presevska Dolina kade ima uste malku Albanci, pa i tamu dve partii imaat. Obedinuvanjeto ne e nasa silna strana, samobendisuvanjeto i gordosta e.
хаха, и ти ова го кажуваш на Македонците. Навистина не сакам да навлегувам во дебати и да убедувам некого во нешто. Ние Македонците најдобро знаеме како е лошо тоа чувство, и од Грците и од Бугарите. Навистина е тешко да се дискутира на 214-та страна, ама ај прво прочитај ги моите постови
http://forum.kajgana.com/threads/Потеклото-на-Албанците.3352/page-184#post-6092348

уште еден на истата страна и еден на наредната.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.589
Поени од реакции
5.187
Ти болдирав во коментарот твој.
Пак нема врска бре брат...[DOUBLEPOST=1397593371][/DOUBLEPOST]
За тоа колку Албанци имало во Македонија (дури и на Косово) пред неколку столетија има доволно пишувано на форумов (погледни само “Доселувањето на Албанците во Македонија“) ама треба да бидеш писмен и да читаш. Така што нема потреба да се повторувам.

Пишувањето ти е “каша-попара“. Не разбираш ни “И“ од Историја, а најмалку историја на Југославија. А Тито не направи народ од нас туку од вас. Ви даде и покраина за да сега се к..чите на туѓа земја и туѓо огниште.
Ти ниту знаеш ниту разбираш нешто од јазик, обичаи, култура(?!) гробови, а од гени уште помалку. Немаш поим од некој Илирски јазик, ама си велиш дека Илирскиот јазик бил ист (!) со денешниот албански.
А за Гените и тоа кој колку има и какви гени исто ќе си прочиташ на форумов податоци. Кој бил староседелец и кој има арапски и ѓупски гени... Тие зачувале обичаи, јазик и многу други :) од Илирите?!?!?!?! Наброи едно нешто што сте зачувале од Илирите, за кое сигурно ќе потврдиш дека е Илирско. Едно! Ц-ц-ц-ц-ц-ц-... Глупавоста ваша е бескрајна...
И уште нешто... Ние немаме позајмени латински зборови. Римјаните (Италијаните) имаат позајмени зборови од нас. Огромен фонд на зборови кои Италијаните ги користат се македонски (“славјански“) и тоа многу малку деформирани и изменети за разлика од вас кои сте ги позајмиле од нив (всушност од нас) ама ги имате деформирано до непрепознавање...
Кога ќе постираш турски тефтер каде ќе пишува колку имало македонци и албанци во Македонија? Ќе чекам колку сакаш...[DOUBLEPOST=1397593987][/DOUBLEPOST]
Tрибалди е племе, во византиски извори (кај Скилица Кекавмен, Гликас) Трибали и Срби ги водат како еден ист народ, пример Гликас вели дека Константин Мономах тргнал против Србите и навлезе во земјата на Трибалите да го задуши востанието на Србите.... Или се вели дека тргнаа да го совладаат Стефан (српскиот крал) и неговите Трибали....
Според овие спомнувања никако не може да се тврди дека трибалите се срби. Кај едниот пример дури и двете именувања се спомнуваат. Може да тргне против србите кои се на туѓа територија(трибалите).

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Според овие спомнувања никако не може да се тврди дека трибалите се срби. Кај едниот пример дури и двете именувања се спомнуваат. Може да тргне против србите кои се на туѓа територија(трибалите).
Да може но ако од трибали иди и жена која се вика Војислава, а децата (меѓу другите) Репош, Станиша.... може поблиску да се определи националноста

Член од
25 март 2012
Мислења
8.589
Поени од реакции
5.187
Да може но ако од трибали иди и жена која се вика Војислава, а децата (меѓу другите) Репош, Станиша.... може поблиску да се определи националноста
Немој да кажеш дека си сериозен....

Ако името ми е Зоран, каква националност имам????

А болдот е јасна албанска додавка, како што кај македонскиот јазик е маченце, миленце....

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Немој да кажеш дека си сериозен....

Ако името ми е Зоран, каква националност имам????

А болдот е јасна албанска додавка, како што кај македонскиот јазик е маченце, миленце....
Одиме понатаму, семејството на Скендербег е погребувано во српскиот манастир Хиландар, на кој ктиотор е таткото на скендербег. Православните албанци си имаа свој манастир на Атос)
ПС
Значи албански е и царот Стефан Војислав?
(Од татко Драгомир а децата му се викаа Радослав, Гоимир, Предослав..)

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Puno stvarno se obiduvas na ovoj da mu objasnuvas, NE RAZBIRA covekot. Ne deka ne saka kako berikot, ovoj stvarno ne sfaka.

Член од
1 март 2014
Мислења
283
Поени од реакции
73
Zosto ne ti e sram da pisuvas lagi? Tribaldite se Trakijsko pleme nemaat vrska so Srbite.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.589
Поени од реакции
5.187
Одиме понатаму, семејството на Скендербег е погребувано во српскиот манастир Хиландар, на кој ктиотор е таткото на скендербег. Православните албанци си имаа свој манастир на Атос)
Зошто српски манастир?

Нема да навлегувам за Скендербег да дискутирам, тоа е затворено досие, моја работа е само да ти приложам историчар(И) кои не се сложуваат со тебе.[DOUBLEPOST=1397594718][/DOUBLEPOST]
Puno stvarno se obiduvas na ovoj da mu objasnuvas, NE RAZBIRA covekot. Ne deka ne saka kako berikot, ovoj stvarno ne sfaka.
Знам дека не сфаќа, ама не е фер да не му се објасни, за гревота е по знаењето по Историја.
Да знаеш дека првиот пост во темава му е дека албанците се дојдени во балканот во 19 век, со време и со читање на мислењета на форумџии кои не се Кариесто почна да му паѓаат вековите, сега стигна до 11 век, со време ќе ја прифати реалноста....

Kajgana Shop

На врв Bottom